Wednesday, March 18, 2009

sekolah

A fren of mine commented me after reading my entry of Sekolah Keb Taman Permata…..

She said ‘akak… akak sampai hati ker nak imad sekolah situ’???? dia kan looks normal..just that his disabilities yg sikit tu aje….

Hmmmm.....jauh disudut hati.. baik saya ataupun hubby mmg tak nak dia masuk ke kelas pendidikan khas itu... bukan denial.. but we felt that imad can be on his progress and later or sooner dia boleh catch up with his friends...

but… after seeing him can’t even write the alphabet correctly, can’t even read, can’t even hold the pencil properly, sometimes still on his baby talk…. N also sometime lack of focus… we decided that he needs to go there to polish his skill and to improve whatever he needs to improve… They have a special teacher that had an experience to handle these special children. We need to believe in that.

Apa yg kami harapkan imad akan show his progress.. kalau tak sekarang… bila tiba masanya nanti.. biar lah waktu yg menentukannya… apa2 pun saya cuba untuk memberikan yang terbaik untuknya…

Bukan takde sekolah lain... we found out one of NGO school for special kids… but still di situ hanya lah ada special kids… n he has no chance untuk berkawan dengan kanak2 normal pulak nanti… manalah tau rezeki imad… boleh diterima masuk ke kelas normal… sama2 belajar dan berjaya dengan kawan2 nya… itu hanya harapan kami.. jika sebaliknya.. kami terima... dan akan terus berusaha untuk memberikan yang terbaik buat imad... Insya ALLAH...

Last nite when he heard ayah’s conversation with his grandparents pasal school nih.. imad terus kata… ‘ayah.. abang nak jadi pengawas mcm kakak.. abang nak pakai kasut hitam’… bila ayah terangkan mcm mana boleh jadi pengawas tuh.. dia dah terlentang sambil guling ala2 hindustan…. ‘abg nak awass.. abg nak awasss’… yelah2… nanti abg jadi pengawas.. kena beralah jugak ayah akhirnya… hehehehehe

There was an incident happened kat rumah mil during weekend lepas… its on imad la… I had lost my patience and marah2 dia sambil piat telinga dia… actually that is not my intention tapi sbb dah tak boleh tahan… sbb dah tak sabar… sbb dah bengang.. saya pukul dia… tapi sebenarnya incident itu hanyalah diibarat ‘pukul anak sindir menantu’.. tapi idakler menantu saya.. hehehe saya mana ada menantu…..

Tapi selepas itu saya menangis sbb kenapa harus saya marah imad… n nasib baik ayah memahami (selalu ayah akan marah saya jika saya marah2 imad)… ayah Cuma kata… ‘lain kali sabar la ibu, orang tak faham anak kita bu’… saya Cuma kata… sebenarnya saya tak marahkan imad sgt… tapi saya geram, takkan saya nak marah anak orang’.. nak aje saya kata.. ‘puas hati kamu kan.. imad dah kena marah dan pukul!!!!’

Ayah sambung, tak pe la bu.. orang tak rasa apa yang kita rasa…..huhuhu….

No comments: