Wednesday, January 23, 2013

Cooking

Am not a good cook... mmg tak pernah belajar masak pun masa dengan mak coz start from 13 dah boarding school, after that ITM and terus dpt kerja...

I think at this 'age' passion of cooking tu datang sendiri kot.. hahahahaha... sebab apa i kata mcm tuh, coz i realize ntah mana datang energy to cook start from 2013 nih... bukanlah those years i tak masak but on weekdays mmg i jarang2 masak coz we all akan makan either kat luar, rumah mil or tapau. But this year i wanna change it...

My plan, i cook main dish during weekend frozen some so that i can heat during weekdays. Weekends adalah masa utk makan diluar either Dinner on Saturday and Lunch on Sunday. 

So far it goes well.. weekdays masak nasi n yg senang2 aja... lagipun anak2 sgt simple..

The first week tak masak coz busy with school itu ini begitu begini... 2nd week of school, i dah start alhamdulilah.. n last week i cooked ayam black pepper, dory fish sweet sour, udang masak telur, sup kosong n frozen kan.. so far sup kosong, udang masak telur n ayam b/pepper dah selamats.. hehe. alhamdulilah..so today i can just goreng ayam, panaskan dory fish sweet sour n sambal belacan with salad.. anak2 n mr ayah adalah bukan pemakan sayur.. tapi dorang suka salad.. makanya senang la ibu.. but i did cook vege for me.

Tried to bake as well... tapi tak menjadi la pulak..huhu marble cake pun tak lopeh... agaknya i masih lagi blur2 nak menggunakan my oven... sbb jarang jarang jarang sgt menggunakan over bosar itu.. huhu (setahun sekali bila nak buat kuih raya.. kekekeke) n yes dah tak order kuih raya dahh.. buat sendiri jo...

Anak2 pulak usually bawak bekalan, imad more on bread so no issue for him.. buat ajelah roti tuna with baked beans or with hash brown... mmg bykkkla dia makan.. 4 keping sekali bwk bekal... sesekali nugget or popcorn chicken.

kakak n hanis nih lebih pada home cook, buat meatball mushrooom sauce, wrappo, mee kering goreng, roti telur, roti sausage, roti butter gula. alhamdulilahhh.. habis...

w/pun kelam kabut pagi2.. tapi i feel satisfied.. rasa best jek buat.. lagi2 kalau dorang balik n said, ibuuu kawan kata best, sedap, buat lagi.. argghhh bahagia sungguh.. hehehe pandai dorang amik hati ibu kann... hehe

Alhamdulilah.. Thank you ALLAH for this blessing... amen... :D



No comments: