Friday, January 23, 2009

BUKU YANG MERUNTUN JIWA RAGA

Last year i’ve read one book... Kembara Atiq Wazif SATU ANUGERAH BY HASAN SUYUT…..

Hmmmmm buku ini memang amat amat meruntun jiwa saya sebagai ibu…. Actually buku nih mengisahkan Encik Hasan Suyut nih membesarkan anak istimewanya….Atiq Wazif

Bygkan… first time me baca buku nih dari kul 12 mlm sampai kul 4 pagi.. sambil air mata meleleh2… menderu2… tak terkata… masa tu suami dan anak2 dah zzzzzz dibuai mimpi…

Ada one part yg sampai me menangis tersedu2 teramat la sangat… please read below,

‘Dalam perjalanan ke lapangan terbang….
"ril... aku nak beritahu kau’... kata-kataku terhenti disitu. Suaraku tersekat...
Air mataku mencurah, sebak tak terhingga.
Siril sahabatku terkejut..
"Anak aku…….wazif.... anak aku cacat ril........’

me masa baca nih… tak tau la nak kata menangis tu mcm mana… mcmkan disayat2 hati tuh…


oooo mmg saya amatttt emosi.. malah mmg dilabel emotional pun saya nih….

Teringat masa first time Dr. call n mention about imad…. me terus ke toilet n menangis semahunya (masa tu kat opis)… while my gud fren winda try to pujuk me… n terus me kata…’win… dr kata imad confirm DMD’….. tapi winda nih mmg pandai phsyco…. Dia kata…’takpe … ko antara orang-orang yg terpilih…. ALLAH tahu kau boleh laluinya… kau kuat semangat, kau tabah....
tapi........berat mata memandang... berat lagi bahu memikul....

INSYA ALLAH imad... ayah n ibu will do the very best for you...

For Atiq Wazif you are lucky to have such wonderful parents…. Yang berusaha bersungguh-sungguh untuk kebaikan anak mereka… and your stories make me realize I’ve done nothing much for Imad… n until now… I’m still trying to get ayah to read this book… so that he can also realize that he had not done much for Imad… n so that we can together understand, trying our best for you my son…..

N last nite me sempat lagi buka buku tu .. n everytime me baca… confirm me akan nangis....

YA ALLAH YA TUHANKU.. KAU TABAHKANLAH HATI HAMBA MU INI, KUATKAN LAH SEMANGAT KU DALAM MENGHARUNGI UJIAN DARI MU YA ALLAH……

……………………………….

Thursday, January 22, 2009

Tag by Neasuci

#01; - Sesiapa yang kena tag, kena tulis 10 sesuatu berkenaan orang yang meng-tag dia.

here's the list of 10 things about neasuci
· Over concern of her son
· Intelligent
· Friendly
· City girl – JB mari
· A lecturer in UM
· Petite
· Pursuing her PHD (sori tak ingat in what???)
· Good listener
· Always have good opinion and suggestion
· Suka minum ‚kopi’... hehehehehehe
·
#02; - Orang yang kena tag kena tulis 10 perkara. about yourself.

  • the eldest n only doter in family tapi tak manja tauuuu
  • garang yet baik hati n frenly….(hehehe)
  • love eating… (huhuhu saya mmg tak bley diet)
  • not a risk taker person
  • love shopping… (I loikeeeee)
  • energetic (hmmm sumtimes collapse gak)
  • a gud listener
  • independent wifey and mother
  • always jadi penasihat tak bertauliah
  • can forgive but hardly can’t forget (teruk kannn??? anyway... saya bukan angel)

#03; - At the end, you need to choose 10 people to be tagged and list their names.so that U'll know... do they really know U...

Takpo la… maleh la nak tag2 org… hehehehehe

so nik.... i've done mine... when yours???? hehehehe

Wednesday, January 21, 2009

Been tagged by Kay....

1)Copy badge "2008 cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkn di blog anda.

DONE

2)Link / n citer kan kembali siapa yang memberi award ini kpd anda.

She is a mother of 1 and my office colleagues yg gitu-gitu ngan saya.... hehehehe


3)Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta /hobi diri sendiri sbelum memilih penerima award seterusnya (anda di tag)


1. A mother of 3


2. The eldest in family and the only DAUGHTER


3. Wife to a rock kapak guy... Encik Rusman Affandi


4. First impression of people towards me... sombong n garang... hehehehe (garang tu betui kot but m not sombong okayyy... m a nice gal)


5. A multi tasker worker... believe me... i've done everything.. but now m just concentrate to my boss


6. love sewing... tapi tak reti guna sewing machine (camana tuh???)


7. saya sgt suka makan... tu sbb sekarang saya membesar bagai JOHAN


8. love shopping... tapi RM selalu membataskan....


9. love cooking tapi dapur saya membataskan... hehehehehe (ek elehhhh)


10. n selalu jadi penasihat tak bertauliah... wakakakakaka... ampunnnn


4)pilih 5 penerima award setrusnya n nyatakan di blog anda.


Aisehhh... kengkawan saya takde blog la... camno????




1. Nik


2. Layla

3. sue choy yin


4. sapeee lagi ekkk.. adeehhhhh





5)jgn lupe melawat blog kawan anda yg telah di tag n menyatakan dia telah telah di tag.

terkedu

last nite while i was coaching kakak to do her homework, imad n hanis were playing together... gelak, jerit, bertepuk bertampar.... n suddenly i heard imad said....

'ibu...ibu... tgk hanis nih dia jadi org cacat'... while hanis tgh buat aksi merangkak tersekat2.... n both of them gelak sakan.... n imad said again..'hahahahaha.... hanis cacat'.... n later on he said again... 'abang pun nak jadi org cacat laa...' huhuhuhu... part yang nih i tak boleh tahan... terus me bangun n hug him n told him not to said that thing again.... air mata dah bergenang.. cuma i tahan jangan tumpah....'wahai anak... jangan sesekali kau cakap lagi benda begitu'....

he knows nothing and as far as he concern, he is happy being in this family.... n happy he had ayah n ibu to lead his journey of life.... huhuhuhu...

imad... ibu sayang imad sgt sgt sgt.....

Monday, January 19, 2009

cikelat

sembang2 with hanis mmg fun... me suka tease dia... sbb dia suka ikut balik apa yg kita ckp.. n always take the last word... mcm gini...

ibu : hanis, syg ibu ker kakak?
hanis: kakak
ibu : hanis, syg ayah ker ibu?
hanis: ibu....

n yesterday... i had this again with her...while she's sitting on my stomach (cara2 utk meleperkan perut... tapi jgn amalkan jika kulit perut anda nipis...hehehehe)

ibu: hanis... hanis syg ayah ker ibu? (purposely coz wants her to say ibu)
hanis: ani ayang amat.... hehehehehe (translation: hanis syg imad)... n padan muka ibuuuuuu

one of her favourite Q&A...

ibu: budak kecik nih nama siapa???
hanis : ANI!!! dgn yakinnya..... bukan pronounce hanis.. but ani... okey la tuuuuu

Dragon dance or Lion Dance????

last saturday, as usual every month buat marketing kat giant... (now no K4 or tesco... jrg pegi punnn)...
tup2 ada pulak lion dance.... si hanis dah melompat terus atas ayah.. n hug ayah very2 tight... si kakak dah ke depan tgk lion tuhhh n si imad dah meraung2 sbb takde sape yang nak selamatkan dia... hehehehe.. i was like nak gelak tergolek2 pun ada... kesian pun ada... hehehehehe lawak2...

masa tu we all dah headed to counter dah... yg si lion tuh dah merayau2 di dlm giant la pulak.. mula2 tuh kat entrance tu aje... n i hug imad suh dia tutup telinga n i tutupkan mata dia... sib baik la... buat cenggitu... buatnya mata dia terbukak.. mau pengsan rasanya dia.... sbb si lion tu betul2 belakang i sambil dok kuis2 tudung i... n another lion (ada two okayyyy) was kacau2 the cashier yg kat counter i tuh... dah elok lion tu beredar...i pun buka la mata imad... he was like .. huhhh nasib baik.... n yet dia nampak pulak lion tu naik atas... soo i was like ... 'okay abg... lion dah takde'... n he said... 'amak... lion tu naik atash...nanti ia tuun bawah balikk'... hehehehe betapa takutnya dia... n utk tidak menakutkan dia lagi... i asked ayah to bring all of them to the car... biar la.. takpe.. ibu boleh handle with all the grocs......

sampai parking... dari jauh i nampak imad was hugging tight together with hanis... apa taknya... ayah menakut2kan dia...n si kakak was happily laughing at both of them... ayah kata... 'huh.. hanis nih nampak jek garang... tp penakut... sib baik tak patah leher ayah dia paut'.... hehehehe n yes hanis nih garang oooooo.............

terlupa pulak nak snap gambo while imad was crying like mad!!!

Thursday, January 15, 2009

ABANG aka imad













Hi....
my name is Danish Imran... I am six years old and will be turn to 7 this November...
am still at kindy... huhuhu... but never mind.. ibu said i need to know abc and 123 then i can only go to primary school...
i love cars... and i have a lots of CARS...
here please find my photos....





HANIS aka adik

















hellooooo

my name is Nurdamya Irhanis.. I am two years old now and soon will turn to three on this coming July...

