Thursday, December 31, 2009

Goodbye 2009 and welcome 2010

tak tau nak update apa... eventho byk sebenonya nak cite.... apa2 pun.. semoga tahun 2010 memberi sinar baru buat kami sekeluarga... banyak dugaan yg ditempuhi sepanjang 2009.... tapi alhamdulilah.. kami masih bertahan....

life as SAHM... as usual... takde kelainan pun... setakat tak gi keje aje... kehulu kehilir tuh masih lagi... tapi rasanya bukak sekolah nanti... lagi sakan kot... hehehehe yelah jadi driver kakak n imad....

hope everything yang we all plan goes well in 2010... amin........

Selamat Tahun Baru dari kami......

Thursday, December 24, 2009

update

so many things happened in our life..... first thing first... kenduri adik went well... alhamdulilah... now tunggu turn kenduri di perak aje on this sunday....

imad dah dpt surat penempatan ke sekolah.. tapi itupun setelah saya call pejabat pelajaran gombak....the rest mr. ayah yg settlekan... yg pelik tu imad will be on trial for 3 months and after that baru diorang evaluate either imad leh terus school kat situ or kena gi PDK.... the nearest PDK is Ulu Klang....

imad's lung test and ENT visit also done.... but he still can't do the proper test for lungs... he needs to try again next visit.....now i need to train him to blow, for him to do the proper test next time.... he also got his appt for dental in April... quite long... but i think it is because of the steroid and also the lung test report....

and me still on my confius, unsecured feeling... sometimes i feel that i need to sacrifice for imad.... let say if he needs to go to PDK... i need to be with him more often...and furthermore the hospital appt pun makin rancak.... but in other hand i rasa unsecured and rasa down coz realizing i have no income anymore... i used to be independent wife and mommy.... all the children needs were in my hand, mr. ayah tak payah nak pening... or i tak payah nak explain lebih2 to mr. ayah or i tak payah nak masam2 muka ngan mr. ayah... but now everything are in his responsibilities....and being me... i rasa sometimes he cant cope tapi i nih pun satu... baru nak try dah rasa unsecured... he always said to me... we try first... if we didn't try, mcm mana nak tau.... dilemma la...
saya cuba untuk menerima keadaan ini, cuba untuk redha dan redakan perasaan... tapi.... byk la sebab2 untuk saya berfikiran begini.....
i wanna be with imad... but i need to have an income...i dont want to be dependent to mr. ayah.... knowing him...i hate to be one... huhuhuhu
macam mana nak pasrah eh?????

Thursday, December 17, 2009

Neurologist visit

semalam appt ngan Prof Ong kat hukm... imad's score jatuh 1 mata.... she advised us to consider stereoid for imad... since imadnya weight gain pun not so much... so by taking stereoid if imad gain weight pun tak ler teruk sgt....she said it will stabilised his lungs and prolonged his weakness.....

if we consider to take stereoid.. they will monitor imad closely... and the appointment will be once a month...

other than that... dia pun dah bagi referral letter to the Maksilofasial department for us to seek imad's nye treatement kat sana... check gigi dia sume... appt date belum dapat lagi... kena tunggu....

lagi satu.. i also insist to have an IQ test for imad... so i kena gi CDC with Prof Ong referral letter... based on my discussion with Prof Ong, she said that 2/3 of DMD child are either mental retarded or facing academic difficulties... and she said.. unfortunately your son fall into this category... but to confirm this matter, he has to go for IQ test with the Physchologist....she said it was not an attitude.. but the readiness and the style of thinking itself....eventho i mentioned that imad was quite good in logic.... hmmmmmmmmmmmm
and the good news is i've got an appt with CDC in January 2010... quite fast....

Now me and mr. ayah still hold the steroid taking... if we want to proceed.. we will only start after my bro wedding...... schedule saya sangat bizi.... minggu nih adik nikah di KL... next week kenduri di kampung... n the week after dah bukak sekolah...

apa2 pun.. harap kawan2 sume mendoakan yang terbaik untuk imad...dan kami juga.....

cite klaka

cite klaka kami dirumah baru....

semalam mr. ayah mentioned that dia akan balik lambat... so right after mr. ayah left.. saya minta kakak lock pintu... tak ler saya check pun after that... sibuk berkemas la katakan... dah target kena siap before friday.....

elok dalam kul 1.30 - 2... mata dah ngantuk... ingat nak lepak kat sofa kejap sambil niat dalam hati... nakkk jugak bgn settlekan apa yg belum settle...tup2 tertido... sedar2 bangun dah kul 5 pagi... haiihhh mr. ayah nih balik tak kejut saya ker... sambil berjalan ke bilik... tgk dia takde... tgk h/p ada missed call.. 27 kali missed call... haiihh dah cuak dah... apa la pulak jadi nih... gi melepak tak ingat umah ker.... try call dia... lama jugak baru dia angkat....and the conversation goes as below:

me: abang kat mana nih??
mr. ayah: abang dalam van.... tido....
me: haaaa
mr. ayah:.. yelah yang awak gi selak pintu tu apasal yang oiiii... tak guna jugak la abg bwk kunci umah....
me: laaa ye ke.. bukan eta lock.. kakak... tak check la pulak...
mr. ayah: dah2 bukak pintu...

rasa nak gelak pun ada, kesian pun ada.. hehehehehe

sambil mr. ayah masuk... dia bebel...'abang dah tak keruan dah.. kat mana la abg nak tido nih... last2 abg pk.. abg tido aje la dlm van... tepon awak tak angkt... ketuk tingkap kakak, dia tak sedo.. anak beranak tido mati'.. hehehehehehe

sambung lagi.... 'abg dalam hati.. nasib la kalau orang nak gi subuh kat masjid nampak abg... mesti la dorang kata... apa la man nih... baru pindah dahhhh kena tido luar'... hehehehehehehe..

nasib saya tersedar eh.. kalau tak, jadi gossip terhangat kat taman tuh.. hihihihihi...

sori bang.... lenkali tak buat lagi....

apa reaction anda....

apa reaction anda jika anak anda tiba2 berkata..........

'ibu si gemuk... tepi sikit'.... huhuhuhuhuhu... itu kata imad pada saya

aisehhh kena do something nih.. anak pun dah komplen....

mana tak nya.. sesejak berkemas nak pindah... asal habis kemas.. (selalunya kul 12) lepak mamak.. tak ameen bistro, nasi kandar kayu pun balun... siap amik tenggiri goreng tuh....steak la, lamb chop la.. adohaiiii....

tulon!!!! camana nak buat nih...

Tuesday, December 15, 2009

My farewell

Thursday 17th Dec nih saya last day bekerja... officiallynya mid January 2010.. but still ada cuti lagi.. makanya menggunakan cuti yg sedia ada la... hehe

apa perancangan selepas resign masih tidak tahu... kerana saya dalam dilemma... either nak duduk rumah jaga anak2 especially imad or terus mencari kerja sementara belum umur 40, bagi mengukuhkan lagi kedudukan kewangan saya....
sementelah saya juga tidak pernah tidak bekerja.. makanya... pengalaman ini suatu pengalaman baru... tengok la keadaan macam mana....saya hanya mengharapkan yang terbaik buat saya dan anak2... dan juga mengharapkan doa yang tidak putus2 utk saya menghadapi hari mendatang...yang penting sekarang saya kena ikhlaskan diri dan think positive.. rezeki ditangan ALLAH... dan DIA tahu apa yang terbaik utk hambaNYA....

last wednesday 9th Dec, my office colleagues organize a farewell lunch utk saya di FULLHOUSE jalan yap kwan seng... foodnya so so aje la... but the restaurant sgt cantik... the deco sgt menarik tertarik... antara gambar2 yg sempat disnap.....

