Thursday, January 13, 2011

Imad

Tahun baru, sekolah lama, baju baru, kasut baru, beg baru n ada jugak kawan baru…..
Hehehe alhamdulilah imad cope well at school…
Bila teacher vinod saw him and greet him.. ‘Good morning Danish’… dia akan jawab.. ‘Morning’.. dulu.. dia wat dekkkk jek..hehehehe (he always said this to my ayah)

And he always eager to go to school next day coz of janji2 teacher2 kat PPKI… alhamdulilah.. he knew that he had PJ on Tuesday and Wednesday…

N recent progress… dah tau nak gi bookshop kat school.. hehehe.. coz when he opened his wallet inside the bag, dia tgk takdak duit… ada no phone ibu n ayah saja… actually duit belanja dia kami serahkan pada PPM… so last night he asked me… ‘ibu kenapa purse abg takde duit’?.. me asked him ‘kenapa abang nak duit… duit abang kan ibu bagi kat cikgu’… he answered me..’abang nak gi kedai buku, ada kawan2 abang pegi kedai buku’… me asked him..’abang nak beli apa??’ sambil senyum2 dia jawab ‘adalah… ‘..
Me tanya lagi…’kawan2 abg beli apa?’.. dia ckp..’dorang beli pemadam la, macam2 la…’ me said.. ‘ooo nak beli pemadam… tak payah lah bang.. pemadam abang kan baru lagi’.. trus dia jawab… ‘adalaa.. abang nak beli’…

So untuk tidak mengecewakan dia and for me ini pun satu peningkatan confidence level dia… makanya bagi la dia RM2… when he saw that.. dia kata..’alaaaa sikitnya..’… hamboih3x…. sikit la pulak.. tapi bila me kata not more than RM2… dia ok aje….
Tak tau la dia nak buat apa… hehehe.. we’ll see tonite….(yolah dah katanya sampai umah maghrib..huhu)…

Monday, January 10, 2011

hangeeennnn

adusss.. fenat today... fenat minda, fenat badan... segalanya la...
dah la balik lambat... kul 9 baru sampai umah mil... tapau anak2 (hehehe).. balik dikerah ikut jadual n siapkan brg utk esok... jenguk 'pet' baru... sudah byk la pulak baja bajan yg dia taburkan... adussss... geram pun ada, sakit hati pun ada... anak 3 org pun terkangkang2 nak jaga.. lagi pulak nak berpet2... tapi apa boleh buat... kena paksa rela la jugak kann..

tak sampai hati tgk baja bajannya tuh... bersihkan la jugak.. geli mmg geli.. tapi apakan daya... mana ada org lain selain diri sendiri.. dulu boleh la eksyen... mr. ayah boleh take over... huhu

dah settle segala urusan pet.. masuk rumah anak2 tgh bersorak riang main 3 beradik.. padahal jarum jam dah kul 11pm.... adussss apalagi mengaum sore mak harimau... mintak mahap la ibu2 bapak2 ye... ada pulak sore harimau ditgh2 mlm yg hening... baru la menikus semua.... terus pejam mata rapat2 jgn sampai ibu nampak mata putih.... tak kira la bongsu tak bongsu, istimewa tak istimewa.. buat salah mmg dpt habuan la kannn....

dah make sure dorang tutup mata rapat2 barula nak kemaskan diri la konon... teringat la pulakkk, penyewa rumah kat shah alam dah 3 bulan tak bayo sewa... adusssss.. kena tepon, kena tepon... satu penyakit mamat nih... dia suka bayo 4 bulan sekali.. alasan sibuk... apa ingat saya nih tak sibuk....bila dah calling2, tau pulak dia.. amboiiiii sekali lagi alasan sibuk.. sampai bila kita mintak byr dua bulan sekli.. dia kata kalau mcm tuh.. sila la kerumah kutip duit sewa, sbb saya mmg sibuk tak sempat nak ke bank... adeeehhhhhh mmg dah hangin.. terus diam tak terkata apa... sbb saya tau.. kalau saya berkata2... lain pulak perkataan yg keluar nanti.. agaknya dia tau telinga saya dah kuar asap kot... terus aje setuju nak byr 2 bulan sekali... sambil iyakan terus letak tepon....

dah tempat mengadu jauh diperantauan n susah nak dihubungi melalui tepon makanya...... tepon la adik mengadu kat dia... terus dia pulak yg hangin... 'hang bagi no tepon mamat tuh, mai sini aku basuh dia... amboi skang nih sapa punya rumah'.. hehehe tak pasal2 dia pulak yg lagi hangin.... tak pe... kita tunggguuuuuu.. kalau tak de jugak... suruh blah aje la.... susah dpt penyewa sibuk sgt nih.....punya sibuk sampai bank pun tak nampak gamaknya....

unlike penyewa kat rumah di KL nih...... sgt bagus, sgt punctual... elok aje terpacak 3hb... terpacak la dia dpn rumah nak byr sewa... alhamdulilah.. tak pening kepala... jaga rumah akak elok2 ye dik.....

adusss... byknya la urusan.. itu belum lagi urusan kerja... yg bertimpa2 di thn baru nih... ngan task baru... org kata 'good eta.. very good for your development, go for it'....mak sengih jek la.. sambil kata...'at this age,i dont need any development... all i need is the peaceful mind... i dun wan to crack my head'... tapi apakan daya... saya mentimun...nak lawan doghiyan... mana boleh.. makanya.... telan aje laaaaaa.. huhu.. nak tolak mentah2 task baru tuh... kang pms takde bunga2 pulak... dahhhh tak dpt bonus kang... hehehe... boleh tak letak dlm pms..'my motto.. family first'...hehehehehe

oh ye.. this coming weekend dah nampak dah full schedulenya... another dentist appt for kakak n hanis, tuisyen kakak, kelas membaca imad (if teacher tu boleh help him la... kira trial class)... adusss.... mana la mak tak penat mental n fizikal....tu belum lagi list brg2 groc yg tersenarai tak terbeli2... oh ye... nak tkr nama geran rumah shah alam lagi... tak terhire2 la lagi lawyer...huhuhu.... nak jerit nak jerit.....

akhirnya nota utk mr. ayah... itu pun kalau dia pandai nak baca blog nih... mr. ayah bukan rajin pun......hehehe..

mr. ayah... bila saya boleh jadi housewife bergaji nih.....pelisssssssshhhh!!!!!!

haaa korang nak hapdet sgt kan... tgk mak dah teraddicted dahhhh.. huhu

Mampukah aku YA ALLAH

dah lama tak update blog... dah lama jugak perasaan itu tak datang pada aku....

bila bersendirian... dikala ini... perasaan itu kembali... tanpa mr. ayah disisi.... senduku kembali....
mengenang imad... hatiku jadi sayu...

Mampukah aku Ya ALLAH...

dikala ini... mr.ayah jauh di soyo, south africa, mungkin sebulan..mungkin dua bulan...... mencari rezki buat kami anak beranak... mencari rezki utk meneruskan hidup .. tinggal aku menguruskan anak2 dan persekolahan mereka... kakak dia tahun 4, imad masih di PPKI dan hanis di kindy 5 yrs old...

bila tanya imad.. ayah kat mana abg??? ayah kat africa...
bila tanya hanis... ayah kat mana adik??? ayah keje kapal....
boleh pulak dia ckp... 'ayah nak tangkap ikan byk2 bagi kat ibu... hahahaha.. (pengubat dukalara ibu)

semasa itu jugak... berbondong2 la kami 4 beranak... kehulu kehilir... masa nih la kakak sakit gigi, masa nih la, buku kakak tak cukup, masa nih jugak la dpt 'pet' utk dijaga... huhu...

ingat lagi masa first day school kakak (nak bayar yuran).... imad n hanis were with me... parking takde... nak ku parking jauh, mcm mana imad nak berjalan... tapi ALLAH permudahkan ... 3 kali round.. dpt jugak parking yg dkt... tiba disekolah... kelas kakak di tingkat 3... aduhhh mcm mana nak dokong imad nih... dpt idea.. tempatkan dia disurau wanita.. minta izin guru yg tengah bersolat zohor..... alhamdulilah.. bila dah selesai... elok aje dia duduk lagi disitu....

bwk kakak gi klinik gigi... klinik tu pulak kat 1st floor... parking tak de jugak.. takut terlepas appt... turunkan kakak dulu... suruh dia register sendiri.. nasib baik kakak boleh diharap... dia ingat segala details yg patut diisi.... later.. dpt parking.. nak naik atas.. kena la dokong imad lagi....

next.... kelas tuisyen kakak... sama jugak jalan ceritanya... this year... enroll kakak kat pusat tuisyen... setiap hari ahad... dah tak continue kat cikgu persendirian... cuba pulak kat pusat tuisyen nih...masa nak hantar kakak for first class today... berdokong lagi la imad ke 2nd floor... adusss... sib baik masa balik dah remind kakak tunggu kat kedai bawah... kalau kena naik lagi... mau sakit pinggang....nampak gayanya prinsip takmo bagi henpon kat kakak kena diubah... ianya dah jadi keperluan... hmmmmm

flashing all those incidents yg membuatkan hati jadi sayu... hati jadi gundah gulana.... lagi2 dengan keadaan imad.... tabahla hati.... sabar la perasaan... bukan sedikit sabar yg didambakan....harapnya biar la berlipat ganda dan berterusan.... ameeennnn.....