Tuesday, January 31, 2012

Update jek laaa

Rezeki imad memang murah… semalam one of my office colleague belikan imad aeroplane dispenser M&M beso punya + 4 medium packs of M&M’s choc… huhu.. makin rongak la imad lepas nih… hehehe

Thank you uncle Sunny… you are sooo kind.. Sunny nih met imad for the first time masa breakfast during family day in Langkawi.. he knew about imad condition.. sbb memang eta jaga dia as undercare kat office nih.. so bila eta cuti ke apa ker.. mesti la ada reason kan… so bila ada notification from me.. mesti dia Tanya.. (sbb reason selalunya ‘son’s appt at HUKM’), what’s wrong with your son… n knowing him yg datang from San Francisco (eventho dia indian), he knew about the DMD… 

So everytime kalau dia travel, if berkesempatan … mesti ada buah tangan utk imad.. esp choc.. ari tuh dpt sebeban choc Istanbul… sblm2 nih pun… mcm2 choc kami dpt.. hehe.. 

Semalam jugak for the first time diaper imad bocor kat sekolah…huhu… sblm2 ni tak pulak… agaknya semalam dia byk minum air kot… yelah budak 10thn.. pakai diaper XXL… mana la nak boleh tampung dah kann.. pulak tuh berat dah naik to 22kg…kesian mil, kena bersihkan dia, bersihkan push chair… end up lambat fetch hanis from school.. sib baik principal hanis memahami… mil kata ‘basah suar dia ta’… kesian mak tgk dia… dia tak ckp kat cikgu… huhu.. saya diam ajelah…tapi dlm hati.. sedihhhhnya.. yelah mak, camana dia nak ckp.. kang cikgu dia nak kena angkat dia, bukan senang ye nak pakaikan seluar, nak pakaikan diaper kat dia… now nih kat umah, boleh la baring… kalau kuar jalan2.. eta akan paksa dia berdiri sambil  pegang to whateva pemegang yg ada dlm tandas OKU tuh… kalau tak mcm mana nak salin diaper dia… tak pun eta akan dukung dia kebawah.. bagi dia melutut… mmg dia dah tak upaya nak bgn dah… its very hard for him…

His condition drop drastically from November last year… mula2 dah start jatuh2.. we opt for push chair… lepas tu dah susah sgt2 nak bangun.. but still boleh kalau dia cuba sungguh2.. bayangkan awal tahun ari tuh, mandi pagi semua, semua dia boleh buat sendiri.. Cuma bukakan shower.. dia pun mandilah… gosok gigi semua.. now dia tak boleh bangun dah.. tapi dia tak pernah la komplen.. tak pernah suruh angkat ker apa ker… dia merangkak jek la masuk bilik air mandi sendiri.. mandi duduk… lepas mandi.. dia lap sendiri.. tapi tak upaya la nak lap belakang badan.. selalunya lepas tgk kakak naik van.. eta settlekan dia pulak.. lepas dah pakaikan baju semua.. dia b/fast.. kejut hanis pulak… itulah rutin setiap hari… 

Now.. even nak jalan dari porch ke pintu pun dah tak upaya… eta nak dukung kadang2 tak terlarat.. sooo dudukkan aje dia kat push chair.. sampai kat pintu.. angkat dia.. n dia pun merangkak la… tapi kadang2 kena dukung jugak… ini mr. ayah tgh ada.. bolehla ganti2… nanti kalau mr. ayah outstation.. macam mana la ye?? hmmmmm

4 comments:

dayang lenny said...

Salam Eta, i sedih sgt... Imad dah cannot walk? Adam pun dh lemah... :(

Eta said...

Yes Lenny.....:(

A.I said...

Alahai Imad...
tp kagum la aku dgn Imad. nampak sgt dia budak yg kuat :)

ida khairani said...

tq for sharing. Korang mmg hebat expecially imad