Tuesday, March 29, 2011

Imad

Esok imad ada visit to sunway petting zoo....

kali nih kena bawak stroller coz masa kat langkawi ari tuh, dah nampak dia tak larat dah nak berjalan jauh2 nih... tadi call cikgu dia, cikgu dia kata dia nanti dibwh jagaan ustaz.. kalau imad tak larat nanti ustaz akan dokong... kesian pulak la kat ustaz nanti... dah la ustaz kecik.. hehehe so i'm thinking nak bagi stroller kat cikgu... agak2 la kan.. dia malu tak duduk dlm stroller tuh??? yelah jalan2 nih kan dgn kawan2... kot ngan family apa yg dia nak malukan... ini ngan kawan2 takut dia segan pulak...


i m now still thinking, nak beli stroller baru or terus beli wheelchair... nak beli wheelchair kesian pulak kat dia, kot2 malu.. nak beli stroller kena beli stroller yg leh carry 20kg and above... actually berat imad 20kg pun tak sampai lagi... huhu... tak pe la bang.. adalah hikmahnya tuh berat abang tak naik2....


nanti ibu survey2 ye bang... kot ada rezeki abang berstroller baru....

Monday, March 28, 2011

Hanis

Hanis dah start schooling this year... kindy 5 yrs old jek pun… first three months okay aja… happy mood nak gi sekolah.. elok a week before school holiday… dah buat perangai takmo gi skola… aduhaiii… siap nangis2 lagi.. mmg horror la hidup saya pagi2… Masa sblm school holiday tuh… masa nak bersiap siap dia pandang, tenung dulu spender dia… baju dia… tapi dia readykan jugak botol air n bekal dia… tup2 sampai sekolah menangis semau2nya… takmo turun… ada sekali tuh sampai termuntah2… adehhhhh Tapi nasib baik la minggu depan tu cuti sekolah kann… lega la jugak… mr. ayah balik aje dari outstation.. maka report berderet2 la kann… elok buka sekolah ari tuh… same thing happen… masalahnya.. masa bersiap elok jek.. dah sampai sekolah baru nangis… haru…. But alhamdulilah.. start last Thursday dia dah tak nangis… Bila duduk guling2 berdua ngan dia, tanya la dia… kenapa nangis..dia kata ‘ala adik saja2 jek ibu… adik buat klaka’… bykkkkkla dia punya klaka…. Alkisahnya dorang rotate class.. so reshuffle la… start dari situ dia dah rasa tak syiok…. Adehhh cikgu… sengsara idup saya cikgu…. Tak reshuffle tak leh ker?????

Anak dara sunti…

Masa amik kakak kat sekolah last Sunday.. we had this conversation Kakak : ibu, kakak tak suka la budak2 sekolah kakak, suka main2, tak nak dengar ckp… kakak jerit2 pun dorang buat tak tau… Ayah : ala.. buat tak tau jek… Kakak : mana boleh, kakak kan pengawas.. kena la jaga dorang.. Ibu : yelah dah dorang tak nak dengar ckp kakak, ckp jek la kat cikgu... Kakak : budak2 lelaki tuh la... mcm gangstar... ada sorang budak tu kan ibu... dah la hitam... mcm gangstar sgt… Ibu : biar la kakak... jgn lebih2.. nanti org marah... Kakak : ibu... ibu tau tak.. dia suka kat kakak... selalu usik2 kakak.. Ayah : ok la tuh.. kawan jek la... biar ramai kawan… Kakak : alaaa.. kakak tak suka dia… dah la itam, gangstar pulak tuh.. eeiii menyampah !!!! Ibu : tak baik kakak… nanti kakak suka kat dia nanti.. haaa camana ??? Ayah : entah kakak nih… mementang dia hitam… cuba kalau dia putih tapi gangstar.. mesti kakak suka… Kakak : eiii ayah nih kann…. Dia bukannya nak kawan ngan kakak... Ibu : habis kalau dia tak nak kawan.. kenapa dia suka kakak Kakak : alaaaa dia kata dia cinta.... Ibu : wakakakakakakakakakakakakakakakaka lawak la kakak nih.... Terus bersambung ngan gelak ketawa... hahahahahahahaha CINTA.....

