Tuesday, November 15, 2011

pasrah

after imad kena measles.... a week after that hanis pulak demam... demam biasa aje.. tiba2 jek hari isnin demam dia tinggi n dia terus flat... melihat keadaan dia.. pasrah jek la serah diri kat hospital.. dia pun good girl... set line, influenza test segala.. diam jek tak berkata2... ikut ajek kata doktor... doctor n nurses sgt2 suka ngan dia... yelah.. jaga sekejap suka la kan... hehe..

alhamdulilah after 4 days dah boleh discharge.. soo happened discharge hari jumaat, hari sabtu ibu gigih pi main netball for division.. alhamdulilah menang kui3... n on sunday hanis pulak ada concert.. tapi yg tak bestnya.. right after concert, hanis feverish balik... makanya on monday ibu kena amik half day leave pulak bawak dia ker hospital... huhu.. alhamdulilah tak de apa2...
kat situ aje dah 5 hari melayang cuti ibu... maklumla kat kampeni nih.. compassionate leave hanyalah utk kematian... huhu

nak2 pulak hujung tahun nih, mcm2 la pulak agenda kat sekolah.. jap2 nak kena gi sekolah, jap2 ada aje aktivitinya... mana pulak ngan appt hospital.. sampai ada yg terpaksa postponed.. tak terkejar n tak larat... rasanya mcm dah takde time dah.....

takpelah.. mana yg boleh dirotate.. kami rotate between me n mr. ayah.. like today.. kakak terima anugerah kat sek agama... tak boleh nak amik half day.. sbb boss baru nak masuk opis.. dah tu esok dia nak travel .. soo adalah tidak baik utk menghilangkan diri... makanya slow talk ngan kakak yg ayah yg will attend her session... alhamdulilah dia dapat no. 2 dalam seluruh darjah 4....n alhamdulilah dia sangat2 memahami....
sekolah keb.. adalah biasa2 saja .. competition is very stiff... dah la skang dah tahap dua.. which is so far different from tahap satu....

every now n then.. byk mende nak kena pk... recently otak tu asyik nak memikirkan hanis... she was suspected dyslexia by her teacher, which no assessment or test has been done.. cuma from observation saja.. still in the early stage... even the teacher pun suruh bagi masa lagi..for her to observe n monitor hanis.. even i've called hukm asked about the dyslexia test.. they also mentioned that 5 yrs old is still too early...
masa jumpa paed kat glen hospital pun, dia mcm tak caya aje.. he referred me to carollie leong.. which i still kept her contact no. belum ada kesempatan utk telefon, berbincang.. Insya ALLAH in these one or two days.. just need to give myself some space to think and think....so many things to be done...
mana ngan imadnye physio arrangment kat glen hospital, his resp check up, his cardio check up... kakak english class during school holidays.. n yet hanis still would be the last in my list.. haiyaaa...
takpe after dah settle sume nih, ibu akan try to settle hanis's case pulak ye... huhu

tabahlah wahai hati... kuatlah wahai semangat... aku redha YA ALLAH... kau permudahkanlah urusan dan perjalanan kami ... ameen...



Wednesday, October 5, 2011

Imad n Imad lagi....

Berat imad now hanyalah 20.05kg... kesian tgk dia.. kurus jek.. badan pun dah melengkung...jalan pun dah tak stabil...
tapi nakal sama jugak... ckp lagiiii byk... now he was resting at home sbb kena measles... sian dia... byk pulak tuh... especially kat private part... 
now kalau jalan2 mmg kena bwk stroller... pernah terlupa.. we opt for wheelchair... malu jugak dia mula2... tapi we all said... 'nanti abg penat'.. so dia ok.. even kadang2 dia turun adik or kakak naik..dia tolak, tapi with help from mr. ayah la...
pujuk2 dia ckp 'nanti ayah ngan ibu beli kerusi roda nih, abg naik ye... abg dah besar... ayah dah tak larat nak dukung abang lama2'... dia angguk2 jek.. 

ada la ari tuh.. dia bagi soalan cepumas... 'ayah... kenapa masa kecik2 abang boleh bangun sendiri, bila dah besar abang dah tak boleh bangun sendiri??'... hmm me n mr. ayah terkedu.. but mr. ayah jawab.. 'penyakit abang dah teruk.. tu sbb abang dah tak boleh bangun sendiri'... while me dah bergenang air mata.. tapi tak nangis ler... tak boleh nangis dpn dia.. nanti dia lagi down... 

Dia pun dah kena refer Joint Clinic dah.. no more neuro dah... kat joint clinic nih, will have neuro specialist, rehab dr, dietition, cardio specialist and resp specialist to discuss on his health progress, his condition...

baru2 lepas raya nih jugak.. i met one new fren thru fb yg punya anak DMD gak.. tapi dia di Pasir Gudang... cuma tak berkesempatan nak tanya details lagi...

actually punya anak syurga nih (bak kata syerah) bukan senang..kesabaran kena sgt2 tinggi.. bukan kita saja.. the whole family have to... in my case.. yg kesiannya kakak.. kadang2 takut kalau kakak rasa dia depress and left behind.. begitu jugak ngan hanis...yelah.. nama pun budak2.. mana nak boleh beralah saja... imad pun kadang pandai jugak guna kelemahan dia.. auta baeekkk punya... 
haiii sabar je laahhhh.. kadang2 mmg tak tercapai dek akal fikiran... dah la kesabaran ibu setipis kulit bawang.. mmg kena la bukan sorang.. tiga2 sekali... itu yg perlu ada partner utk menyabarkan kita.. at least... itu sbb kalau mr. ayah outstation saya ada sikit gundah gulana.. sbb SEMUANYA jatuh atas batu jembala patik nih ha... huhu.. 

apapun semoga saya lebih sabar, tabah dalam menghadapi dugaan perjalanan hidup nih... ameen....


