Wednesday, May 26, 2010

DOWN.......:(

today saya rasa sgt2 down... entah kenapa... tapi bila buat kerja, bersembang dgn kawan2, makan dengan kawan2 masih boleh control.. cuma tadi bila solat, sujud pada yg SATU....saya menangis semahu-mahunya... dari mula angkat takbir saya dah tersedu sedan dan kemuncaknya bila berdoa... i dunno what is wrong with me... saya rasa sangat2 kecik disisiNYA...
nasib baik la time solat tuh hanya saya seorang.. kalau tak, mau terpinga2 kawan2 yg melihat....
entahlah...
apa yg penting saya minta ALLAH kuatkan dan tabahkan hati saya dalam mengharungi dugaan dan cabaran ini....lembutkan hati saya untuk redha dan percaya ada HIKMAH yang tersembunyi untuk kami sekeluarga... saya masih mengharapkan yang terbaik dan saya cuba memberikan yang terbaik buat masa ini....

Monday, May 24, 2010

cuci kasut

today imad ada latihan amali mencuci kasut sekolah....
being a lazy mazy mommy.... i tak basuh pun kasut sekolah dia weekend ari tuh.. saja nak bagi dia sental lebey... hehehehe

dia sgt2 la sexcited nak mencuci kasut sekolah dia..... coz teacher said, if sapa basuh kasut sekolah bersih2, dorang boleh gi main bowling esok.... mmg ada latihan bowling pun esok... kat wangsa walk mall... it is one of their activities....

saya tak pernah bwk imad gi main bowling... kakak pun ada la sekali dua kot.. if imad can play, perhaps i can have the bowling session with them during the weekend...boleh ker dia pegang bola tuh... saya pun tak tau la... saya pun ekceli terkial2 kalau nak main bowling nih.. hehehe..

awet muder

I am a sempoi lady yg takde la nak berskin care mahal2 belaka... n a bit of caca marba also....but m still stick to olay.. just that the toner, suka2 hati i jek nak pakai brand apa... jap loreal, jap nivea, jap garnier, n latest is safi rania... hehe

i was watching movie with the kids, skali ada iklan safi rania by Catriona Ross....apa yg i ingat dia ada sebut awet muda di akhir iklan tuh...

suddenly kakak said...'ibu... ibu guna safi rania kan...kenapa ibu tak awet muda pun... dia kata safi rania tu awet muder?'... kwang kwang kwang....

huh.. nampaknya kena makan ulam lebey nih.. nak bagi awet muder.... hehehehe
mmg toing toing toing la kena kat muka den... hamik.. anak dah komplen.. terus la mlm tuh i start pakai nite cream n sapu lotions segala... hahahaha.. tapi satu hari tu jek la.... coz after that back to 'M' besar ataih kapla.....

Thursday, May 20, 2010

Allowance for OKU

alhamdulilah... imad had got his allowances from Jabatan Pendidikan i guess...
sbb allowance hanya dapat bila kita masuk sekolah... it is RM150 a month and been paid through out the year...itu yg saya rasa from Jabatan Pendidikan...

during the parents meeting, ada sorang parents nih bagitau... kita kena bersyukur coz allowance nih dah increase from RM50 to RM150... terima kasih kerajaan Malaysia!!!

akan tetapi... ada jugak tetapinya... apa yg mereka2 ini terima hanyalah untuk 11 bulan... tidak seperti tahun2 sebelumnya iaitu 12 bulan... maka apa yg imad terima hanya RM1650 for year 2010....i've made a copy for the teacher to keep track.. and i did asked the teacher... kenapa pulak 11 bulan eh??? cikgu pun konpius n pelik... n they made a call to PPD... menurut insan2 yang bertugas di PPD tuh, masa persekolahan hanyalah sehingga November, jadi allowance pun akan dibayar until November... takde bajet katanya... hmmm itulah yg disampaikan oleh cikgu imad tadi....

