Monday, March 23, 2009

Hantu Belak aka Bedak....

Semalam adalah hari utk saya bersenang lenang setelah pulang dari kampuang... yeee saya cuti 2 hari dan pulang ke kampung... besttt!!!!.. yelah sblm cuti sekolah berakhir... setelah lunch... saya pun mencapai surat khabar tuk mengetahui gossip2 terkini... disamping menonton AF... tiba part Hafiz tuh... dia nyanyi lagu toyol!!! Yg imad dengar poyo... terus dia pun nyanyi la kuat2... poyo!!! Poyo!!! Kakak poyo!!!... sikakak pun marahla … kata.. toyol la imad.. bukan poyo!!

Selepas itu mereka tiga beradik menghilangkan diri kedalam bilik... ku kik.. ku kik2 dorang ketawa... ntah apa yg dibuat tak tau... me n ayah tgh bersantai dengan senangnya.. suddenly... keluar hanis... berlari.. tapi dijerit kakak supaya tak pergi ke depan… siap brek hanis patah balik… hehehehehe rupa2nya dorang main bedak.. habis dua botol bedak… muka masing2 jgn ckp la… ngan katil, ngan almari habis berbedak… bila kena marah.. dorang kata… kami main hantu bedak…. Yg imad n kakak dah kecut habis la.. yelah ... ayah dah naik angin… siap bersepah2 sume… yg si hanis selamba masuk bilik air terus mandi ngan baju2 n pampers sekali… adeehhhh…

Maka terus la diorang kena ragging lap sume perkakas yg kena bedak, katil, almari n tukar cadar sekali… hehehehe.. disbbkan saya pun ala2 mcm nak naik angin.. maka terlupa nak amik gambo… Tau pun takut hantu2 bedak itu bila kena marah ngan mak n bapak hantu bedak....

Wednesday, March 18, 2009

sekolah

A fren of mine commented me after reading my entry of Sekolah Keb Taman Permata…..

She said ‘akak… akak sampai hati ker nak imad sekolah situ’???? dia kan looks normal..just that his disabilities yg sikit tu aje….

Hmmmm.....jauh disudut hati.. baik saya ataupun hubby mmg tak nak dia masuk ke kelas pendidikan khas itu... bukan denial.. but we felt that imad can be on his progress and later or sooner dia boleh catch up with his friends...

but… after seeing him can’t even write the alphabet correctly, can’t even read, can’t even hold the pencil properly, sometimes still on his baby talk…. N also sometime lack of focus… we decided that he needs to go there to polish his skill and to improve whatever he needs to improve… They have a special teacher that had an experience to handle these special children. We need to believe in that.

Apa yg kami harapkan imad akan show his progress.. kalau tak sekarang… bila tiba masanya nanti.. biar lah waktu yg menentukannya… apa2 pun saya cuba untuk memberikan yang terbaik untuknya…

Bukan takde sekolah lain... we found out one of NGO school for special kids… but still di situ hanya lah ada special kids… n he has no chance untuk berkawan dengan kanak2 normal pulak nanti… manalah tau rezeki imad… boleh diterima masuk ke kelas normal… sama2 belajar dan berjaya dengan kawan2 nya… itu hanya harapan kami.. jika sebaliknya.. kami terima... dan akan terus berusaha untuk memberikan yang terbaik buat imad... Insya ALLAH...

Last nite when he heard ayah’s conversation with his grandparents pasal school nih.. imad terus kata… ‘ayah.. abang nak jadi pengawas mcm kakak.. abang nak pakai kasut hitam’… bila ayah terangkan mcm mana boleh jadi pengawas tuh.. dia dah terlentang sambil guling ala2 hindustan…. ‘abg nak awass.. abg nak awasss’… yelah2… nanti abg jadi pengawas.. kena beralah jugak ayah akhirnya… hehehehehe

There was an incident happened kat rumah mil during weekend lepas… its on imad la… I had lost my patience and marah2 dia sambil piat telinga dia… actually that is not my intention tapi sbb dah tak boleh tahan… sbb dah tak sabar… sbb dah bengang.. saya pukul dia… tapi sebenarnya incident itu hanyalah diibarat ‘pukul anak sindir menantu’.. tapi idakler menantu saya.. hehehe saya mana ada menantu…..

Tapi selepas itu saya menangis sbb kenapa harus saya marah imad… n nasib baik ayah memahami (selalu ayah akan marah saya jika saya marah2 imad)… ayah Cuma kata… ‘lain kali sabar la ibu, orang tak faham anak kita bu’… saya Cuma kata… sebenarnya saya tak marahkan imad sgt… tapi saya geram, takkan saya nak marah anak orang’.. nak aje saya kata.. ‘puas hati kamu kan.. imad dah kena marah dan pukul!!!!’