Cerita-cerita-cerita

Adusss lamanya tak jenguk blog, asik berfb, blog hopping.. blog sendiri tak berupdate, tak tersapu sawang2nya..…huhu makanya saya cerita ikut apa yg saya ingat sajela ye... hehehe

May 2011


Nothing much happened during this month… Cuma mr.ayah outstation one week before school holidays 20/5.. n yg sadisnya hanis also tak dpt join his kindy sports day due to fever..huhu…kuruih dah anak ibu nih…


Mr. ayah outstation on Friday, after isyak bertolak ke airport… hanis mula demam kul 10 mlm on that Friday itself, huhu… terus text teacher dia kata rasanya mcm impossible jek hanis can join her sports day tuh.. kesian hanis…


Saturday her fever become worst n terus la ke klinik.. mmg ibu sendiri pun tak keruan huhu… on Monday tu pulak ibu emergency leave sbb nak jaga hanis, nak jadi cerita rumah black out, gigi kakak terserpih, streamyx connection out, phone line out… adusss rasa nak menangis pun ada… dikala2 ayah takde, hanis demam… mcm2 dugaan… settle it one by one… sendiri repair la itu blackout kann…


N nak jadi cerita pulak on Friday tuh pulak ibu pulak dah lemah2 lutut bagai.. amik ½ day off… rehat2 kat umah… mmg tak larat sungguh.. anak2 pepandai sendiri aje la… sabtu mlm tuh, sambil drive sambil kuatkan semangat sbb kepala adalah weng,mcm ada bintang2.. semata2 nak bwk anak2 gi makan.. mmg sungguh2 terlupa nak order pizza ka apa yg ada delivery.. huhu.. and luckily adik sampai on Sunday evening… maka selepas itu dialah yg tolong tgk anak2, bwk gi makan segala… nak cuti lagi on Monday tak bolehla pulak kan….huhu


Alhamdulilah sejak adik ada, ringan la sket kepala nak mikir kan…


JUNE 2011



2nd June 2011


Went to hukm for blood test for DNA deletion study… went there with my anak2 and with my parents jugak.. luckily ada ayah n mak yg teman.. so I can leave the kids with them while I kehulu kehilir uruskan registration what not…


Juga pergi ke terapi imad…huhu... one compliment from the therapist.. gamaknya dah lama saya tak bwk imad.. asyik ayahnya aje.. I only cover all the specialist visit saja.. ‘ibu imad Nampak muda n lawa skang nih’.. huhuhuhu… saya dah berisi dik oiii.. itu yg muka jadi tegang.. kahhhhhhhh


Alhamdulilah all went well… even hanis pun tak takut.. tapi si kakak jenuh la jugak nak comfort dia.. hehe penakut pahit (bak kata org utara)


Nota kaki: all the blood test result hilang ntah kemana.. tak dpt pun ke neuro specialist… n I did warn the dr… ‘don’t tell me that I need to do these all over again?’.. diam aje dr. tuh….


11th June 2011… its kakak 10th birthday… bought her analog watch… Semoga kakak menjadi anak yg solehah, taat pada perintah agama, menyayangi adik2, ibu dan ayah… Semoga perjalanan hidup kakak dipermudahkan dan semoga kakak berjaya dan berbahagia didunia dan akhirat.. amen….


Ayah was still not around to celebrate her special day…. So I chose to celebrate it in my own way… 1st bring her for medical checkup at APSH, after that drove to Wangsa Walk, watched a movie, jalan2, main2, makan2.. thats all….


And Alhamdulilah.. ayah came back with one piece… elok aje buka sekolah dia pun balik…


JULY


Nothing much (actually tak ingat)… cumaaaa


26th July 2011… its hanis 5th Birthday… she wasss so excited.. memandangkan nak dkt ramadhan.. makanya tak tunggu weekend dah.. terus beli kek n celebrate… a small celebration saja… bought her walkie talkie as her wish.. suka giler….


Semoga anak ibu menjadi anak yang solehah, taat pada perintah agama, menyayangi abang, kakak, ibu dan ayah, semoga dipermudahkan perjalanan hidup dan berbahagia dan berjaya didunia dan akhirat….ameen…


AUGUST


It’s a fasting month… seperti biasa… seperti tahun2 sebelumnya saya akan berbuka dirumah mertua.. jadi takde la pening nak masak apa, nak cepat2 balik ke rumah.. hehe alhamdulilah….


Imad n hanis managed to puasa a few days saja.. itupun jenuh la kena pujuk n its only on weekend sbb ibu leh monitor… if not.. mmg nenek kasi buka puasa saja…


Sadly… mr. ayah kena outstation masa lagi 10 hari nak raya… huhu… mmg cuak… n he can’t make it to celebrate raya with us… huhu… stress jugak… ingatkan sempat la dia balik kan… rupanya takde rezeki… monsoon katanya.. so bad weather.. tak boleh buat keje…


I drove back to kampong on Sunday before raya tuh, setelah menyettlekan segala kain baju kat umah.. yelah kang balik from kampong stress pulak kang.. tgk kain baju menimbun tak lipat n gosok…


Actually this year was KL turn… tapi sbb mr. ayah takde… jadi t.intan’s turn lerrr, hehe… and all my adik2 pun beraya with their mertua… so at kampong just ada me family, my little brother and my sil (itupun coz her husband kena keje)…. But still we had a blast raya….walaupun ada incident2 yg sgt tak best pada saya.. takmo la dikenang2.. huhu


Itu saja cite raya saya…hehe…


SEPTEMBER


Nothing much… Cuma imad looks very weak… he can’t stand on his own already… we need to help him if he wants to stand… can’t walk for a long distance… mmg we will opt for stroller or if we didn’t bring the stroller with us, we will get the wheelchair for him… dia pun dah malu2 alah nak gi masjid.. sbb dia solat duduk.. everybody will look at him… diala kata… huhu pity him…


21st September….
My birthday… but sadly no one realize and remember… kecik hati mak!!!! Even mr. ayah pun boleh tak ingat langsung… tak per…. Next year time to balas dendam.. I will not celebrate/wish sapa2 punya birthday.. biar dorang rasa n tahu camana…. Huhu…grrrrrr
tapi sampai hati kahhhhhh???? huhu

itu saja setakat cite2 until september...hehehehehe

Wednesday, September 21, 2011

its my bithday....today

hehehe update blog semata2 nak bagitau birthday.. kekekeke..
sbg permulaan apa salahnya kan...
will update more later... dah lama sgt tak bercerita....

Monday, April 25, 2011

Kejadian di pesta buku 2011

Tahun nih tak terlepas peluang ke pesta buku.. mmg sgt2 dinanti2kan oleh kakak.. berkobar2 dia nak pergi... asyik menghitung duit tabung utk dikorbankan.. hehehe

we (me, kakak n hanis) went on the 2nd day... tak ler pagi.. sbb driver lambat bgn.. dalam kul 11.30 la kami sampai... mmg ramai org... serbu galeri ilmu dulu... gi mph, gi pts, gi ana muslim, gi popular, mcm2 lagi la... dari kosong back pack tuh (hanya berisi sapu tgn)... sampai kembung rasa nak patah bahu gendong... tak cukup back pack, buka pulak shopping bag.. hahaha kena bijak menyediakan bag2.. senang nak bwk... tak muat jugak.. pakai bag plastik ajek la... hehehe..
tak bawak imad, coz susah nak bwk stroller and kesian kat dia nak jelajah dari satu tingkat ke tingkat lain, nak berasak2 ngan orang.. dia pun paham.. as long there is a book for him...

kakak got herself 10 novels, 5 bm and 5 BI.. tapi BI mostly beli kat mph with 10% discount... i got 3 novels for myself (itupun jenuh berpk2 hehehe), buku latihan utk kakak 5, buku latihan utk imad n hanis 5 each, buku cerita utk bed time stories 2 (kisah2 nabi dan kisah nabi muhammad), also bought asma al husna yg sgt comel n colorful...boleh bwk berjalan2... dah cukup.. sume skali cost me RM350 ngam2 soi....

tapi ada satu kejadian yg tak boleh blah kat situ.. hahahaha.. kakak hilang!!! mmg ramai sgt orang, so dalam berjaga2 tuh, kakak boleh hilang pulak... mmg dah cuak la muka saya... adusss... berpusing2 cari... last jumpa dia kat tempat yg sblm tuh... n she looks ok, tak nampak muka nervous or takut... dia kata.. kalau kakak tak jumpa jugak ibu.. kakak nak pegi jek kat tmpt org buat announcement tuh...hehehe.. me also think the same.. sib baik jumpa... so after that... we were extra careful...

also went to ain maisarah booth... tapi kakak tak interested.. ok.. next time.. dia more to novel2 kat pts.. agaknya dah terbiasa.. n also candy apple book....

mmg ramai la novelist2 yg sign buku, Tun pun ada, mcm2 lagi la... tapi dah tak larat tunggu...

done our shopping at 3.30.. lama jugak kat situ.. sampai dah lenguh kaki n hanis pun dah buat ala2 umah sendiri, siap baring, nyanyi kuat2.. hehehe.. after that terus gi solat kat the mall, makan n jalan2 cuci mata...

alhamdulilah.. mission accomplish.. suka sgt kakak... Insya allah this will be our annual agenda...

Tuesday, April 19, 2011

My dear Kakak

ALHAMDULILAH… tak tau la keberapa kalinya, saya merasakan, saya sangat2 beruntung mempunyai kakak as my eldest doter… her patience kadang2 buat saya terharu dan kadang kala juga rasa bersalah… Do I burden her with huge responsibilities????


Pernah post di fb to thank her for helping me out… ada yang komen, apa saja la anak yg berusia 10thn berkorban utk keluarga.. bukannya cari kayu api and tolong angkat air….. yess I agree… apalah sangat kudrat kakak utk saya… apalah sangat pengorbanan kakak tuk saya pada mata orang lain… tapiiii pada saya, kesabaran kakak amat2 la mengagumkan saya…


Pada saya.. jika saya ditempat kakak, tak mungkin saya mempunyai sabar yg begitu…maksud saya pada umur yang belum pun cukup 10 thn ini….


dialah yang kemaskan tempat tido imad, uruskan imad di waktu pagi, walaupun kadang2 merungut sbb imad lambat atau melengah2kan waktu, dia la jugak tukang tekan flush button bila imad usai membuat ‘urusan’nya… tak kira waktu apa pun…pagi, mlm, tgh tgk tv, tgh melayan novel… dia bgn dan buat… saya boleh harapkan dia utk mengalah demi adik2… walaupun paksa rela… kadang2 saya tertidur awal.. dialah yang akan pastikan imad ber’diaper’ sblm tido… dia akan pastikan beg adik2nya tersusun di pintu bilik utk urusan esok, dia jugalah yg buatkan hanis susu kalau hanis berkeras juga nak susu….menyiapkan adik2, menolong membuat kerja rumah yang ringkas2 menyapu, ambil kain di ampaian, solat jemaah dengan adik2 dikala ibu ‘bercuti’… dia la juga yg mengajar imad bersolat duduk diatas bangku walapun imad main2….


macam mana tak tersentuh hati saya… bila dikenang pengorbanan kakak… mmg bukan pengorbanan yg besar bagi setengah2 orang.. tapi bagi saya kakak betul2 meringankan beban saya… menjaga adik2 walaupun adakalanya berselisih faham…


Ada jugak perangai dia yg buat saya melenting.. tapi bila dikenang2 balik its just a small2 thing yg kadang2 dia terlupa dan melengah2… mmg dia agak lengah…harus sering diingat, harus ditambat agar cepat mengejar waktu…agar ingat segala pesan ibu…


To kakak, if one day u r reading this… I love u so much, nothing can compare my love to you, thanks for understand me, thank you for being there with me, thanks for everything… harapan ibu.. semoga kakak menjadi anak yang solehah, berjaya di dunia dan akhirat, menjadi kakak kebanggaan utk adik2...

Monday, April 18, 2011

DMD Articles...

2011 (10th April 2011)
14th June 2010

The articles which i kept with me...this is what imad has been diagnosed...


DMD di Mingguan Malaysia 10th April 2011

Last week, keluar cerita pasal DMD di Mingguan… pilu rasa hati bila baca… yes I did keep the story of the family last year… masa tu both sons dia masih hidup lagi.. tapi mmg sayu n sedih tgk keadaan dorang… terus dalam diri rasa bersyukur.. sebab walaupun saya tak tau hari mendatang macam mana… tapi sekurang2nya.. saya masih mampu memenuhi keperluan imad, saya masih boleh bekerja utk keperluan anak2..


Lepas tu dpt pulak buku yang saya beli dari Persatuan Penyakit Jarang Jumpa on the Rare Disease in Malaysia…lagi la buat saya bersyukur… sekurang2 nya besides DMD imad Cuma bermasalah dalam pembelajaran which later Insya ALLAH.. dengan izin ALLAH dapat la jugak dia memahami sedikit demi sedikit…


Cerita dalam buku itu tentang DMD… kisah adik aiman yang diuji pula dengan Leukimia besides DMD… betapa semua parents yang ada anak bermasalah dengan penyakit jarang jumpa nih, sgt2 la tabah, sabar dan berusaha dengan gigih… menjadi inspirasi utk saya…


Back to kisah DMD di Mingguan… bagitau la mr. ayah.. rupanya dia tak baca.. so saya gunting n bagi dia baca.. diam membisu aje dia…dia kata ‘kesian imad kan… skang nih apa saja kehendak dia, kita cuba la penuhi’.. sayu pulak hati saya dibuatnya…


Now bila imad bising or bergaduh with his kakak or adik… biasalah budak2 kan.. n knowing imad dia mmg suka amik kesempatan sbb dia tau org will empathy with him…n to make things even worst, mr. ayah will said..’tolong lah paham.. imad tu tak lama dia nak kecap nikmat dunia’…oohhhh bisa n sedihnya… why la dial eh ckp mcm tuh.. This time I’ll do my part… ajak kakak or hanis ketepi n explain… agaknya mcm2 sgt dalam kepala mr. ayah.. itu yg buat dia serabut…


Later when we talked.. he admit.. yelah parents mana yg tak sayang anak… parents mana yg sanggup tgk anak menanggung derita… for us.. asalkan imad happy with what he has and what he did.. itu dah cukup menggembirakan.. so far dia pun tak komplen apa2 dengan ketidak upayaan dia… he is just a happy n strong kid….

