Friday, January 25, 2008

Duchenne Muscular Dystrophy

ibu buat blog ini sebenarnya.. sbb nak share experience dgn sesiapa saja yg ada info pasal penyakit imad.... byk jugak kawan2 ibu bagi link utk ibu surf... but none of them ada kat malaysia... w/pun yg ibu tau... ramai jugak pengidap penyakit ni di malaysia.. even Dr. sendiri pun tak dpt nak tolong....

disbbkan ibu nih suka bercerita... w/pun kdg2 pegi klinik tu sbb kakak demam ker, hanis nak amik jab ker... ibu mesti akan bertanya...dpt la ibu kenal satu family nih yg ada anak DMD, bukan seorang.. tapi dua... dua2 lelaki... n they are only anak dorang... ibu dpt info nih pun dari dr. yg rawat demam kakak... ibu tak prnah jumpa lagi family nih.. sbb masing2 sibuk.. time ibu free.. dorang sibuk.. sooo insya allah satu hari nanti mesti ibu pegi jugak...

dgr cite mr. nih.... lagi sedih..anak dia yg second dah 7+ dah on wheelchair... tak ke sekolah sebab dia kata jabatan pendidikan yg reject surat anak dia..w/pun dah dpt sokongan dari Dr... dia kta dia dah lost hope.. bila dgr nih... sedih ibu... mcm mana la nanti nasib imad...

dia kata anak dia yg first tu dah tak upaya nak angkat tgn.. dah 9 thn... dia kta kalau pergi sekolah pun... cikgu sekrang bukan mcm cikgu dulu... dia kata.. 'u ingat bila anak u jatuh dari kerusi.. cikgu nak tolong ker... cikgu dulu bolehla... cikgu sekarang jgn harap'.. .. hmmm terdiam ibu.. apa2 pun ibu sabarkan dia... ibu ckp.. takpe la mr... kita sama2 la help each other.. sama2 bagi info... mr tak boleh cepat putus asa... dia kta i tak putus asa... tapi i tak mau harap apa2 lagi... pegi therapy pun nothing much can help and can do.. now i dah stop their therapy.. just do it at home... haiii tersayat hati ibu...

tabahkah ibu nih imad???? kuat kah semangat ibu nih nanti???

Ya ALLAH lindungila hambamu ini..

No comments: