Thursday, July 23, 2009

VISIT TO RESPIRATORY SPECIALIST IN HUKM

Last monday, 20/7 we went to HUKM at respiratory dept to have imad's check up....ikutkan i'm on half day leave saja.. but the check up lama la pulak.. bukan check up tu yg lama.. the hanky panky, waiting etc2... tu yg buat jadi lama... n saya rasa.. kalau tetiap ari saya dtg spital nih... mau saya kurus.. sbb berkejar ke sana... berkejar kesini... huhuhuuh.. dah berlari2 dah punnn...sooo saya pun phone boss saya... kata saya terpaksa amik full day off... huhuhu... sowi boss

Imad still can’t undergo the test for lungs as he can’t blow one the test equipment. The Dr. said that his tonsil quite big and has to refer him to ENT.. huhuhu...but they did gave him one nasal spray utk snoring problem dia tuh... dr. tu kata lubang idung dia tu mcm ada blocking.. apa yg blocking ntah.. saya dah tak concentrate masa nih sbb saya kurengggggg gemar dengan cara DR Pakar Kanak-Kanak Respirotari tuh... yg sgt tidak friendly itew...DR. HASNIAH ABD LATIF , maka adanya yang attend pada saya hari tuh adalah dr junior.. named as DR. KAUSARUNUR BT HASSAN yg pada saya sgt selenge dan sangap... aduhaiiii mmg menguji kesabaran... the rest of the story biar la hanya ALLAH dan kawan2 saya sahaja yg tahu.....

Actually byk cerita about this visit… it was soooo depressing and not a good visit and also not my day that day…. But malas nak type n cite kat sini...

what i can say.... it's not easy peasy dealing with gov. hospital... kita kena banyak bertanya dan BERSABARRRRR.. tapi kadang2 dorang menyampah jugak tgk kita... sukatilaa... yg penting saya dapat sampaikan apa yg nak saya sampaikan... TAPI kadang2 saya pun dah jadi naik MALASSSS

hmmmmmmmmmmm apa boleh buat.. demimu DANISH IMRAN... ibu cuba apa yg terdaya ibu....

BALIK KAMPUNG

On last Friday nite 17/7… we balik kampong… coz on Saturday 18/7… wan nak buat kenduri… sgt syok… sbb dah lama tak buat kenduri2 nih kan… everything gotong royong by my adik beradik…we enjoyed it very much…

Sunday otw back to KL… we singgah makan eskrem baskin kat Sg Buloh… hehehe… sanggup tuh…. anak2 sgt hepi la dpt makan eskrem…..

Oh ya!! We celebrate birthdays too… its opah on 12/7 and uda on18/7 itself…

Yg best tuh.. aqil (anak sedare saya yg noti n cheeky tu) siap nyanyi… ‘hapi yu yu uda, hapi yu yu uda’… hahahaha.. uda dia tersenyum simpul jekk….

MOVIES

Saturday 4th July 2009, planned to bring them all to watch Transformers…tetapi tak payahla berangan nak tengok transformers during weekend ye.. hehehe…

Last2 we decided to watch Ice Age 3.. hehehehe sgt best.. and sgt lawaksss… suka laa… ibu suka, ayah suka, anak2 pun suka… we all tengok at 10:45 p.m. before that dinner kat nandos, lepaking kat fountain tuh… baru naik tgk wayang…..yang best tuh hanis, syera and imad semua okay and tak tido hatta seminit pun… hehehehe

On Friday nite 10/7 lak we all baru la dpt tengok Transformers.. wahhh anak2 suka… tambah lagi imad… terbeliak2 mata dia tengok cite tuh… mulut pun asik la bercakap.. until kena remind dia berulang kali suruh diam….

Now kena find time nak bwk dorang for harry potter… tak pun me n kakak saja… boleh la call ladies day out!!!!!

Thursday, July 9, 2009

BUTA HURUF

Semalam 8/7, masa tengah suap imad and hanis, syera told me... ibu .. cikgu kata buta huruf tu org yg tak tau membaca dan menulis.... i pun jwb... yelahh, betul la tuh... dia sambung lagi... maknanya... imad nih buta huruf la kan ibu... i terus terkedu terdiam... huhuhuhuhuhu kesian imad... kakak pun dah kata dia buta huruf... huhuhuhu... i rasa i'm a bad mother, i even cant teach my boy to do the simple things... huhuhu.... sedeyyyy sgt....and its like a wake up call for me... from now onwards.. no more excuses for imad.... no more!!!!!

Monday, July 6, 2009

Appointments

There will be several appointments for Imad in July…..

1st July - Neurologist - DONE
20th July – Lungs check up
22nd July – Eye check up
24th July – Physiotherapy and Occupational Therapy
31st July – Cardio check up


hmmm boleh kah saya bercuti??? Dikala2 musim ‘retrenchment’ bermula… saya pula dengan masalah saya… apa boleh buat… sesuatu yang terjadi pasti ada hikmah disebaliknya….

