Monday, April 25, 2011

Kejadian di pesta buku 2011

Tahun nih tak terlepas peluang ke pesta buku.. mmg sgt2 dinanti2kan oleh kakak.. berkobar2 dia nak pergi... asyik menghitung duit tabung utk dikorbankan.. hehehe

we (me, kakak n hanis) went on the 2nd day... tak ler pagi.. sbb driver lambat bgn.. dalam kul 11.30 la kami sampai... mmg ramai org... serbu galeri ilmu dulu... gi mph, gi pts, gi ana muslim, gi popular, mcm2 lagi la... dari kosong back pack tuh (hanya berisi sapu tgn)... sampai kembung rasa nak patah bahu gendong... tak cukup back pack, buka pulak shopping bag.. hahaha kena bijak menyediakan bag2.. senang nak bwk... tak muat jugak.. pakai bag plastik ajek la... hehehe..
tak bawak imad, coz susah nak bwk stroller and kesian kat dia nak jelajah dari satu tingkat ke tingkat lain, nak berasak2 ngan orang.. dia pun paham.. as long there is a book for him...

kakak got herself 10 novels, 5 bm and 5 BI.. tapi BI mostly beli kat mph with 10% discount... i got 3 novels for myself (itupun jenuh berpk2 hehehe), buku latihan utk kakak 5, buku latihan utk imad n hanis 5 each, buku cerita utk bed time stories 2 (kisah2 nabi dan kisah nabi muhammad), also bought asma al husna yg sgt comel n colorful...boleh bwk berjalan2... dah cukup.. sume skali cost me RM350 ngam2 soi....

tapi ada satu kejadian yg tak boleh blah kat situ.. hahahaha.. kakak hilang!!! mmg ramai sgt orang, so dalam berjaga2 tuh, kakak boleh hilang pulak... mmg dah cuak la muka saya... adusss... berpusing2 cari... last jumpa dia kat tempat yg sblm tuh... n she looks ok, tak nampak muka nervous or takut... dia kata.. kalau kakak tak jumpa jugak ibu.. kakak nak pegi jek kat tmpt org buat announcement tuh...hehehe.. me also think the same.. sib baik jumpa... so after that... we were extra careful...

also went to ain maisarah booth... tapi kakak tak interested.. ok.. next time.. dia more to novel2 kat pts.. agaknya dah terbiasa.. n also candy apple book....

mmg ramai la novelist2 yg sign buku, Tun pun ada, mcm2 lagi la... tapi dah tak larat tunggu...

done our shopping at 3.30.. lama jugak kat situ.. sampai dah lenguh kaki n hanis pun dah buat ala2 umah sendiri, siap baring, nyanyi kuat2.. hehehe.. after that terus gi solat kat the mall, makan n jalan2 cuci mata...

alhamdulilah.. mission accomplish.. suka sgt kakak... Insya allah this will be our annual agenda...

Tuesday, April 19, 2011

My dear Kakak

ALHAMDULILAH… tak tau la keberapa kalinya, saya merasakan, saya sangat2 beruntung mempunyai kakak as my eldest doter… her patience kadang2 buat saya terharu dan kadang kala juga rasa bersalah… Do I burden her with huge responsibilities????


Pernah post di fb to thank her for helping me out… ada yang komen, apa saja la anak yg berusia 10thn berkorban utk keluarga.. bukannya cari kayu api and tolong angkat air….. yess I agree… apalah sangat kudrat kakak utk saya… apalah sangat pengorbanan kakak tuk saya pada mata orang lain… tapiiii pada saya, kesabaran kakak amat2 la mengagumkan saya…


Pada saya.. jika saya ditempat kakak, tak mungkin saya mempunyai sabar yg begitu…maksud saya pada umur yang belum pun cukup 10 thn ini….