haiii pelik pun ada, yg dilabur berjuta2, beribu2 time pilihanraya tuh byk la pulak bajetnya... elaun seciput utk kanak2 istimewa, takde pulak bajetnya... dah la tuh, bajet untuk keperluan persekolahan diorang pun takde, asik2 alasan takde bajet...... haiiiihhh... mana pergi semua bajet2 tuh... bukannya nak banyak mana pun ENCIK2 yang di kabinet oiiiii... hanya lah untuk partition kelas, dapur yang selesa (untuk dorang belajar masak, dah nama nak diorang belajar berdikari kannnnn) dan keperluan asas untuk kanak2 istimewa ini...
tapi apa2 pun saya bersyukur la jugak.. dari tiada apa2 langsung... at least ada jugak simpanan untuk imad .. terima kasih!!!!

yelah.. nak buat mcm mana.. kami2 nih ibu bapa yg tiada pengaruh... kot bertitle dato' ker tan sri ker... ok ler jugak nak menyembur kannn...... yee.. saya faham situasi di MALAYSIA ini...
sekian terima kasih!!!!

Monday, May 17, 2010

Selamat hari Guru

Today both imad n kakak ada sambutan hari guru di sekolah...

kakak wants me to make the fried noodle for her to bring to school... imad tak request apa2 la pulak.. n i'm not sure whether ada makan2 or not kat sekolah dia... sbb takde apa2 surat pun...

yesterday, we went out and bought the gifts... its all from their pocket money... at first i just asked kakak to give to her class teacher... tapi dah bendanya murah.. i asked her to choose for five teachers, and imad... better gave all his 10 teachers... mmg semua menolong and take care of him... termasukla PPM...

talking about PPM, last week, one week straight takde PPM yang menunggu student seperti biasa...on thursday, masa hantar imad ker kelas, one of the teacher told me that one of the PPM is on MC... while the other two have to take care one or two special students yang can't manage to clean themselves after doing the 'business'... ok i understand.. and i more understand when they are strict during the interview on the toilet train...that is the most important thing and rules that they have to follow.. if tak strict.. ini la jadinya... n somehow.. they have this 3 months trial for all the students...
bukan senang jadi PPM nih... byk jasa dan pengorbanan dorang... bygkan.. nak kena clean up anak orang, dah la tuh dah besar lak tuh... with all the macam2 kerenah lagi... haiii...

semalam masa balut all the gifts.. imad was playing with the scissors and cut all the unwanted papers in a plastic bag...me asked him.. 'nak buat apa'.. dia kata nak bagi cikgu... i said.. mcm sampah jek... mana boleh bagi cikgu sampah... dia kata..ini bukan sampah.. ini kertas... hehehe..
i said to him, if abang bagi kertas nih... nanti cikgu tak suka abang, cikgu sume taknak tolong abang, tak nak bwk abang gi kantin, tak nak tolong abang naik tangga... terus dia stop cutting and throw away all those papers and scissors... hehehe.. senang jek nak phsyco dia...

and yesterday.. pagi2 lagi rezeki dah murah... jiran sebelah (makcik nah) bagi nasi lemak, lauk sotong, rendang daging, rendang kerang, sambal paru, telur mata (siap ada telur mata tuhhh), nasi impit, kuah kacang, lontong... wahhh byk betul.. dia ckp..'tak yah eta masak tgh hari'.. hehehe.. bukan setakat tgh hari jek cik nah... esok lusa pun tak yah masak.. byk benar lauknya...
tapi budak2 mana la nak makan sgt kan pedas2 nih.. so for dinner, me masak mee sup aje... licinnnn.. hehehehe

saturday nite lak.. because of tak jadi nak buat makan2 for MIL.. maka saya join gang2 ex-colleague lepak di seri rampai... kira gathering la kot.. with the families sume... hehe... eventho tak ramai yg turn up.. but we have fun... n... the char kue tiow sgt sedapss.. rasa nak order lagi.. hehehe....

that is all about the weekend...

Friday, May 14, 2010

Improvement

even since imad kena join swimming therapy yg sekolah dia buat... he showed a good improvement...

dulu mmg takut air giler.. nak mandikan dia pun susah.. coz we need to betul2 careful masa cuci rambut dia... dia akan menjerit2 kalau air masuk mata dia (yelah pedih kannn)

n now early this year masa our trip to PD tuh.. he showed his interest dah... dah siap baring2 kat beach, eventho screaming like hell masa we all bwk dia masuk laut... siap suh pangge bomba.. hahaha

remember i blog out when he knew there is a swimming therapy class... dia akan cari excuses yg macam2...

but yesterday... when i arrived home (a bit late) he came to me n said, he had packed all his things for swimming therapy in his swimming bag. He put in his undies, plastic bag, his swimsuit, towel and even a comb... GOOD BOY Abang!! i told him.. and he smiled happily...

glad to know that...he's quite independent now... alhamdulilah.. Thank you ALLAH....

Monday, May 10, 2010

Mother's Day

Nothing much… takde spesel2 pun.. that’s us… mmg jarang nak celebrate2 nih…

But kakak gave me her masterpiece… handmade card, with the green ribbons.. mcm2 dia tulis… kot korang tgk n boleh baca… bacalah… tapi quote yg best… ‘kakak sayang ibu lebih banyak dari hanis, imad dan ayah’.. hehehe

Imad… he knew about the mother’s day.. tapi dia wish me on Friday… and said ‘cikgu kata, ada hari ibu… cikgu ada jual hadiah utk ibu tapi kat atas… abang tak boleh naik.. tak larat’… huhuhuhu.. statement nih sgt2 membuatkan saya bergenang air mata… bila type nih pun dah bergenang.. bila cerita kat my mum terus meleleh..... huhuhu...

My mother’s day sgt2 bless when my mum datang... kebetulan ada kenduri kawin di klang.. takde makna la mak nak datang sempena mother’s day kan… mmg our family nih takde nak celebrate2…. Biasa2 aje…

So when my parents are around.. skill memasak pun mencanak2 keluar… buat bubur doghiyan… kena repeat buat sbb buat sekali jek tak cukup.. hehe, mee goring, kuetiaw goring.. hehe.. itu aje la pun… dah tak makan kat umah sgt… asik dok ulang gi kenduri aje… so just masak light2 aje..

Tapi pagi tadi.. before gi ofis, manage buat nasi goring, dan siap2 kan b/fast utk mak n ayah.. barula saya gi keje.. alhamdulilah.. sampai tepat pada waktunya….

Mak n ayah still there at my house.. syera asked them to stay n send her to school.. imad lak request wan dia fetch him from school… hehe.. kesiann… dah lama tak bermanja ngan opah n wan… in fact this morning, imad takmo saya siapkan dia.. dia request suh opah siapkan dia… hehe… siap opah anto sampai kat kereta lagi….n topic pagi tadi with him while drove him to school… ‘ibu.. opah taknak duduk ngan kita ker??? Abang nak opah’…. Hehe…
Enjoy kakak nye mother’s day hand-made card…

inner of the card

Ibu i want to work hard for you ibu... daripada Insyirah yg comel. kepada Ibu yang cantik... Saya cinta kamu ibu.. untuk ibu saja...

Ibu.. terima kasih kerana melahirkan dan membesarkan. Ibu engkaulah ratu hatiku... I luv u marshita...
Insyirah luv ibu so much... saya nak ibu.. kalau ibu tiada siapa nak jaga kakak
Ibu.. maafkan kakak ye kerana dah buat banyak dosa pada Ibu.. ibu sebenarnya kakak sayangkan ibu lebih banyak daripada hanis, imad dan ayah. kakak sayangkan ibu...
i luv ibu so much, thank you very much ibu....
Selamat Hari Ibu... this card was nicely place on my bed... thanks kakak!!!

my lovely 'kakak'
my genius 'imad'
my cheeky n sweetie 'hanis'
I LOVE U ALL TILL BITS......