Thursday, February 14, 2008

There is a story about this picture







jeng2... ini wajah noti imad... setelah dia mengerjakan sebtg lipstick favourite ibu......

citenya...balik kpg waktu chinese new year... kami balik without ayah.. ayah bizi... soooo ayah kena la tinggal kat KL... waktu tu ibu tido... imad pulak lepak dlm bilik ngan opah... tak pernah2 la dia usik beg mekap ibu... tetiba.. opah kata...'ta... hang mai tgk anak bujang hang nih'.... bila ibu masuk... masya allah... dah lunyai sebtg lipstick ibu... bukan patah dah.. tapi habis ditenyeh kat keta2 kecik dia tuh.. konon2 dia kaler kot... mmg tak dpt nak diselamatkan lagi... lepas tuh... siap dia pkai mascara kat bulu mata sib baik tak water proof, celak ibu patah, lip liner patah, lip brush dia pi celup dlm mascara... sib baik lipstick favourite ibu lagi satu dpt diselamatkan... opah gelak sampai tak keluar suara... dia pulak mula2 takut... but then bila tgk ibu pun gelak, opah gelak, wan gelak... dia pun gelak... hiii sabo jek la anak ibu nih...

this is the second incident melibatkan lipstick... previously dulu masa ibu pegnenkan hanis.. ibu tido jugak... dia main2 kat ruang tamu... ibu pun tido kat ruang tamu.. tunggu ayah balik n waktu tu dah siap berkemas nak balik kpg... kakak main dlm bilik.... beg mekap ibu atas meja makan... tup2 ibu terjaga... nampak secalit lipstick di mulut imad... siap dia linekan mascara water proof ibu kat kening dia.. haiiiii sudahnya dia lukis2 meja mkn (kaca) ngan lipstick.. ibu bersihkan meja jek.. tapi imad.. ibu biar.. nak bagi ayah tgk... bila ayah balik.. terkejut beruk ayah... sudahnya anak beranak menjerit2 dlm bilik air sbb ayah susah nak ilangkan mascara water proof tu kat kening imad.. hahahahaha... ibu biarkan jek... ingatkan dia dah tak usik2 lagi.... tapi waktu tu takde la gambar...

ibu letak jugak gambar b4 bertolak ke kpg... kemain posing lagi imad... n gambo keta2 dia yg ibu dah sumbat dlm dustbin... mmg tak dpt diselamatkan...

Sunday, February 3, 2008

appointment

appointment with optometrist okay... so far tak payah tukar spec... okla tuh... tgk imad pun gave a good response pada setiap sessi.... cuma sekarang nih kena rajin buat patching.... it will helps a lot kata dr. tuh....

ok lahhh wait my the next post.... what a lazy mazy day today.......

Thursday, January 31, 2008

30 january 2008

today ibu cuti 1/2 day... kena bwk imad ke optometrist hukm.... suppose ayah yg bawak.. tapi ayah bizi sokmo...kena la ibu tebalkan muka minta cuti 1/2 day... apa leh buat...

dulu ibu pernah baca dlm the star about one indian boy yg dptkan rawatan tradisional india for his DMD... he was 8 years old.. masa tu konon2 dia nak minta donation utk rawatan dia... n yg control semua tuh ada la sorang org MIC nih... teruja la nak tau the real story and what he had been thru, maka ibu tepon la simamat MIC nih..mula2 ok.. gud info la... tapi lama2 dah lain macam.. siap sms tgh2 malam tanya... 'h r u??' 'hi long time didn't hear from u?' tgh2 malam pulak tuh... suspenssss.. soooo ibu dah tak contact dha mamat tuh.. takutlaa.. minta ayah communicate ngan dia.. ayah tak berminat.. n wont allow me to do so dah... tak tau la kenapa....

bila bincang dgn dr. pasal kes tuh... dia kata dia pun terkejut bila baca.. tapi diakata jgn percaya sgt... even ibu pernah dpt satu email about 'pil super' benda nih still dlm kajian.. n it is for all the genetic problem termasuk la MD..... how far its true.. tak tau la.. coz dah senyap dah pun....

