Wednesday, February 10, 2010

PIBG

Last nite mr. ayah ada mesyuarat pibg... ini untuk ahli2 yang dilantik la... mr. ayah kan ker wakil parents dari pendidikan khas....

dia kata tak memberangsangkan... sbb all the program through out the year hanya untuk murid2 arus perdana... utk pendidikan khas takde.. i did mention.. kenapa tak voice out... dia kata dia nak dapatkan fakta dulu... nak discuss with Cikgu Penyelaras.. dah dapat fakta baru boleh voice out... cuma he did stressed out on the issue of toilet 'mesra' OKU di sekolah tuh..which memang takde...and penekanan guru dalam mendidik kanak2 normal nih menghormati hak2 OKU.... yelah mcm penggunaan tandas, parking dan sebagainya... byk contoh2 yg kita tgk skang nih... parking OKU org normal yg parking... tandas OKU pun org normal yg pakai.... so mr. ayah kata.. tekankan dari sekarang... didik dari sekarang.. so that diorang tau itu hak siapa... jangan jadi macam orang zaman sekarang nih....

Overall mr.ayah kata... he's doing this is not just for imad... but for all.. if tak dapat sekarang.. tapi dapat later... maka beruntung la kanak2 akan datang... at least kesedaran, kemudahan dan kelengkapan tu dah ada.... ini ada amali memasak.. tapi dapur takde.. dah minta dari tahun lepas dari Kementerian.. tak dapat2 la lagi... partition pun takde.. hmmm... siap ada sorang parents tuh.. which anak dia i dunno diagnosed as what... pun tak boleh menggunakan tandas cangkung... berdoa tiap hari so that anak dia tak sakit perut or rasa nak membuang kat sekolah... sbb dia kata.. if not kesian PPM nanti...

All the activities yang teachers dah plan tuh.. like swimming, riding horse... sume guna dana pendidikan khas sendiri.. dari collection from parents RM30 sebulan.. bape la sangat kalau studentnya 17 org... langkah lain mr. ayah kata... kita naikkan la collection tu from RM30 to RM50 or RM70....sbb mmg takde langsung dana dari PIBG... hmmm not good not good....

macam swimming and riding horse pun.. .dah susah nak cari tempat sekarang nih... last year dorang swimming kat KK club and foc... this year.. KK club tuh dah tkr management la pulak... tak open to public dah... now nun ke selayang dorang kena pergi... tapi kena fee la pulak.. RM2 for children and RM4 for teachers... semalam kami kira dorang ada dalam 20 classes.. so dah berapa... transport lagi... food lagi... hmmmm.. itu baru swimming...
Riding horse lak.. kat UNITEN... 20 classes.. kat Titiwangsa 10 classes.. punnnn sama gak.. transport...

at the moment.. mr. ayah willing to sacrifice and drove them all to the places... and with the teachers effort gak la.. sume memandu..... and mr. ayah did mention to the penyelaras... untuk minta parents rotate... tick whichever date yang dorang boleh bantu....

kalau sapa2 baca nih.. boleh la suggest tempat2 swimming yang dekat2 dengan Taman Permata... saya pun tengah mencari gak nih... kot2 la ada yang dekat... at least the teachers tak ler pening sangat nak kawal students.. you know la ... budak2 nih macam2 kerenah.....

ingat nak start with minta donation from mana2 company.. tapi tak tau nak start dari mana??? semalam mr. ayah kata.. ada orang perseorangan derma RM4K... but ada section2 dia la... alhamdulilah... Pendidikan Khas dapat la... RM500.....

No comments: