Friday, May 17, 2013

owwhhh blog....

wiwiwiwiwiw lamanya tak hapdet blog...

hmm where to start eh...

okeh kita story2 pasal imad la ye...

Now imad MC sebulan dah... kakinya retak.. hmmm it happened on 12th April 2013.. terjatuh dari w/chairnya di sekolah... benda nak jadi.. kat tangan sapa pun akan terjadi la kann..

bila dah bersimen.. lagi la susah imad nak angkat kaki.. alangkan takde simen pun dia dah takde daya nak angkat kaki.. lagi pulak bersimen...

now condition imad makin weak... even nak bangun dari tido/baring pun need our help...

sejak dari tahun lepas.. mmg mr. ayah aje yg handle dia.. kadang2 aje ibu.. itupun bukan overall.. sbb masa tuh mr. ayah dah tak outstation.. mr ayah la yg hantar dia gi school, amik dia, mandikan dia, everything la...

tapi last week mr. ayah outstation kembali.. first thing yg we all discuss... adalah imad.. mr. ayah risau i can't cope/handle him coz need to carry him, n do everything without any help... mmg ada adik duduk sekali.. tapi still.. mr ayah risau... i said.. Insya ALLAH.. I can...

mr ayah outstation on mother's day, so its the day yg i need to start my routine with imad... woke him up.. take off his pyjama, carry him to toilet, bath him, brushed his teeth, dress him up, comb his hair, serve the breakfast next to him... dalam tengah i sibuk serve him tu... he told me.. 'ibu... selamat hari ibu, ibu nak hadiah apa???'.. waaaaa it really touched my heart.. bergenang airmata... sayunyaaa rasa hati...

takpe lah bang.. i dont need any present from my children... all I want semoga kalian sentiasa berkasih sayang sesama sendiri... jadi anak yang soleh and solehah... ameen...


Wednesday, January 30, 2013

My little girl....

My cheeky little girl has a problem in school.. adoyaiiiii...

masa kat tadika pun gitu... now pun gitu.. i think her social skill is not that good.. from baby till now her friends are only kakak, abang, cousins.... lain kat school, kejap2 aje... huhu
first two weeks ok... masuk third week... inilah jadinya.. nangis kat school...

now pulak satu sekolah with kakak n she can drag kakak along with her... eventho waktu recess lain2.. but still she went to school with kakak n balik pun with kakak... adesss...

ini dah two days in a row dia dok nangis kat sekolah, alasan dia nak kakak.. nak satu kelas with kakak, nak pegang tgn kakak... ayoooo...

kakak dah stress.. dah dua pagi asyik telefon ayah... adik siap warn kakak jgn telefon ibu... nanti ibu marah... hmmmm
saya tak tau nak buat apa... malam2 dah peluk2 dah pujuk2... pagi2 pun try not to make her mood down ke apa ker... pujuk2 cheer her up...
yg peliknya kat rumah kemain happy n cheeky.. kat sekolah lain jadinya...

adakah split identity??? hmmmm... pening mak nakk.. nak kerja pun tak senang... dilemma ibu bekerja.... huhu.. stress ngan kerja, stress ngan jammed, stress ngan bapak anak, stress ngan anak.... mana la tak cepat kedut n byk uban... huhu... :(

YA ALLAH.... permudahkanlah segala urusan kami, lembutkan la hati anakku nurdamya irhanis... ameen...


Wednesday, January 23, 2013

Cooking

Am not a good cook... mmg tak pernah belajar masak pun masa dengan mak coz start from 13 dah boarding school, after that ITM and terus dpt kerja...

I think at this 'age' passion of cooking tu datang sendiri kot.. hahahahaha... sebab apa i kata mcm tuh, coz i realize ntah mana datang energy to cook start from 2013 nih... bukanlah those years i tak masak but on weekdays mmg i jarang2 masak coz we all akan makan either kat luar, rumah mil or tapau. But this year i wanna change it...

My plan, i cook main dish during weekend frozen some so that i can heat during weekdays. Weekends adalah masa utk makan diluar either Dinner on Saturday and Lunch on Sunday. 

So far it goes well.. weekdays masak nasi n yg senang2 aja... lagipun anak2 sgt simple..

The first week tak masak coz busy with school itu ini begitu begini... 2nd week of school, i dah start alhamdulilah.. n last week i cooked ayam black pepper, dory fish sweet sour, udang masak telur, sup kosong n frozen kan.. so far sup kosong, udang masak telur n ayam b/pepper dah selamats.. hehe. alhamdulilah..so today i can just goreng ayam, panaskan dory fish sweet sour n sambal belacan with salad.. anak2 n mr ayah adalah bukan pemakan sayur.. tapi dorang suka salad.. makanya senang la ibu.. but i did cook vege for me.

