Monday, January 10, 2011

Mampukah aku YA ALLAH

dah lama tak update blog... dah lama jugak perasaan itu tak datang pada aku....

bila bersendirian... dikala ini... perasaan itu kembali... tanpa mr. ayah disisi.... senduku kembali....
mengenang imad... hatiku jadi sayu...

Mampukah aku Ya ALLAH...

dikala ini... mr.ayah jauh di soyo, south africa, mungkin sebulan..mungkin dua bulan...... mencari rezki buat kami anak beranak... mencari rezki utk meneruskan hidup .. tinggal aku menguruskan anak2 dan persekolahan mereka... kakak dia tahun 4, imad masih di PPKI dan hanis di kindy 5 yrs old...

bila tanya imad.. ayah kat mana abg??? ayah kat africa...
bila tanya hanis... ayah kat mana adik??? ayah keje kapal....
boleh pulak dia ckp... 'ayah nak tangkap ikan byk2 bagi kat ibu... hahahaha.. (pengubat dukalara ibu)

semasa itu jugak... berbondong2 la kami 4 beranak... kehulu kehilir... masa nih la kakak sakit gigi, masa nih la, buku kakak tak cukup, masa nih jugak la dpt 'pet' utk dijaga... huhu...

ingat lagi masa first day school kakak (nak bayar yuran).... imad n hanis were with me... parking takde... nak ku parking jauh, mcm mana imad nak berjalan... tapi ALLAH permudahkan ... 3 kali round.. dpt jugak parking yg dkt... tiba disekolah... kelas kakak di tingkat 3... aduhhh mcm mana nak dokong imad nih... dpt idea.. tempatkan dia disurau wanita.. minta izin guru yg tengah bersolat zohor..... alhamdulilah.. bila dah selesai... elok aje dia duduk lagi disitu....

bwk kakak gi klinik gigi... klinik tu pulak kat 1st floor... parking tak de jugak.. takut terlepas appt... turunkan kakak dulu... suruh dia register sendiri.. nasib baik kakak boleh diharap... dia ingat segala details yg patut diisi.... later.. dpt parking.. nak naik atas.. kena la dokong imad lagi....

next.... kelas tuisyen kakak... sama jugak jalan ceritanya... this year... enroll kakak kat pusat tuisyen... setiap hari ahad... dah tak continue kat cikgu persendirian... cuba pulak kat pusat tuisyen nih...masa nak hantar kakak for first class today... berdokong lagi la imad ke 2nd floor... adusss... sib baik masa balik dah remind kakak tunggu kat kedai bawah... kalau kena naik lagi... mau sakit pinggang....nampak gayanya prinsip takmo bagi henpon kat kakak kena diubah... ianya dah jadi keperluan... hmmmmm

flashing all those incidents yg membuatkan hati jadi sayu... hati jadi gundah gulana.... lagi2 dengan keadaan imad.... tabahla hati.... sabar la perasaan... bukan sedikit sabar yg didambakan....harapnya biar la berlipat ganda dan berterusan.... ameeennnn.....

4 comments:

A.I said...

Aduhaiii...lg berat bebanan kau ita :( mmg kau kene betul2 kuatkan semangat. kene jadi kental. huhuhu..

xpe, aku tau kau boleh :) Insyaallah..

Blogger Mommy said...

Assalamualaikum w.b.t
Tiada byk pertolongan yg mampu Kay bg. Melainkan doa & kata² semangat supaya Kek Ta terus cekal, tabah & sabar. Alhamdulillah, Imad beruntung dpt ibu mcm Kek Ta. Dan Kek Ta beruntung dpt anak² yg memahami, bijak & menjadi penyejuk hati.










Dan, jgn lupa, kami masih ada.. w/pun sekadar hanya utk berkongsi cerita. Take care, sis. Hold On! (Jonas Brothers)

dayang lenny said...

Salam perkenalan, syukur kpd Allah jumpa ur blog... Actually i am also a mother of a boy with the dmd disease... Really want to knw u more..

Eta said...

ai..
punyala terpaksa melangkah pagi tadi.. huhu... miss them..

kay..
tq sis...

dayang lenny...
alhamdulilah..tak sia2 saya buat blog... u r welcome to email me at marshita.mansor@khazanah.com.my