Wednesday, January 27, 2010

Appointment with CDC HUKM

On 26/01… saya ada appt ngan CDC HUKM (Child Development Centre), masih ingatkan…neurologist imad suggest we all took the IQ test for him… so this is the first appointment for the IQ test.. ikutkan kami start the thorough check up pun kat sini la dulu.. lepas tu baru refer to neuro..…sampai diHUKM kul 8.30… sampai2 ada borang kena isi… kena jawab soalan2….so later dorang panggil imad masuk dulu… duduk la saya bersembang ngan sorang Chinese mommy perihal anak dia yg didiagnosed ADHD… sgt aktif… tapi rajinnnnn….. tgh syok bersembang sambil bagi info2 yg berkaitan… saya pulak dipanggil masuk… Mr. ayah dah keluar sbb ngantuk (biasalahhhh)…

Bermula lah sessi soal jawab ngan pegawai psikologi tuh… macam2 soalan.. n from the test yg doarng buat kat imad… dia nih more to visual and actually improved a lot from the first and 2nd appt dulu….he had good imagination and logic…tapi mmg ada development delay… n because of dah over 5 yrs old… they have to called it Mental Retarded… but still ada category, but if below 5 yrs old.. they will called it Global Development delayed.. itu yg PP tu explain kat saya… itu pun sbb saya bertanya… hehe….
The PP said from her observation… dia rasa imad macam 3 years back dari umur dia… tapi the PP takmo saya berpegang pada itu, coz dia nampak imad improve a lot… and dia kata itu Cuma utk kita jadikan satu landasan aje.. dalam menerima situasi imad … baik dari segi akademik dan cara nak tackle dia belajar…the biggest problem with imad.. is his motor skill… fine motor skill… mmg nampak dia struggle pegang pencil… that is why agak susah utk dia… bak kata PP tuh… his imagination is good… biar la dia nak lukis bumbung rumah petak ker… as long pada dia rumah… coz he can’t copy from others.. sbb cara dia nak melengkok liukkan tangan dia pun dah susah….during the test… he draw a double storey house… with ayah kat atas… dia kat bawah… he draw me, kakak n hanis with long hair… eventho dia lukis org lidi.. but still ada rambut pendek for him n ayah and long hair for me, kakak n hanis…. Tgk dia lukis org lidi tu pun dah buat saya nak menitik air mata… huhuhuhuhuhuhu……..

Apa2 pun I will never give up for imad… Insya ALLAH.. please pray for me and Imad….

1 comment:

My_Aqeelah said...

Salam, anak saya pun disahkan GDD. Her case is profound hearing loss. Insyallah anak2 kita ada rezeki masing2 dimuka bumi ini. Tabahkan hati ye.