Tried to bake as well... tapi tak menjadi la pulak..huhu marble cake pun tak lopeh... agaknya i masih lagi blur2 nak menggunakan my oven... sbb jarang jarang jarang sgt menggunakan over bosar itu.. huhu (setahun sekali bila nak buat kuih raya.. kekekeke) n yes dah tak order kuih raya dahh.. buat sendiri jo...

Anak2 pulak usually bawak bekalan, imad more on bread so no issue for him.. buat ajelah roti tuna with baked beans or with hash brown... mmg bykkkla dia makan.. 4 keping sekali bwk bekal... sesekali nugget or popcorn chicken.

kakak n hanis nih lebih pada home cook, buat meatball mushrooom sauce, wrappo, mee kering goreng, roti telur, roti sausage, roti butter gula. alhamdulilahhh.. habis...

w/pun kelam kabut pagi2.. tapi i feel satisfied.. rasa best jek buat.. lagi2 kalau dorang balik n said, ibuuu kawan kata best, sedap, buat lagi.. argghhh bahagia sungguh.. hehehe pandai dorang amik hati ibu kann... hehe

Alhamdulilah.. Thank you ALLAH for this blessing... amen... :D



Tuesday, January 22, 2013

Amazing race day....

It's really an amazing race day for me today....perghhhh I was still suffering from my stomach pain today n insist mr ayah to send me to work. Usually I drove n park at lrt station. Morning was all ok... At 12.20 received call from mr ayah, said that hanis terpoo poo at school n he can't fetch hanis coz he Is now with customer/client/passengers... Even mil also can't help... I was so shocked... Immediately left the office in worried mode... Sian hanis, how la she... I just tahan taxi, told him the story n zasss to her school. Sampai school, I climbed the third floor n looking for her in kamar selesa... Xde pulak... I went to her classroom, pun xde n the other student said she was down stairs.. Packed her things n went down... Poor my little girl... She was standing in the kamar selesa downstairs with mata merah berair, she looked at me takut2... I told her... Xpe hanis sakit perut ke?? She said, hanis dah Tanya cikgu tp cikgu x bg keluar, hanis sakit perut sangat... I asked her, cikgu apa?? Dia kata cikgu alif ba ta... Hmmm Cleaned her up, sib baik mmg Ada shower n sabun, spender buang jek terus..huhu let she wear her camisole n kain... Called her class teacher n informed her. Then asked the afternoon prefect to look for kakak coz takut kakak tercari2 lak adik waktu balik nanti...kakak came n terkejut n tergelak off course!!! Then off we went home with the taxi. Sampai rumah mil, cleaned her up sekali lagi, suh makan. Mr ayah came back with imad, n later he sent me to the lrt station. Sampai office 2.05pm...huhu nasib baik bos x masuk lagi.... Ate some nuggets that my fren bought for me. 5.20 I left the office for my massage session. Can't bear the pain anymore... Naik lrt juga... Sampai tempat massage, explain to her n massage for 1 hour. Kul 7pm siap, naik lrt balik ke rumah n mr ayah fetch me... Thot of dine in kat madam lim tapi mr ayah lupa pulak nak pakaikan imad diaper... Soo off we went home, dr nanti semua naik hangen baiklah mkn aje apa yg Ada... Mmg Ada stock frozen dish pun. Sampai umah, masak Nasi, panaskan lauk blackpepper chicken, goreng ayam n masak sup cendawan+chicken ball.... Itu aje... Alhamdulilahhh habis.... Lepas dah kemas2 dapur, baru mandi, basuh Baju hanis.... N now barulah nak berehat after check semua homework n books. What a day today but alhamdulilah ALLAH permudahkan semuanya.... :)

Friday, January 11, 2013

2013


Kakak std 6 this year.. imad masih di PPKI permata and Hanis in std 1… alhamdulilah semua sekolah sebelah pagi, so we have to split, mr ayah hantar imad, me hantar the girls but memandangkan my youngest bro stay with me, so dia la yg tolong hantar the girls.. so I can take my own sweet time bersiap ke office…

But if ari tuh mr ayah ada job pagi.. I need to send imad to school… like we are now.

