Monday, November 26, 2012

Thank you Friends

I cried when i read this.... kay's....

And as usual, i cried when i read back my blog... 

For the first time, someone is writing for Imad... thanks kay... for your prayers.. for your story on Imad...

Thank you for always be the shoulder to cry on, lend your ears to my storiesssss.. Hanya ALLAH saja yg boleh membalas jasa baik kalian berdua, Kay and Ellie.. 

Thanks a lot my dear friends... 

 

Wednesday, May 2, 2012

Imad n Terapi kak Raw

As known, imad now mmg dah tak boleh berjalan, jgnkan berjalan, nak berdiri pun tak boleh.. so he just crawl around the house, kalau nak ketandas, dia akan panggil saya or ayahnya, kalau keluar he will be on the push chair with diaper on.

We are looking for a custom made motorised wheelchair for him now, Insya ALLAH, masih tgh compare2 quotation dari dua supplier.

Academic wise tak begitu memberangsangkan, tapi progressing alhamdulilah.

Early this month we went to Felda Gedangsa for Terapi kak raw, akhirnya mr. ayah setuju dgn proposal saya.. syukur YA ALLAH.. huhu
harapan saya bila ke kak raw bukanlah utk fizikal imad utamanya.. tapi terapi minda, i'm hoping sgt2 ada perubahan dengan terapi kak raw nih terhadap imad.. at least he can read n learn dah sgt2 membahagiakan bagi saya. Terapi kak raw nih mmg terkenal di kalangan parents with CP, DS and Autistic children.. mostly bagi feedback yg sgt2 memberangsangkan.. sanggup dengan tak sanggup jek nak berulang...

To date kami dah 9 kali kesana, we started on 1st April ari tuh. I knew about this when i read 'Satu Anugerah' buku Encik Hasan Suyut tentang anak istimewanya.. i read that book in 2006, can u imagine how long i dok memujuk, merayu mr. ayah??? until dah menyampah nak ajak. until lah one of the blogger cik syerah kita, pujuk pulak i supaya tak putus asa pujuk mr. ayah.. yelah for me to drive there, tak berani.. huhuhu.. mak nih nampak jek garang.. tapi dlm hati ada taman.. hehehe

Alhamdulilah sepanjang rawatan, perjalanan dan urusan kami dipermudahkan.. sgt2 bersyukur, even bila start mandi tanah last two weeks, my parents pun ikut turun dari T.Intan without failed, owhh ini lagi buat saya terharu.. memang tanpa sokongan dari mak n ayah, siapalah saya. Merekalah kekuatan saya selain dari anak2. Ayah akan tolong dokong imad bila lepas mandi, sbb mr. ayah akan kena bilas badannya sbb dia pun dimandikan sekali, can't imagine if i'm alone.. imad pun bukannya ringan dah..huhu

Parents2 yg datang utk rawatan pun sangat2 bekerjasama alhamdulilah.. suka tgk kemesraan semua orang, saling bantu membantu.. n mr. ayah did mentioned this to me.. 'datang sini barulah rasa, ujian kita bukanlah yang paling teruk, ada lagi yg hebat diuji'.....

Semoga ada sinar harapan buat imad, Insya ALLAH.. will be there again this coming Thursday nite and mandi terakhir on Jumaat malam. Insya ALLAH lepas nih continue with terapi balutan pulak n terapi minda. 

Semoga dipermudahkan segala urusan.. ameen.....


Hanis ohh Hanis.. ehh bukan Hanis Zalikha ye.. hehehe

foohhh, foohhh.. haaachuummm!!! adoiiii byknya habukkkkk.. huhuhu.. lamanya tak hapdet beloggggg... hehehe.. sesejak ada fb nih... makin kebelakang la blog2 nih eh... huhu

kenkonon nak buat satu entry in april ari tuh...hampessshhhhh... hehe

saja je nak keep in memory about hanis...

She was enrolled to Tadika Nadi Ilmu or was known as TKC (Tisya Kids Centre) last year. Ini tadika turun temurun.. dari zaman kakak lagi dorang pre-school kat sini, tapi yg juaranya imad la.. hehehe 4 thn dia kat tadika tuh.. dari umur 4thn dia sekolah kat situ sampai la umo 7thn.

Hanis is very different from kakak n abang, huhu her social skills is not that good like kakak, and it prolonged until end of the year last year. Hmmm pening memikirkannya. Masalahnya kat rumah she is such a cheeky girl, mulut ngalahkan mulut murai, mengusik org n mcm2 lagi la.

Until masa year end concert, actually before that she told me that she will be dancing with her frens, tup2 masa the concert day.. dia cuma stand still alone on the stage pegang mic n just goyang2 her badan, while her friends dok menari2 tepi dia... OOOOHHH MYY... masa nih i was soo sad. yelah tak sangka la ini jadinya.. padahal kat umah, she did perform infront of us, mmg betul setiap step yg dia buat like mcm kawan2 dia buat. even she can remember the other group steps.

Later before school end, I inform the teacher, the teacher pun terkejut. Because kat sekolah dia adalah budak pompuan yg sgt pemalu, sgt2 tau.. ini mmg cikgu pun dah ckp awal2 lagi, even bila tukar class pun dia dah takmo gi school, yg ini i pulak yg terkejut, kat umah dia la ratu nyanyi, ratu sehati berdansa, rajin coloring, rajin buat workbook....waaaaaaaaaaaaa...

so masa school holiday i buat research, tgk apa ciri2 dyslexia, autisme, slow learner coz she also hardly can read, susah nak memorize.. iqra' pun gituh, tp ustaz kata dia rajin, cuma senang lupa.

mcm2 org saya email, tanya pendapat. 
 
Start 2012, she went to the same school, before that i did asked her if she wants to change school, dia takmo pulak. So far everything went smoothly, on her academic side, the principal is willing to teach her reading after school for one hour (so balik lambat sket la). n last month start kelas KAFA which dia akan kena balik pukul 5.30pm, which she needs to stay at daycare for lunch, take shower, tukar baju n join the KAFA class at 2.30pm. KAFA ended at 4.30pm, lepas tuh ada tea break n 5.30 boleh balik. 
 
She also changed drastically after joining the class, rajin solat, mengaji tanpa disuruh, rajin tolong kemas umah, suka pakai tudung, her membebel pun more to logically la.. tapi menyanyi n menari tuh masih tidak kurang.
 
Tapi masalahnya this morning, dia takmo join KAFA dah.. waaaaaaaaaaaa, reason given by her, hanis malu, hanis tak suka ada boys... huhuhu... i smsed the principal n she promised that she will talk to hanis. Hopefully hanis changed her mind. One thing about her, if she wants means she wants, n if she dont want, means no negotiation. Full Stop. 
 
haiyaaa.. apalagiii la anak ibu cayang nih... balik nih kena peluk dia ketat2, kena cium dia byk2.. kena tanya dia elok2.. huhuhu

Thursday, March 1, 2012

Tanah Tinggi Genting


After mr. ayah balik from outstation, he planned to take anak2 out to Genting konon sbb dah lama tak bwk dorang jalan2…… tapi tak bagitau dorang awai2… tak boleh.. sbb nanti akan non-stop la pertanyaan2 yg tak terdaya nak jawab.

I think the other way.. takmo pegi, penat.. I need rest n I can only have a gud rest only on weekend.. itu pun nasib2… tapi bila tgk mata2 buntang anak2 tuh.. kesian pulak n knowing genting adalah tmpt anak2 bersukaria.. makanya agree ajelah ngan plan mr. ayah

So on Sunday 19th Feb.. pagi2 lagi anak2 dah bangun.. coz mr.ayah kata.. esok bgn pagi2.. kita gi jalan2 umah kawan ayah.. kekeke

Dlm kul 10am after breakfast, bertolak la kami… alhamdulilah.. cuaca cerah.. jalan pun clear.. hehe
Anak2 tak habis2 tanya.. nak gi mana nih, nak gi mana nih… mr ayah kata.. nak gi bentong, umah kawan ayah… so they can’t argue anymore  on their words of 'Macam jalan nak gi gentingggg jek'.. hahaha

I pulak dah siap2 packing all the sweaters, diapers, cloths (just in case) for them n senyap2 letak dlm boot keta..

Bila dah nak masuk jalan ke Genting tuh.. barula mr. ayah revealed.. wahhh apalagi happy la memasing esp. si kakak…

Sampai aje genting.. alhamdulilah dpt parking yg dkt… q for ticket.. org tak ler ramai sgt… biasa2 aje… imad was on his wheelchair.We just bought the outdoor ticket.

 Kakak was the one yg mencuba segala benda games kat atas tuh… hanis ada juga.. n imad too.. n because of imad on wheelchair.. dia selalu dpt gi express lane.

Alhamdulilah.. walaupun agak renyah with his wheelchair.. tapi tak la susah mana pun nak bwk dia..
Cuma bila gi indoor tuh ada sikit mencabar…. Stairs everywhere.. tapi still ada lift.. Cuma mcm jauh sket… tapi alhamdulilah jugak la imad takmo main2 kat situ.. sooo he just stay kat bwh with mr. ayah.. while me teman kakak n adik main…

Even at Genting pun disable toilet were locked.. hehe.. tapi sib baik org pegang kunci tu mmg duduk kat situ aje… we changed imad’s diaper twice.. satu kat surau kecik (mr. ayah yg tolong tukar) n satu lagi kat dlm toilet tuh.. itupun agak payah sket la.. huhu…

and with this trip.. we got to know that imad nih gayat orgnya.. hehehe all the way turun dari Genting.. mulut dia tak berhenti2 warn ayah jgn laju2 n becareful.. padahal mr. ayah bawak dah habis slow dah.. hehehe

Apa-apa pun we were happy with this trip.. thanks ayah.. kata anak2 before they went to sleep..


Monday, February 27, 2012

Support Group


Last three weeks mcm2 benda jadi… 

Ayah yg outstation on 9th Feb came back safely on 17th Feb.. alhamdulilah… legaaa sgt2… 

Lots of things to catch up with him and also with all imad’s appointments.
Within that week jugak.. got to know few new friends yang similar penyakit mcm imad… ada di KL, ada di Air hitam Johor, Pasir Gudang Johor and Taiping perak… but none of them Duchenne. They just had Muscular Dystrophy.

There is support group in fb created by Fazz Fadhilah, which is also suffering from Muscular Dystrophy. He is now wheelchair bound and now running a campaign on Muscular Dystrophy Awareness. Alhamdulilah rasa lega jugak ada support group, at least boleh bertukar2 pendapat, dpt info n macam2 lagi.

And Yesterday we met one uncle kat Shah Alam, also suffering from MD… he suggested one alternative medication for imad.. the way he stand, the way he get himself get up from the chair is exactly like imad… dia kata kena banyak banyak sabar…lagi2 bila dia tgk imad memang dah tak boleh jalan..

And today pulak appointment with CDC HUKM.. byk jugak info yg dapat.. alhamdulilah.. from what we observe and also from the therapist.. imad mmg making progress slowly in learning.. Cuma dia more on problem solving, not like other kids yg boleh membaca, mengira.. he is more to picture memory.

Takpe la imad.. ibu redha Cuma ibu nak abang usaha, dan ibu yakin Insya ALLAH.. satu hari nanti imad pasti boleh membaca… 

Insya ALLAH this year ibu will work out on alternative medication lebih lagi.. 

Semoga dipermudahkan perjalanan hidup kita Ameen…

Friday, February 3, 2012

alhamdulilahhh

Wednesday Public Holiday... 

mmg dah siap2 book for dentist appointment utk kakak n imad... mula2 dulu we all gi Klinik Pergigian Meor kat Keramat Permai... duluuuu la... he's very nice guy, lemah lembut and suka sudirman kot.. coz everytime masuk kat surgery room dia.. mesti dia pasang lagu sudirman... tapi bila imad dah tak upaya nak naik tangga... 
we all tukar pulak ke Klinik Pergigian Lina kat Taman Melawati... 
Klinik nih dulu kat Ground Floor, tup2 la nih dah kat 2nd floor.. huhu... sbb kedai printing kat bawah tuh dah took over his lot... tapi alhamdulilah.. w/pun 2nd floor.. klinik nih ada lif tau... lif mcm lif barang yg kena tutup pintu sendiri tuh.. hehehe.. scary tapi fun... 

Reason masih lagi mengunjungi klinik tuh walaupun payah... sbb dia memahami imad, kenal imad macam mana.. imad nih berani2 takut... n byk ckp.. doktor tgh nak cabut gigi dia pun dia bercakap bertanya lagi.. hehehe
Actually the night before, kakak told me that she needs to print out 15 keping gambar binatang yang berlainan... suruh la dia surf dulu gambar2 haiwan tuh... alih2 streamyx lak out.. adehhh dah stress dah.. kesian kakak... 

On Wednesday itself... pagi2 tuh, breakfast kat rumah, we had home made mushroom soup n garlic bread... did the laundry, kemas2 umah... later off to the Klinik... tapi masa tuh saya sgt seteresssss... sgt2.. n bila seteresss tgh driving lak tuh... mcm2 hal la kan... 

tapi alhamdulilah dipermudahkan ALLAH... sampai jek kat area klinik tuh, guard kedai printing tuh, tolong saya dptkan parking, help me to push imad to go thru the stairs..terus naik lif... sampai kat klinik, doktor tak sampai lagi... coz kami sampai awal... minta tolong budak kat counter tuh tgkkan imad n hanis (klinik nih security dia ketat sket and ada cctv).. me n kakak turun ke cyber cafe kat bwh tuh... surf2 gambo binatang.. save dlm thumb drive... elok habis keje.. doktor pun sampai.. terus naik atas n bwk imad masuk jumpa doktor... dah selesai imad.. kakak pulak.. tgk kakak quite okay and confident with the procedure... tinggalkan kakak kat dlm tuh, saya turun bwh pulak with hanis to the printing shop... printkan utk kakak n belikan hanis kopok n naik.. kakak pun dah settle... sooo dah settle2 sume.. bayar n balik... the guard was sooo nice.. dia la yg tolong angkatkan push chair imad tuh... 

back home masak roasted chicken, mushroom sauce, butter rice, salad, coleslaw... n had lunch with them.. lepas tuh kakak gi school.. org TM pun sampai.. alhamdulilah dipermudahkan... sekejap jek.. tukar modem.. terus ok.. kemas2 umah, lepak jap n tak lama tuh, kakak balik.. start cook for dinner pulak.. had lamb chop for dinner, anak2 mkn roasted chicken lagi with french fries pulak... 

alhamdulilah ALLAH permudahkan perjalanan saya ... bersyukur sangat... walaupun saya stress sgt2 dgn berbagai perkara... tapi segala agenda saya selesai dengan baik...


Tuesday, January 31, 2012

Update jek laaa

Rezeki imad memang murah… semalam one of my office colleague belikan imad aeroplane dispenser M&M beso punya + 4 medium packs of M&M’s choc… huhu.. makin rongak la imad lepas nih… hehehe

Thank you uncle Sunny… you are sooo kind.. Sunny nih met imad for the first time masa breakfast during family day in Langkawi.. he knew about imad condition.. sbb memang eta jaga dia as undercare kat office nih.. so bila eta cuti ke apa ker.. mesti la ada reason kan… so bila ada notification from me.. mesti dia Tanya.. (sbb reason selalunya ‘son’s appt at HUKM’), what’s wrong with your son… n knowing him yg datang from San Francisco (eventho dia indian), he knew about the DMD… 

So everytime kalau dia travel, if berkesempatan … mesti ada buah tangan utk imad.. esp choc.. ari tuh dpt sebeban choc Istanbul… sblm2 nih pun… mcm2 choc kami dpt.. hehe.. 

Semalam jugak for the first time diaper imad bocor kat sekolah…huhu… sblm2 ni tak pulak… agaknya semalam dia byk minum air kot… yelah budak 10thn.. pakai diaper XXL… mana la nak boleh tampung dah kann.. pulak tuh berat dah naik to 22kg…kesian mil, kena bersihkan dia, bersihkan push chair… end up lambat fetch hanis from school.. sib baik principal hanis memahami… mil kata ‘basah suar dia ta’… kesian mak tgk dia… dia tak ckp kat cikgu… huhu.. saya diam ajelah…tapi dlm hati.. sedihhhhnya.. yelah mak, camana dia nak ckp.. kang cikgu dia nak kena angkat dia, bukan senang ye nak pakaikan seluar, nak pakaikan diaper kat dia… now nih kat umah, boleh la baring… kalau kuar jalan2.. eta akan paksa dia berdiri sambil  pegang to whateva pemegang yg ada dlm tandas OKU tuh… kalau tak mcm mana nak salin diaper dia… tak pun eta akan dukung dia kebawah.. bagi dia melutut… mmg dia dah tak upaya nak bgn dah… its very hard for him…

His condition drop drastically from November last year… mula2 dah start jatuh2.. we opt for push chair… lepas tu dah susah sgt2 nak bangun.. but still boleh kalau dia cuba sungguh2.. bayangkan awal tahun ari tuh, mandi pagi semua, semua dia boleh buat sendiri.. Cuma bukakan shower.. dia pun mandilah… gosok gigi semua.. now dia tak boleh bangun dah.. tapi dia tak pernah la komplen.. tak pernah suruh angkat ker apa ker… dia merangkak jek la masuk bilik air mandi sendiri.. mandi duduk… lepas mandi.. dia lap sendiri.. tapi tak upaya la nak lap belakang badan.. selalunya lepas tgk kakak naik van.. eta settlekan dia pulak.. lepas dah pakaikan baju semua.. dia b/fast.. kejut hanis pulak… itulah rutin setiap hari… 

Now.. even nak jalan dari porch ke pintu pun dah tak upaya… eta nak dukung kadang2 tak terlarat.. sooo dudukkan aje dia kat push chair.. sampai kat pintu.. angkat dia.. n dia pun merangkak la… tapi kadang2 kena dukung jugak… ini mr. ayah tgh ada.. bolehla ganti2… nanti kalau mr. ayah outstation.. macam mana la ye?? hmmmmm

Friday, January 27, 2012

erkkk 2012

huihhh lamanye tak update.... 
byk terjadi, menjadi, kejadian... hehehe

terkini... cuti raya cina... hehehe tak balik kpg punnnnn... lepak2 KL aje.. jalan2 join mamat2 bangla n indon penuhkan klcc... kui3...
gi petrosains, aquaria, klcc park n shopping sket... oklah anak2 enjoy... eventho ada incident2 yg agak kurenggg... biasalah bila bwk 'anak syurga' berjalan kannn... 

start at 10am dah ada kat klcc... nak gi petrosains.. b4 that nak masuk toilet dulu.. tup2 kunciiii.. hmmmmmmm dah bising, argue2... dtg la mamat nih bwk kunci... ok...

masuk petrosains... jalan2 oklah so far tak ler susah saya nak push imad dlm tuh,.. sgt2 friendly pada saya... 

kuar petrosains cari toilet lagi.... hmmmmmmmmm kunci lagi toilet OKU tuh... adesssss..... sabo jek la... dah la kunci.. peh tu ko gi jalan2 buat keje tmpt lain... hawau tul!!!!

xpe la imad if ibu is around.. dont worry i will fight for your rights... dia nak suh ibu pergi ramlee mall!!! sowiiii.. saya kat ampang mall, why must i go to ramlee mall just because your cleaner lock the disable toilet??? i want him to come here n unlock the toilet... imad nak terkencing kat situ... kencing la imad.. ibu tak kisah... ibu bwk 2 lai suar spare utk imad... huhu tapi alhamdulilah.. dipermudahkan... mamat tuh dtg buka balik toilet tuh... huhu

dulu ingat anak kekecik aje kene berhenbeg beso...  rupanya selamanya saya kene berhenbeg beso.. takpe ibu suka...mmg fav ibu pun... ibu tau.. tiap kali kuar, ibu kena bwk wet tissue, diaper at least two n suar spare... lum campur lagi brg2 ibu..hehehe yg ayah kata berat bak peti ais... kekekekekeke...

hmm after that lunch at food court.. dipermudahkan jugak dpt tmpt besar dikala2 ramai sungguh umat kat situ... 
then walk tu aquaria... round2 aquaria... lepak pulak kat klcc park sambil makan eskrem utk menambah berat badan yg sedia berat tuh.. hehe... imad tgk aje.. ibu nak tolong imad main pun ibu tak larat... ayah takde.. sib baik uncle pian ada.. dia la yg sorong imad sana sini... baik uncle pian layan imad... huhu

tetiba gerimis la pulak..uncle pian n auntie ely dah nak balik.. ibu sorong imad sambil berlari2 anak ke mall balik..hehehe.. jalan2 cuci mata pulak ngan ibu... 

alhamdulilah.. i am happy bila anak2 kesayangan saya happy... balik tuh sume tido with mcm2 position... hehehehe.. letih sgt gamaknya....