Monday, July 5, 2010

Kids don’t lie

Scene 1 (dlm kereta after kelas taekwando kakak)
Hanis : ibu.. ibu.. tadi hanis jumpa kawan kakak...
Ibu : kawan kakak yg mana?
Hanis : kawan kakak yg itam tuh....
Ibu : wakakakakakaka (laughing like hell until kakak tertanya2)
Nak jadi cerita..mmg kawan kakak tuh gelap la sket… haha.. n tak sangka hanis recognize her sbb sekali jek jumpa masa kt besdei party… sib baik la budak tuh tak dengar.. kalau tak haru…..

Hanis now nih, sgt2 la talkative n aktif… hehe.. mlm2 selalu I bacakan dia buku Fat Cat and the Mat… bila dah ulang2 dia dah dpt tangkap.. n always say ‘this is fat cat… hanis fat girl’.. hehehehehe..
Mana la tak fat girl… mkn tido, mkn tido…. Dlm keta balik kpg ari tuh, bising nak mkn twisties.. dah selesai sebungkus twisties… tgk2 dia dah tertido… peh tu bgn kata nak coklat pulak… dah bagi coklat… I toleh lagi sekali dah tertido balik.. hehehe… comel sgt… ngan mulut comot…

Kang dia nampak kucing.. dia sergah2 kucing tuh.. lari la kucing tu kan… selamba jek dia ckp…’haaa tau takuttt’… adoyaiii… ari tuh makan kat one restoran nih.. dia dok sedap hirup sup… sambil waiter tu anto makanan la… dia ckp ‘hmmm sedap sup nih, pandai abg masak’… tergelak2 budak waiter tuh… hihihihihi..
Dia penawar duka lara saya….

Scene 2 (lepas maghrib kat umah)
Imad turun dari van atuk.. with his new bicycle... atuk bought him a new bicycle.. tapi sayang atuk tak tau agaknya yang imad tak boleh mengayuh… tak punya kekuatan untuk mengayuh…. Walaupun dia cuba dengan gigih, masih juga sukar untuk dia mengayuh.. nak2 pulak basikal tuh tinggi la sket… selalu dia naik basikal budak 2 3 tahun tu jek… push pakai kaki… seeing him sooo happy with his bicycle, n seeing him trying soo hard utk mengayuh.. buat saya rasa sayu… rasa hiba… huhuhu… n seeing my FIL n my MIL, tried to make him happy (jauh dorang belikan imad basikal tuh)… saya rasa terharu and bersalah di atas sebab2 tertentu…’maaf kan eta ye bah, eta tak berniat nak membebankan.. tapi eta dah tak terdaya bah…. Untuk bersabar kesekian kalinya…

Yg bergelak suka semestilah hanis n kakak… mmg plan nak belikan dorang basikal.. tapi mr. Ayah busy sesgt2 dgn hal dia sampai takde masa utk kami.. maka plan hanya tinggal plan... w/pun imad tak pandai naik basikal, dia jaga basikal dia… kalau kakak naik ganas2 habis kena jerit dgn dia… lagi pening ibu dibuatnya…
Hanis lak.. mmg tak sampai la kaki lagikan.. tapi nak naik jugak.. budak brutal sorang nih, bila kakak tolak, takut pulak siap ckp… ‘kakak .. jgn bagi hanid jatuh, nanti hanis tumbuk sampai mati’…..adusssss….

N I saw imad also had new small car… tanya dia sapa beli..dia jwb.. ‘atuk’… bila ckp n membebel kat dia kenapa minta2 pada atuk.. dia marah2 n membebel...

Imad : bukan abang yang nak... atuk yg belikan...
Ibu : kalau abang tak mintak, atuk tak beli la... ini mesti abang mintak.. atuk belila.. itu pasal ibu ckp tak mo mintak2 ngan atuk....
Imad : sapa suruh atuk parking kat dpn kedai mainan tuh... abang nampak.. abang nak laa.....
Ibu : pulakkkk... adohaiiiiiii
Another penawar duka lara saya.....

Scene 3 (dlm rumah tgh basuh pinggan)
Kakak : ibu… kalau ibu balik kpg.. kakak nak ikut...
Ibu : tak payah la... kakak duduk ngan ayah, kakak kan ada taekwando...
Kakak : takmo la ibu... kakak takmo duduk ngan ayah....
Ibu : habis kakak nak ponteng kelas taekwando?
Kakak : takde la... kakak nak ikut ibu....
Ibu : ibu kan garang, selalu marah2 kakak, suruh kakak buat homework, suruh kakak buat kerja....
Kakak : ibu garang tapi baik.. ibu nak kakak berjaya, kakak sayang ibu....
Huhuhuhu another penawar duka lara saya.....

Below gambar imad with his new bicycle… n also kakak helping him around….


at the restaurant... kusyuk tgk magazine keta... orang sibuk tgk tv... dia sibuk calling2 'bos' dia... main sorang2 at 12 am... hehehe

Ya ALLAH….berilah saya kekuatan dalam menghadapi segala dugaanMU Ya ALLAH… permudahkan lah perjalanan hidup kami… amennn….

3 comments:

Neasuci said...

I cuba memahami yang tersirat disebalik yang tersirat. Eta... Allah loves you, that's why keeps on testing you coz He doesn't want you to forget Him.

Eta said...

thanks nik...i take it like you said... Insya ALLAH...
diam tak bermakna beralah dan tak berbuat apa2 kan...

A.I said...

bebudak mmg tak tau menipu ;)

thanks ye eta, bgtau procedure utk referkan angah tu. kalau camtu senang la kan? call je kat sana dulu utk amik appoit. harap2 sumenya berjalan ngan lancar la. nnt kalau eta dah dpt no phone tu bgtau ai yek.
maceh bebanyak (^_^)