Imad progress drop drastically, he now can’t even crawl… dah tak stabil, dia takut tersungkur… so dia mengesot.. or someone will need to lift him..

My routine for 2013 starts at 5.30am.. bgn, cuci muka, getting ready the bekalan, dlm 5.45 mcm tuh kejutkan kakak n adik, dorang mandi, I sambung buat keje, pas tu mandi, lepas mandi, bgn kan imad, angkat dia ke bilik air, biar dia mandi sendiri… baru la solat… lps solat tgk imad, siapkan dia pakai diaper, baju sume… n angkat dia ke depan utk b/fast…

Dia b/fast sendiri kat dpn, adik n kakak b/fast di dapur, by 7am kakak n adik gi sekolah with ucu (my bro). we all pun menyusul lepas tuh, I angkat imad masuk keta, lock2 apa patut n zasss gi sekolah, sampai sekolah angkat dia letak kat w/chair, tolak dia masuk kelas n off to work.

Alhamdulilah la jugak adik duduk sekali, so dia byk la jugak membantu since mr. ayah jarang2 ada kat rumah.

So far anak2 coping well with school… alhamdulilah…

Cont……

Monday, November 26, 2012

Thank you Friends

I cried when i read this.... kay's....

And as usual, i cried when i read back my blog... 

For the first time, someone is writing for Imad... thanks kay... for your prayers.. for your story on Imad...

Thank you for always be the shoulder to cry on, lend your ears to my storiesssss.. Hanya ALLAH saja yg boleh membalas jasa baik kalian berdua, Kay and Ellie.. 

Thanks a lot my dear friends... 

 

Wednesday, May 2, 2012

Imad n Terapi kak Raw

As known, imad now mmg dah tak boleh berjalan, jgnkan berjalan, nak berdiri pun tak boleh.. so he just crawl around the house, kalau nak ketandas, dia akan panggil saya or ayahnya, kalau keluar he will be on the push chair with diaper on.

We are looking for a custom made motorised wheelchair for him now, Insya ALLAH, masih tgh compare2 quotation dari dua supplier.

Academic wise tak begitu memberangsangkan, tapi progressing alhamdulilah.

Early this month we went to Felda Gedangsa for Terapi kak raw, akhirnya mr. ayah setuju dgn proposal saya.. syukur YA ALLAH.. huhu
harapan saya bila ke kak raw bukanlah utk fizikal imad utamanya.. tapi terapi minda, i'm hoping sgt2 ada perubahan dengan terapi kak raw nih terhadap imad.. at least he can read n learn dah sgt2 membahagiakan bagi saya. Terapi kak raw nih mmg terkenal di kalangan parents with CP, DS and Autistic children.. mostly bagi feedback yg sgt2 memberangsangkan.. sanggup dengan tak sanggup jek nak berulang...

To date kami dah 9 kali kesana, we started on 1st April ari tuh. I knew about this when i read 'Satu Anugerah' buku Encik Hasan Suyut tentang anak istimewanya.. i read that book in 2006, can u imagine how long i dok memujuk, merayu mr. ayah??? until dah menyampah nak ajak. until lah one of the blogger cik syerah kita, pujuk pulak i supaya tak putus asa pujuk mr. ayah.. yelah for me to drive there, tak berani.. huhuhu.. mak nih nampak jek garang.. tapi dlm hati ada taman.. hehehe

Alhamdulilah sepanjang rawatan, perjalanan dan urusan kami dipermudahkan.. sgt2 bersyukur, even bila start mandi tanah last two weeks, my parents pun ikut turun dari T.Intan without failed, owhh ini lagi buat saya terharu.. memang tanpa sokongan dari mak n ayah, siapalah saya. Merekalah kekuatan saya selain dari anak2. Ayah akan tolong dokong imad bila lepas mandi, sbb mr. ayah akan kena bilas badannya sbb dia pun dimandikan sekali, can't imagine if i'm alone.. imad pun bukannya ringan dah..huhu

Parents2 yg datang utk rawatan pun sangat2 bekerjasama alhamdulilah.. suka tgk kemesraan semua orang, saling bantu membantu.. n mr. ayah did mentioned this to me.. 'datang sini barulah rasa, ujian kita bukanlah yang paling teruk, ada lagi yg hebat diuji'.....

Semoga ada sinar harapan buat imad, Insya ALLAH.. will be there again this coming Thursday nite and mandi terakhir on Jumaat malam. Insya ALLAH lepas nih continue with terapi balutan pulak n terapi minda. 

Semoga dipermudahkan segala urusan.. ameen.....