Wednesday, May 2, 2012

Imad n Terapi kak Raw

As known, imad now mmg dah tak boleh berjalan, jgnkan berjalan, nak berdiri pun tak boleh.. so he just crawl around the house, kalau nak ketandas, dia akan panggil saya or ayahnya, kalau keluar he will be on the push chair with diaper on.

We are looking for a custom made motorised wheelchair for him now, Insya ALLAH, masih tgh compare2 quotation dari dua supplier.

Academic wise tak begitu memberangsangkan, tapi progressing alhamdulilah.

Early this month we went to Felda Gedangsa for Terapi kak raw, akhirnya mr. ayah setuju dgn proposal saya.. syukur YA ALLAH.. huhu
harapan saya bila ke kak raw bukanlah utk fizikal imad utamanya.. tapi terapi minda, i'm hoping sgt2 ada perubahan dengan terapi kak raw nih terhadap imad.. at least he can read n learn dah sgt2 membahagiakan bagi saya. Terapi kak raw nih mmg terkenal di kalangan parents with CP, DS and Autistic children.. mostly bagi feedback yg sgt2 memberangsangkan.. sanggup dengan tak sanggup jek nak berulang...

To date kami dah 9 kali kesana, we started on 1st April ari tuh. I knew about this when i read 'Satu Anugerah' buku Encik Hasan Suyut tentang anak istimewanya.. i read that book in 2006, can u imagine how long i dok memujuk, merayu mr. ayah??? until dah menyampah nak ajak. until lah one of the blogger cik syerah kita, pujuk pulak i supaya tak putus asa pujuk mr. ayah.. yelah for me to drive there, tak berani.. huhuhu.. mak nih nampak jek garang.. tapi dlm hati ada taman.. hehehe

Alhamdulilah sepanjang rawatan, perjalanan dan urusan kami dipermudahkan.. sgt2 bersyukur, even bila start mandi tanah last two weeks, my parents pun ikut turun dari T.Intan without failed, owhh ini lagi buat saya terharu.. memang tanpa sokongan dari mak n ayah, siapalah saya. Merekalah kekuatan saya selain dari anak2. Ayah akan tolong dokong imad bila lepas mandi, sbb mr. ayah akan kena bilas badannya sbb dia pun dimandikan sekali, can't imagine if i'm alone.. imad pun bukannya ringan dah..huhu

Parents2 yg datang utk rawatan pun sangat2 bekerjasama alhamdulilah.. suka tgk kemesraan semua orang, saling bantu membantu.. n mr. ayah did mentioned this to me.. 'datang sini barulah rasa, ujian kita bukanlah yang paling teruk, ada lagi yg hebat diuji'.....

Semoga ada sinar harapan buat imad, Insya ALLAH.. will be there again this coming Thursday nite and mandi terakhir on Jumaat malam. Insya ALLAH lepas nih continue with terapi balutan pulak n terapi minda. 

Semoga dipermudahkan segala urusan.. ameen.....


Hanis ohh Hanis.. ehh bukan Hanis Zalikha ye.. hehehe

foohhh, foohhh.. haaachuummm!!! adoiiii byknya habukkkkk.. huhuhu.. lamanya tak hapdet beloggggg... hehehe.. sesejak ada fb nih... makin kebelakang la blog2 nih eh... huhu

kenkonon nak buat satu entry in april ari tuh...hampessshhhhh... hehe

saja je nak keep in memory about hanis...

She was enrolled to Tadika Nadi Ilmu or was known as TKC (Tisya Kids Centre) last year. Ini tadika turun temurun.. dari zaman kakak lagi dorang pre-school kat sini, tapi yg juaranya imad la.. hehehe 4 thn dia kat tadika tuh.. dari umur 4thn dia sekolah kat situ sampai la umo 7thn.

Hanis is very different from kakak n abang, huhu her social skills is not that good like kakak, and it prolonged until end of the year last year. Hmmm pening memikirkannya. Masalahnya kat rumah she is such a cheeky girl, mulut ngalahkan mulut murai, mengusik org n mcm2 lagi la.

Until masa year end concert, actually before that she told me that she will be dancing with her frens, tup2 masa the concert day.. dia cuma stand still alone on the stage pegang mic n just goyang2 her badan, while her friends dok menari2 tepi dia... OOOOHHH MYY... masa nih i was soo sad. yelah tak sangka la ini jadinya.. padahal kat umah, she did perform infront of us, mmg betul setiap step yg dia buat like mcm kawan2 dia buat. even she can remember the other group steps.

Later before school end, I inform the teacher, the teacher pun terkejut. Because kat sekolah dia adalah budak pompuan yg sgt pemalu, sgt2 tau.. ini mmg cikgu pun dah ckp awal2 lagi, even bila tukar class pun dia dah takmo gi school, yg ini i pulak yg terkejut, kat umah dia la ratu nyanyi, ratu sehati berdansa, rajin coloring, rajin buat workbook....waaaaaaaaaaaaa...

so masa school holiday i buat research, tgk apa ciri2 dyslexia, autisme, slow learner coz she also hardly can read, susah nak memorize.. iqra' pun gituh, tp ustaz kata dia rajin, cuma senang lupa.

mcm2 org saya email, tanya pendapat. 
 
Start 2012, she went to the same school, before that i did asked her if she wants to change school, dia takmo pulak. So far everything went smoothly, on her academic side, the principal is willing to teach her reading after school for one hour (so balik lambat sket la). n last month start kelas KAFA which dia akan kena balik pukul 5.30pm, which she needs to stay at daycare for lunch, take shower, tukar baju n join the KAFA class at 2.30pm. KAFA ended at 4.30pm, lepas tuh ada tea break n 5.30 boleh balik. 
 
She also changed drastically after joining the class, rajin solat, mengaji tanpa disuruh, rajin tolong kemas umah, suka pakai tudung, her membebel pun more to logically la.. tapi menyanyi n menari tuh masih tidak kurang.
 
Tapi masalahnya this morning, dia takmo join KAFA dah.. waaaaaaaaaaaa, reason given by her, hanis malu, hanis tak suka ada boys... huhuhu... i smsed the principal n she promised that she will talk to hanis. Hopefully hanis changed her mind. One thing about her, if she wants means she wants, n if she dont want, means no negotiation. Full Stop. 
 
haiyaaa.. apalagiii la anak ibu cayang nih... balik nih kena peluk dia ketat2, kena cium dia byk2.. kena tanya dia elok2.. huhuhu