Thursday, May 20, 2010

Allowance for OKU

alhamdulilah... imad had got his allowances from Jabatan Pendidikan i guess...
sbb allowance hanya dapat bila kita masuk sekolah... it is RM150 a month and been paid through out the year...itu yg saya rasa from Jabatan Pendidikan...

during the parents meeting, ada sorang parents nih bagitau... kita kena bersyukur coz allowance nih dah increase from RM50 to RM150... terima kasih kerajaan Malaysia!!!

akan tetapi... ada jugak tetapinya... apa yg mereka2 ini terima hanyalah untuk 11 bulan... tidak seperti tahun2 sebelumnya iaitu 12 bulan... maka apa yg imad terima hanya RM1650 for year 2010....i've made a copy for the teacher to keep track.. and i did asked the teacher... kenapa pulak 11 bulan eh??? cikgu pun konpius n pelik... n they made a call to PPD... menurut insan2 yang bertugas di PPD tuh, masa persekolahan hanyalah sehingga November, jadi allowance pun akan dibayar until November... takde bajet katanya... hmmm itulah yg disampaikan oleh cikgu imad tadi....

haiii pelik pun ada, yg dilabur berjuta2, beribu2 time pilihanraya tuh byk la pulak bajetnya... elaun seciput utk kanak2 istimewa, takde pulak bajetnya... dah la tuh, bajet untuk keperluan persekolahan diorang pun takde, asik2 alasan takde bajet...... haiiiihhh... mana pergi semua bajet2 tuh... bukannya nak banyak mana pun ENCIK2 yang di kabinet oiiiii... hanya lah untuk partition kelas, dapur yang selesa (untuk dorang belajar masak, dah nama nak diorang belajar berdikari kannnnn) dan keperluan asas untuk kanak2 istimewa ini...
tapi apa2 pun saya bersyukur la jugak.. dari tiada apa2 langsung... at least ada jugak simpanan untuk imad .. terima kasih!!!!

yelah.. nak buat mcm mana.. kami2 nih ibu bapa yg tiada pengaruh... kot bertitle dato' ker tan sri ker... ok ler jugak nak menyembur kannn...... yee.. saya faham situasi di MALAYSIA ini...
sekian terima kasih!!!!

3 comments:

My_Aqeelah said...

salam eta;
yup, elok pun reg with JKM. Paed yg tgk Aqeelah dulu (dr.Ranjini) dia advise utk daftarkan under OKU sebagai rekod statistik. Jadi diaorg nak mintak peruntukan dari kerajaan mudah. Bila takde statistik tp yg memerlukan peruntukkan tu ramai, kan dah tak cukup. Bak kata dr.Ranjini lagi, pemimpin kita mana ada dapat anak2 istimewa cam kita ni. Jadi diaorg tak tau berapa byk perbelanjaan yg diperlukan yg mana keperluannya dah tentu lebih dari kanak2 biasa.

Eta said...

salam my aqeelah,
thanks for visiting...
rasanya kalau pemimpin kita ada anak istimewa pun, takkannya dorang sekolahkan kat gov school, mesti ada yg lagi istimewa utk dorang.
takpelah.. rezeki masing2...
ekceli dulu yg attend to imad firstly pun mmg dr. ranjini...

umie said...

Eta - dia kena ada by-election kat area you tu baru lah semua nak dapat!!! Tak ada IC berpuluh tahun pun boleh dapat dalam seahri dua. tak ada air berkurun pun boleh dapat masa berkempen. Etc.. etc..