Thursday, January 17, 2008

Naluri seorang ibu

Imad dilahirkan pramatang 32 minggu disbbkan ibu tumpah darah... placenta previa type III..... tapi imad kuat... berat imad 2.25 kg... besar jugak tuh... dah tu imad kena jaundice pulak... seminggu jugak duduk hospital...

everything goes well until bila tiba dia suppose to be berjalan.. tapi dia tak jalan2.. takpe la org kata anak lelaki nih lewat sikit... lagipun bukan imad tak boleh berdiri.. boleh tapi bila nak jalan mesti kena pegang tangan.. sib baik bibik sabar.. layan aje kerenah imad...elok cukup 1 thn 7 bulan.. imad berjalan happilynya... until bila dia dah 3 thn... ibu rasa there is something wrong somewhere ngan imad nih... lambat segalanya.. sbb dia pramatang ker?? pegi ke doktor.. alasanya pertumbuhan anak2 tak sama.. oklah... until ibu jumpa ngan dr. Johan kat salah satu klinik biasa jek.. bila ibu bercerita perihal imad... Dr Johan suggest ibu masukkan imad ke kindy... so that dari situ ibu tahu apa masalahnya anak ibu nih.. biar dia bergaul kata Dr johan...

oklah since imad pun nak jadi abang dah... ibu masukkan imad ke TKC sama ngan kakak... 4 thn imad dah pegi tadika... oklah.. imad progessing well...naik tangga pun dah pandai...eventho masih satu persatu... social pun ok... bila imad dpt adik..ibu sibuk ngan adik.. terlupakan imad.... tapi naluri ibu.... rasa mcm masih ada yg tak kena pada imad... kenapa ye??? imad tak boleh naik tangga mcm kakak, memanjat pun tidak lagi satu pelatnya tu teruk sgt.. sampai kdg2 pakai bahasa isyarat pulak..yelah ibu tak paham..nak bagi paham kena tunjuk la bendanya...... so ibu jumpa balik Dr. Johan.. dan dia suggest ibu bwk imad ke HUKM...

dari situ la segalanya bermula..... April 2007 masa nih mmg ibu sibukkkk sgt.. selalu balik malam... sejak ibu tukar kerja baru.. ibu selalu sibuk.. tapi ibu tak lupa imad... ibu bawak imad ke HUKM.. bahagian Child Development Centre.. dptkan appointment... screen test dulu, dah parents kene interview bwk imad pulak utk di analisis... from there, Dr Rajini... Paedritician di HUKM suspect imad ada Muscular Dystrophy.... mula2 tu ibu diam ajek.. ibu tak tau apa itu Muscular Dystrophy... tak pernah dengar pun... tapi Dr. Rajini bagi pendapat.. utk confirmkan penyakit ni.. imad kena amik darah... 6 tiub besar2... okla ibu kata.. bagitau aje bila kena dtg lagi....

masih di bulan april... ibu n imad ke hukm amik darah... ibu risau imad tantrum.. imad nih unpredictable.. lagi2 ada budak meraung sblm imad masa amik darah tuh... alahai.. dah la ibu sorang2 ni.. tapi tak sangka.. anak ibu kuat... sikit pun tak menangis.. w/pun 6 tiub besar2 darah imad kena ambik.... imad kata.. 'ibu.. abang kuat kann..kuat cam superman'... yelah tuh....result nanti saya bagitau dr. ye... kata nurse tu la.. bila tgk appointment dgn Dr... lagi dua minggu lagi tuh.. hmmm oklah...

sblm ambik darah tu ibu dah surf pasal muscular dystrophy... kat mesia.. takde langsung support group... ibu tau pun bila ibu google overseas nya support group.. bila ibu baca... ibu tak tenteram.... Ya ALLAH.... selamatkan la anakku... semoga dia dijauhkan dari segala penyakit yg merbahaya....takutnya ibu...

tak sampai seminggu.. tiba2 tiba.. ibu dpt panggilan dari Dr. Rajini... masa tu ibu di office... lebih kurang pukul 4:30 petang... Dr Rajini kata confirm imad ada Muscular Dystrophy.. dan melalui ujian darah jugak.. imad ada Duchenne Muscular Dystrophy... hanya ALLAH saja yang tahu perasaan ibu waktu itu.... lemah segala sendi... ibu lari ke toilet..ibu menangis semau2nya.. opismate ibu semua pelik... kenapa pulak dgn ibu.....
ibu telefon ayah.. ayah terdiam... ayah kata byk2 sabar ibu... takpe la nak buat mcm mana dah nasib imad begituh.... ibu rasa ibu taknak balik rumah.. ibu sedih.. ramai jugak kawan2 ibu yg tumpang simpati.. ada yg suggest ibu pegi 2nd opinion....

bila ibu balik rumah... tgk imad.. alahai..anak kenapala nasibmu begini.... ibu nangis lagi... ibu belum cukup kuat utk tidak mengeluarkan airmata...

bila imad confirm duchenne muscular dystrophy... Dr rajini buatkan appointment ibu dgn neurologist... cepat ajek dpt appointment... masa sessi jumpa neurologist tu.. ibu menangis lagi... dr rajini pun tak terkata apa... tapi dr rajini kagum dgn ibu.. sbb ibu dah study dulu apa penyakit nih... dia kata at least tak susah bagi dia utk dia terangkan pada ibu lagi... ayah diam ajek.. yelah ibu tak boleh salahkan ayah... surrounding ayah berbeza dgn ibu...

bila neurologist tu suggest utk buat biopsy... ibu setuju aja.... apa saja utk bantu imad.. ibu setuju... disamping tuh Dr suggest ibu bwk imad utk therapy... Phisioteraphy, Occupational Theraphy and Speech Therapy.....

15/5... ibu dpt appointment buat biopsy... Dr. Wong Sau Wei - Neurologist tu yang akan buatkan biopsy tuh... sekejap aje.. imad pun tak byk ragam.. cucukla wahai nurse.. imad tak takut.. tak nangis pun.. jgn kan nangis.. merengek pun tidak... kebetulan waktu tu ayah takde.. ayah keje jauh di indonesia.. jadi ibu minta wan dan opah temankan ibu... mereka la semangat ibu... lepas imad sedar.. dia tak meragam pun.. elok aje.. buat biopsy pukul 11.. pukul 4 kami dah balik rumah....

hmmm dah lewat la pulak.. nanti sambung la.. ibu kena tidur...sbb esok ibu nak kerja... imad dah lama tidur.. hari nih dia komplot ngan kakak nak tidur ngan ibu.. hehehehe... oklah nanti sambung.............

No comments: