Tuesday, April 28, 2009

Penulis diary yang TEGAR




nampak gambar diatas... itulah penulis diary yg tegar!!! dimana saja.. dia akan usung sling bag dia tuh berserta note pad kecik dia aka diary.. n mcm2 la dia tulis... aktiviti di sekolah, rumah apalagi berjalan2....
selalunya dia akan start with 'HELLO.. HARI INI SAYA PERGI BLA2'... kalau let say dia ada tulis tak kawan org tu ker, org nih ker.. dia tulis gak.. n later nanti ada la dia write in red... 'SAYA DAH KAWAN BALIK NGAN NAYLI' hehehehehe..

sorila kakak ek.. ibu baca diary kakak... ala sekali jek.. itupun sebab ibu check pocket sekolah kakak.. before ibu humban baju2 tu dlm baldi.... mr. ayah nampak.. dia kata...'ehhh tak baik tau.. baca diary orang...'saya jawab... 'ala.. diary anak... apa kessss'...

hehehehehehe..

oh ye... tempat kejadian diatas adalah semasa sports day imad....

Monday, April 27, 2009

Sports day



Last saturday was imad's sports day.... sib baik buat dlm dewan.. kalau tak mau menggelegak otak nih berdiri tgh panas.. hehehehe.. yelah kesian budak2 kannn.... imad enjoyed his activities very much... sume acara utk 6 thn dia masuk... n like last year.. he insist to join the gymnastic for opening eventho dia tak boleh buat.. dia nakkkk jugak.. so the teacher had no choice and help him with that... nanti later i upload the video eh... unlike last year.. masa dia buat nih... i menangis bagai nak rak (bukan ler meraung.. meleleh aje).. lajuuu jek airmata nih gugur.. but this year... i tabah sket kot... relax aje... cuma masa dia masuk acara ikat kaki sambil berjalan tu.. i'm a bit worry.. yelah mana la kuat cik abg kecik ku iteww... n i asked mr. ayah to accompany him... bila tgk dia tuh relax aje... kita pulak risau... ekceli i boleh aje ckp kat teacher tu exclude imad from the game... tapi kesian pulak kat dia... biar la he enjoy his life to the fullest... merasa apa yang patut dia rasa sepertimana kanak2 lain...
oh ya... diatas tu gambar during sports day tu la... malas nak upload bebyk... n lupa nak mention... coz of he is kesayangan nenek... nenek pun dtg tgk cucunda dia bersports.. hehehehehe...

Semalam pulak (27/4) ada PTD (Parents teachers day), school nih buat quarterly... they report on the progress of the children.. i went at 8.30 a.m... jumpa ngan class teacher dia.. teacher ila... she said imad's was progressing well compared to last year... dah byk ckp, dah pandai minggle around.. dah pandai bagi instructions... kira dah jadi cam abang la... hopefully berterusan la hendaknya... aminnnn

Their room



saje jek amik gambar bilik dorang nih... buat kenangan... esok2 tak tido bilik nih dah.... imad share bilik with syera... masa pindah rumah nih... me tgh dlm pantang bersalinkan imad... soo mr. ayah belasah jek la warna yg dia agak2 dia suka... so terkaler la bilik ini dengan green apple and merah bata.... n letak la border kartun ditgh2... disbbkan anak2 saya ini amat kreatif.. di suatu malam yg sunyi... senyap jek dorang dlm bilik tuh.. rupa2nya mereka (syera n imad) telah mengoyakkan border tersebut... maka tidakla lawa jadinya... tapi diatas kreativiti saya.. saya tampalkan pulak gambar2 mereka.. hehehehe.. tu yg maleh nak amik gambo border tuh.. dah jadi tak semenggah...

based on the color of the bedsheet.. korang tau la mana satu belongs to syera and mana satu belongs to imad...

Pics of them




ini pulak photos during makan supper di kfc... tgkla... bergelak gumbira bermain dikala2 12 tgh malam..... sukeeeeee

Pics of Imad and cousin



Above is pic of imad n his cousin Yasif Zuhair.... in one of the gerai makan in AU5 yg sebelah Petronas tuh.... itu antara kedai2 yg kami selalu singgah makan... suka nasi buburnya.. dan juga kerang bakarnya dan juga gerai sataynya... nyum nyum nyum.... hehehehehe

Wednesday, April 22, 2009

OT (Occupational Therapy)

Today imad had his OT... so he went with ayah since i am not well to tag along... session start at 9.30 am.

balik tadi.. ayah story mory.. imad dah start to be focus a bit on whateva yg therapist tu ajar... hopefully he will be more focus after this...

and he will be having his sports day this coming saturday... tak tau la aksi apa pulak dia masuk tahun nih.... nanti kalau i dah pandai link his video for the last year sport... i masukkan ke sini... sgt mengguris hati...huhuhuhu....

OT tadi tuh.. end at 10.30 and the next session will be in May....

sekian....