Update on rumah baru aka lama… hehehehe.. loan settle.. dah masuk bulan kedua bayaran pun.. cumanya Tuan rumah lama itew masih belum berganjak keluar… tak pe… bagi chance… until end of July…

Tapi dalam hati saya… cepat la pakcik…. Saya kesian tengok anak saya.. bilamana lif rosak… tak sampai hati saya tengok dia mendaki tangga sampai ke tingkat 4… dan saya tidaklah larat untuk mendukung dia dengan kederat saya yang tidak seberapa ini…..

Thursday, July 2, 2009

Visit to Neurologist HUKM

My little cheeky hanis....
Imad sibuk suh amik gambo bumblebee dia... hiiiii bila nak bwk dia gi tgk transformer nih????

lagi.... ikutkan ajela.....
Dorang sibuk main kat playground....
Mr. Ayah tidur dengan nyenyaknya.. hahahaha

Yesterday… we went for the follow up check up with the neurologist…. Appointment nih setiap 6 bulan sekali…. this time round kena bawak hanis sekali... takkan nak tinggalkan kat mil lagi kot... hehehehe... dulu ada maid mmg kami tak bawak hanis... tak suka bwk dia kat tempat2 orang sakit nih.. but now takde choice.. n malas nak menyusahkan mil......

Our appointment was at 9.30 am (it wrote there in the appointment book), but unfortunately we got to see the Dr. at 12:30 p.m… sila la lihat aksi2 menunggu kami… huhuhuhuhu…
we were there at 9.10 a.m., took the number and wait for mr. ayah to come. He needs to find a parking, biasalah kan.. parking selalu full…
Elok Mr. Ayah datang at 9.45 a.m. off we went to have our breakfast at HUKM cafeteria…makan serba sikit.. sbb masa we all nak keluar tuh, no. dah start at 1001… our no. is at 1011…. Elok aje masuk dari breakfast dah no. 1006… hmm tak lama lagi la kann coz dah 1006… sambil menunggu imad main bumblebee kecik ciput yg dapat from Petronas…while hanis buat hal sendiri main kejap2 kat playground, kejap2 kat kerusi2 kat situ.. me and mr. ayah sibuk dok ngadap newspaper…..

Berbagai2 ragam orang… dan sakit… ada yg cerebral palsy… ada yg DS.. macam2 laa…lepas seorang2 kena panggil… while kami2 yg need to see Prof Ong nih punya la berjam2 menunggu… imad and hanis dah restless giler… hanis dah boring and show tantrum.. mr. ayah pun dah show his ‘tantrum’ sampai dua kali dia ke kaunter tanya kenapa lambat sangat hari nih.. selalu tak macam nih….saya hanya boleh menyabarkan dia… kalau dia nak marah.. apala daya saya… hehehehe…

About 12:30 p.m. kena panggil.. yang tak bestnya Dr. Wong takde.. so we need to see Dr. Mazlin Mohamed… she’s a nice Dr…eventho I dah tak boleh nak tunjuk muka manis dah kat dia.. nak jawab soalan dia pun, I dah malas…dia masih jugak cuba berbaik dan bermanis muka… I sendiri ckp kat dia.. sorry la dr.. saya dah penat menunggu.. segala soalan dan info yang ada dalam kepala saya nih dah hilang….seperti biasa la if kita jumpa dr lain.. mesti la soalan2 basic yg ditanya… saya rasa dah naik menyampah nak jawab soalan yang sama…
But I did mentioned that imad dah agak susah nak panjat tangga… dah nampak sangat difficulties dia…terus Dr. tu suggest to us to start giving imad steroid….me tak terkejut pun.. neither mr. ayah… (but later mr. ayah admit yg dia terkejut dlm hati.. boleh???) Cuma me tak sangka secepat ini he needs to be on steroid… later Dr. Mazlin needs to refer imad’s case to Prof Ong di bilik sebelah… sambil tuh me and mr. ayah kena buat decision either we agree or not to put imad on steroid… mr. ayah wants it…but me, I 50 – 50…..hmmm??? I dun know and can’t think wisely… I can’t make up my mind…..

Later… Dr Mazlin came and said that she needs to do the usual test on imad before deciding to put him on steroid….masa buat test tuh… score imad is still the same like before…so he had no failure actually… but we need to monitor.. soooo he was not given any steroid at this moment…fuuhh lega sekejap.. butt I still need to think about that.. I still need to do the research, I still need to get another Dr. or people opinion….
I’ve known the bad side of steroid… but if that is the best for imad.. what can I do????
I just want the best for him… I can’t stop thinking about it right now….
to anybody yang ada any opinion.. u r free to drop your comments... i appreciate it!!

Imad

Imad’s condition now is not good… dia dah senang sgt nak jatuh… even dia sekarang nih nak bgn pun susah… exactly mcm gambar dalam nih…

I don’t know what to do further… I don’t know what is the best for him…………hmmmm