Wednesday, February 24, 2010

Terapi Minda

hehehe the above tajuk is not meant for imad... it is for me!!!!

sesejak menjadi SAHM nih... siapa la kata saya nih senang lenang, lena diulit intan....ada macam2 masalah dan dugaan yg menimpa... alhamdulilah.. saya masih lagi boleh bersabar, bertenang dan bertahan.. berkat doa ibu dan berkat doa kawan2 juga dan saya juga masih lagi meneruskan aktiviti2 harian dengan jitu dan gigih...hehehehe

nak tau terapi minda saya.... cooking!!! eventho tak start baking lagi.. sbb bahan2, perkakas2 sume tak ada lagi.. nak gi beli malas.. yeeee saya ada syndrome malas nak keluar rumah sesejak jadi SAHM nih.. lagi2 kalau hari panas... lagiiii la malas... kena amik anak kat sekolah tu pun sebab terpaksa.. kalau mr. ayah ada.. memang dia la yang kena....

so far i enjoyed cooking for my family... best sangat rasanya... hehehehe walaupun benda yang dimasak tuh hanyala telur mata masak tomato, ikan goreng..... etc...

rasanya kalau lepas masak tuh.. rasa cam lepas bebas tekanan perasaan tuh....

so what is my menu for today???? ayam kicap fav. imad ada lagi 3 ketul (saja buat lebih senang keje ibu)....... dah kuar kan ikan siakap.. sooo will steam it.. kacang buncis pun ada.. so will tumis it with telur aje.. last but not least... ayam goreng kampung which mmg dah siap2 marinate dari semalam......

nak masak pun kena plan tau!!!! so that jimat masa dan tenaga... hehehehehehe... chowwwww

kereta

wahhhh lama giler tak update yekk...

just wanna share pasal experience driving pagi tadi... masa hantar imad gi sekolah... la nih saya pulak took over send imad to school, since mr. ayah kena kuar pagi2.. ada sikit kalam kalibuts la jugak... kena angkat hanis masuk keta, kena make sure syera n imad bekfes....n syera jalan kaki ke sekolah.. baru la saya boleh start enjin.....

pagi tadi while driving to Taman Permata.... ada la satu keta kelisa biru di depan saya.. bunyi ekzos terkentut2... imad kata power sbb ekzos dia dua... imad tu kalau keta ada dua ekzos aje.. mesti kata power... bila ada bumper of course la kita brake kann... sekali tgk.. lampu brake dia ala2 kaler putih la yee... ish ish ish.. sib baik saya nih tak buta warna lagi.... peh tu he gave a signal nak turn right.... tau kaler apa yg kuar dari lampu signal dia... kaler biruuuuu... sgt bodossss and sangat tak sayang diri.. buat la orang tak perasan... tak ke di henjutnya ko.. dahhhh eksiden.. kot ye pun nak bergaya, nak upgrade n nak lain dari yang lain.. jangan la ko ubah benda2 yang dah sememangnya menjadi ketahuan dan menjadi syarat dan undang2 jalanraya... kang kalau eksiden.. orang lain jugak yg ko salahkan... hiiii tak suka la saya!!!!!!! sib baik bukan adik saya.. kalau adik saya dah lama kena hempuk ngan bapak saya... hehehe dan saya cuma akan kata.... 'u deserve it!!!'
disbbkan dia nak turn right.. maka saya pun memotong la keta dia sambil bagi signal kiri.. sblm tuh kena tgk cermin kiri n belakang dulu.. takut2 ada mat motor... dan saya bunyikan HON saya sekali... hehehehe.. jangan main2.. hon saya amatla kuat.. bak kata mr. ayah.. macam hon lori... silap2 hon lori pun kalah....hehehehe

haiii mat2 driver kat luar sana.... insaf2 laaaa......sayangilah diri anda dan ingatlah orang yg tersayang... hehehehe

Thursday, February 11, 2010

Terapi Berkuda

Saya baru aje pulang dari mengikuti rombongan kanak2 istimewa ke terapi berkuda di UNITEN....
anak2 sgt teruja... tapi ada sorang aje kanak2 yang refuse nak naik kuda... bukan takat anak2 aje buat terapi nih... mak2 pun join sekali... hahahahaha ok la tukan... kira cam terapi minda la jugak... hehehe

ada tiga kuda.. Geena, Sarku and Pinto....

The trainer tu explained la itu ini what not.... so far alhamdulilah..imad suka... and can't wait for the next trip... cuma tempat tu bertangga sana sini.. so susah la sikit.. sib baik la ada sorang trainer yg baik hati nih tolong dokong imad.... ikutkan mr. ayah yang patutnya hantar dan amik dorang dengan lagi sorang parents... butttt he can't make it.. maklumla... cari makan sendiri... bukan makan gaji.. so bila ada call tuh... kena la bagi priority... he just send imad n few boys.. while i follow belakang with the teacher... return trip the boys tu naik my car... ada 5 kereta semuanya...

nanti saya rajin.. saya upload pic ye.... kebizian melampau la... hehehe

daaaaaa.........

MUAHAHAHAHAHAHAHA (khas utk ely)

ely.... i think u should know why m laughing like hell here...... hehehehe

sgt suker... sehingga celebrate, dinner kat luar with anak2 without mr. ayah... muahahahaha...

ikutkan boleh email.. but i just want to blog it out.. so that nanti tua2 leh baca... apasal eh... title gelak cam setan nih... kwang3....

Wednesday, February 10, 2010

PIBG

Last nite mr. ayah ada mesyuarat pibg... ini untuk ahli2 yang dilantik la... mr. ayah kan ker wakil parents dari pendidikan khas....

dia kata tak memberangsangkan... sbb all the program through out the year hanya untuk murid2 arus perdana... utk pendidikan khas takde.. i did mention.. kenapa tak voice out... dia kata dia nak dapatkan fakta dulu... nak discuss with Cikgu Penyelaras.. dah dapat fakta baru boleh voice out... cuma he did stressed out on the issue of toilet 'mesra' OKU di sekolah tuh..which memang takde...and penekanan guru dalam mendidik kanak2 normal nih menghormati hak2 OKU.... yelah mcm penggunaan tandas, parking dan sebagainya... byk contoh2 yg kita tgk skang nih... parking OKU org normal yg parking... tandas OKU pun org normal yg pakai.... so mr. ayah kata.. tekankan dari sekarang... didik dari sekarang.. so that diorang tau itu hak siapa... jangan jadi macam orang zaman sekarang nih....

Overall mr.ayah kata... he's doing this is not just for imad... but for all.. if tak dapat sekarang.. tapi dapat later... maka beruntung la kanak2 akan datang... at least kesedaran, kemudahan dan kelengkapan tu dah ada.... ini ada amali memasak.. tapi dapur takde.. dah minta dari tahun lepas dari Kementerian.. tak dapat2 la lagi... partition pun takde.. hmmm... siap ada sorang parents tuh.. which anak dia i dunno diagnosed as what... pun tak boleh menggunakan tandas cangkung... berdoa tiap hari so that anak dia tak sakit perut or rasa nak membuang kat sekolah... sbb dia kata.. if not kesian PPM nanti...

All the activities yang teachers dah plan tuh.. like swimming, riding horse... sume guna dana pendidikan khas sendiri.. dari collection from parents RM30 sebulan.. bape la sangat kalau studentnya 17 org... langkah lain mr. ayah kata... kita naikkan la collection tu from RM30 to RM50 or RM70....sbb mmg takde langsung dana dari PIBG... hmmm not good not good....

macam swimming and riding horse pun.. .dah susah nak cari tempat sekarang nih... last year dorang swimming kat KK club and foc... this year.. KK club tuh dah tkr management la pulak... tak open to public dah... now nun ke selayang dorang kena pergi... tapi kena fee la pulak.. RM2 for children and RM4 for teachers... semalam kami kira dorang ada dalam 20 classes.. so dah berapa... transport lagi... food lagi... hmmmm.. itu baru swimming...
Riding horse lak.. kat UNITEN... 20 classes.. kat Titiwangsa 10 classes.. punnnn sama gak.. transport...

at the moment.. mr. ayah willing to sacrifice and drove them all to the places... and with the teachers effort gak la.. sume memandu..... and mr. ayah did mention to the penyelaras... untuk minta parents rotate... tick whichever date yang dorang boleh bantu....

kalau sapa2 baca nih.. boleh la suggest tempat2 swimming yang dekat2 dengan Taman Permata... saya pun tengah mencari gak nih... kot2 la ada yang dekat... at least the teachers tak ler pening sangat nak kawal students.. you know la ... budak2 nih macam2 kerenah.....

ingat nak start with minta donation from mana2 company.. tapi tak tau nak start dari mana??? semalam mr. ayah kata.. ada orang perseorangan derma RM4K... but ada section2 dia la... alhamdulilah... Pendidikan Khas dapat la... RM500.....