KFC at 12:00 a.m.

ini cerita weekend yg lepas la... bersamaan hari sabtu 18 April 2009.... hari malas sedunia bagi saya.. hehehehe... selalunya all the baju bajan akan terbasuh dan tergosok before petang... tapi pada hari itu..kemalasan melanda saya... makanya saya menggosok baju pada sebelah malam sambil menonton AF...hehehehe...
memasak pun tidak jugak pada hari itew.. kan ker hari kemalasan sedunia bagi saya... anak2 makan apa yg ada aje la kat umah tuh.... n promised to bring them to pizza by 9... tapi disbbkan baju bajan yg amat byk.. yelah baju sekolah kakak aje dah 8 pasang... baju imad lagi... baju ayah lagi... makanya timing pun berganjak ke 10 p.m.

ayah : bu.. sempat ker nak gi pizza hut nih??
ibu : sempat... dulu kita gi kul 10 sempat aje.. kita gi kat wangsa maju tu jek la...
ayah : ini awak tak habis lagi gosok... stop jek la.. nanti2 sambung...
ibu : sorry... saya tak suka tangguh2.... sekali harung senang.. esok2 leh relax... tak pun kita gi pj la.. makan a&w...
ayah : eeiii jauh tuh... malas la... kalau awak drive tak pe la...

yg siimad dengar akan perkataan a&w.. terus la melonjak2 suka...

imad : ye ye... kita nak gi a n bayu... kita nak gi a n bayu....
ayah n ibu : a n bayu pun a n bayu la banggg...

agak2 dah kul 10.30.. maka siap la segala ironing exercise saya itew... disbbkan ayah malas nak gi a&w.. makanya kami try gak terjah pizza hut di wangsa maju... but sadly it is just for take away only... huhuhuhu... n ayah masih berdegil utk memandu ke a&w di pj... makanya kami terjah aje la KFC bersebelahan dengan pizza tuh....

so we had our supper at KFC at 11:00 p.m... heheheheheh.. anak2 siap leh main kat playground luar tu at 12:30 a.m. bergelak ketawa seperti baru pukul 5 petang....

pics akan disiarkan di entri yg lain ye... tungguuu.....

hmmmm so camno makcik nak diet... byk tul godaannya!!! (cehhh ada kena mengena ke ngan entry nih???)

Dekat bau taik, jauh bau bunga....

pernah dengar peribahasa nih.... selalu orang umpamakan pada anak, menantu aje la kan... but now i wanna to relate it with imad and his favourite cousin.. Yasif Zuhair bin Zainul Zahry... first son to my 3rd bro...

asal berjauhan aje.. asik la dok sebut.. bila nak gi umah yasif, bila yasif nak dtg umah kita... but bila dekat aje.. asik bergado.. bertepuk bertampo....adehhh penin makcik... si yasif nih pulak sungguh la hyper... bijak budaknya... ada jek benda yg dia nak explore... mmg ampun la jugak nak jaga dia... but dah besar sket nih.. boleh la dgr jugak ckp kita...

but i'm quite happy jugak bila imad ada cousin lelaki nih... at least there someone yg dia boleh bersaing... me tgk kalau with yasif.. dia mesti wanna try to be the no. one... dia tak tau pun dia cuba amik tau.. dia tak boleh pun.. dia akan cuba bolehkan jugak...

later in antoher entry i'll post the pics of them eh.... pics kat kedai makan......

PE'UKUT'

read below then you know what is the meaning of pe'ukut'.....

imad : ibu... abang nak makan eskrem... boleh???
ibu : tak boleh.. abg flu... nanti abg baik, baru boleh makan.

hmmm ngan ibu nih mmg tak leh tolak ansur langsung!!! baik aku gi kat ayah....

imad : ayah.... abang nak makan eskrem boleh???
ayah : tanya ibu... (sambil tuh dok laung la...) ibu...ibu.. imad nak makan eskrem...
ibu : ishh ayah nih... dia kan tgh flu....
ayah : oh ye... hmm tak boleh... abang flu.. nanti baik kita makan eskrem...
imad : eeeiiii ibu ngan ayah nih pe'ukut' laa... abang tak suka.. tak suka.. ibu ngan ayah pe'ukut....

ayah : ?????? apa dia sebut tuh???
ibu : hmmmm kedekut laaa apa lagi... asal tak dapat jek kedekut.. kedekut pun kedekut la abangg..... sorry ibu nak bagi.....

hehehehe....

Viral Fever

Adeehhhh i'm down with viral fever... mmg tak larat rasanya.... habis menangkap segala urat2 sendi2 badan nih... ngan flu nya.. cough je tak... but dr. said my throat merah giler.. cam luka gitu....

so happended mr. ayah also got flu.. so memasing dok shrreehhh shreehhh... but luckily he's quite tough.. masih berdaya melawan sakit... tapi tu la penakut makan ubat... suh makan clarinase takmo... last tak tahan dia makan panadol aje... hmmm now i know where is the 'penyakit susah makan ubat' come from?????

bila duduk rumah time sekolah nih... rasa kesian pulak kat mr. ayah.. terkejar sana sini.. amik kakak sekolah agama... anto pulak kakak ke skolah petang.. pick up pulak abg... hehehe.. the only time for him to relax is after zohor... tapi yg makcik tak larat... astro ceria 24 jam laaa terpasang... adeehhh cam dah leh hapal tom tom bak apa bagai... dah boring dorang tukar lak ke disney play house... mmg otak kartun jek la den dua hari nih....

hanis tgh take a nap now... i wanna join her too.. but before ending this up... thanks a lot to elly... helping me to take the minutes of meeting... JASAMU KU KENANG..... ngeh3... nanti kita makan eskrem eh....