dialah yang kemaskan tempat tido imad, uruskan imad di waktu pagi, walaupun kadang2 merungut sbb imad lambat atau melengah2kan waktu, dia la jugak tukang tekan flush button bila imad usai membuat ‘urusan’nya… tak kira waktu apa pun…pagi, mlm, tgh tgk tv, tgh melayan novel… dia bgn dan buat… saya boleh harapkan dia utk mengalah demi adik2… walaupun paksa rela… kadang2 saya tertidur awal.. dialah yang akan pastikan imad ber’diaper’ sblm tido… dia akan pastikan beg adik2nya tersusun di pintu bilik utk urusan esok, dia jugalah yg buatkan hanis susu kalau hanis berkeras juga nak susu….menyiapkan adik2, menolong membuat kerja rumah yang ringkas2 menyapu, ambil kain di ampaian, solat jemaah dengan adik2 dikala ibu ‘bercuti’… dia la juga yg mengajar imad bersolat duduk diatas bangku walapun imad main2….


macam mana tak tersentuh hati saya… bila dikenang pengorbanan kakak… mmg bukan pengorbanan yg besar bagi setengah2 orang.. tapi bagi saya kakak betul2 meringankan beban saya… menjaga adik2 walaupun adakalanya berselisih faham…


Ada jugak perangai dia yg buat saya melenting.. tapi bila dikenang2 balik its just a small2 thing yg kadang2 dia terlupa dan melengah2… mmg dia agak lengah…harus sering diingat, harus ditambat agar cepat mengejar waktu…agar ingat segala pesan ibu…


To kakak, if one day u r reading this… I love u so much, nothing can compare my love to you, thanks for understand me, thank you for being there with me, thanks for everything… harapan ibu.. semoga kakak menjadi anak yang solehah, berjaya di dunia dan akhirat, menjadi kakak kebanggaan utk adik2...

Monday, April 18, 2011

DMD Articles...

2011 (10th April 2011)
14th June 2010

The articles which i kept with me...this is what imad has been diagnosed...


DMD di Mingguan Malaysia 10th April 2011

Last week, keluar cerita pasal DMD di Mingguan… pilu rasa hati bila baca… yes I did keep the story of the family last year… masa tu both sons dia masih hidup lagi.. tapi mmg sayu n sedih tgk keadaan dorang… terus dalam diri rasa bersyukur.. sebab walaupun saya tak tau hari mendatang macam mana… tapi sekurang2nya.. saya masih mampu memenuhi keperluan imad, saya masih boleh bekerja utk keperluan anak2..


Lepas tu dpt pulak buku yang saya beli dari Persatuan Penyakit Jarang Jumpa on the Rare Disease in Malaysia…lagi la buat saya bersyukur… sekurang2 nya besides DMD imad Cuma bermasalah dalam pembelajaran which later Insya ALLAH.. dengan izin ALLAH dapat la jugak dia memahami sedikit demi sedikit…


Cerita dalam buku itu tentang DMD… kisah adik aiman yang diuji pula dengan Leukimia besides DMD… betapa semua parents yang ada anak bermasalah dengan penyakit jarang jumpa nih, sgt2 la tabah, sabar dan berusaha dengan gigih… menjadi inspirasi utk saya…


Back to kisah DMD di Mingguan… bagitau la mr. ayah.. rupanya dia tak baca.. so saya gunting n bagi dia baca.. diam membisu aje dia…dia kata ‘kesian imad kan… skang nih apa saja kehendak dia, kita cuba la penuhi’.. sayu pulak hati saya dibuatnya…


Now bila imad bising or bergaduh with his kakak or adik… biasalah budak2 kan.. n knowing imad dia mmg suka amik kesempatan sbb dia tau org will empathy with him…n to make things even worst, mr. ayah will said..’tolong lah paham.. imad tu tak lama dia nak kecap nikmat dunia’…oohhhh bisa n sedihnya… why la dial eh ckp mcm tuh.. This time I’ll do my part… ajak kakak or hanis ketepi n explain… agaknya mcm2 sgt dalam kepala mr. ayah.. itu yg buat dia serabut…


Later when we talked.. he admit.. yelah parents mana yg tak sayang anak… parents mana yg sanggup tgk anak menanggung derita… for us.. asalkan imad happy with what he has and what he did.. itu dah cukup menggembirakan.. so far dia pun tak komplen apa2 dengan ketidak upayaan dia… he is just a happy n strong kid….

Tuesday, April 5, 2011

ragam

last nite... suh anak2 solat n mengaji.. peh tu dinner cecepat... trus ngadap GEMILANG... hehehe tak boleh blah la cite nih... mesti nak ikut... mcm best pulak... hihihi


sesambil hanis n imad buat coloring... iklan jek, cecepat pi buat apa yg patut kat dapo... tak kat dapo, pi kemas2 beg anak2 n sesambil mesin kain...


imad pulak sibuk la dok sharp pencil color dia... ibu bising la, habuk2 nanti pergi ke karpet... dah di ajar.. nak sharp segala, amik mangkuk.. tak pun guna sharp yg besar tuh..... taknak jugak dengar... tetiba tgk dia.. leka jek... rupanya panjang akal cik abang nih... segala lapis pensil tuh... dia letak dlm dustbin.. tapi kan ker ada habuk2 tuh... agaknya takmo kena leter... dia sweep masuk bwh carpet... hehehe... ikut pangai sapa la tuh.... panjang pulak akai dia....

haihhh... abg, abg.....

dari nak marah, terus tergelak... hehe


pagi tadi pulak, dia dok bising, kata hanis nak bwk jam ke sekolah... malas nak layan... byk mende nak buat b4 kuar umah... agaknya tak puas hati kann.. hanis tak kena warning... dia pun bwk gak jam gi sekolah...hihi... itupun eta perasan bila dah sampai sekolah... dia letak kat tepi poket bag dia... hehehe.. bila tanya dia... dia senyuummm jek.. pandai eh abang.. kalau hanis buat.. kemain dia bising... bila dia buat... elok senyap2 jek.... huhu....


mcm2 perangai....

Monday, April 4, 2011

alhamdulilah

Bila dah post q on the stroller/wheelchair kat fb.. byk jugak feedback saya dapat.. tapi yg paling melegakan sekali, one of my opismate (lama giler la tak jumpa) siap nak bagi her son's buggy kat imad... at first saya ckp ' kalau bersesuaian dengan imad, saya akan amik, but if not baik la bagi kat org lain yg lebih memerlukan'... so yesterday, sunday, ke serendah la kami.. berjumpa dengan sarah.. dulu2 org tanya... sarah mana??? akan ada la jwpannya sarah THR... hehehe.. THR pun dah takde eh... ntah.. tak tau... hehehe dah sampai sana... have a look at the buggy.. alhamdulilah.. besar n sangat convenient tuk dibawa berjalan2... mmg elok la utk imad.. sarah kata.. anak dia pakai till umo 6 thn.. n pas tu anak sedare dia yg obes (30kg) pulak pakai.. alhamdulilah.... so tadi baru la berkesempatan nak surf2 di internet... its maclaren buggy.. n stated kat stroller tu.. major buggy... surf punya surf... mmg its meant for special needs pun.. boleh carry up to 50 or 60kg... alhamdulilah... rezeki imad... kalau nak beli tuh beribu jugak.... cecahla kot 2 ribu.... itulah org kata eh... anak2 istimewa nih.. murah aje rezekinya... dipermudahkan segalanya utk mereka... mmg seronok la imad... lepas nih mmg senang nak berjalan2....tak perlu risau dia penat ker apa.... imad pun now dah nampak matured sikit... gaya abang tuh dah menjadi2... hehe kadang nak tergelak tgk gelagat dia... mengaji alhamdulilah... nak membaca tu susah sket... tak pe la bang.. berdikit2 eh... kot tetiba anak ibu yg sorang nih jadi ustaz ker... sejukkk hati ibu... ameennn....