Tuesday, March 30, 2010

Mak Simba and Punishment

This morning, saya bertukar menjadi mak simba....

kisahnya....

bgn tidur kejutkan kakak suruh dia mandi dulu... sambil tu saya rebus cheesy sausage and back to my room(ayah takde, dorang jadi peneman saya).. tgk dia tidur balik... kejut lagi.. n terus saya ke bilik air... sesudah saya mandi.. masuk kebilik... tgk dia baru nak keluar bilik.. haiiii berdentum petir halilintar memecah bumi la kannn... imad yg tengah lena pun terus terjaga.. begitu juga hanis...

Terus i told her... 'kakak tak payah la mandi, pergi la tidur if kakak nak tidur lagi, today tak payah gi skolah.. duduk aje kat rumah nih sampai ibu balik, dah kakak nak tidur sgt kan...'



one thing ngan kakak nih.. dia selalu amik her own sweet time untuk mandi, bersiap2... yang kadangkala saya tak boleh nak tolerate... dengan lemah lembut, lemah gemalai she will amik towel, bungkus badan baru amik pyjamas dia n masuk dlm bakul, gi mandi, lepas tuh dia akan pakai baju dulu n baru amik wudu', solat n baru la bersiap2...



mula2 tuh she cried, n duduk tepi katil.. terkebil2 pandang saya while i'm helping imad pakai baju segala... didn't said a word pun kat dia... sambil kata.. 'cepat imad, nanti kita lambat'... siap2kan hanis (elok jugak la dia terbgn.. kalau tak sakit pinggang nak angkat dia)... later i saw dia amik towel n mandi jugak.. solat n terus dtg kat dapur utk b/fast... boleh aje kann... siap2 within half an hour... saja nak bagi blood ibu nih goes upstairs kannnnn



n she said sorry sambil masukkan cheesy sausage tu dlm bekas... me pun okay aje... tapi kadang2 fikir.. anak2 nih kalau kita bercakap lembut2, elok2 ngan dia kemain lagi dia mengada2 n refuse to do things.. tapi cuba jadi mak simba... segala makneka boleh buat... tuang sos dlm piring pun boleh.. selalu tu order jek... haiiihhh la...



larat ker ibu nak jadi mak simba hari2... ibu pun nak tenang2 jugak....



i hope kakak learned her lesson and berkat jadi mak simba pagi nih.. walaupun still takde PPM yg tunggu imad kat pagar sekolah (hari ke 3), saya sampai awal ke ofis... alhamdulilahh....

SALAH KER JADI SAHM???

EPISOD 1
last weekend semasa sibuk menyidai kain dibelakang..saya ditegur jiran belakang.. 'senyap jek rumah eta... balik kpg ker?'... saya jwb 'ehh.. tak lah kak, saya dah mula kerja'.... itu yg pagi2 dah keluar hantar budak2 kat rumah mil'...
dia sambung lagi 'bagus la... tgh muda2 nih kerja la... ada duit sendiri senang'... hmmm saya sengih aje.. hehe..

EPISOD 2
later ke depan pulak... makcik sebelah kanan menegur pulak..'eta dah mula kerja ker??' saya jwb ' iye mak ungku, anak2 hantar rumah mak'... dia ckp lagi...'ooo patut la sunyi... bagus la keje, tak pyh nak harap kat org sgt' (lagiiiii)...

EPISOD 3
elok dah siap n nak masuk... makcik sebelah kiri pulak menegur..'lama tak nampak eta?'.. sy jwb 'ooo saya dah keje cik na, anak2 hantar rumah mak' dia jwb lagi 'hmmmm bagus la... tgh muda2 nih kerja la dulu'.... (lagiiiii)

EPISOD 4
kenapa ntah on friday nite tuh mil saya emo sedikit... dia kata dia lega saya bekerja (lagiii)... sbb tak de la duduk rumah n bergantung pada anak dia... sambil nangis2 peluk saya... dia kata anak2 jangan saya risaukan dia boleh tolong jaga... TAPIII saya kesian dgn dia, bukan anak saya saja.. anak sil pun dia jaga... kesian tengokkan.. nak ambil maid.. dia tak bagi, nak hantar anak ke babysitter or nursery.. kalau agak2 nak jadi anak derhaka dipersilakan lah hantar hehehe, entahla.. nak naikkan kakak van ke sekolah punnn dia tak bagi.. mcm mana????

Episod2 diatas tuh menunjukkan mak2 kita pun tak berapa nak menyokong kalau kita nih duduk rumah and jaga anak2 eh... mmg la dulu saya takde income tetap n lumayan... tapi saya cuba jugak mencari income walaupun sedikit n masa saya masih bersama anak2 saya.. takde la saya kena keluar but marketing bagai...

apa tak bagus ker duduk rumah jaga anak2?? huhuhu.. saya tidak mendapat sokongan yang padu langsung.. huhu... hanya KAKAK saja yang sokong saya...

takpe la.. now i'm back to work... Insya ALLAH jika diizinkan ALLAH segala yang diidam kan akan menjadi kenyataan suatu hari nanti... aminnn...

Monday, March 29, 2010

Guilty

Rasa bersalah pada imad sejak saya bekerja nih… and sejak mr. ayah outstation…

Every morning mesti dia kena marah sbb lambat or he waits for me to pakaikan dia baju, singlet… stokin.. pakaikan minyak rambut… aduhaiiii…

Mana nak prepare breakfast, siapkan bekalan, nak siapkan diri sendiri, nak bgn kan hanis n pujuk2 dia… tak pun mmg tak bgnkan hanis.. hangkut jek dlm pejam2 tuh… kalau ada mr. ayah dia yg selalu siapkan imad… n imad pun mmg looking forward nak ayahhhh dia jugak siapkan.. sbb leh manja2.. kalau ngan saya.. saya akan suruh gak dia buat sendiri.. dah terkial2 sgt.. baru saya tolong…

Macam pagi tadi.. hantar dia ke sekolah.. PPM tu still takde lagi… dah dua hari dah kena.. aduhaiii… so kena la park keta, tawakkal aje tinggal kan hanis dlm keta.. n bwk imad naik ke kelas… tak jauh la .. sib baik… tapi tu lah.. tergesa2.. dulu leh lambai2.. tunggu PPM datang amik dia… elok dia hilang dari pandangan baru gerak…. Huhuhuhu.. kesian dia…

Nak keluar awal.. kesian kat kakak, keluar kul 7.30… kita pulak yg lambat… yelah nak drop hanis lagi… imad lagi… rasanya mmg kena bersabar jek la sementara mr. ayah takde nih… nanti dia balik.. the routine will run smoothly kot.. insya allah…

Insya allah this Saturday his school will be having Sports day… minta2 la mr. ayah sempat balik.. bersemangat sket imad… malam tadi pun sume berkampung dlm bilik saya… hehehe.. ayah takde.. bagi can la kann….

Semalam saya tonton la cite Anak – anak lorong sambil melipat kain dua tiga timbun tuh.. (isshhhhh how I wish mr. ayah ada..), jalan cerita dia mmg la best… tapi tak de la sampai saya rasa nak menangis… tapi at the end of the story masa yg azim (adik) meninggal n amira (sister) menangis suruh adik dia bangun tuh.. mmg tak boleh saya tahan.. tanpa disekat2 mengalir air mata saya…menangis sampai tersedu2… hmmm…

Ini belum baca novel kakak yg ‘adikku istimewa’ tuh… mau asik menangis lak kang…!!! Haiiii sgt emo la saya nih!!!

Sunday, March 28, 2010

Book Fair

Pagi tadi bangun n settlekan segala kerja rumah... washing, wiping, moping... and sidaing (hehe)... teringat nak bwk kakak gi beli story book...

Dah promise dia nak bawak dia gi bookstore to buy story book.. since the story book yg beli online tuh dah habis baca... n one more thing.. nak ajar dia guna duit... how to buy, the balance etc2... selalu belanja sekolah singgit dua hinggit jek kan.. kalau beli buku ada puluh2, ada belas2 kann...
dah selesai segala kerja... baru teringat ada book fair skang nih.. calling2 sil n dia pun kata nak ikut... but she was busy in the office la pulak.. so kena tunggu... sambil tu bolehla saya menunggu sehingga kering garing kain baju bajan.. selepas solat zohor maka bersiap2 la kami... gi lunch, n ke rumah mil utk menunggu sil... tapi tak jugak pulang2... haihhh.. makcik dah boring... later she called kata.. tak leh ikut sbb byk keroje...
oklah... disbbkan fil nak keluar.. so i tumpang dia n ask him to drop me kat lrt station, ilang akal la nak drive gi sana... hehe.. ajak anak2 sil pun dorang takmo ikut...maka bergegas la kami ke book fair... solat asar diampang park sbb kebetulan fil drop disitu.. naik lrt dari ampang park n tkr di masjid jamek.. terus ke pwtc.....
orang mmg ramai.. even masa kami gi tuh pun.. ramai gak yg masih berpusu2 menuju ke book fair...
hajat dihati.. nak beli novel kakak english n bm.. satu novel for each... suruh dia bwk duit dia dalam RM50... me lak nak beli novel 2 pun jadi la... n buku coloring n activity for imad... last2 tau apa yg diborong oleh kami dua beranak.....

