Tuesday, October 5, 2010

biler la nak update belog nih......

aci tak??? huahuahuahuahuahua

Friday, September 3, 2010

bz bee

byk nak tulis, nak cite, nak upload.. tapi biziiiii...
makanya tunggu la next kot2 baru tak bizi... hehehe

Thursday, August 26, 2010

alhamdulilahhhh

alhamdulilahhh rezeki di bulan ramadhan mulia....
dikala kawan2 di opis mendapat durian runtuh, saya hanya boleh tumpang sengih jek la kannn, sbb baru kerja, confirm pun belum... probation period 6 bulan ye....
tapi balik semalam tgk ada surat dari lhdn... alhamdulilah syukur... dpt refund yg kedua... rezeki di bulan ramadhan mulia... walaupun idakler berpuluh ribu mcm yg kengkawan dpt... tapi legalah jugak utk beraya nih....
mula la verangans nak tambah koleksi barangan anak2 nih... ini la yg payahnya kalau tempat kerja kat shopping complex... aduaiiiiiii...

Friday, August 20, 2010

Budak rajin




alhamdulilahhh..... rajin anak ibu... hehe
aktiviti hanis at 11pm... masa nih kakak n abang dah tido....disbbkan kerajinan dia... ibu pun kenala jugak rajin melipat mlm semalam....
love u adik...muah muah muah... hehe

Tuesday, August 17, 2010

alhamdulilah

alhamdulilah... imad dah dpt special pass utk masuk kawasan sekolah... so pagi2 tadi saya dengan vangganyerrr drive masuk ke dalam sket lagi jek nak park dpn kelas dia.. hahaha.. melampau la kan...
park aje kat keta cikgu cikgi... peh tu jalan.. tak ler jalan jauh sgt...

semalam first day imad puasa kat sekolah.. imad posa separuh hari jek so far.. so semalam risau pulak la dia lapo.. so saya bekalkan dia big apple donut n air... mula dia takmo bwk.. tapi bila mr. ayah insist.. dia bwk la jugak.. tapi dlm keadaan cuak... hehehehe.. mmg cuak la kann... mmg takdenye dia makan... mcm tu la jugak waktu balik kata mil.... tapi elok sampai umah... 'nenek abg nak fries, abg lapar!!!' hmmmm sabo jek la...

nak mengejutkan sahur pun jenuh... tapi dah dia puasa separuh hari kira ok la tuh... ingat nak latih dia buka lambat2 sket... kot boleh.. weekend jek la.. so NO jalan2 cuci mata or jalan2 tapau makanan on weekend sbb takut imad letih... boleh excuse tue??? hehehehe

last saturday dia puasa separuh hari... nak berbuka tuh, dia request sup ekor... heheheh itu baru separuh hari.. kot sehari.. ntah apa dia request... so sebagai ibu mithali... maknya nih order jek la kat kedai tomyam depan umah nenek tuh ha... abis cite....
umah mil nih sgt strategik... ada param, ada gerai tomyam.. so bab2 makanan nih adalah no problemo....org jual bunga api pun ada... hanis dah dua tiga hari dok mintak.. bunga api... bunga api... sib baik semalam ujan... ada la reason kannn... ari nih apa pulak nak bagi reason ntah....

esok imad ada appt neuro kat hukm... saya telah mendesak mr. ayah utk pergi... biar dia belajar to explain on imad... bukannya kena explain detail sgt pun... hopefully things go smoothly la for imad....ameenn....

Monday, August 16, 2010

BILA IBU DEMAM/TAK SIHAT

anak2 bersuka ria w/pun di tgh hari buta
di waktu malam pun sama

posing lagi...

kain2 dlm bakul nih baju bajan ayah n ibu... so dorang tak lipat sbb beso bonar...

inilah hasil penat jerih anak2 ibu... thank you sume!!! tolong ibu lipat kain yg seminggu tak berlipat.... kakak the chief leader, hanis n imad lipat spender n handkerchief jekk.. hehehehe

Friday, August 13, 2010

Ramadhan

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan....

lama menyepi.. sbb tak sihat n sibuk sket... demam la pulak ye... baru demam sehari dua.. tunggang langgang rumah jadinya... sib baik ada anak2 yg rajin membantu.. hehehe.. later2 saya upload gambo eh... ada satu kejadian neh.. hehe.. ari nih tak bwk cable la pulak...

ari nih imad mula puasa.. tak tau la mcm mana... dia tak sekolah... demam dari hari isnin... itu yg mula puasa ari nih tuh.. ikutkan takmo la bagi dia puasa lagi.. dah dia nak puasa n tadi dia bgn sahur.. ikutkan jek la...

alhamdulilah so far, kakak ok aje bulan puasa nih... tak de la nak mengadu apa2 pun... dah biasa kot... hanis jek belum reti lagi.. nak train pun susah.. sbb masih attach giler ngan botolnya... aduiii...

update on imad... saya sudah pun cancel surgery with maksilofasial... tak larat nak ikut procedure for surgery tuh.. byk sgt... and furthermore.. imad tak de la mengadu sakit gigi ke apa lagi.. cumanya tak cantik la gigi dia dipandang mata... takpe la.. biar it goes naturally.. bak kata my bff's mom... 'kalau makcik... makcik biar it goes naturally... budak2 mmg mcm tuh, buat apa nak pening ngan segala procedure surgery'... hmmm betul jugak.. b4 surgery saya kena jumpa anaest clinic dulu, peh tu set for check up, which involve respitory and cardio... n neuro gak.. since imad on steroid (low dose), pun kena amik kira gak...ari tuh pun appt with respitory kena posponed coz imad demam.. takmo la bwk dia gi spital in that condition.. kesian dia kann...
saya dah inform nurse kat maksilo tuh.. nak dpt berckp ngan dr.. sgt2 la impossible kan.. tambah2 lagi on the phone.. unless pi dok tercangak kat sana.. bolehla kot.. itupun kalau dr. ada.... tapi maksilo tak come back lagi to me... appt with anaest clinic pun saya dah cancel... takpe la bang... ada la tu hikmahnya...

my plan.. if dia tak puasa, saya nak bwk dia gi dentist.. cabut dulu gigi yg mana teruk sgt... then 3-4 months later ker.. cabut lagi another gigi.. takpe.. saya rela berulang ke dentist... dari berulang ke hukm utk appt2 yg belum tentu date surgerynya... surgery nih pun nasib2 jek.. sbb dorang akan tgk kes berat2 dulu.. peh tu baru la boleh selit kita2 nih.. itu pun kadang dah nak GA pun kena cancel gak.. kata nurse tu la... saya nak refer ker private hospital.. tak mendapat restu dr. tuh pulak... adoiihh.. sbb penyakit imad la.. susah nak buat explanation pjg lebar nanti.. n bukan involve sorang dr... ramai dr. dari bhgn2 lain.. sooo kesudahannya.. tak payahlaa pening2 kann...

Ramadhan nih.. life mcm biasa gak.. cuma saya balik keje naik train jek la.. malas nak stress2 bwk keta.. lagipun bukan nak berkejar masak ker apa... sbb berbuka kat umah mentua... segalanya bereh... bwk perut n kederat jek... mengemas apa patut.. mmg tetiap tahun mcm gini... buka puasa ramai2... makanan pun dah ala2 buffet line kat hotel dah.. hehe.. lauk 5 6 macam, kuih 3 4 macam.. lum air yg 7 8 mcm lagi...hehehe.. tapi mmg meriah... sahur pun tapau jek yg belen2.. unless ada request utk masak.. baru la memasak waktu sahur...

ate... cemana nak diet?????? kelaut jugak la jadinya... bukan laut je lagi... tgh laut trusss.... hehehehehe...

cuma kali nih... mr. ayah tak dpt la nak berbuka bersama on weekdays sbb kojo... weekends jek la kot.. itupun kalau takde job... jimat la sket kan.. kalau idak tuh.. satu param tu dia leh borong.. hehehehe... which dia warisi dari abah dia... hahahaha (sowi abah...)

tak sabar nak tunggu minggu depan.. nak balik kpg.. berbuka ngan ma familia....hmmm bestnyerrrrr....

Thursday, August 5, 2010

BABY

semalam gi tailor... hantar kain utk buat baju kakak n hanis..
bwk imad sekali... byk ckp betul dia sekarang nih...
he keep on asking me, kenapa buat baju kakak n hanis aje, tak buat baju dia,
jenuh la explain why n why
pas tu dia kata dia nak exactly the same mcm kakak n hanis jugak..
saya iyekan jugak.. sampai tergelak2 tailor saya tuh...
tapi tang satu nih saya rasa nak pitam...
dia ckp... 'ibu.. ibu beranak la baby lagi.. abang nak baby'... huhuhuhu
lagi kuat tailor saya gelak.....
n dia sambung lagi.. 'abang nak ada kawan.. kakak ngan hanis dah boleh kawan.. abang nak jugak ada kawan... abang nak baby boy'... alahaiiiii
how i wish abang...

kesian imad... dia takde gang.. kalau balik t.intan jek baru ada gang...

Tuesday, July 27, 2010

sekolah

tadi masa hantar imad ke sekolah, saya bersembang2 dgn one of the PPM...
pada saya dia memang sepenuh jiwa raga jadi PPM nih, maknanya ada kesungguhan nak tau, amik tau and responsible in her duty....

actually last saturday ada seminar ibu bapa dan guru2 pendidikan khas di sekolah sungai buloh.. saya betul2 terlupa... sgt2 terlupa.. jadi dia bersembang dengan saya mengenai seminar tuh...
dia kata kebetulan dah ada doktor.. dia bertanyakan penyakit imad...
sebak hati saya bila ada orang yg ambil berat tentang imad...
dia kata... 'baru saya tau, danish tak boleh naik tangga bukan sbb dia tak nak naik betul2 ye kak.. tapi sbb dia makin lama, makin lemah, doktor tu kata, mula2 kaki, lepas tu tgn, n last jantung dan paru2 ye kak.. life spam dia pun tak lama ye kak'.. huhuhu... apa yg nak dikata oleh saya lagi.. takkan setiap kali berjumpa org yg bertanyakan tentang imad, saya nak ckp segala yg belum tentu akan kita hadapi kannn....

saya iyakan aje.. n dia sambung.. 'saya dah minta cikgu yus (penyelaras PK) ckp ngan GB, biar danish masuk ikut gate utama.. tak payah naik tangga.. kesian kat dia...
saya diam aje.. hopefully apa yg dorang rancangkan mendapat kerjasama la...
bukan senang nak fahamkan orang dengan masalah kita.. bila kita dpt keistimewaan.. dorang pun nak the same things for their children.. penyudahnya... dgn kita2 pun tak dapat.. itu lah yg sebenarnya terjadi dulu kat sekolah tuh...

itu yg nadhirah tuh kata... 'itulah kan kak.. tak sangka teruk juga penyakit danish nih.. , w/pun tak larat naik tangga.. tapi dia tak pernah merungut... aktif aje dlm kelas, jadi siapa la yang sangka'...

hmmm terima kasih la nadhirah.. atas keprihatinan..

for abang... You are such a brave boy... darling.....

Monday, July 26, 2010

gambar org dpt hadiah.. hehe

ENJOYSSSSSS
(harap maaf kualiti gambar tidak memberangsangkan... ibu terlupa bwk camera.. huhu)
budak domok takmau sikat rambut...

besdei cake

kakak yg over...

singing happy birthday

nyanyi lagi...

blow the candle

aik... ada lagi satu...

cake cutting.. yg nampak tgn tuh.. si ara tecit

makan time... we just had pizza, satay n burger... sbb birthday girl tak kisah.. yg penting kena ada cake.. hehehehe

birthday girl with the birthday gift... she chose herself...

tgk la aksinya.. maen malam2 nih...

abg pun dpt tempiasnya... sgt la happy.... n we all pun happy sbb dpt tunaikan hajat dia... yelah dia tak leh mengayuh.. at least with this big bike.. dia leh la sama2 racing ngan kakak n adik...

kakak pun dpt jugak... scooter

tgk.. kakak yg over...


HAPPY BIRTHDAY MY LITTLE DARLING NURDAMYA IRHANIS

today is hanis's birthday..... Semoga sayang ibu nih menjadi anak yang solehah, berjaya di dunia dan akhirat. Semoga anak ibu menjadi anak dan adik yang penyayang yang mengambil berat tentang keluarga... ameen...

bought her a bicycle as she wished for and did the small celebration in advance at nenek's house coz today ibu kena balik lambat from work.

she was soo happy... later nanti i upload gambar dorang eh...

Thursday, July 8, 2010

My GIRL

semalam sembang2 ngan kakak.. i planned nak potong rambut dia.. n kebetulan pulak dia sembang2 pasal fesyen2 rambut kengkawan dia... begitu begini... hehehe... i told her that her hair is wavy.. so tak leh la buat stail yg cam kawan dia tuh.. coz her fren's hair is a straight hair...nanti tak lawa... so she said...'takpe la ibu.. kita trim jek la ibu'... amboiii trim... mana belajar trim2 nih eh.. ibu tak sebut pun... hehe

n later at night semalam, i told her, 'kakak, nanti kakak makan sorang tau, ibu takmo makan malam dah.. ibu nak diet, ibu dah gemuk'... she reply 'mana ada ibu gemuk, ibu nih tak gemuk tak kurus, ibu sederhana.. okla tu ibu'... wakakakakakaka.. ibu sederhana okayy.... so ely n kay.. ahkak sederhana aje... ahkak tak yah diet la wehh.. hahaha.. tapi kena diet gak.. isk isk... sbb sume org kata.. sapa2 jek keje kat 'company baru' nih... badan mesti naik punya.. sbb selalu makan free.. huhuhuhu

saya rasa cam anak dara sunti saya dah besar la.. dah matured... dah boleh memahami saya seadanya... huhu... mmg best jalan2 ngan dia.. we always find ways n time to go out together.. berdua aje... nak2 pulak dua2 kaki makan n we share the same fav. food... mmg she is the best companion la kalau nak shopping and eating... best2!!!

i love u kakak!!! imad n hanis too!!!!

Wednesday, July 7, 2010

morning talk

Ibu : abang.. abang kena breakfast tau pagi2… tak boleh tak b/fast
Imad : b/fast milk eh ibu…
Ibu : tak kisah la, milk ker, honey star ker, milo ker, roti ker... tapi kena breakfast.. sbb kalau abg tak b/fast, nanti abg tak kuat.. nanti abg mengantuk kat kelas
Imad : nanti kaki abg kuat eh ibu, boleh lari2 main bola ngan aqil eh ibu...
Ibu : yee (dlm hati dah sebak dahh)
Imad : tapi ibu.. abg dah makan dah ubat pil tuh.. kaki abg tak kuat pun…
Ibu : hmm takpe la nanti kaki abg kuat la, abg kena rajin makan ubat, solat, doa pada ALLAH...
Terus bergenang airmata... haiihhhhhhhh

Yes.. imad dah start on steroid... usually i bagi dia waktu malam.. dia kena amik 2 n 1/2 pills at one time for 10 days.. selalunya i hancurkan la pill tuh.. sbb dia tak leh nak telan, n campurkan dengan air manis... so far boleh la diterima dek tekak dia...
dulu ya amat susah nak bagi dia ubat... la nih kadang2 dia yg remindkan kita... nak bagi kuat katanya... haii... sebak lagi... oklahhhh

Monday, July 5, 2010

Kids don’t lie

Scene 1 (dlm kereta after kelas taekwando kakak)
Hanis : ibu.. ibu.. tadi hanis jumpa kawan kakak...
Ibu : kawan kakak yg mana?
Hanis : kawan kakak yg itam tuh....
Ibu : wakakakakakaka (laughing like hell until kakak tertanya2)
Nak jadi cerita..mmg kawan kakak tuh gelap la sket… haha.. n tak sangka hanis recognize her sbb sekali jek jumpa masa kt besdei party… sib baik la budak tuh tak dengar.. kalau tak haru…..

Hanis now nih, sgt2 la talkative n aktif… hehe.. mlm2 selalu I bacakan dia buku Fat Cat and the Mat… bila dah ulang2 dia dah dpt tangkap.. n always say ‘this is fat cat… hanis fat girl’.. hehehehehe..
Mana la tak fat girl… mkn tido, mkn tido…. Dlm keta balik kpg ari tuh, bising nak mkn twisties.. dah selesai sebungkus twisties… tgk2 dia dah tertido… peh tu bgn kata nak coklat pulak… dah bagi coklat… I toleh lagi sekali dah tertido balik.. hehehe… comel sgt… ngan mulut comot…

Kang dia nampak kucing.. dia sergah2 kucing tuh.. lari la kucing tu kan… selamba jek dia ckp…’haaa tau takuttt’… adoyaiii… ari tuh makan kat one restoran nih.. dia dok sedap hirup sup… sambil waiter tu anto makanan la… dia ckp ‘hmmm sedap sup nih, pandai abg masak’… tergelak2 budak waiter tuh… hihihihihi..
Dia penawar duka lara saya….

Scene 2 (lepas maghrib kat umah)
Imad turun dari van atuk.. with his new bicycle... atuk bought him a new bicycle.. tapi sayang atuk tak tau agaknya yang imad tak boleh mengayuh… tak punya kekuatan untuk mengayuh…. Walaupun dia cuba dengan gigih, masih juga sukar untuk dia mengayuh.. nak2 pulak basikal tuh tinggi la sket… selalu dia naik basikal budak 2 3 tahun tu jek… push pakai kaki… seeing him sooo happy with his bicycle, n seeing him trying soo hard utk mengayuh.. buat saya rasa sayu… rasa hiba… huhuhu… n seeing my FIL n my MIL, tried to make him happy (jauh dorang belikan imad basikal tuh)… saya rasa terharu and bersalah di atas sebab2 tertentu…’maaf kan eta ye bah, eta tak berniat nak membebankan.. tapi eta dah tak terdaya bah…. Untuk bersabar kesekian kalinya…

Yg bergelak suka semestilah hanis n kakak… mmg plan nak belikan dorang basikal.. tapi mr. Ayah busy sesgt2 dgn hal dia sampai takde masa utk kami.. maka plan hanya tinggal plan... w/pun imad tak pandai naik basikal, dia jaga basikal dia… kalau kakak naik ganas2 habis kena jerit dgn dia… lagi pening ibu dibuatnya…
Hanis lak.. mmg tak sampai la kaki lagikan.. tapi nak naik jugak.. budak brutal sorang nih, bila kakak tolak, takut pulak siap ckp… ‘kakak .. jgn bagi hanid jatuh, nanti hanis tumbuk sampai mati’…..adusssss….

N I saw imad also had new small car… tanya dia sapa beli..dia jwb.. ‘atuk’… bila ckp n membebel kat dia kenapa minta2 pada atuk.. dia marah2 n membebel...

Imad : bukan abang yang nak... atuk yg belikan...
Ibu : kalau abang tak mintak, atuk tak beli la... ini mesti abang mintak.. atuk belila.. itu pasal ibu ckp tak mo mintak2 ngan atuk....
Imad : sapa suruh atuk parking kat dpn kedai mainan tuh... abang nampak.. abang nak laa.....
Ibu : pulakkkk... adohaiiiiiii
Another penawar duka lara saya.....

Scene 3 (dlm rumah tgh basuh pinggan)
Kakak : ibu… kalau ibu balik kpg.. kakak nak ikut...
Ibu : tak payah la... kakak duduk ngan ayah, kakak kan ada taekwando...
Kakak : takmo la ibu... kakak takmo duduk ngan ayah....
Ibu : habis kakak nak ponteng kelas taekwando?
Kakak : takde la... kakak nak ikut ibu....
Ibu : ibu kan garang, selalu marah2 kakak, suruh kakak buat homework, suruh kakak buat kerja....
Kakak : ibu garang tapi baik.. ibu nak kakak berjaya, kakak sayang ibu....
Huhuhuhu another penawar duka lara saya.....

Below gambar imad with his new bicycle… n also kakak helping him around….


at the restaurant... kusyuk tgk magazine keta... orang sibuk tgk tv... dia sibuk calling2 'bos' dia... main sorang2 at 12 am... hehehe

Ya ALLAH….berilah saya kekuatan dalam menghadapi segala dugaanMU Ya ALLAH… permudahkan lah perjalanan hidup kami… amennn….

Friday, July 2, 2010

down

nak luahkan macam mana ye...
saat ini saya rasa sedih, menyampah, benci, segala2nya laa...
masih bolehkah saya bersabar...
masih perlukah saya bersabar....
masih ideal kah saya bersabar...
jawapan itu hanya ada pada saya.. ye saya tahu...
buntu.......................................

Tuesday, June 29, 2010

Imad

lately nampak imad weak sgt bila nak bangun...
susah payah and bersungguh dia nak bangun...
ada satu malam tuh.. tgh2 dia nak bgn dari carpet.. dia terjatuh balik, tersembam atas karpet.. kesian sgt i tgk dia... sib baik tak apa2... n he just walk away mcm tu aje.. mcm benda tu dah biasa kat dia... selalunya if dia terjatuh ker apa mesti dia datang to me n merengek...

jgn la sesiapa tertolak dia.. confirm ngan easily dia terjatuh... n dia semakin kurus... sedih la tgk dia.. but i have to show my happy face to him.. if not mesti dia lagi sedih kan...

mcm mana la ibu nak sekuat imad ye? semoga ALLAH permudahkan perjalanan hidup kita ye imad, kuatkan semangat dan hubungan kita... amin....

Monday, June 28, 2010

Zoo visit with MRDS and KIWANIS

Last saturday, we went to the zoo with MRDS and Kiwanis group.
Only 7 families join the visit and sadly none of them having DMD child.
tapi tak pela.. at least i get to know other family as well, met little adam yg having PWS (Prader Willi Syndrome), sha with CP, hui yee with several disabilities, one chinese boy which i can't recall his name yg mengalami tulang rapuh, his age is 8 but lagi kecik dari imad, mardiana with affan disease (mind the spelling) and yg 2 lagi, Indian families which their doter and boy dlm stroller n wheelchair I tak sempat nak beramah mesra...

Met Juliana, Anna and Kathlin from MRDS, also Noel, Jessy and Clarence from Kiwanis, actually ada lagi from Kiwanis but i can't get their names....
All of them are so friendly, and each of them has been assigned to one family each. Kathlin has been assigned to walk with us, muda lagi orangnya, keje part time kat MRDS and now tgh proceed with her master majoring in Genetic. She said compare to other deseases, DMD tak ler berapa rare sgt, cuma orang selalu kept things within themselves aje, maklumla its all about genetic (keturunan)... masa dia ckp nih.. i was like.. pap!!!! cam something yg sedarkan i, yeah its genetic, n saya pulak lebih2 war2kan tak tentu hala, cerita sana sini, did not really care that slowly this thing will hurt us, esp for my doters.... masa jalan2 kat zoo tuh takde la rasa apa2 but when i keep on thinking bila balik rumah... i kesian sgt2 kat anak2 i....
apa la yg aku dah buat nih.....am i doing the right thing now?? should i or shouldn't i publish about this DMD story, is it okay for me to blog it out or should i stop... now it hurts me... really hurts me... huhu... tak tau nak ckp mcm mana.. but what i feel now...mcm2 rasa ada, sebak, putus asa, menyesal, nak menangis pun ada....

ok back to zoo story, so far dorang impressed coz imad still can walk.. alhamdulilah.. we only stop kat one pit stop utk rehat when imad complaint sakit kaki.. the rest dia okay aje, mula2 tu mmg nak bawak stroller tapi mr. ayah pulak malas...
i suka tgk adam... this little boy buat hal dia aje, he is 2 1/2 yrs old and having PWS... dia anak bongsu dlm 3 adik beradik.. tak silap penyakit dia nih, takde rasa kenyang.. so he will eat n eat n eat.. hehe.. kenala mak n ayah dia control... itu sbb masa kat zoo tuh, dia asik la mengunyah.. hehe.. buat he is smart...

sha CP... nothing more that she can do... tapi dia suka rabbit... bila tgk rabbit.. kuat dia gelak... n i can see her mother sayang sgt2 kat dia, layan dia lembut2 aje, dari appearance dia pun leh agak.. dgn ribbonnya, dgn kasut n stokinnya... langit n bumi dengan saya yg kasar nih...

mardiana affan (i still can't get the correct spelling of the disease), tapi according to kathlin penyakit mardiana nih tulang dia akan memanjang and ada heart problem..

overall i tgk budak2 tu semua enjoy dengan lawatan ke zoo nih.. according to noel (ex president kiwanis USJ), mmg kiwanis usj adopted mrds.. so after nih Insya allah there will be a lot more activities and they invite me to join their meeting.. tapi tu la kat USJ la pulak...
tapi byk jgk info yg i dapat, n happy sbb get to know others.

we end the lawatan at 1pm.. lunch kat rest kat dlm zoo tuh, n ada prize giving... masa nih masing2 dah letih... sapa nak continue.. dorang continue la... like us, kena balik sbb my neighbour buat kenduri kawin anak dia... dpn rumah aje...

imad was soo happy tapi dia tak ler bersosial dgn budak2 tuh, sbb dia pun mcm takut2... cuma he makes friends with adam... anak2 suka sgt ngan adam...

nanti senang2 i upload la gambo ke zoo tu ye.... itu pun kalau ada mood... m now in my mood swing... swing swang swung........

Thursday, June 24, 2010

Visit to the zoo

Insya allah this coming saturday, 27/6 imad ada visit to the zoo.. anjuran kiwanis and persatuan penyakit jarang jumpa (ppjjm) or malaysia rare disease society (mrds)

Actually this is the first time for me to meet up with those people... before this ada AGM, tapi saya tak dapat pergi, kena balik kampung... but i just put my name in for the visit sebagai pemula cara untuk saya mengenali dengan lebih dekat orang2 Kiwanis and PPJJ...

segan jugak tapi demi imad...join aje lah.. ikutkan dah bape kali kami ke zoo, tapi untuk mengenali orang2 yang senasib dengan lebih rapat... maka langkah ini perlu... actually on that day, jiran selang sebuah rumah ada kenduri kawin... tak pe la kot datang lambat sikit... nanti mlm sebelum tu kena pi jumpa la tuan rumah...

its free and imad can bring along his sibling.. so imad will be accompany by me, kakak and hanis.... we have to wear red shirt... ooooo i like red... hehe

cite pasal red pulak, semalam saya gagahkan diri drive ke Jln TAR... cari kain utk baju raya puteri2 saya... nak buat dua pasang and of course.. mesti ada red.. haha...(thn nih ibunya cuba utk tidak berbaju raya, hmm boleh percaya ker???)

balik tuh tunjuk kat kakak..she loves it so much... n sadly imad tanya... 'ibu mana abang punya'... kenala explain.. abang punya nanti ibu beli nak dekat raya... sbb abang punya ibu beli yg dah siap aje...
dia diam aje....
mr. ayah balik lambat lately.. so the kids went to bed without story telling by mr. ayah.....kalau tgk luaran, they don't mind actually.. tapi i know they miss mr. ayah... coz pagi tadi... bangun2 tido aje, imad terus gi kat tingkap bilik dia n tgk keluar... n said to me... 'ibu... ayah dah pegi keje eh... ayah tak kejut abang pun'... huhuhu.. masa nih bergenang airmata saya... rindu betul dia pada ayah dia....
masa call mr. ayah n told him pun, dah meleleh airmata saya.. huhu... mcm mana la kalau mr. ayah kena outstation lama2 lagi... huhuhu... jenuh la saya nak explain....

Wednesday, June 23, 2010

Imad's drawing


Masa appointment with Neuro tuh... imad did a drawing to show to the Dr....
and surprisingly.. drawing dia dah byk improved... dulu dia lukis orang, exactly macam orang lidi... cuma ada rambut.. now orang lidi dia dah makan weightgain... hahahaha dah badan segiempat dah... dah ada rambut pacak, dah ada telinga.. smiling ear to ear, dah pakai kasut... and ada pusat juge... hehehehe

Bila ibu dan anak2 bertudung syria



hehehe promo sket...

ini masa bersiap2 mau ke majlis kesyukuran my SIL... before that kena la posing2 dulu... kami semua berjubah... me n my doters... n imad juge...
kadang2 kesian kat imad.. bila kami bergaya2.. dia tgk aje.. n he wanna join.. nak baju the same kaler and if kami pakai baju kurung, dia pun nak berbaju melayu... hehehe...
and photo with their cousins tuh... sume tuh baju pinjam imad n syera which turun to hanis.. n now to yaya.. hahaha... mmg riuh rendah rumah... walapun penat tapi 44ronok....haha

Kakak's bestday

Kakak's simple bestday cake
everybody pun sibuk nak potong cake

Kakak got what she wish for... andddd i have to buy something for imad n hanis...
kalau tak merajuk....

Imad got his Beemers..3 ok... kecik pun jadila kan bang... dah beso esok...abang beli beemer yg besar okay!!!

This little girl sibuk ngan doddle pad dia...
Just a simple celebration for kakak... we just bought KFC and birthday cake... n nenek cooked tomyam campur n rendang udang yg yummy as that is her favourite dish....apa yang penting kakak happy....

My little helper


See what my little helper did!!!

She helps me to set the table... saya tak pernah ajar n saya sendiri pun tak buat gitu.. hehehehehehe.... n yang best tuh dia puji diri sendiri.. hehehehe...


hanis: ibu... hanis nak tolong ibu..

ibu: okay hanis amik pinggan n sudu ok.. kita makan mee...

hanis: ok...

later......

ibu: wahhhh cantiknya anak ibu buat....

hanis: cantik kan ibu hanis buat... mcm pengantin...

ibu: hahahahahahahaha.....

Friday, June 18, 2010

Neuro Appointment

Wednesday 16, imad ada appointment with neuro specialist...
just us, me n imad... mr. ayah busy bee... we arrived HUKM at 7.50.. hehehe punya la awal.. appt stated at 9.00a.m...

cari parking yg dekat n yg tak yah naik stairs... kesian kat imad kalau kena naik stairs...
terus gi register, n gi breakfast.... we sat beside one chinese couple nih... rasanya mak n anak.. maknya nampak lemah aje... rasanya nak gi physiotherapy kot... sbb she kept on asking me, mana exercise? mana exercise... hehehe...we had nasi lemak... (lucky sbb punya la lama tunggu turn), yg couple nih... anaknya gi cari makanan n left his mom alone... so i just kept an eye on her... sbb atas meja dia ada gelas yg dah guna, cleaner tak angkat2 lagi... tup2 dia gi tuang air milo dia dlm gelas tuh... cepat2 la saya bgn n letak gelas tu jauh2... n said 'auntie takmo amik gelas itu ye'... n gave her, another new glass... she kept on pouring in each of the glasses... bila anak dia sampai.. i pun explain la... he thank me for doing that... asik2 la ckp.. 'thank you yaa...thank you... n he gave imad RM10... dia kata 'money for school'... hehe
rezeki imad.. tapi yg sebenarnya... saya juga dlm keadaan begitu... mengharapkan bantuan orang sekiranya saya terpaksa tinggalkan imad sekejap utk ke toilet, amik makanan dan bayar.. sbb kena la cop tempat dulu.. sbb tempat limited... tapi kalau ketoilet selalunya saya akan usung jugak imad... payahla pulak tinggal lama2 kan.. n tak nampak di mata...

okay back to the appointment...
we got to see dr. wong... sbb prof ong kebizian melampau.. itu pun setelah menunggu hampir 2 jam... huhu... seperti biasa.. mesti kena buat test for scoring... and the score still as the same as in december... n yg sedeynya berat dia turun... turun dari berat in december... just 16.23kg...
after dah settle sume tuh... dr. still asking me about the steroid... and i said yes... he explained the pro n cons.. and said that imad will be taking a very low dose of steroid..

after all the explanation and discussion.. i showed him the paper cutting on the DMD patients in Besut... The couple had 3 children confirmed DMD aged between 18 to 15 and looked so weak... and the sad thing is... most probably the other son also might have the same disease....
i asked the dr.. 'will imad also look like that in future?' he just starred at me and said, 'i know u have done your best for your son, and i know how it feel, i can't said i understand becoz i'm not in your shoe.. but please pray hard and dont lose hope'!!! huhuhuhu... miracle can happen.. he said again...

but he did mention to me, tangan n kaki imad akan mengecil... cuma badan masih sama, because of no of dystrophin protein.. sbb tu jadi mcm tuh, i tanya lagi.. 'i tgk dia mcm tak boleh bend lutut dia bila nak turun tangga.. is that the reason why he can't properly use the stairs... because he can't bend his leg...
dr. explain kata yang muscle pinggul dia tak kuat, itu yg kita nampak dia tak boleh bend, padahal he's trying hard to bend the leg... kita berjalan menggunakan otot pinggul.. jadi bila otot lemah.. mcm mana nak berjalan...
so now i paham la... imad is getting weaker and weaker.. huhu...

sedih sgt rasanya bila tgk dia mcm tuh... but he's good and tough boy... semoga ALLAH permudahkan perjalanan hidup kita ye bang... ibu sayang abang.....

Tuesday, June 15, 2010

Duchenne Muscular Dystrophy

Semalam saya terbaca di Utusan Malaysia...
Pasangan Pasrah 3 anak menghidap penyakit Misteri.....

I read on and on... and suddenly my tears came down, mula2 hanya airmata... lama2 dah jadi teresak2...luckily it was only me in the room.... imad and mr. ayah were at the living room watching worldcup....

I'm touched, I'm sad, I'm depress, I'm scared and I am very symphaty with the family.... its not one but three and coming to four... how they handle it, how they manage ONLY ALLAH yang tahu....tapi yang sedihnya kenapa la penyakit nih dipanggil penyakit misteri wahai penulis... ini bukan penyakit misteri... dah ramai pun pesakitnya.. cumanya semua jadi kes terpencil, kes terpinggir.. mcm keluarga di Besut tuh...

and being me... rasa tak sampai hati dan tak sanggup nak tengok imad dalam keadaan begitu... haii ya ALLAH.. tabahkan la hati dan perasaan hamba2 MU ini....kuatkanla semangat kami, permudahkanlah perjalanan hidup kami dan tetapkan lah iman kami... amin.....

after dah sok sek2 sorang2 dalam bilik... i went out and get mr. ayah... i showed him... he also read on and on... and after that he just kept quiet... i asked him.... 'bang.... nanti imad jadi mcm tu ker?'.... he answered me 'nak buat mcm mana bu.. tapi Insya ALLAH kita usaha la sebaik mungkin'....

Deep inside me... i pray hard that imad takkan jadi mcm tuh... kalau pun dia menderita dgn DMD nih, i tak sanggup nak tgk dia jadi tak upaya, dengan badan hanya tinggal kulit dan tulang, eventho sympthom kaki dan tgn mengecil tuh dah nampak.... huhuhu

Insya ALLAH imad.. ibu will do the best for you with all the kederat yang ibu ada, itu janji ibu...

Monday, June 14, 2010

Home Alone

Kakak dan Hanis ada di kampung... actually abang pun nak tinggal but because ada neuro appointment this coming wednesday maka, abang terpaksa ikut kami balik ke KL... sowi anak2.. ibu tak boleh cuti panjang lagi... masih lagi dlm 'probation period' katanya...

sunyi pulak rumah bila dorang takde... abang dah komplen start2 masuk keta lagi... hehehe.. kesian abang....

Friday, June 11, 2010

HAPPY BIRTHDAY KAKAK

today is kakak's birthday....
bangun pagi tadi, dia tgk jek ibu dress up....
dia tanya...
kakak : ibu.. tak pegi keje ker?
ibu : nak pegi la nih, kenapa?
kakak: takde apa....
ibu : oh ye... happy birthday kakak, semoga kakak menjadi anak yg solehah dan berjaya didunia dan juga di akhirat...
kakak : hehehehehe senyum panjangg...

she wish for monopoly city... mmg dah saya belikan pun... harap2 dia suka...
today there will be a small celebration for her... nanti eh kakak... ibu ada duit lebih, kita buat besar2an mcm dulu....

luv u,
ibu.....

Tuesday, June 1, 2010

Imad and measles

masa my parents were here, imad demam... tapi tak tinggi... just dedar2 aje... bagi ubat, hilang la... tapi dia takde selera... even masa saturday nite yg saya buat makan2 for both families (my family and in laws) pun dia tak berapa selera nak makan... sib baik la my bro bwk pizza... sooo dia makan la jugak sikit pizza tuh...
steambot saya mmg dia tak pandang la kann... hehe... w/pun mcm2 bahan yg saya sediakan...
so on sunday tuh.. baru la nampak bintik2 merah kuar kat badan dia, gatal2 lak tuh... mr. ayah tolong amikkan daun mambu or bambu ntah la... mandikan dia, minum air kelapa and mlm tuh jugak bwk dia ke klinik.. amik calamine lotion.. dapat la mc dua hari....
kesian imad... mmg miang agaknya badan dia tuh.. mmg nampak tak selesa betul dia.... even appointment dia today pun saya kena cancelkan... hopefully he will recover soon....

GET WELL SOON ABANG!!!!

SHE's my bff

my parents were here from last thursday nite till sunday...makanya saya jadi chef straight for 3 days in a row... hehehe.. sgt syiok ooo dpt masak...

on saturday my parents gi attend konvo adik bongsu kat uitm... and they brought syera along with them.. so left me with 3 active kids... imad, hanis and aqil (my nephew)...
pagi tuh saya sibuk dok menyediakan bahan2 untuk steambot malam nanti...mana dengan nak masak lunch nya... and with no helper... masa nih baru la teringat kat syera...
memang selama nih dia la yang banyak bantu tengokkan adik2 dia..mmg kadang saya boleh lepas tangan laa... terharu sangat rasanya...
memang sangat2 terasa.. sbb mana dengan imad, mana dengan hanis... n kerenah aqil lagi...

thanks kakak for being a very very good daughter to me, ibu sayang kakak sangat2 and kakaklah pelengkap hidup ibu... kakak kawan sejati ibu, kakak sentiasa ada while i'm down, kakak a good shopping companion, kakak jugak a good listener... thanks kakak for being there always for me... i love u till bits... muah muah muahhhssss....

Wednesday, May 26, 2010

DOWN.......:(

today saya rasa sgt2 down... entah kenapa... tapi bila buat kerja, bersembang dgn kawan2, makan dengan kawan2 masih boleh control.. cuma tadi bila solat, sujud pada yg SATU....saya menangis semahu-mahunya... dari mula angkat takbir saya dah tersedu sedan dan kemuncaknya bila berdoa... i dunno what is wrong with me... saya rasa sangat2 kecik disisiNYA...
nasib baik la time solat tuh hanya saya seorang.. kalau tak, mau terpinga2 kawan2 yg melihat....
entahlah...
apa yg penting saya minta ALLAH kuatkan dan tabahkan hati saya dalam mengharungi dugaan dan cabaran ini....lembutkan hati saya untuk redha dan percaya ada HIKMAH yang tersembunyi untuk kami sekeluarga... saya masih mengharapkan yang terbaik dan saya cuba memberikan yang terbaik buat masa ini....

Monday, May 24, 2010

cuci kasut

today imad ada latihan amali mencuci kasut sekolah....
being a lazy mazy mommy.... i tak basuh pun kasut sekolah dia weekend ari tuh.. saja nak bagi dia sental lebey... hehehehe

dia sgt2 la sexcited nak mencuci kasut sekolah dia..... coz teacher said, if sapa basuh kasut sekolah bersih2, dorang boleh gi main bowling esok.... mmg ada latihan bowling pun esok... kat wangsa walk mall... it is one of their activities....

saya tak pernah bwk imad gi main bowling... kakak pun ada la sekali dua kot.. if imad can play, perhaps i can have the bowling session with them during the weekend...boleh ker dia pegang bola tuh... saya pun tak tau la... saya pun ekceli terkial2 kalau nak main bowling nih.. hehehe..

awet muder

I am a sempoi lady yg takde la nak berskin care mahal2 belaka... n a bit of caca marba also....but m still stick to olay.. just that the toner, suka2 hati i jek nak pakai brand apa... jap loreal, jap nivea, jap garnier, n latest is safi rania... hehe

i was watching movie with the kids, skali ada iklan safi rania by Catriona Ross....apa yg i ingat dia ada sebut awet muda di akhir iklan tuh...

suddenly kakak said...'ibu... ibu guna safi rania kan...kenapa ibu tak awet muda pun... dia kata safi rania tu awet muder?'... kwang kwang kwang....

huh.. nampaknya kena makan ulam lebey nih.. nak bagi awet muder.... hehehehe
mmg toing toing toing la kena kat muka den... hamik.. anak dah komplen.. terus la mlm tuh i start pakai nite cream n sapu lotions segala... hahahaha.. tapi satu hari tu jek la.... coz after that back to 'M' besar ataih kapla.....

Thursday, May 20, 2010

Allowance for OKU

alhamdulilah... imad had got his allowances from Jabatan Pendidikan i guess...
sbb allowance hanya dapat bila kita masuk sekolah... it is RM150 a month and been paid through out the year...itu yg saya rasa from Jabatan Pendidikan...

during the parents meeting, ada sorang parents nih bagitau... kita kena bersyukur coz allowance nih dah increase from RM50 to RM150... terima kasih kerajaan Malaysia!!!

akan tetapi... ada jugak tetapinya... apa yg mereka2 ini terima hanyalah untuk 11 bulan... tidak seperti tahun2 sebelumnya iaitu 12 bulan... maka apa yg imad terima hanya RM1650 for year 2010....i've made a copy for the teacher to keep track.. and i did asked the teacher... kenapa pulak 11 bulan eh??? cikgu pun konpius n pelik... n they made a call to PPD... menurut insan2 yang bertugas di PPD tuh, masa persekolahan hanyalah sehingga November, jadi allowance pun akan dibayar until November... takde bajet katanya... hmmm itulah yg disampaikan oleh cikgu imad tadi....

haiii pelik pun ada, yg dilabur berjuta2, beribu2 time pilihanraya tuh byk la pulak bajetnya... elaun seciput utk kanak2 istimewa, takde pulak bajetnya... dah la tuh, bajet untuk keperluan persekolahan diorang pun takde, asik2 alasan takde bajet...... haiiiihhh... mana pergi semua bajet2 tuh... bukannya nak banyak mana pun ENCIK2 yang di kabinet oiiiii... hanya lah untuk partition kelas, dapur yang selesa (untuk dorang belajar masak, dah nama nak diorang belajar berdikari kannnnn) dan keperluan asas untuk kanak2 istimewa ini...
tapi apa2 pun saya bersyukur la jugak.. dari tiada apa2 langsung... at least ada jugak simpanan untuk imad .. terima kasih!!!!

yelah.. nak buat mcm mana.. kami2 nih ibu bapa yg tiada pengaruh... kot bertitle dato' ker tan sri ker... ok ler jugak nak menyembur kannn...... yee.. saya faham situasi di MALAYSIA ini...
sekian terima kasih!!!!

Monday, May 17, 2010

Selamat hari Guru

Today both imad n kakak ada sambutan hari guru di sekolah...

kakak wants me to make the fried noodle for her to bring to school... imad tak request apa2 la pulak.. n i'm not sure whether ada makan2 or not kat sekolah dia... sbb takde apa2 surat pun...

yesterday, we went out and bought the gifts... its all from their pocket money... at first i just asked kakak to give to her class teacher... tapi dah bendanya murah.. i asked her to choose for five teachers, and imad... better gave all his 10 teachers... mmg semua menolong and take care of him... termasukla PPM...

talking about PPM, last week, one week straight takde PPM yang menunggu student seperti biasa...on thursday, masa hantar imad ker kelas, one of the teacher told me that one of the PPM is on MC... while the other two have to take care one or two special students yang can't manage to clean themselves after doing the 'business'... ok i understand.. and i more understand when they are strict during the interview on the toilet train...that is the most important thing and rules that they have to follow.. if tak strict.. ini la jadinya... n somehow.. they have this 3 months trial for all the students...
bukan senang jadi PPM nih... byk jasa dan pengorbanan dorang... bygkan.. nak kena clean up anak orang, dah la tuh dah besar lak tuh... with all the macam2 kerenah lagi... haiii...

semalam masa balut all the gifts.. imad was playing with the scissors and cut all the unwanted papers in a plastic bag...me asked him.. 'nak buat apa'.. dia kata nak bagi cikgu... i said.. mcm sampah jek... mana boleh bagi cikgu sampah... dia kata..ini bukan sampah.. ini kertas... hehehe..
i said to him, if abang bagi kertas nih... nanti cikgu tak suka abang, cikgu sume taknak tolong abang, tak nak bwk abang gi kantin, tak nak tolong abang naik tangga... terus dia stop cutting and throw away all those papers and scissors... hehehe.. senang jek nak phsyco dia...

and yesterday.. pagi2 lagi rezeki dah murah... jiran sebelah (makcik nah) bagi nasi lemak, lauk sotong, rendang daging, rendang kerang, sambal paru, telur mata (siap ada telur mata tuhhh), nasi impit, kuah kacang, lontong... wahhh byk betul.. dia ckp..'tak yah eta masak tgh hari'.. hehehe.. bukan setakat tgh hari jek cik nah... esok lusa pun tak yah masak.. byk benar lauknya...
tapi budak2 mana la nak makan sgt kan pedas2 nih.. so for dinner, me masak mee sup aje... licinnnn.. hehehehe

saturday nite lak.. because of tak jadi nak buat makan2 for MIL.. maka saya join gang2 ex-colleague lepak di seri rampai... kira gathering la kot.. with the families sume... hehe... eventho tak ramai yg turn up.. but we have fun... n... the char kue tiow sgt sedapss.. rasa nak order lagi.. hehehe....

that is all about the weekend...

Friday, May 14, 2010

Improvement

even since imad kena join swimming therapy yg sekolah dia buat... he showed a good improvement...

dulu mmg takut air giler.. nak mandikan dia pun susah.. coz we need to betul2 careful masa cuci rambut dia... dia akan menjerit2 kalau air masuk mata dia (yelah pedih kannn)

n now early this year masa our trip to PD tuh.. he showed his interest dah... dah siap baring2 kat beach, eventho screaming like hell masa we all bwk dia masuk laut... siap suh pangge bomba.. hahaha

remember i blog out when he knew there is a swimming therapy class... dia akan cari excuses yg macam2...

but yesterday... when i arrived home (a bit late) he came to me n said, he had packed all his things for swimming therapy in his swimming bag. He put in his undies, plastic bag, his swimsuit, towel and even a comb... GOOD BOY Abang!! i told him.. and he smiled happily...

glad to know that...he's quite independent now... alhamdulilah.. Thank you ALLAH....

Monday, May 10, 2010

Mother's Day

Nothing much… takde spesel2 pun.. that’s us… mmg jarang nak celebrate2 nih…

But kakak gave me her masterpiece… handmade card, with the green ribbons.. mcm2 dia tulis… kot korang tgk n boleh baca… bacalah… tapi quote yg best… ‘kakak sayang ibu lebih banyak dari hanis, imad dan ayah’.. hehehe

Imad… he knew about the mother’s day.. tapi dia wish me on Friday… and said ‘cikgu kata, ada hari ibu… cikgu ada jual hadiah utk ibu tapi kat atas… abang tak boleh naik.. tak larat’… huhuhuhu.. statement nih sgt2 membuatkan saya bergenang air mata… bila type nih pun dah bergenang.. bila cerita kat my mum terus meleleh..... huhuhu...

My mother’s day sgt2 bless when my mum datang... kebetulan ada kenduri kawin di klang.. takde makna la mak nak datang sempena mother’s day kan… mmg our family nih takde nak celebrate2…. Biasa2 aje…

So when my parents are around.. skill memasak pun mencanak2 keluar… buat bubur doghiyan… kena repeat buat sbb buat sekali jek tak cukup.. hehe, mee goring, kuetiaw goring.. hehe.. itu aje la pun… dah tak makan kat umah sgt… asik dok ulang gi kenduri aje… so just masak light2 aje..

Tapi pagi tadi.. before gi ofis, manage buat nasi goring, dan siap2 kan b/fast utk mak n ayah.. barula saya gi keje.. alhamdulilah.. sampai tepat pada waktunya….

Mak n ayah still there at my house.. syera asked them to stay n send her to school.. imad lak request wan dia fetch him from school… hehe.. kesiann… dah lama tak bermanja ngan opah n wan… in fact this morning, imad takmo saya siapkan dia.. dia request suh opah siapkan dia… hehe… siap opah anto sampai kat kereta lagi….n topic pagi tadi with him while drove him to school… ‘ibu.. opah taknak duduk ngan kita ker??? Abang nak opah’…. Hehe…
Enjoy kakak nye mother’s day hand-made card…

inner of the card

Ibu i want to work hard for you ibu... daripada Insyirah yg comel. kepada Ibu yang cantik... Saya cinta kamu ibu.. untuk ibu saja...

Ibu.. terima kasih kerana melahirkan dan membesarkan. Ibu engkaulah ratu hatiku... I luv u marshita...
Insyirah luv ibu so much... saya nak ibu.. kalau ibu tiada siapa nak jaga kakak
Ibu.. maafkan kakak ye kerana dah buat banyak dosa pada Ibu.. ibu sebenarnya kakak sayangkan ibu lebih banyak daripada hanis, imad dan ayah. kakak sayangkan ibu...
i luv ibu so much, thank you very much ibu....
Selamat Hari Ibu... this card was nicely place on my bed... thanks kakak!!!

my lovely 'kakak'
my genius 'imad'
my cheeky n sweetie 'hanis'
I LOVE U ALL TILL BITS......

Thursday, April 29, 2010

creative

ini la jadinya bila hanis tolong/kacau saya menyidai kain...

confirm tak terbang dik... kalau terbang gak.. tak tau la ibu... hehe...




Wednesday, April 28, 2010

outstation

next week tuesday saya kena pergi training... huhu... di putrajaya lak tuh.. adehhh malasnya nak travel sorang2... dah la tuh.. kena overnigh lak tuh.. yelah nak balik kang ntah kul bapela habis training tu nanti...

told this to mr. ayah n anak2 pasang telinga... dorang ingat saya pergi bercuti... masing2 nak ikut.. .mana bole nak.. ibu gi keje la....

n today imad meleser2 kat saya n kata..'bila ibu kena work jauh tu ibu?'... saya kata 'nanti, minggu depan... dia sambung lagi... 'ala... nanti abang rindu la kat ibu'... huhuhuhu... terus berbunga2 hati saya...
imad susah nak express his feeling towards me sbb dia kata ibu garang, abang tak suka ibu.... sooo when he said this to me... alahaiiii... sayu pulak rasa...he's more closer to mr. ayah... and nenek... that's why....

ala sekejap aje abang rindu ibu... nanti rabu malam ibu balik la abang... hehehe..

pahala

setiap kali balik ke rumah, yang akan menolong saya mengangkat barang2 hanya lah kakak... the other two... imad n hanis hanya membawa brg2 ringan shj.... tapi tadi kakak asked imad to help her while saya tengah buka pintu rumah....

imad : ibu.. kalau abg tolong kakak, dpt pahala tak?
ibu : dapat... mestila dpt pahala...
imad : kakak... abang nak tolong kakak.. nanti abang dapat pahala...
ibu : hehehehe

dlm rumah pulak...
imad : kakak kalau abang tolong kakak lipat sejadah nih dpt pahala tak?
kakak : mesti la dapat pahala sebab itu perkara baik (wahhh kakak bersyarah...)
imad : abang nak buat la... best best... abang dpt byk pahala...

ibu yg dgr dari luar... hehehe.. ini mesti dia baru belajar bab2 pahala kat sekolah nih... hehe bagus bagus.. time kasih cikgi2... bukan tak pernah ckp kat dia.. tapi ckp ibu nih kadang2 tak laku.. ckp cikgi gak yg laku... hehe...alhamdulilahhhh...

Tuesday, April 27, 2010

malu

wahhh imad now dah tau malu... hehe satu pencapaian gak tuh...

cite last sunday.. bwk anak2 gi jusco AU2.. main2 kat situ.. syera n hanis main kat playground.. cuma imad jek main keta... bila nak pulang tgk2 selipar hanis dah kena sarung dek org lain.. yg that girl yg sarung selipr hanis tinggalkan selipar buruk dia yg seakan2 selipar hanis but the hello kittynye gambo dah tercabut dua2... sakan cik kak tuh takmo pakai selipar tuh.. tak mau seboleh2nya... nasib imad mood baik, dia beralah.. dia bagi adik dia selipr dia.. n dia pakai selipar PINK itew.. sambil dia sarung dia ckp...'eeiii abg malu la ayah... abg pakai selipar pink...mcm pondan'... BOLEH???? siapa yg ajar dia pondan2 ni ntah... pandai lak malu pakai pink... imad2... sabo jek la...

n last monday... saya terbgn lambat... sooo imad pun lambat la kesekolah... every monday morning dia ada perhimpunan... so mr. ayah kata dia kena duduk kat kantin dulu... sambil mr. ayah cerita dia menyampuk...'malu abang.. kena duduk kat kantin'... ooooo tau pulak malu... ingatkan tak malu... hehe...

dah besar anak ibu... dah ada perasaan... hehe....

emosi...

Pagi tadi saya drove imad to school…. Otw to school tuh.. mulut dia ternganga jek.. said to him..’abg tutup mulut abg tuh’… terus automatic dia tutup mulut.. hehe

Working in the new company with the medical benefit yg saya dpt… saya sedang berpk2 utk menukar theraphy imad… just the therapies… tgk la camana…
tadi semasa briefing on medical... the DR. said this to me (setelah saya ceritakan keadaan imad n juga penyakit imad).. u look so strong, i can see from your eyes,from the way u are talking about your son, giving opinion.. i know u have a strong mental.. just let him live to the fullest... he's so lucky so have a mum like you....
ohhh dr... i have a strong mental????? u dont know what i feel inside me... huhuhuhu

Dua tiga hari nih.. emosi saya tidak menentu.. ada aje benda2 mendatang… menyemarakkan lagi warna2 kehidupan saya yang dah sememangnya berwarna warni… mohon saya pada ALLAH… tetapkan la iman saya, tabahkan hati saya, permudahkan segala urusan saya… amin….

saya sayang anak2 saya… huhuhu…

Friday, April 23, 2010

sekolah imad

kalau korang rajin2... klik la kat link sekolah imad kat blog nih... boleh tengok mcm2 aktiviti dorang... n ada gak gambo imad takut air... hehehehe...

so from there korang tau la mcm mana facilities sekolah dia... nan ado...kesian... tapi tak pe.. we will try to work it out.. Insya ALLAH.. dengan keizinanNYA... lambat dan cepat saja.....(penuh azam nih..)
n kalau u all ada idea... pls pls pls... throw some to me... i really appreciate it!!!!

Thursday, April 22, 2010

imad

last monday, masa kat sekolah imad terkencing dlm seluar.. kesian dia... lucky mr. ayah yg fetch dia from school... so bila i dah balik keje mr. ayah told me about that... n mr. ayah said...'byk pulak excuse dia, bila tanya kenapa dia kencing dlm seluar, kena pakai selipar la, bukak stokin la'... so i just tambah... 'agaknya dia tahan sgt la tuh, ingat boleh lepas kat rumah'...

later me tanya dia 'kenapa abang kencing kat school?'... dia sengih jek.. 'i told him lagi.. abg jgn buat lagi ye... lainkali gi toilet ye, nanti kalau abg buat lagi, cikgu tak bagi abg sekolah kat situ'.. terus dia angguk2...

bukan saja2 nak ckp cikgu tak bagi skola kat situ.. but mmg true... pendidikan khas pun ada kriteria2 yg dorang nilai... kalau tak boleh ckp nak ker toilet, on diaper mmg dorang tak terima...

nasib baik la toilet mesra OKU abang dah siap.. itupun sebab ada insan yg baik hati nak derma utk buat toilet tuh... now we are working with the teachers on the partition... sbb bila tanya jabatan pendidikan... jawapannya... 'TAKDE BAJET'... mcm mana la budak2 tu nak belajar... budak2 makin bertambah, kelas satu aje, nak divide pulak takde bajet... kesian tgk dorang... mr. ayah ada proposed kabin... nak kena tgk gak tuh.. kos kabin tuh... sbb mesti la kena ada ekon kann... hmmm

apa2 pun semaga ALLAH permudahkan segalanya... aminn.....

Monday, April 19, 2010

Cerita balik kpg

On last Friday nite... drove back to Semanggol... arrived there almost kul 2.30 pagi.. bertolak kul 11 pm... my anak sedare si aqill terus jadi segar bugar when he saw me... 'ye ye along balik, ye ye hanis dah sampai'.. hehehe hanis is his best buddy... but not yaya.. hehe boleh bercakaran depa dua org nih...

bermalam di rumah chaq since tok ada kat sana... mmg meriah la umah chaq... tapi umah chaq mana pernah sunyi... mmg sentiasa meriah with anak2, cucu2, anak2 sedare, anak2 angkat.. hehe
tok was sooo ill.. kesian tgk tok.. last cny tok still boleh berjalan sambil bertongkat... now nak duduk pun sekejap2 jek... dah tak boleh jalan dah... dah on diaper dah pun... tapi memory tok masih kuat.. masih ingat lagi kami2 cucu2 dia nih.. even bila tanya n sembang with her.. dia masih boleh jawab n dia pun tanya khabar kita jugak...
the next day me n mak helping chaq to masak lunch... masak lemak pucuk ubi, asam pedas pari, perut rebus, air asam, masak merah ayam, ayam n ikan goreng, sayur bayam tumis air... walla!!!.. saya tambah 3 kali... ngeh3...
anak2 chaq pun sorang2 sampai together with my 3rd bro...alang...

ada satu incident...one of anak chaq kena sampuk masa otw nak balik kpg... just after tapah... she suddenly very quiet n screaming... the hubby dah gelabah dah... singgah ipoh coz he thought that his SIL tak balik kpg.. tgk2 takde orang.. so he drove all the way with his wife crying at the back seat... nasib baikla anak2 dia tak buat hal n pandai bwk diri...
elok dia sampai jek... she hugged chaq n still crying... after a while n there was one ustaz tolong tgk2kan dia.. baru la dia ok...
bila dia dah ok... barulah kami dok tanya2 dia what happened... dia pun tak ingat...yg dia ingat dia nampak accident.. n try to capai anak dia but tak sempat.. gitula....
peh tu mcm2 lawak la yg my other cousins dok buat ngan dia... hehehe...

sooo to those yg selalu guna hiway utara selatan tuh.. beware la... this is the first time happened to her... sblm2 nih tak pernah la pulak... menakutkan pun iye jugak.. hehehe... zikir n doa la banyak yer....

n lucky imad forgot on his trip to BMLT... hehe.. dah syiok jumpa cousin2 dia... dok bergusti n bermain sakan... BMLT tak gi pun dah tak kisah... selametttssss hehehe

Friday, April 16, 2010

Tok Nek

my bro called kata tok was very ill... masuk hospital tapi dia takmo pulak duduk kat dalam tuh.. menangis2 minta kat my ayah utk discharge...
dahhh kesian sgt tgk tok.. ayah pun minta discharge.. so this weekend kami adik beradik plan nak balik kpg ke taiping utk jenguk tok... mesti tok suka ramai2 balik berkumpul dgn dia...lagi2 ngan cicit2 yg sangat keletah n notti....

so i convey this message to anak2... bila dgr jek balik kpg tok nek... kepala dorang terus ligat... 'ibu..boleh tak kita pegi Bukit merah lake town?' kata si kakak.. sambil disokong oleh imad... i said 'tak boleh2... ibu takdak duit, lagipun kita nak tgk tok nek kan... kesian tok nek.. tok nek sakit...'...
imad kata pulak.. 'ala ibu... ibu takde duit, abg ada duit.. kakak.. kita bwk duit raya laa...'

saya terkedu.... hamboih2... duit raya la ye... byk la korang punya duit raya.....

so jap lagi nak pack barang2.. anto baju ke dobi and off we go back to taiping...
tak sabo nak berkumpul adik beradik sume... hehehe...

Monday, April 12, 2010

Bil's engagement

Last Saturday was bil's engagement... adik mr. ayah yg 2nd last... adik2 mr. ayah nih.. nama jek adik.. tapi badan beso dari abg.... rasanya kalau beratur.. mr. ayah leh jadi anak bongsu... hehehe

Majlis dibuat di Tanjung Karang... ramai gak yg mengantor... 4 mpv n 4 kereta...hehehe tetiba ramai yg turn up pulak...

tugas saya adalah menggubah hantaran... saya hentam saja... asal jadi n terletak sudahh.. hehehe... maka jumaat malam tuh... saya bersengkang mata la menyiapkan hantaran2 itu... yg lecehnya nak buat sirih tuh la.. adoiii.. mati kutu gak la...sib baik la menjadi.... haha..

so now tak lama lagi saya ada biras perempuan la... b4 this biras lelaki saja... heheheehe....

congratulations tu bob n sue!!!!!

Wednesday, April 7, 2010

imad

tadi masa sampai umah mil... imad told me that he lost his shoes... adeiiiii dia kata sarah pakai... al felik la pulak.. sbb si sarah tu kecik aje... n furthermore kasut imad mmg ada tulis nama.. nak jadi tak logiknya dorang tu sume dihantar ke kantin oleh PPM... tak perasan ker PPM2 sekalian.. hmmm so dia balik pakai selipar tandas dia.. (yup dia kena spare satu selipar kat sekolah untuk ke tandas)...

takpe la.. we'll see tomorrow..

n lagi he got his medal already.... boleh pulak kat medal tu tulis acara 50 meter lelaki.. saguhati.. huhuhu.. sukati dorang jek.. belasah jek la kan imad.. asal imad ada hadiah....

balik ke rumah, tgk roti ada byk lagi.. hajat dihati nak buat bread n butter puding.. tapi kastard n susu cair takde pulak... intai2 kat atas... ada vanilla aiskrim... so terus la buat jugak puding roti tuh... hhehehehe.. kismis takde... saya ganti ngan choc rice lebihan dari buat coklat kek ari tuh... hehehe... anak2 suka la... pehtu pulak imad request nak spaghetti... spagheti for imad tak susah... amik sos prego tuh... letak minced meat n campur sos tomato sket... jadi la utk imad.... tak yah sayur2.. mmg takkan di makannya.. lagi dia suruh kita buang ada laa...
n kakak lak request cheesy wedges... so goreng wedges... n pipe on cheese n mayo... cheese tu dah saya buat hari ahad yg lepas.. ada lebih saya masuk fridge...

so now tgh dok terpk apa menu utk bekal dorang esok... kakak kata nak epal... takkan nak bekalkan epal je kann...

hmmmm oklah... mata dah ngantuk.. sesejak keje senang aje belayar ke pulau dudoq....hihihihi....

Tuesday, April 6, 2010

ayah dah balik

anak2 sgt suka bila mana saya beritahu... ayah nak balik..... satu yg tak bestnya.. dorang akan tanya berkali2 sampai dah tak larat nak ckp.. itu yg kadang2 malas nak beritahu any news or plan....(ayah arrived last nite at 8pm)

imad was so sad when he told ayah about his sports day.. kesian dia... hopefully by today he got his medal...

me.. still catching up with the new systems and rules at the new office...

kakak... so far so good...

hanis... makin lama makin cheeky.. byk ckp n her stubborness makin menjadi2 sabo jek la...

this coming thursday imad ada therapy session.. so after this ayah will be the one yg akan attend all those session... me will be there for the specialist appt saja... Insya allah...
and... we are still thinking and maybe considering steroid for imad... ntahla.. berbelah bagi jiwa hati saya... huhuhu... semoga ALLAH permudahkan segala urusan kami dan perjalanan hidup kami... aminnn....

Sunday, April 4, 2010

Sports day SK Tmn Permata

Semalam adalah sports day SKTP....

meriahh... acara perbarisan rumah dah ghupa acara pakaian beragam dah.. hahaha... yg rumah merah ibarat pahlawan, biru ala2 org dari negara arab siap berpurdah muka dan bertopi tinggi.. kesian budak2 tuh.. mesti panas berpeluh2..,kuning dgn tema flora n fauna.. yg jadi bee tuh.. siap berhidung belang2 n berkaca mata hitam... n rumah hijau tema fantasi... biasa2 aje la....

imad masuk acara individu... (tokojut gak), baling gelung... oklah.. tak sabar2 dia.. siap tanya ada hadiah ker tak... so far tgk mmg la dia betul2 lari... takde confuse ker apa ker... nampak dari jauh mcm dpt no. 2... tapi bila announcement takde pulak nama dia... dia dah nak nangis dah.. kesian dia... tapi cikgu pujuk la kata semua org dpt hadiah.. tapi tak tau kenapa this time diorang announce until 3 aje... dah nama pun pendidikan khas.. bagi jek sume budak tuh naik sekali harung... bengang gak... tapi takpe laa... satu hal la pulak kita nak pujuk dia... kalau tau tak yah masuk sukan ye dak.. hehehehe...
bab2 bagi hadiah pun satu hal.. kesian tgk penyelaras pendidikan khas nih... sblm mula sukan pendidikan khas tuh saya duduk betul2 ditepi tempat dorang bahagi2 hadiah n etc.. sy tgk cikgu bertugas relax jek... hadiah pendidikan khas saya tgk bungkus dlm plastik lagi, hadiah utk pra pun mcm tuh... n bila imad nak start sukan saya ke padang.. bagi dia moral support... tup2 dah habis acara pendidikan khas..hadiah tak siap2 lagi.. kesian..itu yg jadi kelam kabut.. suppose sebut semua nama, tak disebut.. yg acara lari 75 mtr.. pi bantai buat dua kali.. kesian tgk cikgu2 pendidikan khas.. cikgu2 lain mcm tak membantu...
tapi takpela .. just let go jek la... biarla cikgu2 tu yg solve the problem...

acara pendidikan khas kelakar.. mcm2 peel... ada yg geli tgk padang becak.. elok2 nak berlari, pi kat cikgu minta dukung.. dgn yg tak berlari jalan jengket2nya... yg suppose berlari stret.. pi patah balik.. yg pantas berlari dah tak leh stop la pulak.. mcm2 hal.. hehehehe... mmg memerlukan kesabaran yg tinggi jadi cikgu pendidikan khas nih.. mmg salute la dengan dorang... BAGUS N SABARRRR...

so utk memujuk imad... lepas acara, saya bwk dia makan nasi ayam feveret dia... alhamdulilah.. lupa dah dia pasal hadiah.... hehehe... dan ibu pun lega... fuuhhhhh.. ingat senang ker nak rasuah ooopsss pujuk dia....

Tuesday, March 30, 2010

Mak Simba and Punishment

This morning, saya bertukar menjadi mak simba....

kisahnya....

bgn tidur kejutkan kakak suruh dia mandi dulu... sambil tu saya rebus cheesy sausage and back to my room(ayah takde, dorang jadi peneman saya).. tgk dia tidur balik... kejut lagi.. n terus saya ke bilik air... sesudah saya mandi.. masuk kebilik... tgk dia baru nak keluar bilik.. haiiii berdentum petir halilintar memecah bumi la kannn... imad yg tengah lena pun terus terjaga.. begitu juga hanis...

Terus i told her... 'kakak tak payah la mandi, pergi la tidur if kakak nak tidur lagi, today tak payah gi skolah.. duduk aje kat rumah nih sampai ibu balik, dah kakak nak tidur sgt kan...'



one thing ngan kakak nih.. dia selalu amik her own sweet time untuk mandi, bersiap2... yang kadangkala saya tak boleh nak tolerate... dengan lemah lembut, lemah gemalai she will amik towel, bungkus badan baru amik pyjamas dia n masuk dlm bakul, gi mandi, lepas tuh dia akan pakai baju dulu n baru amik wudu', solat n baru la bersiap2...



mula2 tuh she cried, n duduk tepi katil.. terkebil2 pandang saya while i'm helping imad pakai baju segala... didn't said a word pun kat dia... sambil kata.. 'cepat imad, nanti kita lambat'... siap2kan hanis (elok jugak la dia terbgn.. kalau tak sakit pinggang nak angkat dia)... later i saw dia amik towel n mandi jugak.. solat n terus dtg kat dapur utk b/fast... boleh aje kann... siap2 within half an hour... saja nak bagi blood ibu nih goes upstairs kannnnn



n she said sorry sambil masukkan cheesy sausage tu dlm bekas... me pun okay aje... tapi kadang2 fikir.. anak2 nih kalau kita bercakap lembut2, elok2 ngan dia kemain lagi dia mengada2 n refuse to do things.. tapi cuba jadi mak simba... segala makneka boleh buat... tuang sos dlm piring pun boleh.. selalu tu order jek... haiiihhh la...



larat ker ibu nak jadi mak simba hari2... ibu pun nak tenang2 jugak....



i hope kakak learned her lesson and berkat jadi mak simba pagi nih.. walaupun still takde PPM yg tunggu imad kat pagar sekolah (hari ke 3), saya sampai awal ke ofis... alhamdulilahh....

SALAH KER JADI SAHM???

EPISOD 1
last weekend semasa sibuk menyidai kain dibelakang..saya ditegur jiran belakang.. 'senyap jek rumah eta... balik kpg ker?'... saya jwb 'ehh.. tak lah kak, saya dah mula kerja'.... itu yg pagi2 dah keluar hantar budak2 kat rumah mil'...
dia sambung lagi 'bagus la... tgh muda2 nih kerja la... ada duit sendiri senang'... hmmm saya sengih aje.. hehe..

EPISOD 2
later ke depan pulak... makcik sebelah kanan menegur pulak..'eta dah mula kerja ker??' saya jwb ' iye mak ungku, anak2 hantar rumah mak'... dia ckp lagi...'ooo patut la sunyi... bagus la keje, tak pyh nak harap kat org sgt' (lagiiiii)...

EPISOD 3
elok dah siap n nak masuk... makcik sebelah kiri pulak menegur..'lama tak nampak eta?'.. sy jwb 'ooo saya dah keje cik na, anak2 hantar rumah mak' dia jwb lagi 'hmmmm bagus la... tgh muda2 nih kerja la dulu'.... (lagiiiii)

EPISOD 4
kenapa ntah on friday nite tuh mil saya emo sedikit... dia kata dia lega saya bekerja (lagiii)... sbb tak de la duduk rumah n bergantung pada anak dia... sambil nangis2 peluk saya... dia kata anak2 jangan saya risaukan dia boleh tolong jaga... TAPIII saya kesian dgn dia, bukan anak saya saja.. anak sil pun dia jaga... kesian tengokkan.. nak ambil maid.. dia tak bagi, nak hantar anak ke babysitter or nursery.. kalau agak2 nak jadi anak derhaka dipersilakan lah hantar hehehe, entahla.. nak naikkan kakak van ke sekolah punnn dia tak bagi.. mcm mana????

Episod2 diatas tuh menunjukkan mak2 kita pun tak berapa nak menyokong kalau kita nih duduk rumah and jaga anak2 eh... mmg la dulu saya takde income tetap n lumayan... tapi saya cuba jugak mencari income walaupun sedikit n masa saya masih bersama anak2 saya.. takde la saya kena keluar but marketing bagai...

apa tak bagus ker duduk rumah jaga anak2?? huhuhu.. saya tidak mendapat sokongan yang padu langsung.. huhu... hanya KAKAK saja yang sokong saya...

takpe la.. now i'm back to work... Insya ALLAH jika diizinkan ALLAH segala yang diidam kan akan menjadi kenyataan suatu hari nanti... aminnn...

Monday, March 29, 2010

Guilty

Rasa bersalah pada imad sejak saya bekerja nih… and sejak mr. ayah outstation…

Every morning mesti dia kena marah sbb lambat or he waits for me to pakaikan dia baju, singlet… stokin.. pakaikan minyak rambut… aduhaiiii…

Mana nak prepare breakfast, siapkan bekalan, nak siapkan diri sendiri, nak bgn kan hanis n pujuk2 dia… tak pun mmg tak bgnkan hanis.. hangkut jek dlm pejam2 tuh… kalau ada mr. ayah dia yg selalu siapkan imad… n imad pun mmg looking forward nak ayahhhh dia jugak siapkan.. sbb leh manja2.. kalau ngan saya.. saya akan suruh gak dia buat sendiri.. dah terkial2 sgt.. baru saya tolong…

Macam pagi tadi.. hantar dia ke sekolah.. PPM tu still takde lagi… dah dua hari dah kena.. aduhaiii… so kena la park keta, tawakkal aje tinggal kan hanis dlm keta.. n bwk imad naik ke kelas… tak jauh la .. sib baik… tapi tu lah.. tergesa2.. dulu leh lambai2.. tunggu PPM datang amik dia… elok dia hilang dari pandangan baru gerak…. Huhuhuhu.. kesian dia…

Nak keluar awal.. kesian kat kakak, keluar kul 7.30… kita pulak yg lambat… yelah nak drop hanis lagi… imad lagi… rasanya mmg kena bersabar jek la sementara mr. ayah takde nih… nanti dia balik.. the routine will run smoothly kot.. insya allah…

Insya allah this Saturday his school will be having Sports day… minta2 la mr. ayah sempat balik.. bersemangat sket imad… malam tadi pun sume berkampung dlm bilik saya… hehehe.. ayah takde.. bagi can la kann….

Semalam saya tonton la cite Anak – anak lorong sambil melipat kain dua tiga timbun tuh.. (isshhhhh how I wish mr. ayah ada..), jalan cerita dia mmg la best… tapi tak de la sampai saya rasa nak menangis… tapi at the end of the story masa yg azim (adik) meninggal n amira (sister) menangis suruh adik dia bangun tuh.. mmg tak boleh saya tahan.. tanpa disekat2 mengalir air mata saya…menangis sampai tersedu2… hmmm…

Ini belum baca novel kakak yg ‘adikku istimewa’ tuh… mau asik menangis lak kang…!!! Haiiii sgt emo la saya nih!!!

Sunday, March 28, 2010

Book Fair

Pagi tadi bangun n settlekan segala kerja rumah... washing, wiping, moping... and sidaing (hehe)... teringat nak bwk kakak gi beli story book...

Dah promise dia nak bawak dia gi bookstore to buy story book.. since the story book yg beli online tuh dah habis baca... n one more thing.. nak ajar dia guna duit... how to buy, the balance etc2... selalu belanja sekolah singgit dua hinggit jek kan.. kalau beli buku ada puluh2, ada belas2 kann...
dah selesai segala kerja... baru teringat ada book fair skang nih.. calling2 sil n dia pun kata nak ikut... but she was busy in the office la pulak.. so kena tunggu... sambil tu bolehla saya menunggu sehingga kering garing kain baju bajan.. selepas solat zohor maka bersiap2 la kami... gi lunch, n ke rumah mil utk menunggu sil... tapi tak jugak pulang2... haihhh.. makcik dah boring... later she called kata.. tak leh ikut sbb byk keroje...
oklah... disbbkan fil nak keluar.. so i tumpang dia n ask him to drop me kat lrt station, ilang akal la nak drive gi sana... hehe.. ajak anak2 sil pun dorang takmo ikut...maka bergegas la kami ke book fair... solat asar diampang park sbb kebetulan fil drop disitu.. naik lrt dari ampang park n tkr di masjid jamek.. terus ke pwtc.....
orang mmg ramai.. even masa kami gi tuh pun.. ramai gak yg masih berpusu2 menuju ke book fair...
hajat dihati.. nak beli novel kakak english n bm.. satu novel for each... suruh dia bwk duit dia dalam RM50... me lak nak beli novel 2 pun jadi la... n buku coloring n activity for imad... last2 tau apa yg diborong oleh kami dua beranak.....

Novel BM kakak - 4
Story book (English) kakak - 12
Activity book kakak - 8
Acitivity books Hanis n Imad - 12
Novel ibu - 4 (JS publishing)
Buku Ustaz Hasrizal - 3 (Kesinambungan Aku terima Nikahnya)
keychain ana muslim - 2

hehehehehehe... itupun kami tak pi PTS... tak pi Alaf 21, MPH n karangkraf... kalau singgah mau kopak... sib baik la kena solat maghrib.. kalau tak.. hmmm selamatttt.. and all those books cost me only RM280....

sangat berbaloi2... sempat belek buku resepi.. tapi letak balik.. hehehe..

sedih gak tak dpt bwk imad n hanis... tapi tak daya la saya nak bwk dua org tu tanpa bantuan mr. ayah.. lagi2 imad... sbb tempat yang kami pergi tuh mana la ada orang yg belas kasihan (nama pun book fair kannn)... n facilities utk OKU pun takde... tapi takpe.. dorang tak tau pun... kalau tau.. mau dorang takmo ikut... hehehe

Saturday, March 27, 2010

Mission Accomplished!!!!!!!

hehehe.. my mission accomplished on friday lunch hour... been accompanied by ely n kay... masuk Isetan.. try situ try sinun... asal yg berkenan takde saiz.. tak kira la yg mahai ker murah ker... ada aje yg tak kenanya... last2 kuar n gi primavera.... try a few pairs... yg kenan takde saiz... last2 ada la satu nih... comfortable jugak.. rege pun boleh la... ada discount lagik... nama pun primavera comfort kan... soo beli laa... hehe

balik tu dlm keta ku try la pakai.. terus gi amik kakak kat sekolah.. heheh.. saya pulang jam 5.50... sbb saya dah tak tau nak melangut camana kat opis tuh... maklumla first week keje... mana ada keje sgt... dari sekolah, gi umah mil... makan solat n bwk hanis n imad gi klinik.. dorang flu... alhamdulilah.. lungs ok.. berkat jus kurma kot... alhamdulilah...
balik dari klinik terus balik umah.. kakak perasan saya pakai kasut baru... dia tegur.. 'wahhh kasut baru ibu eh'... sambil belek2...n sambung lagi... 'kasut ibu nih mcm kasut opah kan... mcm kasut org2 tua'... hua hua huaa.....n dia sambung lagi...'tapi oklah ibu.. bila ibu pakai tak de la nampak cam org tua pun'... pang pedepang pang terasa2 kat muka nih... kui3....

ely... kay... lenkali kita kena bwk syera la sopin.... hehehehe she has a great taste la!!!!! haiihhh....nampaknya kuah ini dah tertumpah lebih2 ke nasi nih....hehehehehe...

Friday, March 26, 2010

bermulalah rutin ku

Mr ayah outstation to bali... so left me with the kids... agak kalam kalibuts la jugak.. hehe

pagi tadi kul 6 budak2 dah bgn.. hug n kiss mr. ayah yg baru solat subuh n nak gi airport dah... kul 6. 30 baru dorang mandi... siapkan imad jek took me about half n hour... coz dia nih segalanya akan tanya kita... pakai baju boleh la sendiri... tp pakai stokin n nak kemas2 kan baju n rambut tuh kena kita jugak... i need to on the shower, the heater for him... mcm kakak sume dah boleh sendiri... suruh dorang bekfes, minum jus kurma, bgnkan hanis sbb kena bagi ubat demam dulu.. petang n malam tadi tak demam.. pagi nih dah dedar2 la pulak... bagi jus kurma, buat susu... menangis nak dukung pulak.. aduhaiii.. sib baik la umah bwh dah.. kalau umah atas.. maula saya jadi hulk hogan kot....
so gedebuk gedebak about 7. 30 jugak kuar umah... anto hanis dulu sbb i ingat nak berdesup terus ke opis... sampai kat school takde pulak PPM tuh.. so i need to park the car, bwk dia turun, angkat beg dia, help him with the stairs... n baru la i nampak PPM tu tengah berborak sambil berlenggang kangkung ke arah imad... so i just kiss him n left him there... and zasss ke opis... jalan lak jem.. masa nih how i wish i have the cilok skill from mr. ayah... kalau ngan mr. ayah 8.10 from home pun leh sampai opis b4 8.30... kerrr mmg rezeki dia masa tuh eh... hahahahahah

cari parking satu hal, nak berjalan dari parking satu hal.. sooo my mission lunch hour nanti... oh ye my lunch hour 2 and half hour ye.... mencari sandal utk dilanyak .. sandal yg comfortable and presentable... i have this comfortable hush puppies sandal.. tapi dah agak buruks sbb dah kena lanyak semasa menjadi SAHM.. hehehe yolah takkan nak anto anak skolah pakai heels lak kann... peh tu i jenis tak suka pakai selipar.. sbb kaki i burukss... tak halus mulus putih melepak cam kaki2 org lain... hahaha..

so kengkawan.. sapa nak join i window shopping???? mariiiiiiii hehehehe

Wednesday, March 24, 2010

huhuhu

Anak2 saya tak sihat... kakak dah dpt flu, imad pun flu n coughing... hanis lak dah feverish... pagi tadi gave them all the medicine... and jus kurma... moga2 cepat sembuh dan tak melarat... i worry on hanis... hopefully dia kuat... huhu... kalau tak ok gak balik kang.. kena bwk gi klinik gak laa....

pagi tadi breakfast tuna toast n kaya toast... each of us dpt la satu keping... unfortunately my portion ilang... huhuhuhu.. mr. ayah ingat i takmo breakfast... so he ate my portion.. huhuhu.. pity me tak berbreakfast pagi nih.. but i bwk bekal.. hahahahaha.. sib baik.. nih sambil menaip sambil makan.. all my colleagues tak masuk lagi... heeeee
and i manage utk prepare bekal utk kakak.. she was sooo happy... dia kata dia tak lalu nak makan kat kantin sekolah.. if sekolah agama okay lagi.. but not sekolah kebangsaan... takkan saya nak suruh mil pulak buatkan dia bekalkan... so kena la buat pepagi gak....

last nite lak i read kakak's diary... on the date of 22/3.. she wrote... 'esok saya tak gembira.. ibu saya akan berkerja'... and on 23/3... she wrote 'hari ini ibu saya cantik sgt.. ibu saya kerja di klcc, saya sedih sbb ibu saya kerja'... HUAAAAAA.... rasa sedihhhh sgt... i cried.. huhuhuhuh... kesian kakak... dia rela dlm terpaksa... i hope one day she will understand why i need to go to work again... bukan tak sayang dia.. but hmmmmmm mcm2 laaa....i really hope she will understand me!!!...

okay la update later.......daaaa

Tuesday, March 23, 2010

RINDUUUUUUU

M currently at my new workplace... saya kangen sama anak2 saya... huhuhu... tadi masa lunch with ely... i told her that i miss my kids sooo much... i rasa tak syok pulak bekerja... i nak duduk umahhhh... huwwwaaaaaa

n back from lunch i performed my zohor prayer... i cried my heart out... huhuhuhu... i miss them... tak pernha lagi start2 solat jek i dah nangis.. ini mula takbir aje dahhh tersedu2... huuuhhh dasatkan penangan anak2 nih....

ikutkan time lunch tadi... was the moment i suap imad makan after fetch him from school and by now selalunya kalau dia tak keletihan n terbongkang.. he will usually main carssss dia yg berkotak2 itu ataupun tgk Disney channel....

kakak will be at school.. and today i tak sempat nak prepare bekal dia... i asked her whether if she wanted to have cookies or biscuits.. tapi dia takmo... cuma she wanted to have blackcurrant drink for sekolah kebangsaan... so i kena la belikan dia dua botol air separately la lepas nih...prepare siap2 dari rumah....

hanis lak... mr. ayah yg hantar dia ke rumah mil... while i drove imad to school.. sbb mr. ayah terhegeh2 nak bersiap.. hehe... n we met at mil's house coz today mr. ayah need to send me to work coz i tak tau nak parking kat mana in this area... need to explore further....
i bubye hanis.. dia senyum aje... pity herr... huhuhuhuhu....

I MISS THEM LIKE CRAZY NOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, March 22, 2010

Imad

balik sekolah tadi.. imad brought out a new pencil case... dia kata cikgu yus bagi.... 'ibu.. cikgu yus bagi abang'...i looked at it and saw a note on the pencil case... '3rd place in Kelas Pendidikan Khas'... alhamdulilah... bagus abang... ibu proud dgn abang.. hehe

Insya allah this coming Saturday, kalau jadi.. abang ada sports day... tak sabar nak tengok... dah la muka abang tambah kelam sbb berjemur di teluk batik n pd... ini ada sukan pulak lagi.. haaiihh... .hehehe.. tak pe la.... as long as abang happy....

Alhamdulilah.. kalau diizinkan ALLAH dan dipersetujui oleh GB kat sekolah abang.. ada orang nak sponsor bina tandas mesra OKU.... alhamdulilah sangat2...senangla sikit budak2 OKU yang ada kesukaran nak guna tandas cangkung kat sekolah tu nanti...

oklah.. will update later.. esok start keje.. adehh.. rasa sayangnya nak tinggalkan role 'SAHM' nih... eventho penat.. tapi saya suka... hua hua hua....

PD Trip

Last Saturday, me n my whole entire of family gi jalan2 ke PD... tapi yg tak bestnye my youngest bro.. tak dpt join.. he got a class.. so takmo la dia ponteng2 kan...

We start our journey almost at 12 pm, coz tunggu opah, wan and angah from Tlk Intan and Alang from Rawang.. had our brunch, a special delivery nasi lemak from Tlk Intan.. sgt sodap!!

arrived Teluk Kemang at 1.30... minum2 jap n check in at TBR at 2.30 p.m.
anak2 dah tak sabar nak ke kolam.. masing2 dah tak keruan... sementara ibu2 sedang mengemas, memasak apa yg patut... bapa2 bawak la anak2 masing2 ke kids pool... selesai segala acara memasak n panas memanas lauk pauk... maka ibu2 ngap la dulu... hahahaha amik kesempatan...

about 4 baru la ibu2 turun take turn with bapa2... hehehe.. anak2 sgt happy... tak heran dah lapo ker, dahaga ker... hehehehe.. opah n wan berehat2 di bilik aje...

dah petang almost 7 baru naik... had our dinner dlm bilik aje... we all bawak, ayam goreng, ayam kicap, tomyam campur, sambal ikan bilis, ulam timun and sambal nasi lemak special made by my mil.... licinnn... goreng kentang, rebus cheesy sosej, goreng crab stick.. sume licin... sgt best bila berebut2 mcm nih kan....

malam tuh after isyak... mr. ayah ajak anak2 ke games room... main dua tiga game n karaoke dua lagu kat karaoke jamban tuh... kami kuar ke kids room lak.. ajar anak2 main carom... later.. tgk show kat pavilion stage tuh... n at 10 balik la kebilik balik.. terus sume tidur dgn nyenyaknya.. tapi tak nyenyaknya... ada yang mengigau nak ke kolam lagi, ada yang jadi tak sihat muntah pulak (demam), ada yang menangis2... hehehehe.. mcm2 ragam....

the next morning (sunday), breakfast tuna toast, karipap segera home made yg sgt sedap, another round of cheesy sosej n crab stick... anak2 turun mandi and main lagi... sementara ibu2 dah start packing balik.... we all plan nak check out awal.. sbb nak bwk anak2 main kat teluk kemang pulak... sooo check out at 12... singgah teluk kemang.... anak2 suka sgt2 especially imad... dia nampak sgt happy bila jumpa laut... and we, me n mr. ayah plan after this nak bwk dia gi pantai aje... coz he enjoyed himself very much bila gi beach....

after tu, we all lunch ala kadar.. n shoot terus ke KL... n last night after dinner, everybody balik ke rumah masing2... n left me with 3 bundle of baju bajan.. hahahaha.. sib baik tak start keje lagi... so bolehla menguruskan segala... what a hectic and happy trip!!!

so adik2... what's next??? Cameron??? Langkawi??? kita vote okay... hahaha

oh ye.. gambo2 sume kat fb ye... hehe

Friday, March 19, 2010

Imad

M quite worry dgn keadaan imad sekarang... nampak sgt kepayahan dia utk bangun...nampak sgt he was trying his very best and very hard untuk stablekan diri bila nak bangun tuh...especially dari duduk ...

i dunno what to do... but he as usual...buat dek aje... bila jatuh balik.. dia gelak2 n kata.. 'alaaa... abang jatuh pulak... abg dah tak kuat la ibu...' huhuhu...

lagi satu.. anything yg i suh dia makan which is unusual for him.. .selalu dia akan take positively n said...'ooo nak bagi kaki abg kuat eh ibu'... ohhh my..

mebbe after this i have to expedite my visit to pusat perubatan syifa la... n also need to arrange a new appt with his neuro...n mebbe i need to consider steroid for him... huhuhu...

it's hard to make decision huh!!!!

TAX

anda sume dah submit tax??? hehehe saya sudahh.. sementara masih ber'cuti' nih... saya cuba clearkan mana yg boleh... alang2 dah submit tax 2009 tuh.. saya ke lhdn utk check on my status, sambil2 tanya tentang prosedur2 utk kutipan dana/tabung utk kanak2 OKU....

rupanya kena go through lhdn gak utk dptkan kelulusan tax free nih... n its not easy.. kena ke HQ la pulak... org2 dia cawangan tak berapa nak faham tentang prosedur2 tersebut... okayla..nampak gayanya..mmg cikgu2 jugakla yg kena buat paperwork... but at least now i know....

saya agak terkejut la jugak bila pegawai tu kata saya ada byk refund... hehehehe.. almost 3K++.. haha.... mula la panjang akal kalau dpt duit tuh kannn....mmg saya pun tak pernah follow up on my refund.. sbb malas nak gi update n follow up... tapiiii haaaaa ada tapinya.. saya kena submit list PCB from 2005 till 2009....

dlm kepala sudah terpikir... mmg takkan dptnya laaa.. sebab... orang2 HR di ex-co tuh sume dah bertukar orang, org2 lama semua dah resign... n yg ada org2 baru yg mmg saya nih pun dorang tak kenal.... mmg masak ranum la kalau saya nak mintak list tuh... tapi saya cuba call jugak... sib baik la ada lagi sorang org lama kat sana.. tapi dia pun kira dlm tempoh nak lepas bebas.. hahahaha menunggu hari aje .... minta tolong dia.. dia pun tak leh nak tolong... yg boleh bagi list 2008 n 2009 aje.... okay la... takpe.. biar saya usahakan dulu sementara masih ada masa terluang...

Tadi saya ke lhdn lagi.. berbekalkan EA dari 2005 - 2009... dah gedebuk gedebak explanation saya... makanya yg masih lagi terapung2 pcb utk 2007 n 2008... tak sama dgn apa yg dicarum n apa yg ditolak dari gaji saya dulu... BOLEH???? hmmmm now I wonder.. apa la yg ex-HR manager saya buat dulu... n another tots... hmmm patutlah ex-boss saya dulu cukup cuak ngan HR... hehehehe (sori org HR)....

Now... i still need the pcb list for 2007 n 2008.. takpe la nanti la saya usahakan... nak push2 sgt pun tak best.. sbb org tu sume bukannya tahu...hmmmm....

so korang... sila la submit tax yee... hehehehehe