Tuesday, April 5, 2011

ragam

last nite... suh anak2 solat n mengaji.. peh tu dinner cecepat... trus ngadap GEMILANG... hehehe tak boleh blah la cite nih... mesti nak ikut... mcm best pulak... hihihi


sesambil hanis n imad buat coloring... iklan jek, cecepat pi buat apa yg patut kat dapo... tak kat dapo, pi kemas2 beg anak2 n sesambil mesin kain...


imad pulak sibuk la dok sharp pencil color dia... ibu bising la, habuk2 nanti pergi ke karpet... dah di ajar.. nak sharp segala, amik mangkuk.. tak pun guna sharp yg besar tuh..... taknak jugak dengar... tetiba tgk dia.. leka jek... rupanya panjang akal cik abang nih... segala lapis pensil tuh... dia letak dlm dustbin.. tapi kan ker ada habuk2 tuh... agaknya takmo kena leter... dia sweep masuk bwh carpet... hehehe... ikut pangai sapa la tuh.... panjang pulak akai dia....

haihhh... abg, abg.....

dari nak marah, terus tergelak... hehe


pagi tadi pulak, dia dok bising, kata hanis nak bwk jam ke sekolah... malas nak layan... byk mende nak buat b4 kuar umah... agaknya tak puas hati kann.. hanis tak kena warning... dia pun bwk gak jam gi sekolah...hihi... itupun eta perasan bila dah sampai sekolah... dia letak kat tepi poket bag dia... hehehe.. bila tanya dia... dia senyuummm jek.. pandai eh abang.. kalau hanis buat.. kemain dia bising... bila dia buat... elok senyap2 jek.... huhu....


mcm2 perangai....

Monday, April 4, 2011

alhamdulilah

Bila dah post q on the stroller/wheelchair kat fb.. byk jugak feedback saya dapat.. tapi yg paling melegakan sekali, one of my opismate (lama giler la tak jumpa) siap nak bagi her son's buggy kat imad... at first saya ckp ' kalau bersesuaian dengan imad, saya akan amik, but if not baik la bagi kat org lain yg lebih memerlukan'... so yesterday, sunday, ke serendah la kami.. berjumpa dengan sarah.. dulu2 org tanya... sarah mana??? akan ada la jwpannya sarah THR... hehehe.. THR pun dah takde eh... ntah.. tak tau... hehehe dah sampai sana... have a look at the buggy.. alhamdulilah.. besar n sangat convenient tuk dibawa berjalan2... mmg elok la utk imad.. sarah kata.. anak dia pakai till umo 6 thn.. n pas tu anak sedare dia yg obes (30kg) pulak pakai.. alhamdulilah.... so tadi baru la berkesempatan nak surf2 di internet... its maclaren buggy.. n stated kat stroller tu.. major buggy... surf punya surf... mmg its meant for special needs pun.. boleh carry up to 50 or 60kg... alhamdulilah... rezeki imad... kalau nak beli tuh beribu jugak.... cecahla kot 2 ribu.... itulah org kata eh... anak2 istimewa nih.. murah aje rezekinya... dipermudahkan segalanya utk mereka... mmg seronok la imad... lepas nih mmg senang nak berjalan2....tak perlu risau dia penat ker apa.... imad pun now dah nampak matured sikit... gaya abang tuh dah menjadi2... hehe kadang nak tergelak tgk gelagat dia... mengaji alhamdulilah... nak membaca tu susah sket... tak pe la bang.. berdikit2 eh... kot tetiba anak ibu yg sorang nih jadi ustaz ker... sejukkk hati ibu... ameennn....

Tuesday, March 29, 2011

Imad

Esok imad ada visit to sunway petting zoo....

kali nih kena bawak stroller coz masa kat langkawi ari tuh, dah nampak dia tak larat dah nak berjalan jauh2 nih... tadi call cikgu dia, cikgu dia kata dia nanti dibwh jagaan ustaz.. kalau imad tak larat nanti ustaz akan dokong... kesian pulak la kat ustaz nanti... dah la ustaz kecik.. hehehe so i'm thinking nak bagi stroller kat cikgu... agak2 la kan.. dia malu tak duduk dlm stroller tuh??? yelah jalan2 nih kan dgn kawan2... kot ngan family apa yg dia nak malukan... ini ngan kawan2 takut dia segan pulak...


i m now still thinking, nak beli stroller baru or terus beli wheelchair... nak beli wheelchair kesian pulak kat dia, kot2 malu.. nak beli stroller kena beli stroller yg leh carry 20kg and above... actually berat imad 20kg pun tak sampai lagi... huhu... tak pe la bang.. adalah hikmahnya tuh berat abang tak naik2....


nanti ibu survey2 ye bang... kot ada rezeki abang berstroller baru....

Monday, March 28, 2011

Hanis

Hanis dah start schooling this year... kindy 5 yrs old jek pun… first three months okay aja… happy mood nak gi sekolah.. elok a week before school holiday… dah buat perangai takmo gi skola… aduhaiii… siap nangis2 lagi.. mmg horror la hidup saya pagi2… Masa sblm school holiday tuh… masa nak bersiap siap dia pandang, tenung dulu spender dia… baju dia… tapi dia readykan jugak botol air n bekal dia… tup2 sampai sekolah menangis semau2nya… takmo turun… ada sekali tuh sampai termuntah2… adehhhhh Tapi nasib baik la minggu depan tu cuti sekolah kann… lega la jugak… mr. ayah balik aje dari outstation.. maka report berderet2 la kann… elok buka sekolah ari tuh… same thing happen… masalahnya.. masa bersiap elok jek.. dah sampai sekolah baru nangis… haru…. But alhamdulilah.. start last Thursday dia dah tak nangis… Bila duduk guling2 berdua ngan dia, tanya la dia… kenapa nangis..dia kata ‘ala adik saja2 jek ibu… adik buat klaka’… bykkkkkla dia punya klaka…. Alkisahnya dorang rotate class.. so reshuffle la… start dari situ dia dah rasa tak syiok…. Adehhh cikgu… sengsara idup saya cikgu…. Tak reshuffle tak leh ker?????

Anak dara sunti…

Masa amik kakak kat sekolah last Sunday.. we had this conversation Kakak : ibu, kakak tak suka la budak2 sekolah kakak, suka main2, tak nak dengar ckp… kakak jerit2 pun dorang buat tak tau… Ayah : ala.. buat tak tau jek… Kakak : mana boleh, kakak kan pengawas.. kena la jaga dorang.. Ibu : yelah dah dorang tak nak dengar ckp kakak, ckp jek la kat cikgu... Kakak : budak2 lelaki tuh la... mcm gangstar... ada sorang budak tu kan ibu... dah la hitam... mcm gangstar sgt… Ibu : biar la kakak... jgn lebih2.. nanti org marah... Kakak : ibu... ibu tau tak.. dia suka kat kakak... selalu usik2 kakak.. Ayah : ok la tuh.. kawan jek la... biar ramai kawan… Kakak : alaaa.. kakak tak suka dia… dah la itam, gangstar pulak tuh.. eeiii menyampah !!!! Ibu : tak baik kakak… nanti kakak suka kat dia nanti.. haaa camana ??? Ayah : entah kakak nih… mementang dia hitam… cuba kalau dia putih tapi gangstar.. mesti kakak suka… Kakak : eiii ayah nih kann…. Dia bukannya nak kawan ngan kakak... Ibu : habis kalau dia tak nak kawan.. kenapa dia suka kakak Kakak : alaaaa dia kata dia cinta.... Ibu : wakakakakakakakakakakakakakakakaka lawak la kakak nih.... Terus bersambung ngan gelak ketawa... hahahahahahahaha CINTA.....

Family retreat 2011

Join this company byk jugak la activities…. Family retreat this year.. langkawi… we went by coach… dokek 10jam duduk dlm coach… tapi alhamdulilah.. anak2 okay tak meragam, x mengada… disbbkan tak ramai org.. makanya boleh la amik sorang satu seat… anak2 dilayan ngan citer2 kartun sepanjang perjalanan… Sampai jeti kuala kedah at 2.30pm… tiket dorang dah beli but at 3.30… amik kesempatan solat dulu… lepak2… panas betul masa nih… sib baik kipas baekk punya berfungsi… Dapat naik big ferry… kat sini ada ralat sket arr.. budak2 muda nih bukan peduli mak2 org n anak2 org… dorang tau, dorang nak duduk ngan gang2 dorang.. makanya mak org yg sorang nih buat la announcement ‘ello… takkan la u all nak bagi I n anak2 I duduk jauh2’… baru la reti.. haiiihh korang nih.. esok2 korang ada anak.. tau la korang apa perasaan org2 yg ada anak nih….anak2 sgt teruja… yelah teruja naik coach long hours, teruja naik ferry besarrrr… Sampai langkawi, ujan lebat la pulak.. we chose to keluar lambat or paling akhir, coz either me or mr. ayah need to dokong imad, mana ngan luggage yg gadang itew, mana ngan hanis… dah la ujan lebat.. masa nih terasa arrr, nape la takde org nak ulur tgn menolong eh… nak kena request gak ker???? Tapi takpe.. berkat kekuatan mr. ayah… maka sume settle… mr. ayah la yg ulang alik dokong anak2 n bwk luggage… alhamdulilah…. Sampai sini anak2 lapo la pulak.. bukan anak jek… mak n bapak anak pun lapo… sbb last makan was at 12pm… sooo pegi la tapau kfc… At the other side of the road dah ada coach menunggu utk ke Meritus Pelangi…. The hotel was very big.. room yg kami dpt pun alhamdulilah besar n selesa… dpt dua bilik.. so anak2 tido in another room.. alhamdulilah dorang tak takut… kat sini full with activities.. nak buat activity sendiri pun boleh.. tapi we chose to stay at the hotel aje… malas nak jalan2 lagi… masuk treasure hunt, sand castle la, mcm2 lagi la… ada dinner segala.. alhamdulilah rezeki imad n hanis.. they won consolation prize masa grand dinner.. jadiklaa… dalam ramai2 tuh depa pulak terpilih..maka naik la kepentas… gambar ada lah kurang sbb tukang amik gambo adalah malas… double happy la dorang… On the last day… we opt for late check out… berendam n berjemur sampai berkilat… check out at 3pm n terus ke kuah.. sopin sket… n terus ke airport… alhamdulilah rezeki imad jugak…. Ikutkan tak leh la pegi naik coach balik naik flight.. tapi in our case.. alhamdulilah.. rezeki anak2 lagi…. We book MAS flight… anak2 teruja la lagi…. We request for wheelchair in both airport.. alhamdulilah dipermudahkan… weather was not so good, so masa fly tuh dah ala2 terhoyong hayang la jugak.. huhu… elok landed jek.. kakak vomit… maka jadi org terakhir la keluar… mmg la pun kan.. dah nama pun nak guna wheelchair.. kena la kuar lambat… steward n stewardess pun baik… siap bagi berextra2 tit bits masa nak keluar tuh… Alhamdulilah it was a great holiday… looking forward to next year trip Insya allah… mana eh??? sabah ker??? I okay aja….

Thursday, March 17, 2011

hapdet

lama dah tak hapdet belog...

nothing to upate pun... cuti sekolah balik kpg... duduk malas2 ngan anak2... mr. ayah ke bangkahulu.. hopefully touch down tonight so that he can join us to langkawi...

anak2 looking forward nak gi langkawi... esp imad... teruja nak naik coach... nak naik flight.... dah lama pun tak jenjalan.. sesejak ibu benti keje, tukar keje....

hopefully after this many2 trip will follow.. Insya ALLAH.. doakan eh anak2... kita jenjalan bersama......

Imad's appt went well with neuro... steroid tambah dos lagi... Insya allah kalau takde masalah... nak start physio at gleneagles lak.. see how....

Thursday, January 13, 2011

Imad

Tahun baru, sekolah lama, baju baru, kasut baru, beg baru n ada jugak kawan baru…..
Hehehe alhamdulilah imad cope well at school…
Bila teacher vinod saw him and greet him.. ‘Good morning Danish’… dia akan jawab.. ‘Morning’.. dulu.. dia wat dekkkk jek..hehehehe (he always said this to my ayah)

And he always eager to go to school next day coz of janji2 teacher2 kat PPKI… alhamdulilah.. he knew that he had PJ on Tuesday and Wednesday…

N recent progress… dah tau nak gi bookshop kat school.. hehehe.. coz when he opened his wallet inside the bag, dia tgk takdak duit… ada no phone ibu n ayah saja… actually duit belanja dia kami serahkan pada PPM… so last night he asked me… ‘ibu kenapa purse abg takde duit’?.. me asked him ‘kenapa abang nak duit… duit abang kan ibu bagi kat cikgu’… he answered me..’abang nak gi kedai buku, ada kawan2 abang pegi kedai buku’… me asked him..’abang nak beli apa??’ sambil senyum2 dia jawab ‘adalah… ‘..
Me tanya lagi…’kawan2 abg beli apa?’.. dia ckp..’dorang beli pemadam la, macam2 la…’ me said.. ‘ooo nak beli pemadam… tak payah lah bang.. pemadam abang kan baru lagi’.. trus dia jawab… ‘adalaa.. abang nak beli’…

So untuk tidak mengecewakan dia and for me ini pun satu peningkatan confidence level dia… makanya bagi la dia RM2… when he saw that.. dia kata..’alaaaa sikitnya..’… hamboih3x…. sikit la pulak.. tapi bila me kata not more than RM2… dia ok aje….
Tak tau la dia nak buat apa… hehehe.. we’ll see tonite….(yolah dah katanya sampai umah maghrib..huhu)…

Monday, January 10, 2011

hangeeennnn

adusss.. fenat today... fenat minda, fenat badan... segalanya la...
dah la balik lambat... kul 9 baru sampai umah mil... tapau anak2 (hehehe).. balik dikerah ikut jadual n siapkan brg utk esok... jenguk 'pet' baru... sudah byk la pulak baja bajan yg dia taburkan... adussss... geram pun ada, sakit hati pun ada... anak 3 org pun terkangkang2 nak jaga.. lagi pulak nak berpet2... tapi apa boleh buat... kena paksa rela la jugak kann..

tak sampai hati tgk baja bajannya tuh... bersihkan la jugak.. geli mmg geli.. tapi apakan daya... mana ada org lain selain diri sendiri.. dulu boleh la eksyen... mr. ayah boleh take over... huhu

dah settle segala urusan pet.. masuk rumah anak2 tgh bersorak riang main 3 beradik.. padahal jarum jam dah kul 11pm.... adussss apalagi mengaum sore mak harimau... mintak mahap la ibu2 bapak2 ye... ada pulak sore harimau ditgh2 mlm yg hening... baru la menikus semua.... terus pejam mata rapat2 jgn sampai ibu nampak mata putih.... tak kira la bongsu tak bongsu, istimewa tak istimewa.. buat salah mmg dpt habuan la kannn....

dah make sure dorang tutup mata rapat2 barula nak kemaskan diri la konon... teringat la pulakkk, penyewa rumah kat shah alam dah 3 bulan tak bayo sewa... adusssss.. kena tepon, kena tepon... satu penyakit mamat nih... dia suka bayo 4 bulan sekali.. alasan sibuk... apa ingat saya nih tak sibuk....bila dah calling2, tau pulak dia.. amboiiiii sekali lagi alasan sibuk.. sampai bila kita mintak byr dua bulan sekli.. dia kata kalau mcm tuh.. sila la kerumah kutip duit sewa, sbb saya mmg sibuk tak sempat nak ke bank... adeeehhhhhh mmg dah hangin.. terus diam tak terkata apa... sbb saya tau.. kalau saya berkata2... lain pulak perkataan yg keluar nanti.. agaknya dia tau telinga saya dah kuar asap kot... terus aje setuju nak byr 2 bulan sekali... sambil iyakan terus letak tepon....

dah tempat mengadu jauh diperantauan n susah nak dihubungi melalui tepon makanya...... tepon la adik mengadu kat dia... terus dia pulak yg hangin... 'hang bagi no tepon mamat tuh, mai sini aku basuh dia... amboi skang nih sapa punya rumah'.. hehehe tak pasal2 dia pulak yg lagi hangin.... tak pe... kita tunggguuuuuu.. kalau tak de jugak... suruh blah aje la.... susah dpt penyewa sibuk sgt nih.....punya sibuk sampai bank pun tak nampak gamaknya....

unlike penyewa kat rumah di KL nih...... sgt bagus, sgt punctual... elok aje terpacak 3hb... terpacak la dia dpn rumah nak byr sewa... alhamdulilah.. tak pening kepala... jaga rumah akak elok2 ye dik.....

adusss... byknya la urusan.. itu belum lagi urusan kerja... yg bertimpa2 di thn baru nih... ngan task baru... org kata 'good eta.. very good for your development, go for it'....mak sengih jek la.. sambil kata...'at this age,i dont need any development... all i need is the peaceful mind... i dun wan to crack my head'... tapi apakan daya... saya mentimun...nak lawan doghiyan... mana boleh.. makanya.... telan aje laaaaaa.. huhu.. nak tolak mentah2 task baru tuh... kang pms takde bunga2 pulak... dahhhh tak dpt bonus kang... hehehe... boleh tak letak dlm pms..'my motto.. family first'...hehehehehe

oh ye.. this coming weekend dah nampak dah full schedulenya... another dentist appt for kakak n hanis, tuisyen kakak, kelas membaca imad (if teacher tu boleh help him la... kira trial class)... adusss.... mana la mak tak penat mental n fizikal....tu belum lagi list brg2 groc yg tersenarai tak terbeli2... oh ye... nak tkr nama geran rumah shah alam lagi... tak terhire2 la lagi lawyer...huhuhu.... nak jerit nak jerit.....

akhirnya nota utk mr. ayah... itu pun kalau dia pandai nak baca blog nih... mr. ayah bukan rajin pun......hehehe..

mr. ayah... bila saya boleh jadi housewife bergaji nih.....pelisssssssshhhh!!!!!!

haaa korang nak hapdet sgt kan... tgk mak dah teraddicted dahhhh.. huhu

Mampukah aku YA ALLAH

dah lama tak update blog... dah lama jugak perasaan itu tak datang pada aku....

bila bersendirian... dikala ini... perasaan itu kembali... tanpa mr. ayah disisi.... senduku kembali....
mengenang imad... hatiku jadi sayu...

Mampukah aku Ya ALLAH...

dikala ini... mr.ayah jauh di soyo, south africa, mungkin sebulan..mungkin dua bulan...... mencari rezki buat kami anak beranak... mencari rezki utk meneruskan hidup .. tinggal aku menguruskan anak2 dan persekolahan mereka... kakak dia tahun 4, imad masih di PPKI dan hanis di kindy 5 yrs old...

bila tanya imad.. ayah kat mana abg??? ayah kat africa...
bila tanya hanis... ayah kat mana adik??? ayah keje kapal....
boleh pulak dia ckp... 'ayah nak tangkap ikan byk2 bagi kat ibu... hahahaha.. (pengubat dukalara ibu)

semasa itu jugak... berbondong2 la kami 4 beranak... kehulu kehilir... masa nih la kakak sakit gigi, masa nih la, buku kakak tak cukup, masa nih jugak la dpt 'pet' utk dijaga... huhu...

ingat lagi masa first day school kakak (nak bayar yuran).... imad n hanis were with me... parking takde... nak ku parking jauh, mcm mana imad nak berjalan... tapi ALLAH permudahkan ... 3 kali round.. dpt jugak parking yg dkt... tiba disekolah... kelas kakak di tingkat 3... aduhhh mcm mana nak dokong imad nih... dpt idea.. tempatkan dia disurau wanita.. minta izin guru yg tengah bersolat zohor..... alhamdulilah.. bila dah selesai... elok aje dia duduk lagi disitu....

bwk kakak gi klinik gigi... klinik tu pulak kat 1st floor... parking tak de jugak.. takut terlepas appt... turunkan kakak dulu... suruh dia register sendiri.. nasib baik kakak boleh diharap... dia ingat segala details yg patut diisi.... later.. dpt parking.. nak naik atas.. kena la dokong imad lagi....

next.... kelas tuisyen kakak... sama jugak jalan ceritanya... this year... enroll kakak kat pusat tuisyen... setiap hari ahad... dah tak continue kat cikgu persendirian... cuba pulak kat pusat tuisyen nih...masa nak hantar kakak for first class today... berdokong lagi la imad ke 2nd floor... adusss... sib baik masa balik dah remind kakak tunggu kat kedai bawah... kalau kena naik lagi... mau sakit pinggang....nampak gayanya prinsip takmo bagi henpon kat kakak kena diubah... ianya dah jadi keperluan... hmmmmm

flashing all those incidents yg membuatkan hati jadi sayu... hati jadi gundah gulana.... lagi2 dengan keadaan imad.... tabahla hati.... sabar la perasaan... bukan sedikit sabar yg didambakan....harapnya biar la berlipat ganda dan berterusan.... ameeennnn.....