Family retreat 2011

Join this company byk jugak la activities…. Family retreat this year.. langkawi… we went by coach… dokek 10jam duduk dlm coach… tapi alhamdulilah.. anak2 okay tak meragam, x mengada… disbbkan tak ramai org.. makanya boleh la amik sorang satu seat… anak2 dilayan ngan citer2 kartun sepanjang perjalanan… Sampai jeti kuala kedah at 2.30pm… tiket dorang dah beli but at 3.30… amik kesempatan solat dulu… lepak2… panas betul masa nih… sib baik kipas baekk punya berfungsi… Dapat naik big ferry… kat sini ada ralat sket arr.. budak2 muda nih bukan peduli mak2 org n anak2 org… dorang tau, dorang nak duduk ngan gang2 dorang.. makanya mak org yg sorang nih buat la announcement ‘ello… takkan la u all nak bagi I n anak2 I duduk jauh2’… baru la reti.. haiiihh korang nih.. esok2 korang ada anak.. tau la korang apa perasaan org2 yg ada anak nih….anak2 sgt teruja… yelah teruja naik coach long hours, teruja naik ferry besarrrr… Sampai langkawi, ujan lebat la pulak.. we chose to keluar lambat or paling akhir, coz either me or mr. ayah need to dokong imad, mana ngan luggage yg gadang itew, mana ngan hanis… dah la ujan lebat.. masa nih terasa arrr, nape la takde org nak ulur tgn menolong eh… nak kena request gak ker???? Tapi takpe.. berkat kekuatan mr. ayah… maka sume settle… mr. ayah la yg ulang alik dokong anak2 n bwk luggage… alhamdulilah…. Sampai sini anak2 lapo la pulak.. bukan anak jek… mak n bapak anak pun lapo… sbb last makan was at 12pm… sooo pegi la tapau kfc… At the other side of the road dah ada coach menunggu utk ke Meritus Pelangi…. The hotel was very big.. room yg kami dpt pun alhamdulilah besar n selesa… dpt dua bilik.. so anak2 tido in another room.. alhamdulilah dorang tak takut… kat sini full with activities.. nak buat activity sendiri pun boleh.. tapi we chose to stay at the hotel aje… malas nak jalan2 lagi… masuk treasure hunt, sand castle la, mcm2 lagi la… ada dinner segala.. alhamdulilah rezeki imad n hanis.. they won consolation prize masa grand dinner.. jadiklaa… dalam ramai2 tuh depa pulak terpilih..maka naik la kepentas… gambar ada lah kurang sbb tukang amik gambo adalah malas… double happy la dorang… On the last day… we opt for late check out… berendam n berjemur sampai berkilat… check out at 3pm n terus ke kuah.. sopin sket… n terus ke airport… alhamdulilah rezeki imad jugak…. Ikutkan tak leh la pegi naik coach balik naik flight.. tapi in our case.. alhamdulilah.. rezeki anak2 lagi…. We book MAS flight… anak2 teruja la lagi…. We request for wheelchair in both airport.. alhamdulilah dipermudahkan… weather was not so good, so masa fly tuh dah ala2 terhoyong hayang la jugak.. huhu… elok landed jek.. kakak vomit… maka jadi org terakhir la keluar… mmg la pun kan.. dah nama pun nak guna wheelchair.. kena la kuar lambat… steward n stewardess pun baik… siap bagi berextra2 tit bits masa nak keluar tuh… Alhamdulilah it was a great holiday… looking forward to next year trip Insya allah… mana eh??? sabah ker??? I okay aja….

Thursday, March 17, 2011

hapdet

lama dah tak hapdet belog...

nothing to upate pun... cuti sekolah balik kpg... duduk malas2 ngan anak2... mr. ayah ke bangkahulu.. hopefully touch down tonight so that he can join us to langkawi...

anak2 looking forward nak gi langkawi... esp imad... teruja nak naik coach... nak naik flight.... dah lama pun tak jenjalan.. sesejak ibu benti keje, tukar keje....

hopefully after this many2 trip will follow.. Insya ALLAH.. doakan eh anak2... kita jenjalan bersama......

Imad's appt went well with neuro... steroid tambah dos lagi... Insya allah kalau takde masalah... nak start physio at gleneagles lak.. see how....