oklah.. ibu dah nak kena siap2.. appt kul 9.30.... byeeeee

Friday, January 25, 2008

Grandparents

weekend lepas opah dan wan datang KL.. wahhh kemain suka kakak dan imad... siap takmo tidur nak tunggu opah sampai... before opah nak datang.. masa sembang2 dia telefon dgn kakak n imad... masing2 request suruh opah masak... kakak nak rendang daging.. imad pulak nak nasi impit n kuah kacang(favourite imad) siap dgn air sirap sekali... hehehe..

dan guess what.. jeng jeng jeng.. mmg opah dtg bwk sume tu sekali.. siap ngan air sirapnya... suka hati betul imad....

imad sebenarnya rapat dgn nenek (sebelah ayah), mmg kalau dgn nenek imad akan manja terlebih.. every weekend mmg tido umah nenek... nenek n atuk stay kat kl jek.. opah dan wan (sebelah ibu) stay kat perak... and imad still ada tok nek (nenek ibu)....

kalau dgn nenek, imad suka nenek masak ayam kicap... mmg licin la pinggan.... dgn ibu ... mee sup... imad suka makan roti n telur...

wan kalau dtg KL.. kalau imad ada appointment theraphy.. mesti wan ikut.. bila dlm kereta wan akan sembang dgn ibu pasal imad...wan minta ibu bersabar dan anggap ujian ini dari ALLAH... wan kata semua penyakit ada ubatnya.. yg penting kena usaha...

ingat lagi ibu masa imad nak kena biopsy.. wan dan opah yg dtg teman ibu... ayah takde.. ayah di indonesia... kerja...

nanti senang2 and dah pandai sikit.. ibu nak upload gambar imad with his grandparents n his siblings....

Duchenne Muscular Dystrophy

ibu buat blog ini sebenarnya.. sbb nak share experience dgn sesiapa saja yg ada info pasal penyakit imad.... byk jugak kawan2 ibu bagi link utk ibu surf... but none of them ada kat malaysia... w/pun yg ibu tau... ramai jugak pengidap penyakit ni di malaysia.. even Dr. sendiri pun tak dpt nak tolong....

disbbkan ibu nih suka bercerita... w/pun kdg2 pegi klinik tu sbb kakak demam ker, hanis nak amik jab ker... ibu mesti akan bertanya...dpt la ibu kenal satu family nih yg ada anak DMD, bukan seorang.. tapi dua... dua2 lelaki... n they are only anak dorang... ibu dpt info nih pun dari dr. yg rawat demam kakak... ibu tak prnah jumpa lagi family nih.. sbb masing2 sibuk.. time ibu free.. dorang sibuk.. sooo insya allah satu hari nanti mesti ibu pegi jugak...

dgr cite mr. nih.... lagi sedih..anak dia yg second dah 7+ dah on wheelchair... tak ke sekolah sebab dia kata jabatan pendidikan yg reject surat anak dia..w/pun dah dpt sokongan dari Dr... dia kta dia dah lost hope.. bila dgr nih... sedih ibu... mcm mana la nanti nasib imad...

dia kata anak dia yg first tu dah tak upaya nak angkat tgn.. dah 9 thn... dia kta kalau pergi sekolah pun... cikgu sekrang bukan mcm cikgu dulu... dia kata.. 'u ingat bila anak u jatuh dari kerusi.. cikgu nak tolong ker... cikgu dulu bolehla... cikgu sekarang jgn harap'.. .. hmmm terdiam ibu.. apa2 pun ibu sabarkan dia... ibu ckp.. takpe la mr... kita sama2 la help each other.. sama2 bagi info... mr tak boleh cepat putus asa... dia kta i tak putus asa... tapi i tak mau harap apa2 lagi... pegi therapy pun nothing much can help and can do.. now i dah stop their therapy.. just do it at home... haiii tersayat hati ibu...

tabahkah ibu nih imad???? kuat kah semangat ibu nih nanti???

Ya ALLAH lindungila hambamu ini..

school

Masuk tahun nih dah 3 tahun abg sekolah di Tadika Nadi Ilmu or now known as Tiesya Kidz Centre.... Teacher kat situ very helpful.. dari imad tak pandai toilet train.. sampai la dah independent... dari naik tangga kena pegang.. sampai la dah ok w/pun kdg2 kena pegang jugak... dulu ada kakak sekolah sama ngan imad.. tapi this year kakak dah standard one...

mula2 tu ibu risau jugak kot2 la imad buat hal.. tapi imad gud boy.. imad steady jek... buat hal sendiri... teacher pun puji kata this year imad dah show a gud progress.. dulu imad suka hati jek nak buat keje ke tidak.. tapi this year.. imad join sekali habiskan keje.. even tho imad tak berapa reti...

teacher kata, imad shows a lot of improvement sejak sekolah disitu... compare dgn masa dia mula2 masuk... mmg ibu terhutang budi pada teacher2 kat situ yg sabar dgn kerenah abg aka imad....

bila tgk kesungguhan teacher... ibu rasa alhamdulilah.. ada jugak org yg concern dgn masalah imad...

now imad dah pandai melukis org lidi... dulu nak pegang pensil pun imad tak boleh... imad tak boleh nak grip... kalau ikut masa buat OT(Occupational therapy).. tgn kiri imad lagi kuat grip.. ta pi dah imad nak menulis guna tgn kanan.. so tak pe la.. slow2 kata teacher...

imad loves coloring so much.... tadi ibu balik keje... he shows me a red apple.. dia kta ibu.. abg kaler buah apple yg ibu suka... heheheheh...

cuti2 thaipusam

semalam cuti thaipusam... ibu bwk syera, imad n hanis jln2 ke alpha angle... ayah tak dpt join.. kena keje... takpela....

seronok la dorang.. dah lama tak jalan2 di alpha angle... bila balik masing2 keletihan...

imad nih very2 'hantu' durian'.. ntah berapa ulas durian dia dah selamatkan.. tetiba diserang sakit perut sampai 3 kali melepas dlm seluar... apalagi naik angin la ibu... kena la rotan... sbb takmo ckp nak pegi toilet... kesian bibik nak kena bersihkan... later bila ibu nak urut kaki dia... ibu felt guilty sgt.. sbb rotan imad... kesian anak ibu.. dlm erti kata lain.. ibu terpk... ini salah satu simptom2 muscle dia tak ok ker??? haiii susah hati ibu...

maafkan ibu ye imad....

teringat satu insiden di langkawi masa october lepas... we saw one family (expat) yg ada anak pakai automatic wheelchair.. imad tgk ajek.. ibu pun biarkan la.. later dia dtg kat ibu n ayah...dan kata..'ibu, anti abg ecar.. ibu eli abg mcm tu ek ibu... nanti kaki abg enat.. abg leh naik tuh'... aduhhhh terus menitik airmata ibu.. ibu tgk airmata ayah pun bergenang...ayah kata... 'dia tau ke dia sakit?? entahla ayah.... ibu pun tak terkata apa.. speechless.... dah tertunai permintaan imad nak naik aeroplane... dah dua kali ke langkawi.. n the best thing is.. dia ingat w/pun dia tgk cuma dari gambar saje (1st trip masa dia 2 yrs) sbb kami stay di hotel yg sama....

Friday, January 18, 2008

sambungan

lepas biopsy... lama jugak la luka biopsy tu nak baik... tapi imad kuat... so far tak byk kerenah.... agaknya dia dah biasa ngan hospital... yelah ngan broncitisnya dulu...so dah immune kot dgn hospital... tapi teacher dia kata.. sejak2 dia selalu kena pergi hospital nih.. he looks like emotionally disturb...



imad jugak kena buat test utk telinga n mata... unfortunately imad mmg ada problem ngan mata... rabun silau.. sooo kena la pakai spec...my ayah pangge dia 'professor muda'..... patut la sblm nih bila cahaya matahari masuk ke rumah... dia mesti claim tak nampak.. tak nampak... abg tak suka sun'....



