Monday, April 18, 2011

DMD di Mingguan Malaysia 10th April 2011

Last week, keluar cerita pasal DMD di Mingguan… pilu rasa hati bila baca… yes I did keep the story of the family last year… masa tu both sons dia masih hidup lagi.. tapi mmg sayu n sedih tgk keadaan dorang… terus dalam diri rasa bersyukur.. sebab walaupun saya tak tau hari mendatang macam mana… tapi sekurang2nya.. saya masih mampu memenuhi keperluan imad, saya masih boleh bekerja utk keperluan anak2..


Lepas tu dpt pulak buku yang saya beli dari Persatuan Penyakit Jarang Jumpa on the Rare Disease in Malaysia…lagi la buat saya bersyukur… sekurang2 nya besides DMD imad Cuma bermasalah dalam pembelajaran which later Insya ALLAH.. dengan izin ALLAH dapat la jugak dia memahami sedikit demi sedikit…


Cerita dalam buku itu tentang DMD… kisah adik aiman yang diuji pula dengan Leukimia besides DMD… betapa semua parents yang ada anak bermasalah dengan penyakit jarang jumpa nih, sgt2 la tabah, sabar dan berusaha dengan gigih… menjadi inspirasi utk saya…


Back to kisah DMD di Mingguan… bagitau la mr. ayah.. rupanya dia tak baca.. so saya gunting n bagi dia baca.. diam membisu aje dia…dia kata ‘kesian imad kan… skang nih apa saja kehendak dia, kita cuba la penuhi’.. sayu pulak hati saya dibuatnya…


Now bila imad bising or bergaduh with his kakak or adik… biasalah budak2 kan.. n knowing imad dia mmg suka amik kesempatan sbb dia tau org will empathy with him…n to make things even worst, mr. ayah will said..’tolong lah paham.. imad tu tak lama dia nak kecap nikmat dunia’…oohhhh bisa n sedihnya… why la dial eh ckp mcm tuh.. This time I’ll do my part… ajak kakak or hanis ketepi n explain… agaknya mcm2 sgt dalam kepala mr. ayah.. itu yg buat dia serabut…


Later when we talked.. he admit.. yelah parents mana yg tak sayang anak… parents mana yg sanggup tgk anak menanggung derita… for us.. asalkan imad happy with what he has and what he did.. itu dah cukup menggembirakan.. so far dia pun tak komplen apa2 dengan ketidak upayaan dia… he is just a happy n strong kid….

2 comments:

Syerah Omar said...

assalamualaikum kak eta,

syerah cuba igt akak yang mana satu bila akak ckp akak pernah order cupcake.serius hilang terus daya igtan nih.huhu.yang mana eh??

akak,

syerah doakan yang terbaik buat akak sekeluarga terutamanya imad.btul tu kak..selagi boleh kita cuba gembirakan anak syurga kita nih.mcm lana, sy sendiri pon belum tahu mcmana dia masa depan.ye la mmg smua org tak tahu kan.cuma syerah tak sure mcmana tahap dia.tapi, asalkan lana boleh uruskan diri dia,bedikari,tu pon Alhamdulillah.syerah mmg tak berangan lebih2 nak dia jadi apa2 atau siapa2.kita sebagai mak nak anak kita happy jer kan.mana baik bagi dia,mana dia mampu,kita sokong jer.

imad, be strong k!!

p/s: kalau akak x citer pasal ni,sy sendiri tak pernah tahu nama penyakit nih.ye la mmg jarang2 kan.

Eta said...

syera.. ala sekali aje ordernya.. hehehe..
thanks syerah... sama2 la kita kan.. sebagai mak jadi kuat utk anak2.. buat apa yg terbaik utk dia...