Monday, February 27, 2012

Support Group


Last three weeks mcm2 benda jadi… 

Ayah yg outstation on 9th Feb came back safely on 17th Feb.. alhamdulilah… legaaa sgt2… 

Lots of things to catch up with him and also with all imad’s appointments.
Within that week jugak.. got to know few new friends yang similar penyakit mcm imad… ada di KL, ada di Air hitam Johor, Pasir Gudang Johor and Taiping perak… but none of them Duchenne. They just had Muscular Dystrophy.

There is support group in fb created by Fazz Fadhilah, which is also suffering from Muscular Dystrophy. He is now wheelchair bound and now running a campaign on Muscular Dystrophy Awareness. Alhamdulilah rasa lega jugak ada support group, at least boleh bertukar2 pendapat, dpt info n macam2 lagi.

And Yesterday we met one uncle kat Shah Alam, also suffering from MD… he suggested one alternative medication for imad.. the way he stand, the way he get himself get up from the chair is exactly like imad… dia kata kena banyak banyak sabar…lagi2 bila dia tgk imad memang dah tak boleh jalan..

And today pulak appointment with CDC HUKM.. byk jugak info yg dapat.. alhamdulilah.. from what we observe and also from the therapist.. imad mmg making progress slowly in learning.. Cuma dia more on problem solving, not like other kids yg boleh membaca, mengira.. he is more to picture memory.

Takpe la imad.. ibu redha Cuma ibu nak abang usaha, dan ibu yakin Insya ALLAH.. satu hari nanti imad pasti boleh membaca… 

Insya ALLAH this year ibu will work out on alternative medication lebih lagi.. 

Semoga dipermudahkan perjalanan hidup kita Ameen…

Friday, February 3, 2012

alhamdulilahhh

Wednesday Public Holiday... 

mmg dah siap2 book for dentist appointment utk kakak n imad... mula2 dulu we all gi Klinik Pergigian Meor kat Keramat Permai... duluuuu la... he's very nice guy, lemah lembut and suka sudirman kot.. coz everytime masuk kat surgery room dia.. mesti dia pasang lagu sudirman... tapi bila imad dah tak upaya nak naik tangga... 
we all tukar pulak ke Klinik Pergigian Lina kat Taman Melawati... 
Klinik nih dulu kat Ground Floor, tup2 la nih dah kat 2nd floor.. huhu... sbb kedai printing kat bawah tuh dah took over his lot... tapi alhamdulilah.. w/pun 2nd floor.. klinik nih ada lif tau... lif mcm lif barang yg kena tutup pintu sendiri tuh.. hehehe.. scary tapi fun... 

Reason masih lagi mengunjungi klinik tuh walaupun payah... sbb dia memahami imad, kenal imad macam mana.. imad nih berani2 takut... n byk ckp.. doktor tgh nak cabut gigi dia pun dia bercakap bertanya lagi.. hehehe
Actually the night before, kakak told me that she needs to print out 15 keping gambar binatang yang berlainan... suruh la dia surf dulu gambar2 haiwan tuh... alih2 streamyx lak out.. adehhh dah stress dah.. kesian kakak... 

On Wednesday itself... pagi2 tuh, breakfast kat rumah, we had home made mushroom soup n garlic bread... did the laundry, kemas2 umah... later off to the Klinik... tapi masa tuh saya sgt seteresssss... sgt2.. n bila seteresss tgh driving lak tuh... mcm2 hal la kan... 

tapi alhamdulilah dipermudahkan ALLAH... sampai jek kat area klinik tuh, guard kedai printing tuh, tolong saya dptkan parking, help me to push imad to go thru the stairs..terus naik lif... sampai kat klinik, doktor tak sampai lagi... coz kami sampai awal... minta tolong budak kat counter tuh tgkkan imad n hanis (klinik nih security dia ketat sket and ada cctv).. me n kakak turun ke cyber cafe kat bwh tuh... surf2 gambo binatang.. save dlm thumb drive... elok habis keje.. doktor pun sampai.. terus naik atas n bwk imad masuk jumpa doktor... dah selesai imad.. kakak pulak.. tgk kakak quite okay and confident with the procedure... tinggalkan kakak kat dlm tuh, saya turun bwh pulak with hanis to the printing shop... printkan utk kakak n belikan hanis kopok n naik.. kakak pun dah settle... sooo dah settle2 sume.. bayar n balik... the guard was sooo nice.. dia la yg tolong angkatkan push chair imad tuh... 

back home masak roasted chicken, mushroom sauce, butter rice, salad, coleslaw... n had lunch with them.. lepas tuh kakak gi school.. org TM pun sampai.. alhamdulilah dipermudahkan... sekejap jek.. tukar modem.. terus ok.. kemas2 umah, lepak jap n tak lama tuh, kakak balik.. start cook for dinner pulak.. had lamb chop for dinner, anak2 mkn roasted chicken lagi with french fries pulak... 

alhamdulilah ALLAH permudahkan perjalanan saya ... bersyukur sangat... walaupun saya stress sgt2 dgn berbagai perkara... tapi segala agenda saya selesai dengan baik...