I love screaming and fighting with imad... hehehehe.... but i know imad loves me sooo much...

and here please find my photossss

Wednesday, January 14, 2009

anak ooo anak

hmmm having a doter where soon will be turn to anak dara... will have macam2 kerenah....

yesterday my conversation with kakak while waiting for ayah....see below....

kakak: ibu... ainin kan.. (her bes fren) dah pakai singlet mcm anak dara...(she had her pendidikan jasmani)...
ibu : oh yee.. mcm mana singlet mcm anak dara tuh???
kakak: ala... dia kan cam lengkok2 sket lepas tu ada mcm ribbon ker ala mcm kakak manda punya tuh....
ibu :... hmmm takpe la... kakak punya pun cantik jugakk...
kakak:... hmmm ibu... ainin kann tetek dia kan cam dah besarr... sbb bila dia pakai singlet tu kann.. nampak mcm ada lengkuk... mcm tembam mcm tuhh...
ibu : hahhhhh!!!! what???? (dlm hati)... kakak tgk tetek dia ker???
kakak : tak la ibu.. kakak nampak.. mmg boleh nampak ibu....
ibu:.. apa la kakak nih tgk org pulak...
kakak:... dgn nada concern....ibuuu... tetek kakak takde pun ... tak mcm ainin pun... tak tembam pun... kakak nih takde tetek eh ibu???
ibu:... wakakakakakaka... tak tau nak ckp apa dah... adehhh anak ooiiii baru nak masuk 8 thn... dah concern about figure... pengsan!!!!!!

the conversation ends with a big laugh from me.... sabo jek la.... camno la nanti anak bujang den tu pulak... dah la ari tuh ada insiden cam gini jugak la lebey kurang... see below...

imad baru bgn tido.... n terus ke living hall (biasala nak tgk kartun)....

imad:... ibu!.. ibu! ibu!.. dgn nada cemas n kuat...(sore imad mmg kuat.. kalau bercakap mmg takleh kontrol volume)...
ibu: (terkocoh2)...hhaa kenapa???
imad:.. nih haaa bird abang nih dia keras...
ibu:... wakakakakaka dah tergelak tergolek2 dah....

Tuesday, January 13, 2009

Kakak


















ok story about kakak...

her full name Nurdhaniah Insyirah .... will be 8 this coming 11 June....

now standard 2 at SKS.... pergi sekolah dah nak pakai tudung (n dah pakai dah punnn)... she's a prefect... prefect yg kecik molek.. hehehehe...she's also terpilih to join the core group of the swatari.. tapi tak gi training pun hehehehe coz parents were ssoooo busy..

last year dah graduate from the asas tari of swatari group... here are some pics of the concert n she performing tarian inang......

being a kakak... she's good... anak yg patuh.... alhamdulilah... sejak takde bibik .. she's the one that always helping me with the houseworks... n ayah juga...hehehehehe

i always said to her... kakak kalau nak pandai, bijak, sihat... kena selalu berdoa... n bila dia berdoa semua org masuk dlm doa dia... termasuk la cousins2.... pernah sekali dia berdoa...'Ya ALLAH... bagila aqil cepat jalan'.. hehehehehe.. n her doa dimakbulkan.. her cousin aqil dah pun berjalan.... n opah pun tgh pening ngan mamat sorang tuh...

n kakak pun suka bergaya.. nanti one day me upload pics dia byk byk byk okehhh...


















Monday, January 12, 2009

weekend

its not a hectic weekend this time....

friday nite...
promised imad to bring him to pizza hut... masa tu dah lambat dah... tapi dia insist gak.. sooo kena la bwk jugak... they were very happy gilerrr... he ate one plate of spaghetti bolognese, 1 slice of pizza n 3 pcs of breadstick.... kakak just had her mushroom soup and pizza... n hanis hmmm bad mood... sbb kena paksa bgn tido....

saturday..
my housework day.. cleaning, ironing, moping apa lagi ek... tapi alhamdulilah by noon semua dah settle.. school uniform kakak dah settle utk ditransferkan rumah nenek.... now kakak dah bertudung.. ekceli she just need to wear tudung during her agama class... but she insist to wear it during school time... sooo ok la... up to u la kakak....

sunday...
cooking day... i cooked sup ayam n fishball which imad suka sgt sgt sgt.... ayam masak sambal n acar timun... bekfes time.. i masak cekodok.. which imad said that he wanted to save it sbb nak bwk gi sekolah esok.. hehehehe....

he was sooo eager to go to school coz ayah kena hantar n he will need to pakai helmet.... tak sabo nak pakai helmet budak2 tuh sebenarnya... hehehehehehe

imad2.... mcm kerenah yg buat ibu n ayah tersenyummm....

dia pernah quote kat opah...
opah: 'abg kena pandai mengaji tau.. kalau tak pandai mengaji nanti besar tak boleh kawin'
abg: 'hmmm kalau camtu abg takmo kawin la...'...

hehehehehehehe.. nak ckp apo lagi....