Novel BM kakak - 4
Story book (English) kakak - 12
Activity book kakak - 8
Acitivity books Hanis n Imad - 12
Novel ibu - 4 (JS publishing)
Buku Ustaz Hasrizal - 3 (Kesinambungan Aku terima Nikahnya)
keychain ana muslim - 2

hehehehehehe... itupun kami tak pi PTS... tak pi Alaf 21, MPH n karangkraf... kalau singgah mau kopak... sib baik la kena solat maghrib.. kalau tak.. hmmm selamatttt.. and all those books cost me only RM280....

sangat berbaloi2... sempat belek buku resepi.. tapi letak balik.. hehehe..

sedih gak tak dpt bwk imad n hanis... tapi tak daya la saya nak bwk dua org tu tanpa bantuan mr. ayah.. lagi2 imad... sbb tempat yang kami pergi tuh mana la ada orang yg belas kasihan (nama pun book fair kannn)... n facilities utk OKU pun takde... tapi takpe.. dorang tak tau pun... kalau tau.. mau dorang takmo ikut... hehehe

Saturday, March 27, 2010

Mission Accomplished!!!!!!!

hehehe.. my mission accomplished on friday lunch hour... been accompanied by ely n kay... masuk Isetan.. try situ try sinun... asal yg berkenan takde saiz.. tak kira la yg mahai ker murah ker... ada aje yg tak kenanya... last2 kuar n gi primavera.... try a few pairs... yg kenan takde saiz... last2 ada la satu nih... comfortable jugak.. rege pun boleh la... ada discount lagik... nama pun primavera comfort kan... soo beli laa... hehe

balik tu dlm keta ku try la pakai.. terus gi amik kakak kat sekolah.. heheh.. saya pulang jam 5.50... sbb saya dah tak tau nak melangut camana kat opis tuh... maklumla first week keje... mana ada keje sgt... dari sekolah, gi umah mil... makan solat n bwk hanis n imad gi klinik.. dorang flu... alhamdulilah.. lungs ok.. berkat jus kurma kot... alhamdulilah...
balik dari klinik terus balik umah.. kakak perasan saya pakai kasut baru... dia tegur.. 'wahhh kasut baru ibu eh'... sambil belek2...n sambung lagi... 'kasut ibu nih mcm kasut opah kan... mcm kasut org2 tua'... hua hua huaa.....n dia sambung lagi...'tapi oklah ibu.. bila ibu pakai tak de la nampak cam org tua pun'... pang pedepang pang terasa2 kat muka nih... kui3....

ely... kay... lenkali kita kena bwk syera la sopin.... hehehehe she has a great taste la!!!!! haiihhh....nampaknya kuah ini dah tertumpah lebih2 ke nasi nih....hehehehehe...

Friday, March 26, 2010

bermulalah rutin ku

Mr ayah outstation to bali... so left me with the kids... agak kalam kalibuts la jugak.. hehe

pagi tadi kul 6 budak2 dah bgn.. hug n kiss mr. ayah yg baru solat subuh n nak gi airport dah... kul 6. 30 baru dorang mandi... siapkan imad jek took me about half n hour... coz dia nih segalanya akan tanya kita... pakai baju boleh la sendiri... tp pakai stokin n nak kemas2 kan baju n rambut tuh kena kita jugak... i need to on the shower, the heater for him... mcm kakak sume dah boleh sendiri... suruh dorang bekfes, minum jus kurma, bgnkan hanis sbb kena bagi ubat demam dulu.. petang n malam tadi tak demam.. pagi nih dah dedar2 la pulak... bagi jus kurma, buat susu... menangis nak dukung pulak.. aduhaiii.. sib baik la umah bwh dah.. kalau umah atas.. maula saya jadi hulk hogan kot....
so gedebuk gedebak about 7. 30 jugak kuar umah... anto hanis dulu sbb i ingat nak berdesup terus ke opis... sampai kat school takde pulak PPM tuh.. so i need to park the car, bwk dia turun, angkat beg dia, help him with the stairs... n baru la i nampak PPM tu tengah berborak sambil berlenggang kangkung ke arah imad... so i just kiss him n left him there... and zasss ke opis... jalan lak jem.. masa nih how i wish i have the cilok skill from mr. ayah... kalau ngan mr. ayah 8.10 from home pun leh sampai opis b4 8.30... kerrr mmg rezeki dia masa tuh eh... hahahahahah

cari parking satu hal, nak berjalan dari parking satu hal.. sooo my mission lunch hour nanti... oh ye my lunch hour 2 and half hour ye.... mencari sandal utk dilanyak .. sandal yg comfortable and presentable... i have this comfortable hush puppies sandal.. tapi dah agak buruks sbb dah kena lanyak semasa menjadi SAHM.. hehehe yolah takkan nak anto anak skolah pakai heels lak kann... peh tu i jenis tak suka pakai selipar.. sbb kaki i burukss... tak halus mulus putih melepak cam kaki2 org lain... hahaha..

so kengkawan.. sapa nak join i window shopping???? mariiiiiiii hehehehe

Wednesday, March 24, 2010

huhuhu

Anak2 saya tak sihat... kakak dah dpt flu, imad pun flu n coughing... hanis lak dah feverish... pagi tadi gave them all the medicine... and jus kurma... moga2 cepat sembuh dan tak melarat... i worry on hanis... hopefully dia kuat... huhu... kalau tak ok gak balik kang.. kena bwk gi klinik gak laa....

pagi tadi breakfast tuna toast n kaya toast... each of us dpt la satu keping... unfortunately my portion ilang... huhuhuhu.. mr. ayah ingat i takmo breakfast... so he ate my portion.. huhuhu.. pity me tak berbreakfast pagi nih.. but i bwk bekal.. hahahahaha.. sib baik.. nih sambil menaip sambil makan.. all my colleagues tak masuk lagi... heeeee
and i manage utk prepare bekal utk kakak.. she was sooo happy... dia kata dia tak lalu nak makan kat kantin sekolah.. if sekolah agama okay lagi.. but not sekolah kebangsaan... takkan saya nak suruh mil pulak buatkan dia bekalkan... so kena la buat pepagi gak....

last nite lak i read kakak's diary... on the date of 22/3.. she wrote... 'esok saya tak gembira.. ibu saya akan berkerja'... and on 23/3... she wrote 'hari ini ibu saya cantik sgt.. ibu saya kerja di klcc, saya sedih sbb ibu saya kerja'... HUAAAAAA.... rasa sedihhhh sgt... i cried.. huhuhuhuh... kesian kakak... dia rela dlm terpaksa... i hope one day she will understand why i need to go to work again... bukan tak sayang dia.. but hmmmmmm mcm2 laaa....i really hope she will understand me!!!...

okay la update later.......daaaa

Tuesday, March 23, 2010

RINDUUUUUUU

M currently at my new workplace... saya kangen sama anak2 saya... huhuhu... tadi masa lunch with ely... i told her that i miss my kids sooo much... i rasa tak syok pulak bekerja... i nak duduk umahhhh... huwwwaaaaaa

n back from lunch i performed my zohor prayer... i cried my heart out... huhuhuhu... i miss them... tak pernha lagi start2 solat jek i dah nangis.. ini mula takbir aje dahhh tersedu2... huuuhhh dasatkan penangan anak2 nih....

ikutkan time lunch tadi... was the moment i suap imad makan after fetch him from school and by now selalunya kalau dia tak keletihan n terbongkang.. he will usually main carssss dia yg berkotak2 itu ataupun tgk Disney channel....

kakak will be at school.. and today i tak sempat nak prepare bekal dia... i asked her whether if she wanted to have cookies or biscuits.. tapi dia takmo... cuma she wanted to have blackcurrant drink for sekolah kebangsaan... so i kena la belikan dia dua botol air separately la lepas nih...prepare siap2 dari rumah....

hanis lak... mr. ayah yg hantar dia ke rumah mil... while i drove imad to school.. sbb mr. ayah terhegeh2 nak bersiap.. hehe... n we met at mil's house coz today mr. ayah need to send me to work coz i tak tau nak parking kat mana in this area... need to explore further....
i bubye hanis.. dia senyum aje... pity herr... huhuhuhuhu....

I MISS THEM LIKE CRAZY NOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, March 22, 2010

Imad

balik sekolah tadi.. imad brought out a new pencil case... dia kata cikgu yus bagi.... 'ibu.. cikgu yus bagi abang'...i looked at it and saw a note on the pencil case... '3rd place in Kelas Pendidikan Khas'... alhamdulilah... bagus abang... ibu proud dgn abang.. hehe

Insya allah this coming Saturday, kalau jadi.. abang ada sports day... tak sabar nak tengok... dah la muka abang tambah kelam sbb berjemur di teluk batik n pd... ini ada sukan pulak lagi.. haaiihh... .hehehe.. tak pe la.... as long as abang happy....

Alhamdulilah.. kalau diizinkan ALLAH dan dipersetujui oleh GB kat sekolah abang.. ada orang nak sponsor bina tandas mesra OKU.... alhamdulilah sangat2...senangla sikit budak2 OKU yang ada kesukaran nak guna tandas cangkung kat sekolah tu nanti...

oklah.. will update later.. esok start keje.. adehh.. rasa sayangnya nak tinggalkan role 'SAHM' nih... eventho penat.. tapi saya suka... hua hua hua....

PD Trip

Last Saturday, me n my whole entire of family gi jalan2 ke PD... tapi yg tak bestnye my youngest bro.. tak dpt join.. he got a class.. so takmo la dia ponteng2 kan...

We start our journey almost at 12 pm, coz tunggu opah, wan and angah from Tlk Intan and Alang from Rawang.. had our brunch, a special delivery nasi lemak from Tlk Intan.. sgt sodap!!

arrived Teluk Kemang at 1.30... minum2 jap n check in at TBR at 2.30 p.m.
anak2 dah tak sabar nak ke kolam.. masing2 dah tak keruan... sementara ibu2 sedang mengemas, memasak apa yg patut... bapa2 bawak la anak2 masing2 ke kids pool... selesai segala acara memasak n panas memanas lauk pauk... maka ibu2 ngap la dulu... hahahaha amik kesempatan...

about 4 baru la ibu2 turun take turn with bapa2... hehehe.. anak2 sgt happy... tak heran dah lapo ker, dahaga ker... hehehehe.. opah n wan berehat2 di bilik aje...

dah petang almost 7 baru naik... had our dinner dlm bilik aje... we all bawak, ayam goreng, ayam kicap, tomyam campur, sambal ikan bilis, ulam timun and sambal nasi lemak special made by my mil.... licinnn... goreng kentang, rebus cheesy sosej, goreng crab stick.. sume licin... sgt best bila berebut2 mcm nih kan....

malam tuh after isyak... mr. ayah ajak anak2 ke games room... main dua tiga game n karaoke dua lagu kat karaoke jamban tuh... kami kuar ke kids room lak.. ajar anak2 main carom... later.. tgk show kat pavilion stage tuh... n at 10 balik la kebilik balik.. terus sume tidur dgn nyenyaknya.. tapi tak nyenyaknya... ada yang mengigau nak ke kolam lagi, ada yang jadi tak sihat muntah pulak (demam), ada yang menangis2... hehehehe.. mcm2 ragam....

the next morning (sunday), breakfast tuna toast, karipap segera home made yg sgt sedap, another round of cheesy sosej n crab stick... anak2 turun mandi and main lagi... sementara ibu2 dah start packing balik.... we all plan nak check out awal.. sbb nak bwk anak2 main kat teluk kemang pulak... sooo check out at 12... singgah teluk kemang.... anak2 suka sgt2 especially imad... dia nampak sgt happy bila jumpa laut... and we, me n mr. ayah plan after this nak bwk dia gi pantai aje... coz he enjoyed himself very much bila gi beach....

after tu, we all lunch ala kadar.. n shoot terus ke KL... n last night after dinner, everybody balik ke rumah masing2... n left me with 3 bundle of baju bajan.. hahahaha.. sib baik tak start keje lagi... so bolehla menguruskan segala... what a hectic and happy trip!!!

so adik2... what's next??? Cameron??? Langkawi??? kita vote okay... hahaha

oh ye.. gambo2 sume kat fb ye... hehe

Friday, March 19, 2010

Imad

M quite worry dgn keadaan imad sekarang... nampak sgt kepayahan dia utk bangun...nampak sgt he was trying his very best and very hard untuk stablekan diri bila nak bangun tuh...especially dari duduk ...

i dunno what to do... but he as usual...buat dek aje... bila jatuh balik.. dia gelak2 n kata.. 'alaaa... abang jatuh pulak... abg dah tak kuat la ibu...' huhuhu...

lagi satu.. anything yg i suh dia makan which is unusual for him.. .selalu dia akan take positively n said...'ooo nak bagi kaki abg kuat eh ibu'... ohhh my..

mebbe after this i have to expedite my visit to pusat perubatan syifa la... n also need to arrange a new appt with his neuro...n mebbe i need to consider steroid for him... huhuhu...

it's hard to make decision huh!!!!

TAX

anda sume dah submit tax??? hehehe saya sudahh.. sementara masih ber'cuti' nih... saya cuba clearkan mana yg boleh... alang2 dah submit tax 2009 tuh.. saya ke lhdn utk check on my status, sambil2 tanya tentang prosedur2 utk kutipan dana/tabung utk kanak2 OKU....

rupanya kena go through lhdn gak utk dptkan kelulusan tax free nih... n its not easy.. kena ke HQ la pulak... org2 dia cawangan tak berapa nak faham tentang prosedur2 tersebut... okayla..nampak gayanya..mmg cikgu2 jugakla yg kena buat paperwork... but at least now i know....

saya agak terkejut la jugak bila pegawai tu kata saya ada byk refund... hehehehe.. almost 3K++.. haha.... mula la panjang akal kalau dpt duit tuh kannn....mmg saya pun tak pernah follow up on my refund.. sbb malas nak gi update n follow up... tapiiii haaaaa ada tapinya.. saya kena submit list PCB from 2005 till 2009....

dlm kepala sudah terpikir... mmg takkan dptnya laaa.. sebab... orang2 HR di ex-co tuh sume dah bertukar orang, org2 lama semua dah resign... n yg ada org2 baru yg mmg saya nih pun dorang tak kenal.... mmg masak ranum la kalau saya nak mintak list tuh... tapi saya cuba call jugak... sib baik la ada lagi sorang org lama kat sana.. tapi dia pun kira dlm tempoh nak lepas bebas.. hahahaha menunggu hari aje .... minta tolong dia.. dia pun tak leh nak tolong... yg boleh bagi list 2008 n 2009 aje.... okay la... takpe.. biar saya usahakan dulu sementara masih ada masa terluang...

Tadi saya ke lhdn lagi.. berbekalkan EA dari 2005 - 2009... dah gedebuk gedebak explanation saya... makanya yg masih lagi terapung2 pcb utk 2007 n 2008... tak sama dgn apa yg dicarum n apa yg ditolak dari gaji saya dulu... BOLEH???? hmmmm now I wonder.. apa la yg ex-HR manager saya buat dulu... n another tots... hmmm patutlah ex-boss saya dulu cukup cuak ngan HR... hehehehe (sori org HR)....

Now... i still need the pcb list for 2007 n 2008.. takpe la nanti la saya usahakan... nak push2 sgt pun tak best.. sbb org tu sume bukannya tahu...hmmmm....

so korang... sila la submit tax yee... hehehehehe

Thursday, March 18, 2010

Konvoi

Last Sunday saya ikut fil berkonvoi ke lumut... Konvoi Perdana 1 Malaysia Teksi2 Eksekutif... bertolak kul 11 am dari Dataran Merdeka.. dirasmikan oleh sapa ntah.. tak tgk la pulak sapa... haha... siap ada press conference bagai...siap ada escort lagi.. yelah dah 57 biji taxi... mcm2 jenis lak tuh.. ada serena, innova, naza, starex, perdana.. apa ntah lagi... sampai di Sungai Besar... kami disambut oleh Khir Toyo... siap disajikan lunch yg mabeles... sup tulang, ikan masin kekecik tuh, ikan bakar, ayam goreng kpg, pecal, air kelapa n mcm2 lagi... tambah pulak masing2 lapo ... hehehe.. makanya mmg makan hingga menjilat jari...arrived teluk batik at 5pm... ada taklimat sket.. n check in to our chalet..... budak2 by 6 aje dah terjun kelaut... hehe

mlm tu ada dinner.. only fil yg attend.. we all makan kat luar aje... jalan2 ke pekan lumut... dah byk berubah dah... if compared masa saya belajar dulu.... singgah manjung pun sekejap aje... sempat la tunjuk kakak.. places yg selalu saya lepak n belajar... hehe...

monday morning.. ada sukaneka... kakak n her cousin icha joined... later by 10.30 dorang cabut lari berendam di laut... haha... imad also... imad dah berani... dari dulu main kat pasir yg mmg totally tak kena air laut.. now dah berani berlari2 di gigi air... dah leh baring2 sambil dipukul ombak.. haha... saya ajar dia menulis dipasir.. n also berlari2 dlm air... dia sgt suka... hanis lak... masih tak brani... tgk dari jauh aje...

lunch lak MB perak joined us... tapi ttp fil aje yg attend.. kami lunch diluar... sambil shopping kat pekan lumut... bought them short batik... imad was so excited nak tunjuk kat mr. ayah... oh ye.. mr. ayah tak ikut sekali...

balik dari lumut dah about 5pm... budak2 n mak budak terus terjun laut...hehehe.. mmg sunburn habis la muka nih... pakai sunblock pun tak jalan...

tuesday morning.. about 10, budak2 dah berendam dah.. i joined them later... kali nih hanis dah berani.... lepas dukung hanis... try to bring imad ketengah lak... me n sil letak dia atas pelampung n bwk dia ke tgh.. dia tak berani... habis sume nama dia panggil... nenek la, lid la... yg paling kelakar.. dia siap suh i pangge bomba... hahaha.. 'ibu pangge bomba ibu.. pangge bomba'... hehehe.. taknak dia trauma... saya letak la dia balik ke pantai...
about 12 sume kena naik... gi lunch n later about 3 check out....

singgah a few places kat tanjungkarang n sekinchan... sampai KL kul 9pm.....
anak2 dah sunburn giler muka... saya pulak keletihan tgk baju menimbun tinggi... hahaha.. penangan bercuti... tapi okay la.. sbb anak2 enjoy.... takleh unpack lagi.. coz this saturday.. my family gathering lak kat tiara PD.... bertambah2 burn la muka kami.. hehehehehe....

okay la tuh bercuti sakan sblm start duty.. oh ye.. kerjaya baru saya akan bermula right after school holidays.. sib baik dpt postponed... dpt la saya bercuti sakan dengan anak2... hehe
gambo?? nantilah sya upload di fb.. tak byk gambo pun.. sbb malasssssss

Tuesday, March 9, 2010

Kakak Mithali

Maghrib tadi... sedang saya menuju ke ruang tamu... saya dengar kakak mengimamkan solat adik2nya... terharu rasa.... sambil baca fatihah dan surah al-ikhlas dengan lantang... sambil adik2 ikut dari belakang (ikut cara depa la)...
terus la saya mengintai dari pintu... amat terharu la saya bilamana saya lihat imad menggunakan kerusi utk solat.... elok aje... imad mmg tak concentrate, bila saya intai.. dia nampak saya n senyum.... saya bagi isyarat jari dimulut agar dia diam.... nak menitik airmata saya, dengan kesungguhan kakak, dengan impatinya pada imad....selesai solat.. saya lihat.. kakak bagi isyarat supaya adik2 nya ikut dia berdoa....

'YA ALLAH.... ampunkan dosaku, dosa ibu bapaku, dosa adik2 ku..... YA ALLAH.... semoga aku dan adik2ku menjadi orang yg cerdik dan cemerlang, semoga adikku danish imran, sihat dan gembira selalu.... amin...

memang doa itu yang selalu saya ajar pada dia... sepatutnya panjang lagi.. tapi budak2 kadang2 lupa...tapi tak pernah la saya specific untuk dia menyatakan doa untuk imad... mmg masa nih saya dah menangis dah... huhuhu.. tersentuh naluri keibuan saya... sesungguhnya.. saya memang boleh bergantung harap pada kakak... semoga kakak menjadi anak yang solehah dan berjaya dan cemerlang didunia dan akhirat... semoga kakak akan sentiasa mendoakan saya kala saya sihat dah sudah tiada nanti.....

bila kakak nampak saya.. dia tanya kenapa saya nangis... saya ckp...'saya sayang dia'.....
dan disitu juga membuatkan saya terfikir... kenapa la saya tak sedar dan alpa dengan keadaan imad....padahal tiada yang susah dalam Islam.... segalanya mudah.... alhamdulilah.. hari ini saya belajar satu perkara.... Terima kasih Kakak!!!!

