Wednesday, October 5, 2011

Imad n Imad lagi....

Berat imad now hanyalah 20.05kg... kesian tgk dia.. kurus jek.. badan pun dah melengkung...jalan pun dah tak stabil...
tapi nakal sama jugak... ckp lagiiii byk... now he was resting at home sbb kena measles... sian dia... byk pulak tuh... especially kat private part... 
now kalau jalan2 mmg kena bwk stroller... pernah terlupa.. we opt for wheelchair... malu jugak dia mula2... tapi we all said... 'nanti abg penat'.. so dia ok.. even kadang2 dia turun adik or kakak naik..dia tolak, tapi with help from mr. ayah la...
pujuk2 dia ckp 'nanti ayah ngan ibu beli kerusi roda nih, abg naik ye... abg dah besar... ayah dah tak larat nak dukung abang lama2'... dia angguk2 jek.. 

ada la ari tuh.. dia bagi soalan cepumas... 'ayah... kenapa masa kecik2 abang boleh bangun sendiri, bila dah besar abang dah tak boleh bangun sendiri??'... hmm me n mr. ayah terkedu.. but mr. ayah jawab.. 'penyakit abang dah teruk.. tu sbb abang dah tak boleh bangun sendiri'... while me dah bergenang air mata.. tapi tak nangis ler... tak boleh nangis dpn dia.. nanti dia lagi down... 

Dia pun dah kena refer Joint Clinic dah.. no more neuro dah... kat joint clinic nih, will have neuro specialist, rehab dr, dietition, cardio specialist and resp specialist to discuss on his health progress, his condition...

baru2 lepas raya nih jugak.. i met one new fren thru fb yg punya anak DMD gak.. tapi dia di Pasir Gudang... cuma tak berkesempatan nak tanya details lagi...

actually punya anak syurga nih (bak kata syerah) bukan senang..kesabaran kena sgt2 tinggi.. bukan kita saja.. the whole family have to... in my case.. yg kesiannya kakak.. kadang2 takut kalau kakak rasa dia depress and left behind.. begitu jugak ngan hanis...yelah.. nama pun budak2.. mana nak boleh beralah saja... imad pun kadang pandai jugak guna kelemahan dia.. auta baeekkk punya... 
haiii sabar je laahhhh.. kadang2 mmg tak tercapai dek akal fikiran... dah la kesabaran ibu setipis kulit bawang.. mmg kena la bukan sorang.. tiga2 sekali... itu yg perlu ada partner utk menyabarkan kita.. at least... itu sbb kalau mr. ayah outstation saya ada sikit gundah gulana.. sbb SEMUANYA jatuh atas batu jembala patik nih ha... huhu.. 

apapun semoga saya lebih sabar, tabah dalam menghadapi dugaan perjalanan hidup nih... ameen....


Cerita-cerita-cerita

Adusss lamanya tak jenguk blog, asik berfb, blog hopping.. blog sendiri tak berupdate, tak tersapu sawang2nya..…huhu makanya saya cerita ikut apa yg saya ingat sajela ye... hehehe

May 2011


Nothing much happened during this month… Cuma mr.ayah outstation one week before school holidays 20/5.. n yg sadisnya hanis also tak dpt join his kindy sports day due to fever..huhu…kuruih dah anak ibu nih…


Mr. ayah outstation on Friday, after isyak bertolak ke airport… hanis mula demam kul 10 mlm on that Friday itself, huhu… terus text teacher dia kata rasanya mcm impossible jek hanis can join her sports day tuh.. kesian hanis…


Saturday her fever become worst n terus la ke klinik.. mmg ibu sendiri pun tak keruan huhu… on Monday tu pulak ibu emergency leave sbb nak jaga hanis, nak jadi cerita rumah black out, gigi kakak terserpih, streamyx connection out, phone line out… adusss rasa nak menangis pun ada… dikala2 ayah takde, hanis demam… mcm2 dugaan… settle it one by one… sendiri repair la itu blackout kann…


N nak jadi cerita pulak on Friday tuh pulak ibu pulak dah lemah2 lutut bagai.. amik ½ day off… rehat2 kat umah… mmg tak larat sungguh.. anak2 pepandai sendiri aje la… sabtu mlm tuh, sambil drive sambil kuatkan semangat sbb kepala adalah weng,mcm ada bintang2.. semata2 nak bwk anak2 gi makan.. mmg sungguh2 terlupa nak order pizza ka apa yg ada delivery.. huhu.. and luckily adik sampai on Sunday evening… maka selepas itu dialah yg tolong tgk anak2, bwk gi makan segala… nak cuti lagi on Monday tak bolehla pulak kan….huhu


Alhamdulilah sejak adik ada, ringan la sket kepala nak mikir kan…


JUNE 2011



2nd June 2011


Went to hukm for blood test for DNA deletion study… went there with my anak2 and with my parents jugak.. luckily ada ayah n mak yg teman.. so I can leave the kids with them while I kehulu kehilir uruskan registration what not…


Juga pergi ke terapi imad…huhu... one compliment from the therapist.. gamaknya dah lama saya tak bwk imad.. asyik ayahnya aje.. I only cover all the specialist visit saja.. ‘ibu imad Nampak muda n lawa skang nih’.. huhuhuhu… saya dah berisi dik oiii.. itu yg muka jadi tegang.. kahhhhhhhh


Alhamdulilah all went well… even hanis pun tak takut.. tapi si kakak jenuh la jugak nak comfort dia.. hehe penakut pahit (bak kata org utara)


Nota kaki: all the blood test result hilang ntah kemana.. tak dpt pun ke neuro specialist… n I did warn the dr… ‘don’t tell me that I need to do these all over again?’.. diam aje dr. tuh….


11th June 2011… its kakak 10th birthday… bought her analog watch… Semoga kakak menjadi anak yg solehah, taat pada perintah agama, menyayangi adik2, ibu dan ayah… Semoga perjalanan hidup kakak dipermudahkan dan semoga kakak berjaya dan berbahagia didunia dan akhirat.. amen….


Ayah was still not around to celebrate her special day…. So I chose to celebrate it in my own way… 1st bring her for medical checkup at APSH, after that drove to Wangsa Walk, watched a movie, jalan2, main2, makan2.. thats all….


And Alhamdulilah.. ayah came back with one piece… elok aje buka sekolah dia pun balik…


JULY


Nothing much (actually tak ingat)… cumaaaa


26th July 2011… its hanis 5th Birthday… she wasss so excited.. memandangkan nak dkt ramadhan.. makanya tak tunggu weekend dah.. terus beli kek n celebrate… a small celebration saja… bought her walkie talkie as her wish.. suka giler….


Semoga anak ibu menjadi anak yang solehah, taat pada perintah agama, menyayangi abang, kakak, ibu dan ayah, semoga dipermudahkan perjalanan hidup dan berbahagia dan berjaya didunia dan akhirat….ameen…


AUGUST


It’s a fasting month… seperti biasa… seperti tahun2 sebelumnya saya akan berbuka dirumah mertua.. jadi takde la pening nak masak apa, nak cepat2 balik ke rumah.. hehe alhamdulilah….


Imad n hanis managed to puasa a few days saja.. itupun jenuh la kena pujuk n its only on weekend sbb ibu leh monitor… if not.. mmg nenek kasi buka puasa saja…


Sadly… mr. ayah kena outstation masa lagi 10 hari nak raya… huhu… mmg cuak… n he can’t make it to celebrate raya with us… huhu… stress jugak… ingatkan sempat la dia balik kan… rupanya takde rezeki… monsoon katanya.. so bad weather.. tak boleh buat keje…


I drove back to kampong on Sunday before raya tuh, setelah menyettlekan segala kain baju kat umah.. yelah kang balik from kampong stress pulak kang.. tgk kain baju menimbun tak lipat n gosok…


Actually this year was KL turn… tapi sbb mr. ayah takde… jadi t.intan’s turn lerrr, hehe… and all my adik2 pun beraya with their mertua… so at kampong just ada me family, my little brother and my sil (itupun coz her husband kena keje)…. But still we had a blast raya….walaupun ada incident2 yg sgt tak best pada saya.. takmo la dikenang2.. huhu


Itu saja cite raya saya…hehe…


SEPTEMBER


Nothing much… Cuma imad looks very weak… he can’t stand on his own already… we need to help him if he wants to stand… can’t walk for a long distance… mmg we will opt for stroller or if we didn’t bring the stroller with us, we will get the wheelchair for him… dia pun dah malu2 alah nak gi masjid.. sbb dia solat duduk.. everybody will look at him… diala kata… huhu pity him…


21st September….
My birthday… but sadly no one realize and remember… kecik hati mak!!!! Even mr. ayah pun boleh tak ingat langsung… tak per…. Next year time to balas dendam.. I will not celebrate/wish sapa2 punya birthday.. biar dorang rasa n tahu camana…. Huhu…grrrrrr
tapi sampai hati kahhhhhh???? huhu

itu saja setakat cite2 until september...hehehehehe