Monday, May 4, 2009

Independent

I used to be an independent wife…… dulu mr. ayah selalu outstation aka offshore… hatta baru berkahwin satu minggu telah ditinggalkan selama 2 bulan.. huhuhuhu.. kesian saya… masa tu rasa cam nak pindah balik duduk rumah bujang.. tapi kang apo lak dikato mentuo lak kang….

Semasa itu mr. ayah telah berjinak2 sebagai freelancer… so ada job.. offshore la dia… takde job… onshore la dia….

Even after seminggu melahirkan kakak pun… ayah had to left us for Venezuela…. 3 bulan taw… huhuhuhuhuh kesian saya…. Sib baik berpantang di kampong… itu antara sebab mengapa saya tinggalkan kakak with opah bila kena masuk keje balik….tapi mmg saya berulang la.. every weekend… petang jumaat akan fetch bas at 6:30 p.m. and balik ke KL on Monday subuh… huhuhu… mmg menduga tul….

Until lah pregnantkan imad… ayah got better offer and permanent job (yg until now ayah regret coz reject the offer)… masa tu saya sarat mengandungkan imad… ayah serba salah.. if dia agree.. keje tu 2 months offshore and a week onshore… mana cukup masa ngan anak2… akhirnya saya kata… takpe la.. tolak aje la.. tak sanggup dah saya nak kehulu kehilir seorang diri… masa itu mana dengan kakak, mana dengan saya sarat mengandung, n masa tu juga saya masih takut utk drive kereta walaupun lesen keta dpat sejak umur 18 thn.. .hehehehe

N nak jadi cite.. saya melahirkan imad pun pra-matang…. Dikala ini mr. ayah masih juga offshore on and off.. saya minta pembantu… alhamdulilah… dikala umur imad 9 bulan kami dpt pembantu rumah… yang kekal dengan saya selama 6 tahun…. Dan saya amat2 bersyukur walaupun masih jugak lagi seorang diri mengelolakan keluarga tapi fikiran saya sedikit lega… badan saya sedikit cergas… imad pula semasa kecil selalu juga keluar masuk hospital (due to bronchitis) dan juga ulang alik ke klinik.. jadi dengan adanya pembantu.. saya tak bergantung sangat pada mr. ayah….

But I know its not easy to be a single mom or independent mummy walaupun ada pembantu…. Pernah satu ketika… (masa tu belum dpt maid lagi n mr. Ayah outstation)... hujan lebat, tetiba rumah black out... mana ngan kakak yg masa tu baru la setahun lebey... dan imad yg masa tu masih lagi baby… hadoiii hanya ALLAH saja la yg tau… kiri kakak n kanan adik… dok kendong la sambil cari torch light n lilin…. Itu yg kadang2 rasa serikkk sgt...

Bila dah ada maid... a bit release la jugak... tak ler terasa sgt bila mr. ayah outstation…tapii mmg macam2 dugaan… pernah imad kena bronchitis until I have to ulang alik klinik satu hari 5 kali for neb…. Pernah satu rumah demam termasuk ngan maid2 sekali, even masa imad went for biopsy pun mr. ayah not around…. Byk la jugak incident2 yg amatla menstresskan saya…

Tetapi saya bersyukur…pengalaman2 itu jugakla yang mematangkan saya dan menguatkan emosi dan ketabahan saya… dan saya masih juga lagi berharap agar ketabahan dan kesabaran saya ini tiada hadnya demi untuk IMAD…..aminnn…..

No comments: