Saturday, January 30, 2010

She's my BESTFRIEND

today supposed to be my leisure day... tapi tak menjadi n terjadi... yada yada... stop here!!!!!

tadi while tunggu kakak mandi nak solat sama2... i check la purse dia... ari nih dia tak belanja... dah dua hari dia save RM4 a day... reason... kenyang makan bekal...yesterday... saya bekalkan dia sosej roll (sempoi jek) with chilli sos and an apple... today i just bekalkan dia roti gardendia sapu butter n tabur gula with and apple gak...but b4 she went to school... saya bwk dia makan nasi ayam... saya adalah kemalasan mahu pergi ke kedai utk membeli bahan mentah untuk dimasak...

masa dalam kereta dari sekolah dia... she asked me... 'ibu nak gi work ker isnin nanti??' i always said that i'm going to work if i need to go out with friends or what... dorang pun tak perasan sgt.. coz sometimes i do wear jeans/casual wear utk gi office... i asked her back... 'why???'... dia kata 'kalau ibu nak gi work... ibu pergi la... takpe... biar kakak jaga adik2'.... ohhhh my... i almost nak meleleh air mata....she is just 81/2 years old.. tapi dia boleh faham perasaan saya.... dia sambung lagi...'takpe ibu.. hari isnin kakak cuti, kalau ibu nak balik kampung jumpa opah pun takpe... kakak tak boleh la ikut ibu.. sbb kakak ada taekwando'... yess... i wanna see my mum so badly...and i always said to her...'kakak ibu rindu la dengan opah'... n she will replied the same to me.....

i believe she is my best friend forever......she...my little Nurdhaniah Insyirah.....huhuhu... huuuuuhhhh i can't write anymore!!!!!!

Thursday, January 28, 2010

imad o imad

masa fetch imad from school.... one of the PPM told me... 'tadi cikgu suruh buat kerja cepat2.... sapa cepat dpt hadiah... tapi danish relax je...
saya jwb... 'laaa ye ke'... thanks la eh...

dlm keta saya tanya dia...'abg, kenapa abg taknak buat keje yg cikgu suruh tuh'....
dia dengan tak bersalahnya jawab....'abg taknak hadiah pensil yg cikgu bagi tuh.. bukannya best!!!, tu sbb abg tak buat cepat2..'...
saya dlm hati...'ayoooooooo, ini mcm punya akai pun ada ka???'

terus la saya kata, tak best la mcm tuh abg... abg kena buat.. best apa dpt pensil tuh.....
dia jawab, 'pensil ibu beli lagi best!!!'...

huhuhu.. tak terkata saya... rasanya kena kautim ngan cikgu la... nanti beli keta kecik2 tu byk2... suh cikgu bagi hadiah tu pulak.... tgk dia buat ke tak buat kannnn?????

and today dia ada latihan amali... tau apa??? MANDI... hehehehehe dia sungguh sexcited... hehehe cikgu suh bwk suar pendek.. dia nak bwk boxer CARS dia... okeyla abang... so tadi PPM tu cite... dorang have to buka baju sendiri, mandi sendiri, lap sendiri, sikat rambut sendiri, pakai baju and bedak sendiri.... tanya imad... 'best tak bang mandi kat sekolah???'.. dia kata BESTTTTT!!!!'....hehehehe

and first week of Feb dia dah start latihan menunggang kuda... setiap hari selasa n khamis minggu pertama and hari khamis minggu ke 3.....

hopes that he will enjoy the activity.....

Wednesday, January 27, 2010

Kakak and Hanis

Kakak

Dah lama tak cerita tentang kakak….alhamdulilah.. she’s doing well… bertambah matured la jugak… she joined puteri islam… the main reason.. sbb boleh belajar masak and buat kerja rumah sooo dapatla tolong ibu kata dia...… hmmm sejukkk perut dengar… hehe.. tapi kelakar la jugak.. .dlm byk2 tuh.. dia boleh nak join puteri islam.. ngeh ngeh… tapi apa2 pun alhamdulilah… bila Tanya kenapa tak masuk tunas puteri (she made her own decision).. dia kata.. nanti kena gi camping.. nanti kalau gi camping kakak mesti teringat kat ibu n opah… hehehehe

Andd…. She also joined taekwando… ayooo anak dara keremping saya masuk taekwando… hehehe… dia jugak yang nak.. n tak kisah if saya tinggalkan dia tak bwk gi jenjalan or soping coz her taekwando class is on Sunday afternoon…

Citer kelakar on the day of the taekwando registration… anak dara kecik saya terjatuh dalam kolam ikan sekolah kakak… hahahaha instead of peluk n pujuk dia… saya ketawa berdekah2.. coz of sambil dia nangis dia ckp.. ‘abis baju anis basah…. Abis spender anis basah’.. hahahahaha… mana la tak basah anak oiii.. dah terjun dlm kolam ikan…. Hehehe… rasanya dia tak sakit sgt.. Cuma terkejut n bengang tgk ibu, kakak n abang dia ketawakan dia… hehehehehe.. rasakan!!!

Okay back to kakak…. Now every morning dia akan jalan kaki aje kesekolah agama.. dah dekat ngan rumah… selalu bawak bekal ke sekolah baik sekolah agama or kebangsaan.. biskut butter pun jadi.. oreo pun ok..and saved her pocket money… rasanya sebab every morning dia dah breakfast… balik dari sekolah agama lak, I will make sure dia akan makan before ke sekolah kebangsaan…saya Cuma bagi dia RM4 utk sekolah pagi dan petang… selalunya dia akan guna RM2 sahaja… balance will go into her ‘tabung’... okeyla… its up to her, either dia nak saved or not.. saya Cuma beri galakan… maybe dia seronok tiap kali dia kira duit dalam tabung tuh… adakalah terlajak jugak.. bila eskrem di depan mata… hehehe.. biasalah budak2…

Hanis

Hanis lak makin cheeky… pegi kemana pun ada aje org menyapa dia.. or usik dia… disbbkan dia saya dpt parking free kat HUKM on 26/01 tuh.. hehehe.. dah budak parking tuh suka usik2 dia… hehe…

Like to call me mama or mummy with her mengada2 voice… kemana saya pergi, disitulah dia… saya ke dapur dia kedapur… kadang2 saya saje je nyorok… haa .. bergaunglah sore dia.. ‘mummy… mummy’…. Hehehehehe

Suka menyanyi, macam2 lagi la keletah dia yg buat saya tak sunyi dan rasa seronok duduk rumah… and she also a good helper… tolong angkat baju, angkat bakul kain (hahaha ibu dia ragging dia), basuh pinggan….and a good sister too… selalu tolong imad cabutkan kasut sekolah, bwk beg sekolah imad… n rasanya dia boleh jadi woman football player kot.. sbb bila tgk dia gelecek bola tuh.. aduhaiiii cam dah terror2 aje.. hehe… oh ye kami dah rajin ke padang… so far dah ke padang jelatek, ampang hilir dan kawasan terdekat aje… bak kata mr. ayah… kena keep fit…. N me lak.. bak kata hanis… ‘ibu gumuks’… hehehehe… sooo kenala jog….nak diet makan susah..so kena la eksasais…. Hehe (poyossss)

Nanti la bila mood rajin upload saya datang… saya upload photos2 yg dah nak berkulat dalam kamera tu ye…. From my adik wedding, jalan2, schooling… sampai la our visit to ikea… hahaha… entah bila zaman la tuh….sooo baca jek la posting2 saya yg laju bak roket nih ye...hehehe ekceli dah taip dlm word... tinggal cut n paste aje...maklum la dah seminggu streamyx out!!!!

Kelas Pendidikan Khas

Berjumpa dengan pegawai psikologi… byk lagi benda yg kami bincangkan… perihal kelas pendidikan khas… yg pelik bin ajaibnya… sekolah imad still tak lagi tersenarai dalam list sekolah yang ada kelas pendidikan khas… even pegawai tuh pun baru tahu bila saya terangkan….jenuh la pengawai tu dengar syarahan mr. ayah… hehehe.. nasib….

Menurut beliau, kelas pendidikan khas nih wujud samaada permintaan dari pihak sekolah dan juga komuniti… ada juga katanya.. permintaan dari sekolah.. tapi KOMUNITI menentang… takmo adakan kelas pendidikan khas…kata pegawai tuh.. area damansara…. Hmmm nampaknya keperluan orang2 kurang upaya nih pun susah jugak nak dapat ye…. Hmmmm….tak kena batang hidung bak kata Mr. ayah…

Kata pegawai itu lagi… kebanyakan kelas pendidikan khas yang bagus dan yang full with facilities, semua bergantung pada cikgu dan jugak parents… like sekolah imad.. baru dua tahun beroperasi… jadi keperluan kelas memasak masih kosong.. bak kata imad…’cikgu kata cikgu takde duit nak beli dapur’….jadi disinilah peranan penyelaras, guru dan parents… rasanya kelas pendidikan khas yang terbaik n full with facilities is BTS…

Semasa perjumpaan parents minggu lepas pun (bukan PIBG ye) kebykan parents tak turn up…mostly parents yang sama aje…jadi dari situ dah mula dilantik wakil ke PIBG… Actually ada yang cadangkan Mr. Ayah but with his commitment.. dia kata dia tak boleh jadi wakil but he will try his very best utk hadir jugak…n lucky jugak dia pegang kata2 tuh… sbb on the day yg ada meeting PIBG tuh… org yg kami lantik sebagai wakil parents tak datang…n Mr. Ayah was there to take charge… so far he fight for ‘tandas mesra OKU’ dulu…..and others will follow.. kata dia….

Apa2 pun saya berdoa semoga ALLAH permudahkanlah segala urusan kami didunia ini.. amin…..

Appointment with CDC HUKM

On 26/01… saya ada appt ngan CDC HUKM (Child Development Centre), masih ingatkan…neurologist imad suggest we all took the IQ test for him… so this is the first appointment for the IQ test.. ikutkan kami start the thorough check up pun kat sini la dulu.. lepas tu baru refer to neuro..…sampai diHUKM kul 8.30… sampai2 ada borang kena isi… kena jawab soalan2….so later dorang panggil imad masuk dulu… duduk la saya bersembang ngan sorang Chinese mommy perihal anak dia yg didiagnosed ADHD… sgt aktif… tapi rajinnnnn….. tgh syok bersembang sambil bagi info2 yg berkaitan… saya pulak dipanggil masuk… Mr. ayah dah keluar sbb ngantuk (biasalahhhh)…

Bermula lah sessi soal jawab ngan pegawai psikologi tuh… macam2 soalan.. n from the test yg doarng buat kat imad… dia nih more to visual and actually improved a lot from the first and 2nd appt dulu….he had good imagination and logic…tapi mmg ada development delay… n because of dah over 5 yrs old… they have to called it Mental Retarded… but still ada category, but if below 5 yrs old.. they will called it Global Development delayed.. itu yg PP tu explain kat saya… itu pun sbb saya bertanya… hehe….
The PP said from her observation… dia rasa imad macam 3 years back dari umur dia… tapi the PP takmo saya berpegang pada itu, coz dia nampak imad improve a lot… and dia kata itu Cuma utk kita jadikan satu landasan aje.. dalam menerima situasi imad … baik dari segi akademik dan cara nak tackle dia belajar…the biggest problem with imad.. is his motor skill… fine motor skill… mmg nampak dia struggle pegang pencil… that is why agak susah utk dia… bak kata PP tuh… his imagination is good… biar la dia nak lukis bumbung rumah petak ker… as long pada dia rumah… coz he can’t copy from others.. sbb cara dia nak melengkok liukkan tangan dia pun dah susah….during the test… he draw a double storey house… with ayah kat atas… dia kat bawah… he draw me, kakak n hanis with long hair… eventho dia lukis org lidi.. but still ada rambut pendek for him n ayah and long hair for me, kakak n hanis…. Tgk dia lukis org lidi tu pun dah buat saya nak menitik air mata… huhuhuhuhuhuhu……..

Apa2 pun I will never give up for imad… Insya ALLAH.. please pray for me and Imad….

Hehehehe

Waduhhh lamanya tak update… gara2 menukar pakej streamyx… peh tu dihijack lak penggunaanya oleh org yg tak bertanggung jawab gara2 tak tkr password…. Peh tu amik lak keputusan untuk guna pakej penyayang atas nama imad… soooo itulah kesimpulannya kenapa saya membisu ye kekawannn… hehehehe

Furthermore…. Sooo many things happened, fikiran serabut, hati tak keruan, kepala dok ingat kat mak kat kampong aje… I missed my dearly mum sooooo much…so baiklah tak hapdet… dari kang ntah apa2 yg ditulih kang…

Semoga perkara2 yang terjadi menjadi iktibar yang sangat2 berguna untuk mereka2 yang terlibat…. Hehe…apa nak dikata.. benda dah jadi… cincang sampai lumat pun tetap terjadi… nak ambil langkah lain, banyak faktor2 lain yang perlu difikirkan… biarla apa orang nak kata, yang penting… diri….okey.. dah full stop!!

Friday, January 15, 2010

perihal makan

Hati ibu mana yg tak berbunga2 bilamana bekal yang dibekalkan untuk anak habis dimakan...

dah dua hari imad bawak bekal ke sekolah... first day nugget satu bekas n sos tomato satu bekas... imad sgt sukerrrrr sos tomato, kalau bawak bekal tuh.. takleh sikit2 sosnya ye.... hehehe....
2nd day, imad request tuna sandwich.... saya buat la 3 keping, alhamdulilah habis... sampai umah tadi dia tanya lagi... saya buatkan dua keping... licin.. dia nak lagi... buat 2 keping.. licin jugak.... peh tu tanya pulak saya masak apa untuk lunch...kebetulan saya mmg buat bubur nasi n sup fishball utk kakak makan sblm gi skolah, asam pedas kepala ikan merah, ikan goreng n tumis sayur kobis... dia kata dia nak makan bubur n sup fishball... imad nih sebenarnya bukan penggemar bubur nasi... kata la sedap macam mana bubur nasi tuh.. tak hinginnya dia.... tapi tadi bila saya suap dia... 2 mangkuk habis...
yee.. saya masih suap dia, tapi untuk lunch sajalah.. sbb nak bagi dia makan byk sket... bila bersuap dia makan byk.. lagi2 berlawan ngan hanis...
alhamdulilah.. hanis pun dah kurang minum susu... sejak2 saya dah duduk rumah, dah toilet train, makan pun bersuap byk...

sejak sekolah, breakfast tak pernah imad tinggal... selalunya he request roti n scramble egg, kadang honey star with milk, nugget but selalunya roti la... frech toast pun dia suka.. tapi ikut mood....syera nih susah sket nak breakfast.. kena paksa baru la terkulat2 telan...imad mmg best... 2 keping roti sekali makan....

kalau tak bawak bekal dia beli kat kantin... selalunya nasi lemak without sambal.. so dia makan nasi lemak kosong n telur rebus... tapi selalu tak habis... kesian dia.....

macam mana la saya nak kerja balik nih... saya dah suka duduk rumahhhh... huhuhuhuhuhuhu....

Thursday, January 14, 2010

Ya, ALLAH... beratnya dugaanmu untuk aku tempuhi...

kuatkah aku Ya ALLAH, tabahkah aku Ya ALLAH??

hmmmmmmmmmmmm

wahai hati dan perasaan..... sabarla dikau... tabahlah dikau demi anak2 kecil ini.....

Wednesday, January 13, 2010

kerenah

benar la kata org2 tua... anak ini penawar duka lara....
disaat diri dilanda duka... perasaan bercelaru, runsing,.... ada aje penyejuk kalbu...

tadi after maghrib.. spt biasa ajar dorang mengaji.. imad with his iqra 1.. he's the first one... baru kat page 4... alhamdulilah... dah kenal huruf dari tak langsung sblm nih... tgh sedap2 dia baca... a', ba, ta, sa... n lepas tu sepatutnya huruf ja.... tak semena2 dia sebut... 'mangkuk'... hahahaha.. cuba bayangkan.. kalau ustad pun dah gelak guling2 dah... a', ba, ta, sa, mangkuk... hahahahaha padahal sblm tuh.. elok aje dia baca ja, ja, ja... haiii imad2 ada aje la abg nih....

lagi satu cite dah basi... ari tu masa wan n opah datang KL... dia nak gi wee2 before tido... lepas wee2... dia nak pakai seluar...n he wore the pants infront of opah n wan... so wan tease la dia kata tak malu n nak sunatkan... dia jawab...'wan... bird abg nih dah ada tulang la wan...' wakkakakakakakak.... the rest of us... gelak mcm nak pecah umah... opah sampai ilang sora.... hehehehehe...

nanti la eh abang.. bagi abg matured sket... kita buat khatan besar2an kat kpg opah....

Tuesday, January 12, 2010

My new neighbours

disbbkan kami beli rumah yg dah berumur lebih 20 thn.. makanya jiran2 kami pun baya2 our parents..... hehehehe.. nasib den laaaa....

jiran sebelah kanan.... mak engku n pak R.... they have 3 children, sorang dah kawin, sorang belum n sorang lagi bedridden, yg bedridden tu sebaya saya rasanya.... mak engku nih jarang kuar pagar... yelah kang kata jarang kuar umah, tak logik la kan.. hahaha... she's so nice... selalu dia tgk anak2 saya terjerit2 main kat luar tuh ha... n selalu jugak saya said sorry to her due to my children punya volume... dia kata tak pe... baru la tak sunyi... hehehehe... if not mistaken, dia nih golongan kerabat pahang n married to pak R org biasa....kisah hidup pak R nih... sgt tragis n bagus dijadikan panduan hidup... tapi tak yah la cite kat sini kann... hehehe... sume2 nih mr. ayah la yg cite... dia kan pioneer kat area nih... dah kata tanah tumpah darah dia.....

jiran sebelah kiri lak... meniaga nasi lemak sotong yg istimewa... sedappp, tetiap ari saya akan terbau masakan sambal sotong makcik nah nih... bukak jek pintu belakang confirm bau... n confirm lapar.....her husband pencen apa ntah... anak2 pun tak duduk ngan dorang... soooo senyap sunyi jek la rumah dorang, kecuali cuti skolah....

sebelah rumah mak cik nah nih... rumah suami isteri yg dulu keje gomen, tak silap wifenya dulu keje nurse kat HKL... pakcik daud tuh tak tau la apa pulak....makcik tuh saya terlupa la siapa nama eh... pangge makcik aje... kalau ckp ngan dia speaking london aje...dia lak bahasakan diri ai u ai u aje... hehehe... suka karaoke kot makcik nih... kalau pagi2 lepas subuh tu saya sidai kain kat belakang sure dgr dia nyanyi lagu2 lama... yg kekanda adinda la, suci dlm debu la, tadi pagi dengo lagu rohana jalil... hehehehe... boleh tahan gak sore dia....
pakcik daud nih ada second wife... hidup dorang harmoni w/pun kadang dgr jugak kilat,petir n guruh sambar menyambar... hahaha 2nd wife pakcik daud, makcik siti... meniaga nasi campur... sooo kalau saya tak sempat or malas masak... saya gi situ aje... hehehehe confirm dpt diskaun.. sbb makcik siti nih baik ngan mil saya... mr. ayah kata.. makcik siti nih dulu selalu tolong dorang masa kecik2.... now pakcik daud nih menolong 2nd wife dia meniaga la... pagi nasi lemak n roti canai... tgh hari nasi campur.....

itu la cite jiran2 saya... hehehehe... berbeda giler dari dulu... kalau masuk waktu solat tuh, mana2 yg nak gi masjid tuh, kalau nampak saya kat luar.. mesti tegur.. kadang2 segan pun ada...yelah yg tegur tu pakcik2... kang jeles lak makcik2 kang.... hahahaha
kadang2 saya nampak aje pakcik2 yg rajin menegur tuh dari jauh.. cepat2 saya masuk umah or kalau saya dlm keta... saya buat2 ckp kat phone.. hehehe.. kena la berlakon....

Saturday, January 9, 2010

ATTENTION TO ALL

OOOPSSSSS sebelum terlupa....

pada sapa2 yg baca entry nih... and yang bekerja.... kot2 la korang nak buat pahala and on the other hand company korang nak reduce tax.... boleh la menderma ke kelas pendidikan khas Sekolah Taman Permata....

kelas imad nih satu aje... tapi dibahagi2kan... 4 murid satu guru... so dorang nak la letak partition... minta bajet dari kementerian untuk beli partition tak dapat2 la lagi... kesian dorang... nak belajar tak berapa nak fokus la... yolah nak fokus camno kalau in a room sume tuh.. ada yg hyper la, ada yg buat hal sendiri la, ada yg kacau kawan2 la... so kalau ada partition tuh.. cikgu2 tuh.. senang la siki nak monitor... kot la leh pisahkan yg teruk dengan yg sederhana.... takde la budak2 tuh terganggu bila sorang ngamuk... sorang nak gi toilet, sorang ketuk pale kawan....

so kalau company korang nak derma ker, nak cari contractor pasang partition ker... boleh la berurusan dengan pihak sekolah or kalau nak saya jadi org tengah pun boleh... nak saya amik gambar kelas ker.... contact no. cikgu or guru besar ker.... saya amat2 la berbesar hati untuk menjalankan tugas.....saya kan tak keje... tapiiiii benarnya.. jadi SAHM nih lagi bizi tawwwww....

next week saya nak bwk imad gi BSN... buka akaun tuk elaun pendidikan khas dia.... tak silap... RM150 per month.... jadi la... kumpul2 n save untuk dia.....untuk masa depan dia.....

achievement

hehehehe tajuk mcm la apa ehhh... hehe

my achievement sejak jadi SAHM nih.... hanis dah berjaya No Diaper.... hehehehe.... alhamdulilah... budak kecik yg montel tuh... suker giler dpt pakai panties... sooo diatas kejayaan dia tak merebes merata.... mr. ayah dah belikan 5 panties baru utk dia... hehehe.. yolah... ibu dah tak keje... mana ibu ada duit... semalam dorang berjaya menggodam poket mr. ayah kat JJ AU2... makan kat madam lim... kakak request racket badminton, imad n hanis request bola.... ibu aje terkebil2 geram tengok baju2 pyjama yg lawa2 untuk hanis... kalau la keje... udah lama ku rembat... tapi tak keje... tak boleh... kena pk... itu bukan perlu... sbb bukan takde... dah ada.. cuma geram la.. dah la comei2... murah la jugak....

ini antara moment2 yg tak best bila jadi SAHM yg takde income nih... huhuhuhu...

on the other hand... saya dah start jadi ustazah pada anak2... alhamdulilah.. imad can recite well dah... walaupun still on alif ba ta... kakak pun... cuma hanis jek la... bila ngaji suara dia jadi yg paling halus n perlahan... hehehehe... teringat kata2 mr. ayah pada kakak last month... 'bulan depan... kakak mengaji ngan ustazah baru tau... tapiiii ustazah nih garang...'...hehehehe n she wonders who..... bila tau ibu... hehehe dia ngan tenangnya kata... 'mmgla ayah... ibu kan garang'... hahahahahahaha

masak memasak pulak... i just cooked the simple2 things... mr. ayah jarang lunch or dinner kat umah coz tuntutan kerja tak menentu.. so kena la masak fav anak2.... kot la bila dah fav anak2 tuh saya jadi tak bernafsu utk makan kan... tak de maknanya.....anak makan satu pinggan... saya makan dua pinggan... huhuhuhu.... saya sudah sgt gumukssss
n my microwave masih tak berfius... mr. ayah tak de masa nak pasang... hehe... elok gak tuh... kang dah pasang kang.. ada aje idea nak masak kannn... sooo baik buat bodo aje... hehehehehe...

oklah... nak bersiap2 ke ikea... mr. ayah nak belikan kakak meja study.... daaaa

Wednesday, January 6, 2010

imad @ SKTP

imad first day school went well... hehehe...
most of the students dah lebih tua dari dia... and most of them are DS....tapi tgk imad cam leh cope with their style... and the environment...

yg klaka.. masa rehat... dia quote kat mr. ayah...'ayah... bila abg cuti??'.... mr ayah jawab...'abang... abang baru sekolah separuh hari dah tanya cuti????;.... wakakakakaka... imad2....

balik skolah lak... dia quote ibu lak...'ibu... ibu carila abang sekolah lain....abang tak suka la skolah tuh...
me:... kenapa???
imad: toilet dia tak cantik.....
me: hmmmmmmm......

imad kena bawak selipar spare untuk gi toilet... ok la tuh... so far tiga hari kat skolah tu dia ok ajek la.... cuma kesian jek la tgk dia... he had to minggle around with the special children... tapi tak pe lah... they are all special.....

my streamyx tak ok lagi... kalau ok.. boleh la upload gambo.... ini pun tumpang bil nye pc... hehehe... oklah till then... bubyeeeeee