Friday, January 9, 2009

Her first letter




hmmm lama giler tak update blog.. hehehe.. this is the start for year 2009... insya allah....

last school holidays, sent kakak n imad balik kpg... then on christmas fetch them back... time tu kakak gave me a letter which was her first letter to me n ayah...

tgk n bacalah letter anak dara kesayangan saya ini... siap ngan signature kat envelope....heheheheehe

kakak.... if later u read this... ibu n ayah also rindu kat kakak n abang... rindu sgt sgt sgt.. tapi kami pun kena adil... to keep u dekat with opah n wan and also with atuk n nenek.... furthermore if you are with opah... i know that u will be better.....i luv u sooo much...

Thursday, January 8, 2009

good things in 2009

my new year starts with good news..... insya allah... dengan izin ALLAH... i will have one landed property... which i can said dream house (my dream house idakler bungalow... hehehehe).. coz it is single storey, fully extended, near the school, mosque, kedai runcit n kedai makan... n tambahan utk kegembiraan ayah...near to his parents... (sob sob sob).. takperla.. moga2 daku jadi menantu solehah... hehehehehe



application loan telah disubmit pada 5 buah bank... now tgh tunggu approval... minta2 dpt la apa yg di pinta... aminnn...



n mula la angan2 kami.... ayah want to refurbish the house.. kalau kewangan mengizinkan... siap nak buat tier by tier sesikit la kunon.... but i've reminded him... kenapa kita pilih single storey??? coz of imad kannn... sooo why u still want to have tier by tier.. kunon2 living hall tinggi sket.. lepaking hall tuh.. rendah sket dari dapur... i told him... we have to think... mmg kita kalu boleh tak mo yg buruk2 terjadi pada imad... but if let say dah takdir dia begitu.. katalah he will be on wheelchair... camna??? tak ker menyusahkan dia....ayah terdiam...



i never want anything bad happen to my kids.... but i need to be sedar diri n pk panjang...



takpe la ayah... kita dpt nih pun rezeki anak2 jugak.... insya allah ada la jalan kesitu... aminnnnn....mana tak rezekinya... tanpa berpk nak beli rumah.. tiba2 ALLAH juruskan jalan ke situ... n the owner said.. after we paid the deposit... 2 3 org dtg nak beli with the higher price... insya allah... cepat2 la loan approve....



n kalau u all nak tau.. imad n hanis sempat tido kat umah tuh.. while we were having discussion and deposit payment with the owner... coz the owner (he called atuk) was so nice to him and hanis.... hehehehehe.. dia dah rasmikan dulu....

Update on him

Imad still in kindy eventho he will be 7 november this year... i applied for postponement for him because of his ability to read, count and write....apart from that i also enroll him for extra theraphy session in one of the special school in bukit keramat... hopefully by end of this year he will be able to do simple things at least... insya allah... aminnnnn

despite of his therapy session in hukm and also visit to hukm specialist every 6 months... i also seek alternative medication for him at klinik perubatan elektronik... n once a while bila balik kpg... i also brought him for massage kat sorang makcik kat bagan datoh....

according to the teacher and principal of the kindy... he had a lot of progress after 3 years be with the kindy... social skill, self - confident and etc... eventho he will not said loud for a b c n 1 2 3... but he able to show u which one is a b and c... and which is the sound of CAT.... that is why the teacher said that he is good in patterning and memorizing...

talking about memorizing..... ini mmg diakui bagusss... last 29 december we held family gathering of ayah's side (all atuks, cousins, niece and nephews of ayah) at kelab shah alam.... imad can still remember the tesco shah alam that we singgah to beli barang baby for angah's .... aka aqil.. that was 1 year ++ ago..... betapa kuat ingatan dia...

and still he is soooo fanatic, fantastic, passion in CARS... he can't wait for ayah to purchase TOYOTA ALPHARD... hehehehe.. sabo jek la.. mcm la alphard to doploh hengget....but ayah told him... 'nanti ye abang... duit ayah tak cukup lagi'... huhuhu.......

cite di pagi khamis

because of lama tak update... now we all dah takde bibik...huhuhu... she back for good in september 2008 (she worked with us since imad 9 mths)....sooo anak2 had to go to umah nenek while me and ayah working...and now we just have one car since ayah dah jual his 'big' van.... soo nak tak nak kenala ayah hantar ibu gi work... if not camana nak bwk anak2 ke umah nenek....



pagi tadi since the new rules penumpang belakang kena pakai tali pinggan keledar... all my anaks pakai la... while si hanis melalak sbb she still wanna stand at the middle of the seat... terdengar la suara kakak.... 'imad tutup la mulut tu, nanti lalat masuk'... n imad said ' ana ada lalat dlm keta... lalat kat luar.. kat umah'... hehehehehe... me n ayah tersenyum aje... tak tercapai dek akal fikiran ku ini dgn jawapan imad....