Saturday, February 6, 2010

latihan amali

Tadi check communication book imad... monday ada latihan amali.... nak tau apa pulak kali nih...

'mendobi'.....

hehehehe dia kena bawak satu t'shirt lama untuk acara mendobi tuh.... patutla dia beria2 nak basuh kasut sekolah dia sendiri... rupanya dah diajar... kalau tak... hmmmmmm

lepas nih lega la ibu... sbb imad akan tolong ibu basuh kain...hahahahaha....

Friday, February 5, 2010

Today

Today adalah kemalasan memasak... hehehehe

Tapi sempat lagi buat bekfes cucur udng + kentang + carrot.... bekalkan utk imad n kakak n lepas anak2 n Mr. Ayah keluar... saya pun memulakan misi saya... gosok baju!! aduhaiii.. sangat bencinta la nak gosok baju... dulu2 kalau malash.. baju Mr. Ayah saya sub aje kat dobi... baju saya tak yah gosok2 pun... tapi kalau kena gak... sub gak skali...hehehe peh tu bagi jek resit tuh kat Mr. Ayah....baju anak2 leh kautim lagi... tapi this year... imad start school.. baju dia sehari satu... soo dia je dah 5 pasang... kakak sekolah agama 5 pasang, sekolah keb. 5 pasang... tak ker 15 pasang dah tuh....lum lagi cmpur baju Mr. Ayah...sejak2 jadi SAHM nih tak tergamak le pulak saya nak sub ke dobi.. (hehehe ada ciri2 isteri solehah tak???)... hehehe... so saya la adjust hari menggosok saya, kena ada dua hari... yeee dulu2 hari menggosok saya satu hari saje... yakni samada hari sabtu or ahad... now kena la tambah... lagi satu hari... so that tak ler terbeban sgt saya nanti....
so tadi saya start from 8 a.m. till 10:30 a.m ok.... byk giler baju bajan saya.... mmg everytime gosok baju mesti lebih dari 1 hr...
and Mr. Ayah lak call bagitau tak balik lunch... weee hooooo

maka saya hanya panaskan kari ikan susu (masih ada balance), goreng ayam berempah utk kakak, masak kicap ayam utk imad... dah sudah... hehehehehe

semalam saya masak kari ikan susu, tauhu telur sos tiram and tumis berkuah sayur sawi bunga aje... hehehe

sooo petang nanti kena la masak sket for dinner, dah lunchnye malashhh.... dlm kepala.... buat sotong goreng kunyit jek la... tak pun paprik campur... senang.. semua ada.... sayur n lauk dlm satu dish....

ok kengkawan.. ini la kejenye saya ye.... dedulu time lunch leh la gossip2 kan, cite laki balik lambat la... anak terkencing la... hahaha la nih korang baca jek la blog nih tuk perkembangan terkini.. so kalau nanti jumpa korang terasa ternampak tergemuk ker... jgn complaint okay... hehehehe

USTAZAH

Gara2 selalu pakai jubah on Friday bila fetch imad..... maka saya dipanggil ustazah oleh salah sorang parents kat situ (dia amik anak dia every Friday aje)... kih kih kih.....dengan sopan saya jelaskan... 'saya bukan ustazah bang, saje je pakai jubah.... hehe'

bukan apa... imad balik at 12 pm... so nak cepat i sarung jek jubah..senang...hehe... and i pun used with the word USTAZAH.. even kat opis lama pun... dorang called me USTAZAH...gara selalu nasihat orang... padahal langit ngan bumi la ngan perangai seorang Ustazah...aurat pun tak sempurna lagi tutupnya... pakai jubah, stokin ntah kemana... kalau tak berjubah.. aduhaiii pengsan org tgk... masih tak sempurna tutupnya aurat saya nih.. eventho berlengan panjang... masih lagi baju tu berlekok liuk... hehehe... jadi masih tak sempurna...

Insya ALLAH... akan diperbaiki dari semasa ke semasa... sentiasa berdoa untuk jadi yang lebih baik... mana tau ek... suatu hari nanti saya memang ditakdirkan utk jadi ustazah... hahahaha now saya memang dah jadi ustazah dah... ustazah pada anak2 saya....heheheh bak kata Mr. ayah... Ustazah yang garang!!!!

BULI

Today masa gi fetch imad kat school....dari jauh nampak dia tarik beg dia tuh sedihhh aje... hehe...so i pun gi la dapatkan dia...instead of tunggu dia sampai kat saya dikantin tuh....

me : kenapa bang?
imad : ibu.. tadikan kawan abang tolak abang... abang jatuh.. sakit......
me : sapa???
imad : bukan boy ibu.... pompuan...
me : budak pompuan???
imad : hmmm... cikgu dah marah dia....
me : sarah ker???
imad : ha aaa....

hmmmmmmmmm can i called it buli ker??? haahahaha... knowing sarah nih dia mmg active.. tak reti duduk diam.. dia SD (Syndrom Down) budak dia comei aje... besar sket jek dari imad... mmg selalu dia usik budak2, cuma budak2 lain tuh beso2 dari imad la... n dari dia juga... maknanya mmg betul la imad sakit tuh.. PPM tu kata dia nangis... susah imad nih nak nangis kalau bukan kat rumah... i check out kepala dia... ok aje...
hmmm tak pe la abang... abang kena kuat sket ok!!!

Thursday, February 4, 2010

blank......

ayoo saya nak update tapi tak tau nak type apa la pulak.... blank tetiba....

daaaaaaaaaaaaaa hehehehehehe

Monday, February 1, 2010

Keterujaan

wahhhh tajukk... hihihihi..

gambar dia tak upload2 lagi.. even gambo dari professional photographer pun tak dapat lagi... tup2... dah dpt gud news... remember my bro yg weddingnya 19/12 ari tuh....

Alhamdulilahhhh... rezki dariNYA.... his wife dah pregnant 4 weeks kot... and another surprise for him... it will be twin!!!!! hehehehehe... yeee salasilah kami baik sebelah ayah atau sebelah mak mmg ada susur galur twin.. hehehehe..

dan saya sebagai kakak yang sulung, sebagai mak long... amatla teruja... ngeh ngeh ngeh... tapi kesian dengan adik ipar saya tuh... sicknessnya tak menentu... dah la berjauhan dengan suami.. yee... dia di KL and adik saya di Perak... apa2 pun saya hanya mampu doakan yang terbaik...

ada jugak bagi tips2 dan nasihat2...tapi nak bagi lebih2 pun .. saya tak mengalami sickness apa2 pun ketika pregnant ketiga2 anak saya.. sampai mak saya naik pelik... 'hang gosok gigi pun tak rasa nak muntah'... saya jawab... 'ntah takdak pun... relax jek'...hehehehe nak tau sapa yg teruk muntah... MR AYAH... ngeh ngeh ngeh...

kalau tetiba saya teringin sesuatu, makan asam bagai.. tak payah la tanya saya pregnant ker tidak.. sbb takkannya... sbb saya mmg suka asam dan saya mmg kuat makan... TAPIIII kalau Mr. ayah tetiba loya, muntah.. peh tu makanan dia request tu lain dari yg lain... CONFIRM la saya pregnant.. even belum tarikh bendera pun dah leh nampak garis2 ala positif pregnant.. hehehehehehe.... itu saya...

apa2 pun.. semoga adik ipar saya tuh berjaya mengharungi dugaan ini dengan tabah dan sabar... sbb selepas nih cabarannya lagi kental... hehehehe...

SAHM

Being as SAHM yang unplanned nih mmg ada macam2 masalah… tapi saya tak mau la cerita masalah2 itu…biar la ianya gone with the wind…by the way.. i enjoyed mine very much

Siapa kata jadi SAHM nih lepak, leh rehat… takde maknanya… your life will become more bizier lagi2 if you takde maid and need to send and fetch your kids from school….believe me!!

Every morning I bangun, solat n terus buat breakfast… anak2 selalunya mr. ayah yg in charge… kadang2 aje saya… buatkan bekal… by 7.20 imad n mr. ayah dah keluar n kakak will walk to her sekolah agama….

Left me with the kain2s to sidai(kalau malas nak sidai waktu malam), the house chores and if I need to go out to buy things then I need to wake up si nyonya kecik tuh yg amat liat nak bgn pagi sebab I need to settle all the cooking before 11.30 or 12.00… sbb by twelve saya kena hantar kakak ke sekolah kebangsaan and after that terus fetch imad from his school….imad kuar kul 12.30…

Elok sampai rumah, imad pasti dah becok bertanya apa yg dimasak n riuh kata lapar lapar lapar…I will make sure that he changed his school uniform, put them in the laundry basket…sume tu dia kena buat sendiri…no excuse.. if not .. NO MAKAN BERSUAP….
He always asked me to feed him.. so nak senang cite… sekali ngan Hanis la kan… kadang bertambah sampai 3 kali.. ada sekali itu sampai I yg kena stopkan dia, takut dia muntah lak kang….after dah settle… baru la saya dapat makan dengan tenang… solat and angkat jemuran pulak.. dah angkat melipat pulak… baru la nak berehat ker… fb ker… itupun kadang melipat postponed ker malam.. sbb nak berFB… hahaha n lucky saya tidak la gemo nak berladang ker hapa… coz I takut nanti addicted…bahaya oooo… FB nih pun bahaya gak… hahahahaha..

kadang dorang tido, but usually not…yg tertido ibu dia jek laa.. hehehehe… lepas solat asar.. dah kena tgk lauk2 utk dinner lak… usually panaskan aje… n tambah2 apa patut… n mandikan dorang… bwk sekali gi fetch kakak from school… kakak kuar kul 6.30… so takde can la nak tgk NA-O-MEI ker apa jadah cite kul 6.30 tuh….kalau mr. ayah yg fetch.. boleh la tgk kejap.. but by 7 pm kena switch off…

solat maghrib, ajar ngaji, dinner, tgk homework … by 9.30 or 10 dorang kena tido…. Baru la ibu n ayah aman tgk tv… with ibu kadang2 sambil lipat kain…. Or sambil iron baju bajan…. Mr. ayah tolong tengok jekla…. (ini yg kadang2 rasa nak kerja tau.. sbb dulu masa bekerja… bab2 lipat baju tuh.. dia yg konker)

Sblm tido lak.. make sure baju2 sekolah dorang utk esok dah dikeluarkan dari almari… usually I do it for imad la… kakak dah pandai….selalunya dia dah siapkan dulu… check beg dorang betul tak ikut jadual n make sure communication book imad been noted….

Haaiiii penat u ollsss… tapi hati puas!!! Hehehe tapi tu la kann… setiap kehidupan ada la dugaannya… dan saya cuba mengharungi dugaan itu dengan tabah, dengan sabar dan juga tak putus berdoa agar saya tidak mudah mengalah dengan situasi… aminnn….doakan saya ye….

Anak2

kakak dah start with karangan this year…. The first karangan is keluarga saya…. Mcm2 dia tulis… tapi yg menyentuh hati dan naluri keibuan saya, bila dia tulis….
Saya mempunyai seorang adik lelaki OKU. Dia sangat bijak dan ceria.
But I did correct it with…. Saya mempunyai seorang adik lelaki yang istimewa… I don’t think she knows the meaning of OKU….

Ada one night tu, saya berjemaah dengan kakak n hanis… we pray in kakak’s room… bila time duduk tahiyat awal… ternampak mcm hanis pergi ke kakak n later dia dtg kat saya n selak telekung saya to see whether I naikkan telunjuk ke tak?? N dia pun terus la buat….Hahaha so cute n terus la saya tak focus n concentrate….. later dah habis solat.. saya dan kakak ketawa berdekah2… hanis2… sgt cute!!!

Imad lak was soo looking forward for his Aktiviti Terapi Berkuda… tiap2 hari dok Tanya… sampai tak tau dah nak explain mcm mana…. Until… I took the calendar… show him the date today and the date for the activity and asked him to tick… biar dia lagi excited gilerrr… hehehehee