Thursday, December 31, 2009

Goodbye 2009 and welcome 2010

tak tau nak update apa... eventho byk sebenonya nak cite.... apa2 pun.. semoga tahun 2010 memberi sinar baru buat kami sekeluarga... banyak dugaan yg ditempuhi sepanjang 2009.... tapi alhamdulilah.. kami masih bertahan....

life as SAHM... as usual... takde kelainan pun... setakat tak gi keje aje... kehulu kehilir tuh masih lagi... tapi rasanya bukak sekolah nanti... lagi sakan kot... hehehehe yelah jadi driver kakak n imad....

hope everything yang we all plan goes well in 2010... amin........

Selamat Tahun Baru dari kami......

Thursday, December 24, 2009

update

so many things happened in our life..... first thing first... kenduri adik went well... alhamdulilah... now tunggu turn kenduri di perak aje on this sunday....

imad dah dpt surat penempatan ke sekolah.. tapi itupun setelah saya call pejabat pelajaran gombak....the rest mr. ayah yg settlekan... yg pelik tu imad will be on trial for 3 months and after that baru diorang evaluate either imad leh terus school kat situ or kena gi PDK.... the nearest PDK is Ulu Klang....

imad's lung test and ENT visit also done.... but he still can't do the proper test for lungs... he needs to try again next visit.....now i need to train him to blow, for him to do the proper test next time.... he also got his appt for dental in April... quite long... but i think it is because of the steroid and also the lung test report....

and me still on my confius, unsecured feeling... sometimes i feel that i need to sacrifice for imad.... let say if he needs to go to PDK... i need to be with him more often...and furthermore the hospital appt pun makin rancak.... but in other hand i rasa unsecured and rasa down coz realizing i have no income anymore... i used to be independent wife and mommy.... all the children needs were in my hand, mr. ayah tak payah nak pening... or i tak payah nak explain lebih2 to mr. ayah or i tak payah nak masam2 muka ngan mr. ayah... but now everything are in his responsibilities....and being me... i rasa sometimes he cant cope tapi i nih pun satu... baru nak try dah rasa unsecured... he always said to me... we try first... if we didn't try, mcm mana nak tau.... dilemma la...
saya cuba untuk menerima keadaan ini, cuba untuk redha dan redakan perasaan... tapi.... byk la sebab2 untuk saya berfikiran begini.....
i wanna be with imad... but i need to have an income...i dont want to be dependent to mr. ayah.... knowing him...i hate to be one... huhuhuhu
macam mana nak pasrah eh?????

Thursday, December 17, 2009

Neurologist visit

semalam appt ngan Prof Ong kat hukm... imad's score jatuh 1 mata.... she advised us to consider stereoid for imad... since imadnya weight gain pun not so much... so by taking stereoid if imad gain weight pun tak ler teruk sgt....she said it will stabilised his lungs and prolonged his weakness.....

if we consider to take stereoid.. they will monitor imad closely... and the appointment will be once a month...

other than that... dia pun dah bagi referral letter to the Maksilofasial department for us to seek imad's nye treatement kat sana... check gigi dia sume... appt date belum dapat lagi... kena tunggu....

lagi satu.. i also insist to have an IQ test for imad... so i kena gi CDC with Prof Ong referral letter... based on my discussion with Prof Ong, she said that 2/3 of DMD child are either mental retarded or facing academic difficulties... and she said.. unfortunately your son fall into this category... but to confirm this matter, he has to go for IQ test with the Physchologist....she said it was not an attitude.. but the readiness and the style of thinking itself....eventho i mentioned that imad was quite good in logic.... hmmmmmmmmmmmm
and the good news is i've got an appt with CDC in January 2010... quite fast....

Now me and mr. ayah still hold the steroid taking... if we want to proceed.. we will only start after my bro wedding...... schedule saya sangat bizi.... minggu nih adik nikah di KL... next week kenduri di kampung... n the week after dah bukak sekolah...

apa2 pun.. harap kawan2 sume mendoakan yang terbaik untuk imad...dan kami juga.....

cite klaka

cite klaka kami dirumah baru....

semalam mr. ayah mentioned that dia akan balik lambat... so right after mr. ayah left.. saya minta kakak lock pintu... tak ler saya check pun after that... sibuk berkemas la katakan... dah target kena siap before friday.....

elok dalam kul 1.30 - 2... mata dah ngantuk... ingat nak lepak kat sofa kejap sambil niat dalam hati... nakkk jugak bgn settlekan apa yg belum settle...tup2 tertido... sedar2 bangun dah kul 5 pagi... haiihhh mr. ayah nih balik tak kejut saya ker... sambil berjalan ke bilik... tgk dia takde... tgk h/p ada missed call.. 27 kali missed call... haiihh dah cuak dah... apa la pulak jadi nih... gi melepak tak ingat umah ker.... try call dia... lama jugak baru dia angkat....and the conversation goes as below:

me: abang kat mana nih??
mr. ayah: abang dalam van.... tido....
me: haaaa
mr. ayah:.. yelah yang awak gi selak pintu tu apasal yang oiiii... tak guna jugak la abg bwk kunci umah....
me: laaa ye ke.. bukan eta lock.. kakak... tak check la pulak...
mr. ayah: dah2 bukak pintu...

rasa nak gelak pun ada, kesian pun ada.. hehehehehe

sambil mr. ayah masuk... dia bebel...'abang dah tak keruan dah.. kat mana la abg nak tido nih... last2 abg pk.. abg tido aje la dlm van... tepon awak tak angkt... ketuk tingkap kakak, dia tak sedo.. anak beranak tido mati'.. hehehehehehe

sambung lagi.... 'abg dalam hati.. nasib la kalau orang nak gi subuh kat masjid nampak abg... mesti la dorang kata... apa la man nih... baru pindah dahhhh kena tido luar'... hehehehehehehe..

nasib saya tersedar eh.. kalau tak, jadi gossip terhangat kat taman tuh.. hihihihihi...

sori bang.... lenkali tak buat lagi....

apa reaction anda....

apa reaction anda jika anak anda tiba2 berkata..........

'ibu si gemuk... tepi sikit'.... huhuhuhuhuhu... itu kata imad pada saya

aisehhh kena do something nih.. anak pun dah komplen....

mana tak nya.. sesejak berkemas nak pindah... asal habis kemas.. (selalunya kul 12) lepak mamak.. tak ameen bistro, nasi kandar kayu pun balun... siap amik tenggiri goreng tuh....steak la, lamb chop la.. adohaiiii....

tulon!!!! camana nak buat nih...

Tuesday, December 15, 2009

My farewell

Thursday 17th Dec nih saya last day bekerja... officiallynya mid January 2010.. but still ada cuti lagi.. makanya menggunakan cuti yg sedia ada la... hehe

apa perancangan selepas resign masih tidak tahu... kerana saya dalam dilemma... either nak duduk rumah jaga anak2 especially imad or terus mencari kerja sementara belum umur 40, bagi mengukuhkan lagi kedudukan kewangan saya....
sementelah saya juga tidak pernah tidak bekerja.. makanya... pengalaman ini suatu pengalaman baru... tengok la keadaan macam mana....saya hanya mengharapkan yang terbaik buat saya dan anak2... dan juga mengharapkan doa yang tidak putus2 utk saya menghadapi hari mendatang...yang penting sekarang saya kena ikhlaskan diri dan think positive.. rezeki ditangan ALLAH... dan DIA tahu apa yang terbaik utk hambaNYA....

last wednesday 9th Dec, my office colleagues organize a farewell lunch utk saya di FULLHOUSE jalan yap kwan seng... foodnya so so aje la... but the restaurant sgt cantik... the deco sgt menarik tertarik... antara gambar2 yg sempat disnap.....

Dentist Visit

Right after imad's birthday, saya bwk ketiga2 anak saya ke dentist...
Klinik pergigian Meor Ahmad di Keramat Permai berhadapan dengan masjid Setiawangsa....

Dr Meor sgt la gentle ngan budak2... and one of his favourite semasa menjalankan tugas adalah memasang lagu2 sentimental allahyarham Sudirman... mcm feel gitu... hehehe...

mula2 suppose to be turn kakak... tapi saya decide nak masukkan hanis dulu... tetiba dia taknak la pulak n gigit tgn saya sampai bengkak!! so kakak's turn la... check2... tampal satu gigi...

lepas tu imad's turn.... gigi imad byk rosak... nak tampal n cabut kang... jenuh pulak nak bukak mulut n nak ulang ke klinik.. so Dr. suggest buat kat hospital aje..since dia follow up kat HUKM... so Dr. tu rekemen untuk further follow up kat sana aje... sekejap aje la imadnya session...dulu imad pernah cabut n tampal gigi kat klinik Dr. Meor nih.. so he used to it dah... mmg anak2 saya suka la dengan Dr. Meor nih...

turn hanis pulak.. dia cam takut2... tapi disbbkan Dr. Meor nih pandai tackle budak2.. sekejap aje takutnya... tapi ngan ibu2 sekali kena duduk kat kerusi tuh... so hanis berjaya tampal gigi geraham susu dia tuh... sbb age dia baru 3 yrs old.. n ada lubang so Dr. kata baik tampal dulu.. sbb takut makin worst.... she's very good girl.. tak hek hok langsung....and lepas tuh happily dia cerita kat semua orang dia tampal gigi... dia kata...'tak akit punnn'... hehehehe...GOOD GIRL....

so by today saya kena drop by kat klinik tu nak amik referral letter... esok ada specialist appt for imad... leh discuss sekali....and hopefully tomorrow's appt goes well and imad still leh score the assesstment yg Dr. bagi... and hopefully dia tak kena amik steroid juga.. doakan ye.....

hehehe byknyeee hopefully... blasah jek laaaaa

Penat

saya sangat penat berpindah rumah... adohaiii mana la datang barang2 sampai lori 3 tan kena dua kali trip...

dah setelah berpindah saya hanya berjaya tido pada jam 3 pagi dan sekarang saya sgt sgt sgt mengantuk....

apa nak update ye... hmmm

dentist visit..
imad's appt
my farewell lunch

tunggguuuuuu

Wednesday, December 2, 2009

Photo of birthday boys

imad with syera, hanis and cousins.....imad is the only grandson in mr. ayah's family.....
birthday 'boy' (nak makan pun bizi... maklumla bisnes sendiri..kena la sacrifice)

mari makan... nyum2... sori maleh nak tempek gambo makanan...

atas gajah nih pun dorang layan posing.... nasib la tak kena marah... hehe

Sawadeekaa ker sawadeekap.. ntah saya tak tau.. saya tak peronah pi siam.. hahaha
layan aje la ehhh...but imad's photo tak byk.. disbbkan celebrate di rumah.. byk gambo censored.. hihihihi

Aidil Adha 2009

itulah aktiviti kami selepas solat jumaat...
nampak buah rambutan yang masak ranum ituuu???

my 'RANGERS' (sori ada gambo SX.. hehehe)..saya sgt suka gambar ini... mr. ayah ask me to print out and frame...

lembu korban
tunjuk yg ini jek....

pemerhati....

menantu dan mertua....
menantu 'mithali'... hehehe

Aidil Adha kali ini disambut di rumah tok di Taiping... balik Taiping jem... balik KL pun jem... haha... roti jek takdak...
takde apa2 aktiviti menarik selain mengutip buah rambutan dan mandatory visit to BMLT... hehe...ini memang tak boleh elak.. bagi la alasan bagaimanapunnnn
hari Sabtu baru la kami buat korban.. anak2 sgt teruja.. tak takut langsung!!! hanis tu siap suruh saya berdiri dekat2.. saya yang naik seriau tengok darah tuh.... tapi pandai pulak suruh orang dukung....

the rest hanya lah makan dan makan dan makan ... menu utama mesti la sup tulang, daging, perut cicah ngan sambal kicap... nyum nyum.....

Tuesday, December 1, 2009

Mr Ayah's Birthday

It is his birthday today.....

treat him at Sri Ayutthaya Wangsa Maju for lunch and Johnny's for dinner.....

the food at Sri Ayutthaya was so-so..... but the presentation was superb!!!!

Happy Birthday Hubby dear.... Semoga dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan dan semoga kita kekal bahagia hingga ke hujung nyawa.... aminnn.....