Monday, February 16, 2009

PG2G and Weekend

Tak tau nak tulis apa sebenarnya… but just wanted to share with you all….

Last Saturday I attended the PG2G (parents get together) ayah tak ikut.. ayah demam.. sooo he was at home with hanis… kakak ada KO-KO….. mcm biasa principal brief on the kindy, time table, snack n bla2….. n end up with the report session… this report was produce based on the children activities past 6 weeks….

Actually the session is between the class teacher and the parents.. tapi bila my turn.. principal yg took over from the class teacher… she explained here n there… she explained that imad’s is making a good progress but still dia takmo sebut abc n 123.. kona la camana n nyanyikan la mcm mana pun…. But if suruh dia tunjuk … elok jek dia buat… haii entahlahh… n the principal said… ‘he looks quite weak this year… he even can’t climb the stairs on his own dah…. Kena ada support.. then only he can climb’… masa principal nih ckp… mata I dah berair dah.. elok jek dia habis… terus menderu2 air mata mengalir…. Tak tau nak ckp apa… n she felt so guilty towards me…. Dia kata…’do I make u cry’… don’t be sad… u have us…. adoiiii lagiii la makcik sedeyy….makcik mmg dah tak kisah.. ada parents2 lain ka, apa ka,… luckily imad is not with me… dia kat bawah with his friends…. Adoilaaa… tak tau kenapa me sedey sgt… mmg sejak dua menjak nih fikiran runsing ngan attitude imad… his behaviour skang amat2 la mencabar… ayah yg amatla sabar ngan dia pun dah nak jadi tipis kesabarannya….
After dah pueh nangis I turun.. n get imad some snack before balik umah…

Kat umah pulak while I’m doing all the house works… imad telah menumpahkan satu jug air laici (his fav) atas meja… buku jawi kakak basah n luckily I sempat selamatkan buku cek ayah… adoila imad… dia pandai pulak amik kain lap….
Malam tu dia request nak tido umah nenek.. kena la bagi jugak.. dia tu kalau tak dikutkan… lagi la dahsyat tantrum dia… kadang2 his cousin yg almost 1 year tuh dia tarik rambut, dia pukul… adik dia toksah ckp la kan.. luckily adik melawan so takde la dia bully sgt..... adoilaa...kot org paham takpe... takut org tak paham… (tapi me punish jugak dia… Cuma tu la tak memberi kesan)….

Yang kelakarnya.. ada la semut2 berkeliaran… n menghurung makanan (rumah saya mmg byk semut.. walaupun ditingkat 4)…dia nampak n told me…’ibu.. ibu… nih semut nih.. byk… ini mesti semut kat umah nenek… dia naik bukit datang umah kita)... hehehehe.. me dengar senyum jek… semut siap naik bukit tuh…

Hari ahad pulak, ayah bawak dia gi solat isyak kat surau.. n balik muka ayah dah bertukar.. imad buang air besar dlm seluar…. Huhuhu… ayah kata nasib baik dia duduk kat tangga… adoilaa… tak tau nak kata apa… dah ckp byk kali kat dia… jangan ditahan2.. tu yg bila dah tak tahan, main belasah aje… dia nih tak suka buang air besar selain dari rumah… camana????

After dah clean dia sume… me suap dia makan n he said to me…’ibu.. abg sorry… bukan abg bagi tumpah air laici tuh… abg nak tutup air tuh.. peh tu dia tumpah…(in his language la kann..)… lagi sekali air mata ku bergenang….

YA ALLAH... aku mohon kepadamu... kau tingkatkan la kesabaran kami, kau berikanlah kami kekuatan, ketabahan yang tiada batasan dan sempadan... dalam mengharungi hidup ini.... aminnnn...

2 comments:

Neasuci said...

Eta... I just read this entry. Is his condition deteriorating? Sabar Eta.. i doakan you tabah semangat....

Eta said...

thanks nik...
pada u all ajela i dpt luahkan kerisauan... who else????
last nite he did it again... i dun know whether it his habit (sbb tak suka toilet selain dari umah) or his condition... tp setelah i perati2... mmg he's having a difficulties utk bgn... tak mcm dulu...