Dentist Visit

Right after imad's birthday, saya bwk ketiga2 anak saya ke dentist...
Klinik pergigian Meor Ahmad di Keramat Permai berhadapan dengan masjid Setiawangsa....

Dr Meor sgt la gentle ngan budak2... and one of his favourite semasa menjalankan tugas adalah memasang lagu2 sentimental allahyarham Sudirman... mcm feel gitu... hehehe...

mula2 suppose to be turn kakak... tapi saya decide nak masukkan hanis dulu... tetiba dia taknak la pulak n gigit tgn saya sampai bengkak!! so kakak's turn la... check2... tampal satu gigi...

lepas tu imad's turn.... gigi imad byk rosak... nak tampal n cabut kang... jenuh pulak nak bukak mulut n nak ulang ke klinik.. so Dr. suggest buat kat hospital aje..since dia follow up kat HUKM... so Dr. tu rekemen untuk further follow up kat sana aje... sekejap aje la imadnya session...dulu imad pernah cabut n tampal gigi kat klinik Dr. Meor nih.. so he used to it dah... mmg anak2 saya suka la dengan Dr. Meor nih...

turn hanis pulak.. dia cam takut2... tapi disbbkan Dr. Meor nih pandai tackle budak2.. sekejap aje takutnya... tapi ngan ibu2 sekali kena duduk kat kerusi tuh... so hanis berjaya tampal gigi geraham susu dia tuh... sbb age dia baru 3 yrs old.. n ada lubang so Dr. kata baik tampal dulu.. sbb takut makin worst.... she's very good girl.. tak hek hok langsung....and lepas tuh happily dia cerita kat semua orang dia tampal gigi... dia kata...'tak akit punnn'... hehehehe...GOOD GIRL....

so by today saya kena drop by kat klinik tu nak amik referral letter... esok ada specialist appt for imad... leh discuss sekali....and hopefully tomorrow's appt goes well and imad still leh score the assesstment yg Dr. bagi... and hopefully dia tak kena amik steroid juga.. doakan ye.....

hehehe byknyeee hopefully... blasah jek laaaaa

Penat

saya sangat penat berpindah rumah... adohaiii mana la datang barang2 sampai lori 3 tan kena dua kali trip...

dah setelah berpindah saya hanya berjaya tido pada jam 3 pagi dan sekarang saya sgt sgt sgt mengantuk....

apa nak update ye... hmmm

dentist visit..
imad's appt
my farewell lunch

tunggguuuuuu

Wednesday, December 2, 2009

Photo of birthday boys

imad with syera, hanis and cousins.....imad is the only grandson in mr. ayah's family.....
birthday 'boy' (nak makan pun bizi... maklumla bisnes sendiri..kena la sacrifice)

mari makan... nyum2... sori maleh nak tempek gambo makanan...

atas gajah nih pun dorang layan posing.... nasib la tak kena marah... hehe

Sawadeekaa ker sawadeekap.. ntah saya tak tau.. saya tak peronah pi siam.. hahaha
layan aje la ehhh...but imad's photo tak byk.. disbbkan celebrate di rumah.. byk gambo censored.. hihihihi

Aidil Adha 2009

itulah aktiviti kami selepas solat jumaat...
nampak buah rambutan yang masak ranum ituuu???

my 'RANGERS' (sori ada gambo SX.. hehehe)..saya sgt suka gambar ini... mr. ayah ask me to print out and frame...

lembu korban
tunjuk yg ini jek....

pemerhati....

menantu dan mertua....
menantu 'mithali'... hehehe

Aidil Adha kali ini disambut di rumah tok di Taiping... balik Taiping jem... balik KL pun jem... haha... roti jek takdak...
takde apa2 aktiviti menarik selain mengutip buah rambutan dan mandatory visit to BMLT... hehe...ini memang tak boleh elak.. bagi la alasan bagaimanapunnnn
hari Sabtu baru la kami buat korban.. anak2 sgt teruja.. tak takut langsung!!! hanis tu siap suruh saya berdiri dekat2.. saya yang naik seriau tengok darah tuh.... tapi pandai pulak suruh orang dukung....

the rest hanya lah makan dan makan dan makan ... menu utama mesti la sup tulang, daging, perut cicah ngan sambal kicap... nyum nyum.....

Tuesday, December 1, 2009

Mr Ayah's Birthday

It is his birthday today.....

treat him at Sri Ayutthaya Wangsa Maju for lunch and Johnny's for dinner.....

the food at Sri Ayutthaya was so-so..... but the presentation was superb!!!!

Happy Birthday Hubby dear.... Semoga dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan dan semoga kita kekal bahagia hingga ke hujung nyawa.... aminnn.....

Monday, November 23, 2009

Imad's Birthday today

just wanna write.... it is his birthday today...

kek dah tempah
hadiah dah beli...
esok baru cite... byeeeee

Tuesday, November 17, 2009

Imad and futsal

Akhirnya merasa la jugak imad main futsal... huhuhu.. last saturday his kindy organized the futsal game and year end pot luck party at Setiawangsa... being me yg malas amat... i just rebus cheesy hotdog for the pot luck..and we arrived a bit late to the event (blame mr. ayah for this). AKAN TETAPI... kanak2, mak n bapak kanak2 amat mengemari cheesy hot dog rebus saya... itu la makanan yg paling awal habis..teeeeheeeee.....

at first imad macam malu2 and takut2... but we encourage him to join.. even nenek came and gave him some support.. later at the 2nd half he said to me that he wanna join... i told his teacher...oh ya...he represent chelsea... haha n has given an honor to do the first kick.. hehe.. n how lucky he was after dia join aje... terus team dia dpt score goal.. haha.. the one and only for the chelsea team...

because of we afraid that the other children might push him tanpa sengaja.. yelah kan.. main bola.. manala tak tolak2.. so the teacher took the precaution to hold him while running for the ball... he enjoyed himself so much.... (takpe la.. pegang tangan pun pegang tangan la asal dpt main futsal...)

below are the photos.....

his first kick...

running for the ball (mind his run eh!!)

GOAL!!!!

hungry!!! looking for food after the game!!
posing time (dia kata ini power rangers!!)

Friday, November 13, 2009

Keterujaan nak masuk umah baru......

haha.. kemain eh tajuk... mcm la nak masuk banglo....

alhamdulilah.. setelah sekian lama... yeee.. hampir habis satu thn ini kami menghabiskan masa memproses loan rumah, melayan kerenah tuan rumah, merenovate rumah (inilah akibatnya kalau membeli lokasi bukannya membeli RUMAH, first day masuk after the owner kuar.. rasa nak menangis.. rasa mcm.. haii ya ALLAH.. kenapa la aku beli rumah nih..tapi think positive semuanya utk anak2.. especially imad, lagipun rumah nih dekat dengan fil, dkt dengan masjid, sekolah dan senang juga nak berulang alik ke hukm utk appointment imad)...heee ayat2 utk menyedap dan menyejukkan hati...

Insya allah kami akan berpindah bulan december nanti... macam2 kerenah dan macam2 ragam... hehe.. dan duit juga keluar macam air.. huhu... bukan mcm air paip dah.. dah mcm air terjun.. tapi takpe.. Insya allah.. ada la rezeki mendatang tuh.. utk anak2.

keterujaan saya dpt dirasakan oleh kakak juga.. semasa saya ke open house ex-boss saya (ex-boss la kan.. dia dah resign!!), dia pergi ke toilet, punya la lama.. bila dah nak balik n dlm keta.. baru la dia tunjuk project dia semasa dia ke toilet... haha.. rupanya dia snap kitchen cabinet, fridge and toilet tiles utk saya... wakakakakakaka kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi... huhuhuhu... kakak2!!

ada yg bertanya apa konsep rumah baru... konsep??? ntah tak terfikir pun.. ikut mawi la.. konsep ASAL BOLEH....la nih pun tgh dok pk.. nak bwk ker brg2 dari rumah skang or nak tkr baru.. dlm hati nak berjimat.. tapi nafsu nak yg baru.. hehe... apa2 pun kena la diskusi dulu dengan Finance Director.. hehe...