and lepas nih saya akan latih imad solat menggunakan kerusi.... insya ALLAH.....

new post

The new 'post' will start on Monday 15/3.... hmmmm mcm malas pun ada, teruja pun ada...mcm2 ada... hahaha n yg tak bestnyeee time school holiday la pulak ye... aisehhhh.. sian anak2...
sib baik la atuk mmg plan nak bwk dorang gi jalan2 makan angin for 3 days... sooo legalah jugak.... and at the end of the school holiday tuh, during the weekend tuh.. dah promise nak bwk dorang for family gathering (my side) kat Tiara PD....okay laa... tapi penat la makcik nanti.. sbb makcik dah kojo... huhuhuhuhu....

tak pe la... semua itu ada hikmahnya... aminnn....

Friday, March 5, 2010

Alhamdulilahhh

Alhamdulilah... saya telah menghadiri 3 interview sepanjang minggu ini...
first, temp job dkt2 ngan area rumah tapi job scope boleh tahan.. kena serve big bosses....
after that 2nd interview di KNB... and today interview di salah sebuah oil n gas company....

Ikutkan saya telah pun mendapat offer utk temp job tuh dan report duty on Tuesday.. but because of the 2nd interview with KNB was on Wednesday makanya saya minta utk report duty on Thursday... lagipun hati amat berat la untuk bekerja kembali... sayang nak tinggal anak2.. huhuhu...

so on Wednesday, the 2nd interview went well.. alhamdulilah.. 90% la chances tuh.. and they hope that i will delay the temp offer... oleh kerana saya pun tak nak pening kepala, rasa nak lepak duduk umah baking lagi best.. so i decline the temp offer.... takpe la... ada la rezeki yang lain nanti... and petang tuh sedang saya melawat kawan yang baru lepas bersalin... dapat pulak panggilan telefon for another interview di 0&G company nih.... scheduled on Friday which is today....

untuk memanafaatkan masa yang terluang ... saya mengikuti kelas tart n creampuff on thursday..... alhamdulilah jadi dan sangat happy... now i can bake my own cupcakes (which i ikut kelas kat setiawangsa and cikgu dia muda belia n sgt jelita) and tart... kelas tart nih di bukit keramat.. cikgunya strict la sket.. hehehe.. n sgt laju la pulak explanationnya.. tapi saya belasah jek... nak belajar kannnn... at least i'm not doing nothing.. at least ada ilmu didada.. hahahaha...

Disamping tu juga.. saya menjual Jus Kurma Genius berdikit2.. alhamdulilah.. sambutan menggalakkan dari kalangan kawan2 dan saudara mara....nak order??? email la saya... hehehehe.. khasiat jus kurma akan dipublish pada post yg akan datang okay...ini berkat bimbingan senior saya.. Kak Rohanah.. beliau yang banyak memberikan galakan.. dari seorang pemalu.. saya berjaya menjual sebanyak 30 botol... hehehehe.. belasah aje... lagipun jus kurma nih byk khasiatnya.. itu yg saya teruja...

Alhamdulilah... tadi masa lepas interview di O&G company tuh, i've got a call from KNB... Insya allah takde aral melintang i will report duty next week.. tgh tunggu offer letter... dengan KNB nih tak payah nak pikir dua kali... sebab benefitnya amat bagus utk saya tolak... unlimited medical for outpatient and hospitalization for family, unlimited dental (boleh la saya kerjakan gigi imad lepas nih, tak yah gi HUKM), epf 19%, phone and parking allowances, esos, bonus, meal allowance n apa lagi ntah.. dah luper....oh ye.. maternity pun ada ye.. hehehe yg nih is not in my priority list tu yg lupa tuhh..... hahahahaha...

apa2 pun syukurr.. alhamdulilah.. rezeki anak2... hopes that kerja baru nih tak sehectic kerja lama... coz division yang i joined nih quite big....and saya masih ada masa untuk anak2... hopefully....

oh ye lagi satu.. saya sudah pun mempunyai tools tuk baking ye.. sudah ada stand mixer (before this hand mixer aje), digital scale, noozles, muffin tray... hehehehe... berdikit2 la ye.. utk anak2 juga.....sbb sblm berpindah ke rumah skang nih, saya tak pernah bake.. saya rajin buat yg kukusan aje... nak buat kuih raya pun, balik kpg baru selinsing lengan... now with a spacious kitchen.. saya rasa tak ada alasan utk saya bermalasan... hehehehehe