Thursday, April 29, 2010

creative

ini la jadinya bila hanis tolong/kacau saya menyidai kain...

confirm tak terbang dik... kalau terbang gak.. tak tau la ibu... hehe...




Wednesday, April 28, 2010

outstation

next week tuesday saya kena pergi training... huhu... di putrajaya lak tuh.. adehhh malasnya nak travel sorang2... dah la tuh.. kena overnigh lak tuh.. yelah nak balik kang ntah kul bapela habis training tu nanti...

told this to mr. ayah n anak2 pasang telinga... dorang ingat saya pergi bercuti... masing2 nak ikut.. .mana bole nak.. ibu gi keje la....

n today imad meleser2 kat saya n kata..'bila ibu kena work jauh tu ibu?'... saya kata 'nanti, minggu depan... dia sambung lagi... 'ala... nanti abang rindu la kat ibu'... huhuhuhu... terus berbunga2 hati saya...
imad susah nak express his feeling towards me sbb dia kata ibu garang, abang tak suka ibu.... sooo when he said this to me... alahaiiii... sayu pulak rasa...he's more closer to mr. ayah... and nenek... that's why....

ala sekejap aje abang rindu ibu... nanti rabu malam ibu balik la abang... hehehe..

pahala

setiap kali balik ke rumah, yang akan menolong saya mengangkat barang2 hanya lah kakak... the other two... imad n hanis hanya membawa brg2 ringan shj.... tapi tadi kakak asked imad to help her while saya tengah buka pintu rumah....

imad : ibu.. kalau abg tolong kakak, dpt pahala tak?
ibu : dapat... mestila dpt pahala...
imad : kakak... abang nak tolong kakak.. nanti abang dapat pahala...
ibu : hehehehe

dlm rumah pulak...
imad : kakak kalau abang tolong kakak lipat sejadah nih dpt pahala tak?
kakak : mesti la dapat pahala sebab itu perkara baik (wahhh kakak bersyarah...)
imad : abang nak buat la... best best... abang dpt byk pahala...

ibu yg dgr dari luar... hehehe.. ini mesti dia baru belajar bab2 pahala kat sekolah nih... hehe bagus bagus.. time kasih cikgi2... bukan tak pernah ckp kat dia.. tapi ckp ibu nih kadang2 tak laku.. ckp cikgi gak yg laku... hehe...alhamdulilahhhh...

Tuesday, April 27, 2010

malu

wahhh imad now dah tau malu... hehe satu pencapaian gak tuh...

cite last sunday.. bwk anak2 gi jusco AU2.. main2 kat situ.. syera n hanis main kat playground.. cuma imad jek main keta... bila nak pulang tgk2 selipar hanis dah kena sarung dek org lain.. yg that girl yg sarung selipr hanis tinggalkan selipar buruk dia yg seakan2 selipar hanis but the hello kittynye gambo dah tercabut dua2... sakan cik kak tuh takmo pakai selipar tuh.. tak mau seboleh2nya... nasib imad mood baik, dia beralah.. dia bagi adik dia selipr dia.. n dia pakai selipar PINK itew.. sambil dia sarung dia ckp...'eeiii abg malu la ayah... abg pakai selipar pink...mcm pondan'... BOLEH???? siapa yg ajar dia pondan2 ni ntah... pandai lak malu pakai pink... imad2... sabo jek la...

n last monday... saya terbgn lambat... sooo imad pun lambat la kesekolah... every monday morning dia ada perhimpunan... so mr. ayah kata dia kena duduk kat kantin dulu... sambil mr. ayah cerita dia menyampuk...'malu abang.. kena duduk kat kantin'... ooooo tau pulak malu... ingatkan tak malu... hehe...

dah besar anak ibu... dah ada perasaan... hehe....

emosi...

Pagi tadi saya drove imad to school…. Otw to school tuh.. mulut dia ternganga jek.. said to him..’abg tutup mulut abg tuh’… terus automatic dia tutup mulut.. hehe

Working in the new company with the medical benefit yg saya dpt… saya sedang berpk2 utk menukar theraphy imad… just the therapies… tgk la camana…
tadi semasa briefing on medical... the DR. said this to me (setelah saya ceritakan keadaan imad n juga penyakit imad).. u look so strong, i can see from your eyes,from the way u are talking about your son, giving opinion.. i know u have a strong mental.. just let him live to the fullest... he's so lucky so have a mum like you....
ohhh dr... i have a strong mental????? u dont know what i feel inside me... huhuhuhu

Dua tiga hari nih.. emosi saya tidak menentu.. ada aje benda2 mendatang… menyemarakkan lagi warna2 kehidupan saya yang dah sememangnya berwarna warni… mohon saya pada ALLAH… tetapkan la iman saya, tabahkan hati saya, permudahkan segala urusan saya… amin….

saya sayang anak2 saya… huhuhu…

Friday, April 23, 2010

sekolah imad

kalau korang rajin2... klik la kat link sekolah imad kat blog nih... boleh tengok mcm2 aktiviti dorang... n ada gak gambo imad takut air... hehehehe...

so from there korang tau la mcm mana facilities sekolah dia... nan ado...kesian... tapi tak pe.. we will try to work it out.. Insya ALLAH.. dengan keizinanNYA... lambat dan cepat saja.....(penuh azam nih..)
n kalau u all ada idea... pls pls pls... throw some to me... i really appreciate it!!!!

Thursday, April 22, 2010

imad

last monday, masa kat sekolah imad terkencing dlm seluar.. kesian dia... lucky mr. ayah yg fetch dia from school... so bila i dah balik keje mr. ayah told me about that... n mr. ayah said...'byk pulak excuse dia, bila tanya kenapa dia kencing dlm seluar, kena pakai selipar la, bukak stokin la'... so i just tambah... 'agaknya dia tahan sgt la tuh, ingat boleh lepas kat rumah'...

later me tanya dia 'kenapa abang kencing kat school?'... dia sengih jek.. 'i told him lagi.. abg jgn buat lagi ye... lainkali gi toilet ye, nanti kalau abg buat lagi, cikgu tak bagi abg sekolah kat situ'.. terus dia angguk2...

bukan saja2 nak ckp cikgu tak bagi skola kat situ.. but mmg true... pendidikan khas pun ada kriteria2 yg dorang nilai... kalau tak boleh ckp nak ker toilet, on diaper mmg dorang tak terima...

nasib baik la toilet mesra OKU abang dah siap.. itupun sebab ada insan yg baik hati nak derma utk buat toilet tuh... now we are working with the teachers on the partition... sbb bila tanya jabatan pendidikan... jawapannya... 'TAKDE BAJET'... mcm mana la budak2 tu nak belajar... budak2 makin bertambah, kelas satu aje, nak divide pulak takde bajet... kesian tgk dorang... mr. ayah ada proposed kabin... nak kena tgk gak tuh.. kos kabin tuh... sbb mesti la kena ada ekon kann... hmmm

apa2 pun semaga ALLAH permudahkan segalanya... aminn.....

Monday, April 19, 2010

Cerita balik kpg

On last Friday nite... drove back to Semanggol... arrived there almost kul 2.30 pagi.. bertolak kul 11 pm... my anak sedare si aqill terus jadi segar bugar when he saw me... 'ye ye along balik, ye ye hanis dah sampai'.. hehehe hanis is his best buddy... but not yaya.. hehe boleh bercakaran depa dua org nih...

bermalam di rumah chaq since tok ada kat sana... mmg meriah la umah chaq... tapi umah chaq mana pernah sunyi... mmg sentiasa meriah with anak2, cucu2, anak2 sedare, anak2 angkat.. hehe
tok was sooo ill.. kesian tgk tok.. last cny tok still boleh berjalan sambil bertongkat... now nak duduk pun sekejap2 jek... dah tak boleh jalan dah... dah on diaper dah pun... tapi memory tok masih kuat.. masih ingat lagi kami2 cucu2 dia nih.. even bila tanya n sembang with her.. dia masih boleh jawab n dia pun tanya khabar kita jugak...
the next day me n mak helping chaq to masak lunch... masak lemak pucuk ubi, asam pedas pari, perut rebus, air asam, masak merah ayam, ayam n ikan goreng, sayur bayam tumis air... walla!!!.. saya tambah 3 kali... ngeh3...
anak2 chaq pun sorang2 sampai together with my 3rd bro...alang...

ada satu incident...one of anak chaq kena sampuk masa otw nak balik kpg... just after tapah... she suddenly very quiet n screaming... the hubby dah gelabah dah... singgah ipoh coz he thought that his SIL tak balik kpg.. tgk2 takde orang.. so he drove all the way with his wife crying at the back seat... nasib baikla anak2 dia tak buat hal n pandai bwk diri...
elok dia sampai jek... she hugged chaq n still crying... after a while n there was one ustaz tolong tgk2kan dia.. baru la dia ok...
bila dia dah ok... barulah kami dok tanya2 dia what happened... dia pun tak ingat...yg dia ingat dia nampak accident.. n try to capai anak dia but tak sempat.. gitula....
peh tu mcm2 lawak la yg my other cousins dok buat ngan dia... hehehe...

sooo to those yg selalu guna hiway utara selatan tuh.. beware la... this is the first time happened to her... sblm2 nih tak pernah la pulak... menakutkan pun iye jugak.. hehehe... zikir n doa la banyak yer....

n lucky imad forgot on his trip to BMLT... hehe.. dah syiok jumpa cousin2 dia... dok bergusti n bermain sakan... BMLT tak gi pun dah tak kisah... selametttssss hehehe

Friday, April 16, 2010

Tok Nek

my bro called kata tok was very ill... masuk hospital tapi dia takmo pulak duduk kat dalam tuh.. menangis2 minta kat my ayah utk discharge...
dahhh kesian sgt tgk tok.. ayah pun minta discharge.. so this weekend kami adik beradik plan nak balik kpg ke taiping utk jenguk tok... mesti tok suka ramai2 balik berkumpul dgn dia...lagi2 ngan cicit2 yg sangat keletah n notti....

so i convey this message to anak2... bila dgr jek balik kpg tok nek... kepala dorang terus ligat... 'ibu..boleh tak kita pegi Bukit merah lake town?' kata si kakak.. sambil disokong oleh imad... i said 'tak boleh2... ibu takdak duit, lagipun kita nak tgk tok nek kan... kesian tok nek.. tok nek sakit...'...
imad kata pulak.. 'ala ibu... ibu takde duit, abg ada duit.. kakak.. kita bwk duit raya laa...'

saya terkedu.... hamboih2... duit raya la ye... byk la korang punya duit raya.....

so jap lagi nak pack barang2.. anto baju ke dobi and off we go back to taiping...
tak sabo nak berkumpul adik beradik sume... hehehe...

Monday, April 12, 2010

Bil's engagement

Last Saturday was bil's engagement... adik mr. ayah yg 2nd last... adik2 mr. ayah nih.. nama jek adik.. tapi badan beso dari abg.... rasanya kalau beratur.. mr. ayah leh jadi anak bongsu... hehehe

Majlis dibuat di Tanjung Karang... ramai gak yg mengantor... 4 mpv n 4 kereta...hehehe tetiba ramai yg turn up pulak...

tugas saya adalah menggubah hantaran... saya hentam saja... asal jadi n terletak sudahh.. hehehe... maka jumaat malam tuh... saya bersengkang mata la menyiapkan hantaran2 itu... yg lecehnya nak buat sirih tuh la.. adoiii.. mati kutu gak la...sib baik la menjadi.... haha..

so now tak lama lagi saya ada biras perempuan la... b4 this biras lelaki saja... heheheehe....

congratulations tu bob n sue!!!!!

Wednesday, April 7, 2010

imad

tadi masa sampai umah mil... imad told me that he lost his shoes... adeiiiii dia kata sarah pakai... al felik la pulak.. sbb si sarah tu kecik aje... n furthermore kasut imad mmg ada tulis nama.. nak jadi tak logiknya dorang tu sume dihantar ke kantin oleh PPM... tak perasan ker PPM2 sekalian.. hmmm so dia balik pakai selipar tandas dia.. (yup dia kena spare satu selipar kat sekolah untuk ke tandas)...

takpe la.. we'll see tomorrow..

n lagi he got his medal already.... boleh pulak kat medal tu tulis acara 50 meter lelaki.. saguhati.. huhuhu.. sukati dorang jek.. belasah jek la kan imad.. asal imad ada hadiah....

balik ke rumah, tgk roti ada byk lagi.. hajat dihati nak buat bread n butter puding.. tapi kastard n susu cair takde pulak... intai2 kat atas... ada vanilla aiskrim... so terus la buat jugak puding roti tuh... hhehehehe.. kismis takde... saya ganti ngan choc rice lebihan dari buat coklat kek ari tuh... hehehe... anak2 suka la... pehtu pulak imad request nak spaghetti... spagheti for imad tak susah... amik sos prego tuh... letak minced meat n campur sos tomato sket... jadi la utk imad.... tak yah sayur2.. mmg takkan di makannya.. lagi dia suruh kita buang ada laa...
n kakak lak request cheesy wedges... so goreng wedges... n pipe on cheese n mayo... cheese tu dah saya buat hari ahad yg lepas.. ada lebih saya masuk fridge...

so now tgh dok terpk apa menu utk bekal dorang esok... kakak kata nak epal... takkan nak bekalkan epal je kann...

hmmmm oklah... mata dah ngantuk.. sesejak keje senang aje belayar ke pulau dudoq....hihihihi....

Tuesday, April 6, 2010

ayah dah balik

anak2 sgt suka bila mana saya beritahu... ayah nak balik..... satu yg tak bestnya.. dorang akan tanya berkali2 sampai dah tak larat nak ckp.. itu yg kadang2 malas nak beritahu any news or plan....(ayah arrived last nite at 8pm)

imad was so sad when he told ayah about his sports day.. kesian dia... hopefully by today he got his medal...

me.. still catching up with the new systems and rules at the new office...

kakak... so far so good...

hanis... makin lama makin cheeky.. byk ckp n her stubborness makin menjadi2 sabo jek la...

this coming thursday imad ada therapy session.. so after this ayah will be the one yg akan attend all those session... me will be there for the specialist appt saja... Insya allah...
and... we are still thinking and maybe considering steroid for imad... ntahla.. berbelah bagi jiwa hati saya... huhuhu... semoga ALLAH permudahkan segala urusan kami dan perjalanan hidup kami... aminnn....

Sunday, April 4, 2010

Sports day SK Tmn Permata

Semalam adalah sports day SKTP....

meriahh... acara perbarisan rumah dah ghupa acara pakaian beragam dah.. hahaha... yg rumah merah ibarat pahlawan, biru ala2 org dari negara arab siap berpurdah muka dan bertopi tinggi.. kesian budak2 tuh.. mesti panas berpeluh2..,kuning dgn tema flora n fauna.. yg jadi bee tuh.. siap berhidung belang2 n berkaca mata hitam... n rumah hijau tema fantasi... biasa2 aje la....

imad masuk acara individu... (tokojut gak), baling gelung... oklah.. tak sabar2 dia.. siap tanya ada hadiah ker tak... so far tgk mmg la dia betul2 lari... takde confuse ker apa ker... nampak dari jauh mcm dpt no. 2... tapi bila announcement takde pulak nama dia... dia dah nak nangis dah.. kesian dia... tapi cikgu pujuk la kata semua org dpt hadiah.. tapi tak tau kenapa this time diorang announce until 3 aje... dah nama pun pendidikan khas.. bagi jek sume budak tuh naik sekali harung... bengang gak... tapi takpe laa... satu hal la pulak kita nak pujuk dia... kalau tau tak yah masuk sukan ye dak.. hehehehe...
bab2 bagi hadiah pun satu hal.. kesian tgk penyelaras pendidikan khas nih... sblm mula sukan pendidikan khas tuh saya duduk betul2 ditepi tempat dorang bahagi2 hadiah n etc.. sy tgk cikgu bertugas relax jek... hadiah pendidikan khas saya tgk bungkus dlm plastik lagi, hadiah utk pra pun mcm tuh... n bila imad nak start sukan saya ke padang.. bagi dia moral support... tup2 dah habis acara pendidikan khas..hadiah tak siap2 lagi.. kesian..itu yg jadi kelam kabut.. suppose sebut semua nama, tak disebut.. yg acara lari 75 mtr.. pi bantai buat dua kali.. kesian tgk cikgu2 pendidikan khas.. cikgu2 lain mcm tak membantu...
tapi takpela .. just let go jek la... biarla cikgu2 tu yg solve the problem...

acara pendidikan khas kelakar.. mcm2 peel... ada yg geli tgk padang becak.. elok2 nak berlari, pi kat cikgu minta dukung.. dgn yg tak berlari jalan jengket2nya... yg suppose berlari stret.. pi patah balik.. yg pantas berlari dah tak leh stop la pulak.. mcm2 hal.. hehehehe... mmg memerlukan kesabaran yg tinggi jadi cikgu pendidikan khas nih.. mmg salute la dengan dorang... BAGUS N SABARRRR...

so utk memujuk imad... lepas acara, saya bwk dia makan nasi ayam feveret dia... alhamdulilah.. lupa dah dia pasal hadiah.... hehehe... dan ibu pun lega... fuuhhhhh.. ingat senang ker nak rasuah ooopsss pujuk dia....