Friday, June 18, 2010

Neuro Appointment

Wednesday 16, imad ada appointment with neuro specialist...
just us, me n imad... mr. ayah busy bee... we arrived HUKM at 7.50.. hehehe punya la awal.. appt stated at 9.00a.m...

cari parking yg dekat n yg tak yah naik stairs... kesian kat imad kalau kena naik stairs...
terus gi register, n gi breakfast.... we sat beside one chinese couple nih... rasanya mak n anak.. maknya nampak lemah aje... rasanya nak gi physiotherapy kot... sbb she kept on asking me, mana exercise? mana exercise... hehehe...we had nasi lemak... (lucky sbb punya la lama tunggu turn), yg couple nih... anaknya gi cari makanan n left his mom alone... so i just kept an eye on her... sbb atas meja dia ada gelas yg dah guna, cleaner tak angkat2 lagi... tup2 dia gi tuang air milo dia dlm gelas tuh... cepat2 la saya bgn n letak gelas tu jauh2... n said 'auntie takmo amik gelas itu ye'... n gave her, another new glass... she kept on pouring in each of the glasses... bila anak dia sampai.. i pun explain la... he thank me for doing that... asik2 la ckp.. 'thank you yaa...thank you... n he gave imad RM10... dia kata 'money for school'... hehe
rezeki imad.. tapi yg sebenarnya... saya juga dlm keadaan begitu... mengharapkan bantuan orang sekiranya saya terpaksa tinggalkan imad sekejap utk ke toilet, amik makanan dan bayar.. sbb kena la cop tempat dulu.. sbb tempat limited... tapi kalau ketoilet selalunya saya akan usung jugak imad... payahla pulak tinggal lama2 kan.. n tak nampak di mata...

okay back to the appointment...
we got to see dr. wong... sbb prof ong kebizian melampau.. itu pun setelah menunggu hampir 2 jam... huhu... seperti biasa.. mesti kena buat test for scoring... and the score still as the same as in december... n yg sedeynya berat dia turun... turun dari berat in december... just 16.23kg...
after dah settle sume tuh... dr. still asking me about the steroid... and i said yes... he explained the pro n cons.. and said that imad will be taking a very low dose of steroid..

after all the explanation and discussion.. i showed him the paper cutting on the DMD patients in Besut... The couple had 3 children confirmed DMD aged between 18 to 15 and looked so weak... and the sad thing is... most probably the other son also might have the same disease....
i asked the dr.. 'will imad also look like that in future?' he just starred at me and said, 'i know u have done your best for your son, and i know how it feel, i can't said i understand becoz i'm not in your shoe.. but please pray hard and dont lose hope'!!! huhuhuhu... miracle can happen.. he said again...

but he did mention to me, tangan n kaki imad akan mengecil... cuma badan masih sama, because of no of dystrophin protein.. sbb tu jadi mcm tuh, i tanya lagi.. 'i tgk dia mcm tak boleh bend lutut dia bila nak turun tangga.. is that the reason why he can't properly use the stairs... because he can't bend his leg...
dr. explain kata yang muscle pinggul dia tak kuat, itu yg kita nampak dia tak boleh bend, padahal he's trying hard to bend the leg... kita berjalan menggunakan otot pinggul.. jadi bila otot lemah.. mcm mana nak berjalan...
so now i paham la... imad is getting weaker and weaker.. huhu...

sedih sgt rasanya bila tgk dia mcm tuh... but he's good and tough boy... semoga ALLAH permudahkan perjalanan hidup kita ye bang... ibu sayang abang.....

1 comment:

Kay said...

Salam,
Abg mmg kuat!
InsyaAllah, dgn doa Ibu, Ayah & semua, Abg will be stronger & mudah-mudahan semuanya dipermudahkan.