Tuesday, March 30, 2010

Mak Simba and Punishment

This morning, saya bertukar menjadi mak simba....

kisahnya....

bgn tidur kejutkan kakak suruh dia mandi dulu... sambil tu saya rebus cheesy sausage and back to my room(ayah takde, dorang jadi peneman saya).. tgk dia tidur balik... kejut lagi.. n terus saya ke bilik air... sesudah saya mandi.. masuk kebilik... tgk dia baru nak keluar bilik.. haiiii berdentum petir halilintar memecah bumi la kannn... imad yg tengah lena pun terus terjaga.. begitu juga hanis...

Terus i told her... 'kakak tak payah la mandi, pergi la tidur if kakak nak tidur lagi, today tak payah gi skolah.. duduk aje kat rumah nih sampai ibu balik, dah kakak nak tidur sgt kan...'



one thing ngan kakak nih.. dia selalu amik her own sweet time untuk mandi, bersiap2... yang kadangkala saya tak boleh nak tolerate... dengan lemah lembut, lemah gemalai she will amik towel, bungkus badan baru amik pyjamas dia n masuk dlm bakul, gi mandi, lepas tuh dia akan pakai baju dulu n baru amik wudu', solat n baru la bersiap2...



mula2 tuh she cried, n duduk tepi katil.. terkebil2 pandang saya while i'm helping imad pakai baju segala... didn't said a word pun kat dia... sambil kata.. 'cepat imad, nanti kita lambat'... siap2kan hanis (elok jugak la dia terbgn.. kalau tak sakit pinggang nak angkat dia)... later i saw dia amik towel n mandi jugak.. solat n terus dtg kat dapur utk b/fast... boleh aje kann... siap2 within half an hour... saja nak bagi blood ibu nih goes upstairs kannnnn



n she said sorry sambil masukkan cheesy sausage tu dlm bekas... me pun okay aje... tapi kadang2 fikir.. anak2 nih kalau kita bercakap lembut2, elok2 ngan dia kemain lagi dia mengada2 n refuse to do things.. tapi cuba jadi mak simba... segala makneka boleh buat... tuang sos dlm piring pun boleh.. selalu tu order jek... haiiihhh la...



larat ker ibu nak jadi mak simba hari2... ibu pun nak tenang2 jugak....



i hope kakak learned her lesson and berkat jadi mak simba pagi nih.. walaupun still takde PPM yg tunggu imad kat pagar sekolah (hari ke 3), saya sampai awal ke ofis... alhamdulilahh....

2 comments:

Kay said...

Salam,
Hahahahah....
Mak Simba, Naga, Tiger... tu semua dh jd bahan 'ejekan' utk sy di opis. Kadang tu bengang juga, sbb garang sy bukan la tempelak org tiba2 tp tu lah, mulut org..bukan kita boleh tutup. Opss... apa daaa merepek ni..

Mak Simba, sekali sekala kuar taring, x mengapa. Kay pon selalu bila marah anak, rasa kesian, tp bak kata Emi.."kita nak didik anak, lg pon, bila dh marah, kita doublekan kasih syg or perhatian pd diaorg...tebus balik.. lama2 diaorg paham la, kenapa kena marah.." boleh pakai ke??? hmmmm

Eta said...

boleh kot.. haha.. i always do that.. bila dah marah.. nanti k.eta akan peluk cium.. tp kalau marah sgt2.. takde la..
i pity them jek..kesian terkocoh2...