Tuesday, April 14, 2009

Selamat Hari Opah



I attached Opah’s photo with her bakal menantu…that’s the latest photo I have … that’s my beloved mum…


Have you ever heard of the above????

Now you do…. Hehehehe

This is what kakak made for Opah….and yess… kakak was sooo attached to Opah… she loves Opah very much…

Pics of us



Random pics otw back from putrajaya… half day trip with my parents.. tapi sayangnya ribut topan la pulak masa tiba di sana.. we just managed to solat at Masjid Putra n makan di souq… the rest duduk dlm keta….

I like the pic yg anak2 show off their souvenirs to ayah… mcm dpt hadiah besar!!!!… padahal pensil aje..hehehehe

The background was Masjid Putra… taken from the bridge…(bridge apa ntah n dlm keta)… gambar dua diatas tuh… sila lihat betul2 ye… hehehe aksi hanis solat… yg bikin opah menahan gelak….

Gambar dibwh tu were gambar with imad.. he refuse to take photo with me.. huhuhu.. saje la tu.. nak menyakat …dibwh tu ada lorong ker food court di souq…disbbkan ujan lebat, kami pun ikut la jalan tuh… kalau sorang2 scary jugak…

n the other one is the pic.. which ayah help him to climb the stairs (masa nih ikut lorong tu laa).. kesian tgk dia bersusah payah mengangkat kaki… hmmm dah nampak difficulties dia.. tapi dia tak merungut pun…

takpe la yg penting anak2 dan mak ayah hepi!!!!!!

Friday, April 3, 2009

PERMATA HATIKU





Ini aksi2 permata hati saya di dlm kereta... that night me balik lambat... huhuhuhuhu.. so ayah bring them all to fetch me kat opis... kemain lagi dorang.. siap ngan sweater/jacket masing2...and untuk mengambil hati semua orang... off we went to MOM’s chicken rice shop... (ala linda onn punya tuhhh)... anak2 saya suka.... hehehehehe...

Tgk la dorang.. kejap gitu gini... kissing sana... sini... n terselit juga gambar hanis kat isetan KLCC... menemani saya menonton Confessions of a Shopaholic... hehehehe... baik sgt dia kerana memahami keinginan ibu... .. tak meragam pun... lenkali ibu bwk hanis jenjalan lagi ehhh!!!! Just both of us!!!!

The 2nd was masa early dinner kat pizza hut....imadnye request....

The first gambo tu is gaya hanis membaca buku... dia nih memacam aksi!!! Ada aje....

Oh ya... lately nih.. she likes to call me mama... hahahahaha.. entah kenapa... until ada satu hari tu kat my tailor shop... i brought imad n hanis.. sorang pangge ibu.. sorang pangge mama... confius ahkak tailor tuh!!!! Hahahahaha but hanis kalau pangge me ibu.. bukan sounds ibu... but ABU... huhuhuhuuuu sooo better la she called me mama kannn....

Thursday, April 2, 2009

BOOKS


Semalam i berjaya menghabiskan...few hundres on books... hehehehehe...(mostly novels)

tak lupa juga buku utk anak2....

Got one malay novel for syera... quite interesting stories n ada unsur2 islamic juga

Got one book for imad... very exciting and intersting!!! Ibu and ayah pun excited giler tgk buku nihh... he loves this book very much... good choice imad!!!!

And last n not least my so called baby... hehehehe..

She chose sendiri... sooo nak tak nak kena la amik jugak...

Soooo it is reading month for us!!!!!

Therapies




Yesterday we went for imad’s therapy session at hukm... usually we will try to get all the three therapies in one day....

First we went for OT (Occupational Theraphy) this time.. they just wanted me to wait for imad outside of the class.... so no picture la....

2nd is his ST session (Speech theraphy), we met Ms Sherin.. a very nice and beautiful lady.... imad loves to talk to her, to play with her... pernah beberapa kali sherin can’t attend imad.. dia takmo cooperate with the theraphyst gantian itew.... huhuhu...

n yesterday miss sherin said that we can discontinue the session as imad had shown a good progress in his speech... sherin said at least i can concentrate more on his motor skill. Lupa pulak nak snap gambar imad with miss sherin... huhuhu.. takpe.. next visit nanti boleh gi tanya2....

n the last one is the PT (Physiotheraphy)... imad likes this theraphy soooooo much.. sbb byk menan dia boleh main.... kadang2 dia boleh buat aktiviti sendiri....yg aktiviti tolak troley tuh... aktiviti sendiri la tuh... he enjoyed himself very much.

So enjoy the gambars.... as for the first pic tuh... the therapist said... selama2 dia guide budak2 buat benda string tuh.. takde sorang pun yg susun n decorate cam imad....2nd gambar is the Physio therapy session and the 3rd one is just caca marba... hehehe