Ayah sambung, tak pe la bu.. orang tak rasa apa yang kita rasa…..huhuhu….

Tuesday, March 17, 2009

cite sedey lagiiii

Yesterday... sampai aje umah mil... I saw imad tgh watched tv…. Cartoon la apalagi… when bagi salam… terus dia datang kat saya n hug me tight…. Kissed me n panjat belakang saya….

Happy aje… terus aje kata.. ibu.. abg nak suruh ibu suap makan’... okey...

Dah lepas makan... he wanted to go to nite market... mula2 dah guling2 dah… sbb ayah tak bagi coz hujan n hanis pun nak ikut… but when I whisper to him cara2 utk memboloskan diri supaya adik tak nampak… terus bersinar mata dia….

N we berjaya melepaskan diri ke pasar malam… bukan nak beli apa pun.. beli jagung aje….

Dah settle semua.. kakak dah makan, imad dah makan... we wanted to go back... imad come n kiss me again… salam me n ayah… he wanted to stay overnite at nenek’s house… also with kakak… oklah… nama pun cuti sekolah kannn…

So three of us balik umah… n later after that.. ayah kuar gi meeting club….n me.. this is the time for me to watch tv… sbb sblm nih tv ini di concur oleh imad n the gang… n there is no tv on weekdays oso….

Adik pulak dah terlena.. me apalagi… tekan sana… tekan sini….. tertgk la star movies.. 13 going 30 n sambung lagi tgk Blind Dating….

And guess what????

I cried like mad masa tgk blind dating tuh.. tak tau kenapa?? Maybe sbb tgk kecekalan dia agaknya….Huhuhuhu… kan saya dah kata saya nih emo n cengeng….. sib baik ayah takde… siap tersedu2 tuh…..

N later I nangis lagi… memikirkan imad……sambil sidai kain... hehehehe.. sungguh emo saya ini.. apa nak buat... ini aje yg boleh buat saya release.....

kalau time solat tu jgn ckp la.. kat umah mmg leleh.. tapi kat opis... tahannnnn... bergenang aje laa...hehehe kena menten beb!!!

Monday, March 16, 2009

Sek Keb Taman Permata

Sekolah ini dibawah kategori luar Bandar (setahu saya menerusi laman web PPD Gombak) dan pendidikan khas sekolah ini baru sahaja beroperasi tahun lepas… insya allah imad akan bersekolah disini tahun hadapan…

Disebabkan oleh interview yang telah ditetapkan pada hari selasa pagi.. maka saya terpaksala postpone meeting saya ke sebelah petang.. (hehehe.. betapa powernya saya!!!) kerana management meeting saya selalunya diadakan pada tiap2 hari selasa sebelah pagi…..

We arrived late (blame it to ayah!!!)… sudah ada beberapa orang parents dengan anak masing2 disitu… there’s no chair for me to sit.. sbb dah penuh dlm bilik tuh… even ayah juga… soo I just amik form yg perlu diisi… tulis la sambil berdiri.. sib baik ada meja… form itu.. ini… mcm2 la… disbbkan saya tangkas menangani segala dokumen2.. maka sayala orang pertama yg submit dokumen2 itew… dan disbbkan keringanan mulut saya… maka kami la orang pertama diinterview… hehehehehe.. (rasanya mesti bengkek parents2 yg lain itewww, apa boleh buat.. cikgu tu kata.. sapa cepat dia dulu)….

Setelah berbincang begitu begini….. menerangkan apa yang patut tentang imad… menyerahkan laporan sekolah, hasil kerja rumah imad, laporan doktor dan macam2 lagi... maka cikgu itupun memulakan sesi interview with imad di bilik lain... jenuh jugak la memujuk imad utk memberi kerjasama... agaknya dia terkujat dengan keadaan sekeliling dia kot.... sampai dia tidak mahu melepaskan tangan saya dan ayah....

Semasa kami nak kebilik lain itew.. kanak2 istimewa disitu... tgh beratur utk ke kantin... kena pakai kasut.. beratur... dah elok beratur baca doa makan.. dan baru la ke kantin... ada macam2 kerenah dan bermacam2 ragam.... ada yang berebut kasut, ada yang bergaduh.... ada yg buat hal sendiri... even ada sorang budak nih datang usap2 muka ayah.. n kata ....’papa’... papa... sib baik ayah cool... hehehehe... mungkin bila menyaksikan inilah yang membuatkan imad jadi terkujat... jadi tak seronok... jadi takut....

Semasa imad diinterview (ekceli test to be specific).. kami ke kantin… untuk melihat lebih dekat cara2 budak2 istimewa ini… spt tadi.. ada yang makan tanpa peduli orang lain, ada yang asiiikkk la bercakap sampai cikgu tak larat layan, ada yang bergaduh, ada yang relax menikmati hidangan…..ada 3 orang cikgu yang pantau kanak2 ini semasa di kantin…

Selepas itew kami nampak cikgu yg test imad itew mencari kami… ooo imad tak mau cooperate.. sbb melihat kami tiada di tepi corridor itew… maka terpaksa la kami berdiri di situ sambil dia membuat pelbagai test sampai la ke tandas… itew semua akan dibuat laporan tentang imad… untuk mengetahui lebih lanjut tentang masalah imad…

Menurut cikgu disitu.. selalunya kanak2 istimewa ini akan diberi percubaan selama tiga bulan (pada yg on diapers laa).. sbb kata cikgu itew... mmg ada pembantu cikgu tetapi pembantu cikgu bukan la utk menguruskan perihal murid, pembantu cikgu hanya la menolong cikgu memantau murid2.. spt ke kantin, ke tandas dan semasa di dlam kelas....

Dan setelah melalui test itew.. imad berjaya menempatkan diri... tetapi kami request utk dia masuk di tahun hadapan.. memandangkan dia pun bersekolah di TKC sekarang ini.. lagipun akan ada major renovation utk kelas pendidikan khas di situ dlm tahun ini.. makanya baguslah utk imad memulakan persekolahannya tahun hadapan dalam keadaan yang lebih selesa....

Sebelum meninggalkan sekolah itew.. kami bersalaman dengan parents2 yang ada... pada pandangan saya.. hanya kami saja pasangan yang agak muda... dan semasa di dalam kereta... ayah meluahkan rasa risaunya... bagaimana penerimaan imad nanti.. sekarang.. dia bersekolah dikalangan kanak2 normal… jika dia masuk ke pendidikan khas nanti..mostly kawan2nya… dikalangan kanak2 DS, CP, Autisme….

Saya hanya mampu berdoa dan berserah.. moga2 imad akan dapat menerimanya dengan tabah dan yakin...dan semoga imad improve sebelum ke sekolah itu tahun hadapan.....

sebelum ayah drop saya ke tempat kerja... imad Cuma berkata...’abang takmo sekolah situ.. abang tak suka budak2 tu... abang takuttt’... hmmmmmmmmmm???????

Dinner aka makan malam....

Nowadays... kami selalu gak la makan kat luar... sbb saya tidak berkesempatan utk masak... hehehehe alasan!!!

Semalam ingat nak makan kfc... jadinya saya pun memikir2 apa la clue yg boleh saya sampaikan pada ayah sbb didalam kereta bersama2 kami ada imad n hanis (takleh sebut kfc or kentucky fried chicken).... knowing imad yang kalau dah dijanjikan sesuatu tapi kalau tak ditunaikan.. maka setiap hari akan berkumandangla tuntutan2 itu tidak kira pagi, petang, malam, nak tido, bgn tido..hatta sedang mandi sekalipun.....dan
Disebabkan persetujuan utk makan ini pun kami kenalah juga mengambil kira taste kakak.. makanya saya kena la bagi clue dulu.. sbb tidak mahu mengecewakan mana2 pihak....hehehe...

Our conversation as follows:-

Ibu - ayah.. kita makan ayam pakcik janggut nak????
Ayah - ayam pakcik janggut???? Blurrrr
Ibu - yelah... ayam pakcik janggut yg janggut n rambut dia kaler putih tuuuuu...
Ayah - bila pulak kita ada beli ayam kat pakcik janggut kaler putih????
Ibu - ala... ibu tak boleh ckp terang2 la... kang anak teruna awak buat aksi hindustan pulak.....
Ayah - ala... tak paham la....
Ibu - ala… ayam.. ayam… yang ada pakcik janggut n rambut putihhhh tuuuuuu
Ayah - oooooo tau2… dah tau dah.. byk la awak ayam pakcik janggut....hahahahaha

So when we went and fetch kakak.. I’ve told kakak and she agree.. so saya pun ckp la kat ayah… ok!! And ayah pun buat la announcement…

Ayah - abang.. ibu nak belanja abang makan colonel burger, Nak tak??? Kita tapau makan kat umah…
Imad - nak .. nak… yeay yeay… ala tapi abg nak akan kat situ…..(pjg muncungnya)…

Maka semalam kami menikmati KFC…. Aka.. Ayam pakcik janggut!!!! hahahahaha

Thursday, March 5, 2009

luahan rasa

A friend of mine wrote this to me….

‘Stop comparing him with other kids ok! Imad ni special, jadi dia perlukan special mom like you to care for him.’

Bila balik rumah…ketika bersama2 imad semalam… tak putus saya memandang dia… dalam hati saya.. terasa sangat sayu….Now he can do things in whatever way he wants…but how about in future… sampai bergenang air mata saya… ayah perasan…n he said ‘apasal nih ibu’… yg terkeluar dari mulut saya… ‘kesian imad kan ayah’…..and being him… takde apa2 reaksi dari ayah…

Can I be a special mom for him???? I always feel that I am not a good mother, he don’t like me tho… he prefer ayah than me, he prefer nenek than me… coz I am the one that always against him. He likes to ‘genteling’ the play doh aka plastesine , and end up he leave it everywhere in the house, car, nenek’s house and always we found out that Ohara (his baby cousin) ate one of it…. I know sometimes people would not understand why is he behaving like that… but that is him… he’s actually far behind from the kids that in the same age with him…. That is why sometimes I can’t help myself to compare him with other kids… kadang2 kita nih terlupa… bilamana dipengaruhi oleh keadaan dan orang2 disekeliling…

Jadi.. saya kenalah jangan lupa diri!!! Dan kerana itu juga saya mengharapkan kawan2 yang dekat dengan saya supaya sentiasa ingatkan saya tentang keadaan saya itu… it happened to ayah also…. Sometimes when he is not in a good mood… he tend to do things that he not supposed to do…. And after that he realize… Imad is SPECIAL… but I always said this to ayah… ‘please la, don’t spoil him coz he is special, I don’t want him to be spoil becoz people see he is SPECIAL’…..

He needs to face the real world that is sooo cruel… he needs to do things that he supposed to do… he needs to know that all coz kita tak tau sejauh mana perjalanan kita…

Saya tahu ini semua dugaan buat saya... kerana saya insan2 yang terpilih..cuma.....
As a normal human, kadang2 kita tak terlepas dari memikirkan benda2 yang negative…. Kadang2 terkeluar dari kepala saya.. bagaimana imad nanti nak meneruskan kehidupan dia… mengenangkan ketidakupayaan dia, mesti dia bertanya…. Mesti kakak dan adik dia pun akan bertanya… selalu saya memikirkan benda nih… until sometimes saya terfikir, janganlah diberi kesengsaraan ini kepada anak2 saya.. tak sanggup rasanya… tak tertanggung rasanya… kalaupun kesengsaraan itu akan datang pada dia… ambil la dia.. itu lebih baik dari saya saksikan segala-galanya… adakah ini tanda2 putus asa… adakah ini saya tidak redha dengan qada’ dan qadar saya.. adakah ini saya tidak percaya dengan takdir ALLAH ke atas saya…

Saya cuba tepis… tapi makin lama.. perkara itu makin menghimpit saya… selalu saya panjatkan doa… agar tidak tersasar iman saya… agar tidak cenderung saya memikirkannya….. hmmm apa2 pun saya juga masih tidak bersedia…. Tidak setabah dan sekuat mana yg disangka….dan …hidup juga mesti diteruskan…

Monday, March 2, 2009

Duchenne Muscular Dystrophy

Ekceli dah lama me nak post this issue… tapi tak terbuat2….

I’m still searching primary school for imad… my first choice… sek keb taman melawati.. coz kat situ ada kelas khas…. But I just get to know that sekolah tu dah ramaiii sgt kanak2 istimewa… n I got to know Sekolah Taman Permata pun dah ada kelas khas….so am still finding a suitable time nak pergi survey n meet up with the school teacher.

Apa yg masih bermain difikiran saya ialah… mengenai report doctor ke atas imad….his disability is fall under fizikal… n itulah yg doctor tulis pun….. tapi doctor ada tick sekali…. Mental retardation…

Benda ini bermain2 di fikiran saya….susah nak faham kadang2.. until i found this article.... see below....

The different types of muscular dystrophy affect different sets of muscles and result in different degrees of muscle weakness.

Duchenne muscular dystrophy is the most common and the most severe form of MD. It affects about 1 out of every 3,500 boys. (Girls can carry the gene that causes the disease, but they usually have no symptoms.) This form occurs because of a problem with the gene that makes dystrophin. Without this protein, the muscles break down and a child becomes weaker.

In cases of Duchenne muscular dystrophy, symptoms usually begin to appear around age 5, as the pelvic muscles begin to weaken. Most kids with this form need to use a wheelchair by age 12. Over time, their muscles weaken in the shoulders, back, arms, and legs.

Eventually, the respiratory muscles are affected, and a ventilator is required to assist breathing. Kids who have Duchenne MD typically have a life span of about 20 years.

Although most kids with Duchenne muscular dystrophy have average intelligence, about one-third of them experience learning disabilities and a small number have mental retardation.

While the incidence of Duchenne is known, it's unclear how common other forms of MD are because the symptoms can vary so widely between individuals. In fact, in some people the symptoms are so mild that the disease goes undiagnosed.

And apa yg mula bermain2 di fikiran saya… adakah anak saya tergolong dalam golongan yang sedikit itu???? Hmmm hanya ALLAH yang tahu perasaan saya ketika ini…..and I still keep this to myself….don’t have courage to tell ayah….