bermula la episod theraphy which imad kena pegi sebulan sekali or dua kali utk ketiga2 theraphy tuh... bergilir2 la ayah n ibu hantar imad... susah jugak ibu nak cuti..maklum boss ibu tu fussy sikit.. takpe la nak.. ibu pekakkan telinga aje la.. nasib baik kawan2 rajin menolong... tapi tu la one of ibu nye best fren pulak dah resign sooo ibu mcm lost her right hand... kawan ibu nih selalu tolong cover ibu.. so now a bit difficult la kalau ibu nak cuti selalu, walaupun cuti dan time off ibu byk.....



tapi yg ibu sedih... susahnya nak dpt info dari malaysia.. even dr. pun tak dpt nak bantu byk... ibu la cari sendiri.. sume info yg dpt sume dari overseas which dorang lagi advance... haiii susahnya... nasib baik ada kawan2 ibu yg rajin googlekan info n forward to ibu... thanks all for all your supports.....Hanya ALLAH yg dpt membalas jasa baik kalian....



oklah kot setakat nih... nantikan update yg seterusnya...

Thursday, January 17, 2008

Naluri seorang ibu

Imad dilahirkan pramatang 32 minggu disbbkan ibu tumpah darah... placenta previa type III..... tapi imad kuat... berat imad 2.25 kg... besar jugak tuh... dah tu imad kena jaundice pulak... seminggu jugak duduk hospital...

everything goes well until bila tiba dia suppose to be berjalan.. tapi dia tak jalan2.. takpe la org kata anak lelaki nih lewat sikit... lagipun bukan imad tak boleh berdiri.. boleh tapi bila nak jalan mesti kena pegang tangan.. sib baik bibik sabar.. layan aje kerenah imad...elok cukup 1 thn 7 bulan.. imad berjalan happilynya... until bila dia dah 3 thn... ibu rasa there is something wrong somewhere ngan imad nih... lambat segalanya.. sbb dia pramatang ker?? pegi ke doktor.. alasanya pertumbuhan anak2 tak sama.. oklah... until ibu jumpa ngan dr. Johan kat salah satu klinik biasa jek.. bila ibu bercerita perihal imad... Dr Johan suggest ibu masukkan imad ke kindy... so that dari situ ibu tahu apa masalahnya anak ibu nih.. biar dia bergaul kata Dr johan...

oklah since imad pun nak jadi abang dah... ibu masukkan imad ke TKC sama ngan kakak... 4 thn imad dah pegi tadika... oklah.. imad progessing well...naik tangga pun dah pandai...eventho masih satu persatu... social pun ok... bila imad dpt adik..ibu sibuk ngan adik.. terlupakan imad.... tapi naluri ibu.... rasa mcm masih ada yg tak kena pada imad... kenapa ye??? imad tak boleh naik tangga mcm kakak, memanjat pun tidak lagi satu pelatnya tu teruk sgt.. sampai kdg2 pakai bahasa isyarat pulak..yelah ibu tak paham..nak bagi paham kena tunjuk la bendanya...... so ibu jumpa balik Dr. Johan.. dan dia suggest ibu bwk imad ke HUKM...

dari situ la segalanya bermula..... April 2007 masa nih mmg ibu sibukkkk sgt.. selalu balik malam... sejak ibu tukar kerja baru.. ibu selalu sibuk.. tapi ibu tak lupa imad... ibu bawak imad ke HUKM.. bahagian Child Development Centre.. dptkan appointment... screen test dulu, dah parents kene interview bwk imad pulak utk di analisis... from there, Dr Rajini... Paedritician di HUKM suspect imad ada Muscular Dystrophy.... mula2 tu ibu diam ajek.. ibu tak tau apa itu Muscular Dystrophy... tak pernah dengar pun... tapi Dr. Rajini bagi pendapat.. utk confirmkan penyakit ni.. imad kena amik darah... 6 tiub besar2... okla ibu kata.. bagitau aje bila kena dtg lagi....

