Tuesday, March 30, 2010

SALAH KER JADI SAHM???

EPISOD 1
last weekend semasa sibuk menyidai kain dibelakang..saya ditegur jiran belakang.. 'senyap jek rumah eta... balik kpg ker?'... saya jwb 'ehh.. tak lah kak, saya dah mula kerja'.... itu yg pagi2 dah keluar hantar budak2 kat rumah mil'...
dia sambung lagi 'bagus la... tgh muda2 nih kerja la... ada duit sendiri senang'... hmmm saya sengih aje.. hehe..

EPISOD 2
later ke depan pulak... makcik sebelah kanan menegur pulak..'eta dah mula kerja ker??' saya jwb ' iye mak ungku, anak2 hantar rumah mak'... dia ckp lagi...'ooo patut la sunyi... bagus la keje, tak pyh nak harap kat org sgt' (lagiiiii)...

EPISOD 3
elok dah siap n nak masuk... makcik sebelah kiri pulak menegur..'lama tak nampak eta?'.. sy jwb 'ooo saya dah keje cik na, anak2 hantar rumah mak' dia jwb lagi 'hmmmm bagus la... tgh muda2 nih kerja la dulu'.... (lagiiiii)

EPISOD 4
kenapa ntah on friday nite tuh mil saya emo sedikit... dia kata dia lega saya bekerja (lagiii)... sbb tak de la duduk rumah n bergantung pada anak dia... sambil nangis2 peluk saya... dia kata anak2 jangan saya risaukan dia boleh tolong jaga... TAPIII saya kesian dgn dia, bukan anak saya saja.. anak sil pun dia jaga... kesian tengokkan.. nak ambil maid.. dia tak bagi, nak hantar anak ke babysitter or nursery.. kalau agak2 nak jadi anak derhaka dipersilakan lah hantar hehehe, entahla.. nak naikkan kakak van ke sekolah punnn dia tak bagi.. mcm mana????

Episod2 diatas tuh menunjukkan mak2 kita pun tak berapa nak menyokong kalau kita nih duduk rumah and jaga anak2 eh... mmg la dulu saya takde income tetap n lumayan... tapi saya cuba jugak mencari income walaupun sedikit n masa saya masih bersama anak2 saya.. takde la saya kena keluar but marketing bagai...

apa tak bagus ker duduk rumah jaga anak2?? huhuhu.. saya tidak mendapat sokongan yang padu langsung.. huhu... hanya KAKAK saja yang sokong saya...

takpe la.. now i'm back to work... Insya ALLAH jika diizinkan ALLAH segala yang diidam kan akan menjadi kenyataan suatu hari nanti... aminnn...

2 comments:

Kay said...

Salam,

Kak Eta dearie,
Klu nak diambik kira kata-kata org kiri kanan, depan belakang, atas bawah... mmg tak 'tertelan' Kak Eta.
Bukan kita boleh tutup mulut org, pastu nak explain kat sorang2 kenapa kita perlu ada bersama anak2 terutamanya utk Imad.
Takkan kita nak buat iklan or letak banner "Sy jd SAHM utk jaga anak sy terutama anak lelaki sy yg sakit". Tu pon nanti org akan tanya, "sakit apa?" "kalau anak sakit, mmg kena berenti keje ke?" etc la. Penat tau!

Pedulikan semua tu, yg penting kita tau apa yg kita buat & dh tentunya Kak Eta buat sesuatu tu, utk kebaikan anak2. Sama ada kerja atau tak, terpulang pd niat kita.
Kalau tak kerja, mmg duit poket xde, tp hati kita senang, tenang, dpt jaga & didik anak2 sendiri. Secara tak langsung kita didik keluarga hidup berzuhud. Tak lebih, tak kurang. Kalau kurang pon tak laa menyusahkan org (mintak di jauhkan).

Org2 yg berckp tu lupa kot, tggjwb seorang ibu pd anak2 tu sprt yg ada dlm Quran, apa dia. Cuma bila dlm keadaan tertentu, ada sbb2 kenapa ibu2 perlu keluar bekerja.
Xpe la Kak Eta, Kay tau, apa yg K.Eta buat, utk anak2. Kalau kerja pon, niat kita utk anak2 juga kan. Kalau tak kerja pon, niat kita utk anak2 juga. Dpt suap anak sendiri dgn masakan kita sendiri, lg bernilai dr handbag coach (hahahah...). Tp kalau kerja, w/pun gaji kita mampu utk beli handbag coach, tp kita tak mampu beli 'moment' yg terlepas bersama anak2. Err...tp x salah pon beli barang2 yg kita nak kalau dh mampu kan,, bukan minta duit org ponn... ;p.
Sblm sy merepek lg panjang, nak bg tau K.Eta, selain Shera, Kay juga sokong K.Eta jd SAHM. Tp Kay pon tau, K.Eta kerja balik pon bukan utk nak bersuka-sukaan or nak duit byk2, pon utk anak2. Don't worry, doa la byk2. InsyaAllah, Allah permudahkan 'jalan' kita. Aminnnn.

Eta said...

i love u kay!!! hehe
k.eta setuju sgt tentang berzuhud.. selain anak.. diri sendiri pun secara tak langsung terlatih..
tapi hang mmg lawak pasai coach tuh.. hehe
ehh.. ely pun pakai coach apa??? hehehe..