Thursday, November 12, 2009

Imad and futsal game

oh ya... this coming saturday, imad's kindy nak buat futsal game... dia dok merengek kat i nak join.. alahaiii abg.. bukan ibu takmo bagi join.. tapi ..................hmmmmmmm..

spoke to the teacher.. they said.. let him join and they will arrange for him to kick the ball few times.. peh tu dia leh duduk tepi n look at his frens...

kesian anakku.....

Weddings

Hmmm bila dah musim hujan.. byk la jemputan2 kenduri kawin.. hahahaha.. adaka????

Below are the pics of the wedding reception yg kitaorg sempat gi n snap....







tgh tunggu pengantin.....
i dunno why.. i love this pic...haha

silat...

i tak ingat la nama pengantin.. hehe

this time round.. wedding reception at cacaq's house... very well organized, sgt cantik n teratur... walaupun buat kat rumah... ada silat kanak2, ada nasyid...n the best part is.. when the granny menepung tawar the cucu... n after that.. dia tabur duit syiling... walawehhh.. dah lama tak de aksi2 mcm tuh.. tapi i tak sempat la pulak nak snap.. hehe

anak2ku di pelaminan.... cantik kann.. fresh flower tuhhhh

with the pengantins...

aksi silat kanak2....


update cite2 lama... hahaha

Family trip ke kelantan (October 2009)

Hehehe.. baru la nak hapdet yeee…

Actually memenuhi jemputan cousin mr. Ayah (cacaq) untuk mengiringi anaknya yg bakal menjadi raja sehari... now nih dah basi la kann.. hahahaha

Congratulations Azlee Fazraen and Nor Kamilah.. semoga perjalanan hidup kalian diberkati ALLAH dan berbahagia didunia dan akhirat….SABAR itu perlu okay....

takmo cite byk... the trip was good and best... mmg enjoy every moment...tapi yg kurengnya.. semasa otw to Kelantan kat Karak highway... we all singgah kat 'Paya Serai'.. ala restoran yg kat petronas karak tuh... walawehhhh sgt mahal makanannya dan sgt tak sedap... saya makan maggi bodo n air teh o ais... RM10... ayoooo... mmg giler aaahhh... dah la tuh.. maggi tu amatsss pedas giler...itu aje la pengalaman yg kurenggg...

So now let the pics do the talking la eh…..

ditepi sungai Kelantan... hehehe

me with anak2s n terselit ARA...my niece...

mengiringi pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan... hehehe..

pengantin bersama mama n ayah pengantin lelaki... 'cam dorang lak pengantin kan... sungguh muda.... hehehe... GO cacaq n abg enal'

sah sebagai suami isteri....


Terengganu Darul Iman…

On Sunday...Dari kelantan.. on the way balik ke KL.. kami singgah di Terengganu… motif utama.. nak tgk sendiri masjid kristal yg menjadi sebutan ramai itew....itu pasal balik ikut terengganu.. hehehe

Sebelum sampai ke masjid kristal.. kami singgah makan di restoran Singgang, jalan nak ke masjid kristal tu lah... hmmm uniknya restoran nih... ianya sebuah rumah kampung dua tingkat yg dorang jadikan restoran... sgt cantik n kemas... makanannya pun sedappp... saya sgt suka bubur ubinya (mix of ubi kayu n keledek).. sgt sgt sgt sgt superb sedap... mmg semua dlm family saya makan bubur itu... n sume memuji sedap... baik fil, mil, mak, ayah, sil sefamily dan saya!!! hehehe fil siap tapau... sib baik la saya nih tak pregnant.. sebab sampai ke hari nih saya terkenang2 akan kesedapan bubur itu.. hehehehehehe

Masjid Kristal sgt cantik.... tapi yg kurenggnya... tempat wuduk wanita jauh la pulak dari tempat solat... jenuh mak saya buka stokin, pakai stokin... mana ngan tudung lagi... adeh.. sgt tak praktikal...lagi2 pada warga emas...lagi pulak semasa kami singgah itu ada pesta konvokesyen apa ntah... ramai org... soooo kena la queue utk ke toilet n amik wuduk....

Gambo lagi....hehe


mil n my children in front of the masjid kristal... pic taken by my niece....


masjid kristal
ini apa lagi... hehe.. gambo tuan blog pun kena ada jugak laaa...

Monday, October 26, 2009

MOOD

saya nak update.. tapi masa amat mencemburui saya... jadinya.. nanti2 la eh...
gambar trip ke kelantan, open houses.. sume tak upload lagi... ayoooo

mood pulak tak menentu... yg pasti... saya akan buat yg terbaik dan tak mahu ada terpalit rasa kesal bila meninggalkan company bola2 ini....

Insya ALLAH... akan ada rezeki yang mendatang untuk anak2 saya... amin....

Thursday, October 22, 2009

At last!!!

M leaving on the Jet plane!!!!!

Tuesday, October 13, 2009

My ‘Siam’ Warrior

Wahhhhhh terlebey sudaaa itu tajuk.. ahaksss
Itu la yg imad lakonkan masa concert dia.. hehe… ‘Siam’ Warrior…
The concert went well... just that we a little bit late coz lots of sudden things happened... mcm2 hal!!! So we missed our free breakfast hahaha… but luckily I dah paksa syera, imad n hanis makan tuna sandwich…

I rasa this time around.. the concert amat menyentuh hati…the emcee pun best… louder n livelier.. hehe
There is a brief summary of each student 6 yrs old masa dorang nak amik scroll from the principal… kali nih pun dah ada platform utk naik amik scroll… imad was the last one received his scroll.. and also with the long brief summary about him which makes me, the emcee and some of the parents cried… I can’t control myself when the emcee flash back the history of him 3 years back… "This boy was enrolled to TKC in 2006 when the mother found that he had some physical development delayed... later with the progress report from teacher and also the report from the Dr.. the mother took him for thorough check up at HUKM.. after several test, he was diagnosed with Duchenne Muscular Dystrophy (time nih emcee dah sebak dahh), eventho he face some difficulties and was left far behind from his peers but he enjoyed himself so much and showed a lot of progress and development... He did not let his difficulties separate him from his world and friends...We will surely miss this young boy and this is the last year that he will be with us... next year he will continue his schooling at Kelas Pendidikan Khas, Sekolah Kebangsaan Taman Permata...and here DANISH IMRAN RUSMAN AFFANDI.... (masa nih air mata i dah merambu keluar huhuhu) and he also received a loud and long applause from the audience.. even a standing ovation… THERE YOU GO ABANG!!! Everybody are very proud of you…. You are the STAR of the day and the STAR of my heart…..

Masa dah habis concert, I tanya la dia..

Me: abang, teacher tisya (principal) ckp apa kat abg.. dia hug abg lama2 tuh…
Imad: takde pape
Me: ye ke??
Imad: takde… teacher nangish jek… ibu pun nangish ek????
Me: huhuhuhu….

Below are the pics of the concert…

He's goyang2 for 'Daddy cool' song

The Siam Warrior (his 2nd part of action)

mengiringi raja siam... hahahaha MY HERO

See the teacher Hugs him tight
Good Bye.....
ini budak suka syok sendiri... tiru sapa la agaknya tuh...hehe

me, imad n hanis... in front of auditorium MPAJ..