masih di bulan april... ibu n imad ke hukm amik darah... ibu risau imad tantrum.. imad nih unpredictable.. lagi2 ada budak meraung sblm imad masa amik darah tuh... alahai.. dah la ibu sorang2 ni.. tapi tak sangka.. anak ibu kuat... sikit pun tak menangis.. w/pun 6 tiub besar2 darah imad kena ambik.... imad kata.. 'ibu.. abang kuat kann..kuat cam superman'... yelah tuh....result nanti saya bagitau dr. ye... kata nurse tu la.. bila tgk appointment dgn Dr... lagi dua minggu lagi tuh.. hmmm oklah...

sblm ambik darah tu ibu dah surf pasal muscular dystrophy... kat mesia.. takde langsung support group... ibu tau pun bila ibu google overseas nya support group.. bila ibu baca... ibu tak tenteram.... Ya ALLAH.... selamatkan la anakku... semoga dia dijauhkan dari segala penyakit yg merbahaya....takutnya ibu...

tak sampai seminggu.. tiba2 tiba.. ibu dpt panggilan dari Dr. Rajini... masa tu ibu di office... lebih kurang pukul 4:30 petang... Dr Rajini kata confirm imad ada Muscular Dystrophy.. dan melalui ujian darah jugak.. imad ada Duchenne Muscular Dystrophy... hanya ALLAH saja yang tahu perasaan ibu waktu itu.... lemah segala sendi... ibu lari ke toilet..ibu menangis semau2nya.. opismate ibu semua pelik... kenapa pulak dgn ibu.....
ibu telefon ayah.. ayah terdiam... ayah kata byk2 sabar ibu... takpe la nak buat mcm mana dah nasib imad begituh.... ibu rasa ibu taknak balik rumah.. ibu sedih.. ramai jugak kawan2 ibu yg tumpang simpati.. ada yg suggest ibu pegi 2nd opinion....

bila ibu balik rumah... tgk imad.. alahai..anak kenapala nasibmu begini.... ibu nangis lagi... ibu belum cukup kuat utk tidak mengeluarkan airmata...

bila imad confirm duchenne muscular dystrophy... Dr rajini buatkan appointment ibu dgn neurologist... cepat ajek dpt appointment... masa sessi jumpa neurologist tu.. ibu menangis lagi... dr rajini pun tak terkata apa... tapi dr rajini kagum dgn ibu.. sbb ibu dah study dulu apa penyakit nih... dia kata at least tak susah bagi dia utk dia terangkan pada ibu lagi... ayah diam ajek.. yelah ibu tak boleh salahkan ayah... surrounding ayah berbeza dgn ibu...

bila neurologist tu suggest utk buat biopsy... ibu setuju aja.... apa saja utk bantu imad.. ibu setuju... disamping tuh Dr suggest ibu bwk imad utk therapy... Phisioteraphy, Occupational Theraphy and Speech Therapy.....

15/5... ibu dpt appointment buat biopsy... Dr. Wong Sau Wei - Neurologist tu yang akan buatkan biopsy tuh... sekejap aje.. imad pun tak byk ragam.. cucukla wahai nurse.. imad tak takut.. tak nangis pun.. jgn kan nangis.. merengek pun tidak... kebetulan waktu tu ayah takde.. ayah keje jauh di indonesia.. jadi ibu minta wan dan opah temankan ibu... mereka la semangat ibu... lepas imad sedar.. dia tak meragam pun.. elok aje.. buat biopsy pukul 11.. pukul 4 kami dah balik rumah....

hmmm dah lewat la pulak.. nanti sambung la.. ibu kena tidur...sbb esok ibu nak kerja... imad dah lama tidur.. hari nih dia komplot ngan kakak nak tidur ngan ibu.. hehehehe... oklah nanti sambung.............

let me introduce myself

a mother of 3... 2 lovely doters n 1 handsome son....
working 9 to 6...
this is a story of my handsome son.... Imad.... which has been diagnosed as Duchenne Muscular Dystrophy......
Eldest doter, Syera now in standard one
Second is Imad now 5 yrs old (Nov will be 6)
Third is Hanis which is now 18 months old

argghhhh i'm not good in writing and blogging... but i need to write for the sake of imad....