Monday, February 1, 2010

SAHM

Being as SAHM yang unplanned nih mmg ada macam2 masalah… tapi saya tak mau la cerita masalah2 itu…biar la ianya gone with the wind…by the way.. i enjoyed mine very much

Siapa kata jadi SAHM nih lepak, leh rehat… takde maknanya… your life will become more bizier lagi2 if you takde maid and need to send and fetch your kids from school….believe me!!

Every morning I bangun, solat n terus buat breakfast… anak2 selalunya mr. ayah yg in charge… kadang2 aje saya… buatkan bekal… by 7.20 imad n mr. ayah dah keluar n kakak will walk to her sekolah agama….

Left me with the kain2s to sidai(kalau malas nak sidai waktu malam), the house chores and if I need to go out to buy things then I need to wake up si nyonya kecik tuh yg amat liat nak bgn pagi sebab I need to settle all the cooking before 11.30 or 12.00… sbb by twelve saya kena hantar kakak ke sekolah kebangsaan and after that terus fetch imad from his school….imad kuar kul 12.30…

Elok sampai rumah, imad pasti dah becok bertanya apa yg dimasak n riuh kata lapar lapar lapar…I will make sure that he changed his school uniform, put them in the laundry basket…sume tu dia kena buat sendiri…no excuse.. if not .. NO MAKAN BERSUAP….
He always asked me to feed him.. so nak senang cite… sekali ngan Hanis la kan… kadang bertambah sampai 3 kali.. ada sekali itu sampai I yg kena stopkan dia, takut dia muntah lak kang….after dah settle… baru la saya dapat makan dengan tenang… solat and angkat jemuran pulak.. dah angkat melipat pulak… baru la nak berehat ker… fb ker… itupun kadang melipat postponed ker malam.. sbb nak berFB… hahaha n lucky saya tidak la gemo nak berladang ker hapa… coz I takut nanti addicted…bahaya oooo… FB nih pun bahaya gak… hahahahaha..

kadang dorang tido, but usually not…yg tertido ibu dia jek laa.. hehehehe… lepas solat asar.. dah kena tgk lauk2 utk dinner lak… usually panaskan aje… n tambah2 apa patut… n mandikan dorang… bwk sekali gi fetch kakak from school… kakak kuar kul 6.30… so takde can la nak tgk NA-O-MEI ker apa jadah cite kul 6.30 tuh….kalau mr. ayah yg fetch.. boleh la tgk kejap.. but by 7 pm kena switch off…

solat maghrib, ajar ngaji, dinner, tgk homework … by 9.30 or 10 dorang kena tido…. Baru la ibu n ayah aman tgk tv… with ibu kadang2 sambil lipat kain…. Or sambil iron baju bajan…. Mr. ayah tolong tengok jekla…. (ini yg kadang2 rasa nak kerja tau.. sbb dulu masa bekerja… bab2 lipat baju tuh.. dia yg konker)

Sblm tido lak.. make sure baju2 sekolah dorang utk esok dah dikeluarkan dari almari… usually I do it for imad la… kakak dah pandai….selalunya dia dah siapkan dulu… check beg dorang betul tak ikut jadual n make sure communication book imad been noted….

Haaiiii penat u ollsss… tapi hati puas!!! Hehehe tapi tu la kann… setiap kehidupan ada la dugaannya… dan saya cuba mengharungi dugaan itu dengan tabah, dengan sabar dan juga tak putus berdoa agar saya tidak mudah mengalah dengan situasi… aminnn….doakan saya ye….

2 comments:

Kay said...

huhuhuhu...
2 bulan dok kat rumah...lepas abih pantang...mmg keje2 rumah sy yg buat.
Siapa kata relax? tp yup, enjoy & puas hati bila dpt jaga n tgk anak2 depan mata. suapkan makan etc.
Doa sy, mudah-mudahan Allah melapangkan rezeki sy suami isteri & semoga sy dpt menunaikan 'hak' anak2 sy....Aminnnn
DAN... jgn lupa DAN... other half dpt menunaikan 'hak'2 isteri & anak2... hahahahah....Aminnnn

Eta said...

yeahh... go kay go... hehehe....